Стойност на BMR-то ми - бъркам ли някъде???

Прескочи до:

12.03.08
20:20

Здравейте! На 20 години съм, ~175 см висок, приблизително 85 килограма. Тренирам колкото се може, по-често през седмицата (средно 3-4 пъти). Смятам си BMR, увеличавам по коефициент=1.55 и... 3474 калории!? Дори да махна около 500, пак не ми се събира толкова хранене на ден. С право ли използвам тоя коефициент за умножение (данните са взети от сайта), при положение, че започнах да тренирам отново (бях прекъснал през сесията) преди две седмици. Тея хипотетични 3400 калории за запазване на теглото ли важат или не? И много ли е вредно, ако приемам храна с енергийна стойност, по-ниска с около 1000 или повече калории? Благодаря!

12.03.08
20:56

Предлагам ти да смяташ с коефициент 1.375.
Най-точния вариант е да сметнеш колко и какво си ял досега като калории, за да си подържаш теглото и да изходиш от там.
Освен това, има значение и вида на калориите. Калории от захар не са равни на калории от чисто месо. Също така, има значение и дали си чист или мазен, в първия случай ще харчиш повече калории при това тегло.

12.03.08
21:45

Имам натрупани мазни предимно в краката и корема... В крайна сметка излиза, че не е чак толкова голяма и недосегаема тая цифра, с малко преоценка. :)

Благодаря за съвета!

13.03.08
07:05

казано от Петко К на 12.03.08, 20:56:

Освен това, има значение и вида на калориите. Калории от захар не са равни на калории от чисто месо.

Ще обясниш ли подробно? :)

13.03.08
20:50

Какво да обяснявам? Примерно 3000 ккал от тестени и захарни изделия не са равни на 3000 ккал от месо и яйца. Имам предвид като ефект върху тялото.

Мнението беше редактирано от Петко К на 13.03.08 20:58.

13.03.08
20:56

Това води до следващия ми въпрос. :cheese: Какъв е ефекта от 3000ккал. въглехидрти и от 3000ккал. белтъчини?

13.03.08
21:05

При първия случай ще загубиш мускулна маса и ще увеличиш % на мазнините си, докато при втория случай ще свалиш % мазнини, а може и да качиш мускули.

13.03.08
23:20

казано от Петко К на 13.03.08, 21:05:

При първия случай ще загубиш мускулна маса и ще увеличиш % на мазнините си, докато при втория случай ще свалиш % мазнини, а може и да качиш мускули.

Да разбирам, ли че консумирането на въглехидрати автоматично води до загуба на мускулна маса и увеличаване на подкожните мазнини? Приемаме, че на Х му трябват около 3000ккал. за да поддържа теглото си, не е ралистично обаче да мислим, че всичко това се набавя от въглехидрати ( трябва да яде чиста захар ) така че да кажем, че около 1500/2000ккал. от дневния му прием са въглехидрати. Така, та този Х след месец, два, три ще започне да губи мускулна маса и да увеличава % подкожни мазнини при положение, че не превишава ккал. си граница и в същото време не и на отрицателен ккал. прием?

Втория случей - простото консумиране на протеини автоматично сваля мазнини? Да речем, че Х не тренира, ама нищо. Дали ако яде по 2 килограма месо на ден ще качва мускул? А дали ако за същия Х му трябват около 2500ккал. на ден, но той яде 3000/3500ккал. като от тях поне 2000ккал. или повече са от белтък? Пак ли ще сваля подкожни мазнини при положение, че минава ккал. си граница с 500ккал. и повече или? Тия допълнителни ккал. от белтъка къде ще отидат?

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 13.03.08 23:21.

14.03.08
06:33

казано от Crazy_With_Razor на 13.03.08, 23:20:

казано от Петко К на 13.03.08, 21:05:

Да разбирам, ли че консумирането на въглехидрати автоматично води до загуба на мускулна маса и увеличаване на подкожните мазнини? Приемаме, че на Х му трябват около 3000ккал. за да поддържа теглото си, не е ралистично обаче да мислим, че всичко това се набавя от въглехидрати ( трябва да яде чиста захар ) така че да кажем, че около 1500/2000ккал. от дневния му прием са въглехидрати. Така, та този Х след месец, два, три ще започне да губи мускулна маса и да увеличава % подкожни мазнини при положение, че не превишава ккал. си граница и в същото време не и на отрицателен ккал. прием?

Втория случей - простото консумиране на протеини автоматично сваля мазнини? Да речем, че Х не тренира, ама нищо. Дали ако яде по 2 килограма месо на ден ще качва мускул? А дали ако за същия Х му трябват около 2500ккал. на ден, но той яде 3000/3500ккал. като от тях поне 2000ккал. или повече са от белтък? Пак ли ще сваля подкожни мазнини при положение, че минава ккал. си граница с 500ккал. и повече или? Тия допълнителни ккал. от белтъка къде ще отидат?

Мисля, че искаше да ме посъветва да не се юрвам да си докарвам калориите единствено от наситени на въглехидрати храни като тестените изделия и плодовете.:) Т.е., че ако човек яде само ориз, примерно, няма да си набавя достатъчно белтъчини и ще си тлъстее, особено без упражнения.

За втория случай - къде да отидат излишните - пак ще се натрупат. Въпросът е, че белтъчините могат да служат и за изграждане на мускулна тъкан, и за енергиен източник. Май това му беше идеята, но не съм сигурен. :)

14.03.08
08:23

казано от TRIARII на 14.03.08, 06:33:

Мисля, че искаше да ме посъветва да не се юрвам да си докарвам калориите единствено от наситени на въглехидрати храни като тестените изделия и плодовете.:) Т.е., че ако човек яде само ориз, примерно, няма да си набавя достатъчно белтъчини и ще си тлъстее, особено без упражнения.

За втория случай - къде да отидат излишните - пак ще се натрупат. Въпросът е, че белтъчините могат да служат и за изграждане на мускулна тъкан, и за енергиен източник. Май това му беше идеята, но не съм сигурен. :)

Без значение е какво ядеш, ако ядеш повече ккал. отколкото изразходваш = ще качваш мазнини. Приема на въглехидрати не води автоматично до качване на мазнини или губене на мускулна маса, приема на белтък не води автоматично до загуба на мазнини или увеличаване на мускулна маса. Качването на мазнини можеш да го постигнеш с всяка храна, стига да ядеш повече отколкото изразходваш. Принципна на сваляне на подкожни мазнини е обратен - ядеш по-малко ккал. и на края на деня си на отрицателен ккал. баланс ( изразходил си повече отколкото си ял ). За качване на мускулна маса е ясно - тренировки + ядене. За предпоследното изречение - защо ще искаш организма да се мъчи да синтезира белтъка и да го използва за енергия, като имаш много по-добри източници за товa?

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.03.08 12:59.

14.03.08
14:01

На теория е така, но тялото не може да смята, така че тия прости математически сметки не са много точни. Някои храни имат метаболитни предимства пред други.

14.03.08
14:33

Както и да е, просто имах предвид, че изказвания от типа “от въгл. се дебелее и от протеини се отслабва” не означават реално нищо и биха объркали много хора.. :roll:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.03.08 14:35.

14.03.08
14:41

Досегашния ми опит е, че като че ли е най-важно КАКВО ядеш, а не колко ккал си на минус.

Мнението беше редактирано от G33K на 14.03.08 14:43.

14.03.08
18:39

казано от Crazy_With_Razor на 14.03.08, 08:23:

казано от TRIARII на 14.03.08, 06:33:

Без значение е какво ядеш, ако ядеш повече ккал. отколкото изразходваш = ще качваш мазнини. Приема на въглехидрати не води автоматично до качване на мазнини или губене на мускулна маса, приема на белтък не води автоматично до загуба на мазнини или увеличаване на мускулна маса. Качването на мазнини можеш да го постигнеш с всяка храна, стига да ядеш повече отколкото изразходваш. Принципна на сваляне на подкожни мазнини е обратен - ядеш по-малко ккал. и на края на деня си на отрицателен ккал. баланс ( изразходил си повече отколкото си ял ). За качване на мускулна маса е ясно - тренировки + ядене. За предпоследното изречение - защо ще искаш организма да се мъчи да синтезира белтъка и да го използва за енергия, като имаш много по-добри източници за товa?

Ама аз мисля, че точно същото нещо казах. :) И съм далеч от идеята да поемам повече белтъчини, а въглехидратите да ги заеба. :p

14.03.08
18:54

Crazy_With_Razor нещата не седят така както си ги мислиш, ако беше така всички диети на които се подлагат доста жени щяха да са успешни обаче те почти всички са неуспешни. Причината? - нещата са много по комплексни от простото пресмятане на приети - изразходени калории, от огромно значение е вида на храната - тялото е склонно да увеличава адипозната си тъкан точно от въглехидрати а протеина използва за енергия само в краен случай, не е все едно дали ядеш пържена или храна с минимум обработка, освен това тялото за да разгради протеиновата храна използва повече енергия отколкото за другите видове храна, не е и все едно дали ядеш на няколко големи хранения или на множество малки и т.н. и т.н. Калориите са просто един малък фактор от всичко това и тяхното значение не бива да се преувеличава.

14.03.08
19:07

казано от G33K на 14.03.08, 14:41:

Досегашния ми опит е, че като че ли е най-важно КАКВО ядеш, а не колко ккал си на минус.

Пробвал съм и НВД и ВВД и РБД и секви такива глупости.. сега просто ям каквото ми се яде, не се ограничавам от абсолютно нищо. Единственото което гледам са ккал. и белтъчините, в смисъл, че ако реша да ям пица - хапвам само 2-3 парчета. Ако реша да ям шоколад - хапвам 2-3 блокчета. Другото което е гледам си белтъчините - поне 1.8/2гр. на кг. телесна маса ги докарвам горе/долу на ден. И разбира се - много спорт и активност през деня. И си продължавам да си свалям излишните кг. в момента.

казано от Alkorin на 14.03.08, 18:54:

Crazy_With_Razor нещата не седят така както си ги мислиш, ако беше така всички диети на които се подлагат доста жени щяха да са успешни обаче те почти всички са неуспешни. Причината? - нещата са много по комплексни от простото пресмятане на приети - изразходени калории, от огромно значение е вида на храната - тялото е склонно да увеличава адипозната си тъкан точно от въглехидрати а протеина използва за енергия само в краен случай, не е все едно дали ядеш пържена или храна с минимум обработка, освен това тялото за да разгради протеиновата храна използва повече енергия отколкото за другите видове храна, не е и все едно дали ядеш на няколко големи хранения или на множество малки и т.н. и т.н. Калориите са просто един малък фактор от всичко това и тяхното значение не бива да се преувеличава.

Не съм вобще съгласен. Всички диети на които се подлагат жените са успешни. Има два момента обаче - първо не си бил с тая жена която е била на диета и не отслабанала 24/7 за да знаеш какво е яла и какво не, нито колко е спортувала и т.н., второ - след като се свалят 5кг. или 10кг. от гладуване ( нещо адски тъпо ) жените се хвърлят като зверове на всичката храна която не са яли с по месец и ефекта е ясен - йо-йо. Всяка диета работи по простата причина, че намалява приема на ккал. нищо повече. НВД работи само и единствено, защото си -500ккал. прием на края на деня. Само дето без въг. си като парцал. Е мерси много. По-добре да си ям въг. и да си правя кардио и накрая на деня да съм -500 и пак да си свалям отколкото да се мъча като грешен гявол. А бтв тялото складира ‘’горивo’’ сами и единствено когато му идва в повече а.к.а 30 дена ядеш 3000ккал. а средно на ден изразходваш 2500ккал. резултата - дебелееш. Без абсолютно никакво значение вида на тези ккал. Толкова ли е трудна за разбиране тази концепция? Защо му е на тялото да складира енергия когато съм ял въг. и вобще храна равняваща се на 2500ккал. за деня обаче в същото време съм правил кардио, ходил съм 5-10км. и така ккал. ми баланс за деня е -500, защото съм изразходил 3000ккал.? Защо тялото да складира въглехидратите при положение, че му е необходима дори и повече енергия?

Ккал. са малък фактор? Ккал. са основния фактор в отслабването.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.03.08 19:44.

14.03.08
20:45

казано от Crazy_With_Razor на 14.03.08, 19:07:

НВД работи само и единствено, защото си -500ккал. прием на края на деня.

Не е само заради това.

Само дето без въг. си като парцал.

Не е вярно. Освен ако караш само на белтъци, тогава е нормално да си като парчал. 

По-добре да си ям въг. и да си правя кардио и накрая на деня да съм -500 и пак да си свалям отколкото да се мъча като грешен гявол.

А за мен примерно кардиото е мъчение, а не да не ям въглехидрати. Аз не съм правил кардио през живота си, нямам и намерение ;)

А бтв тялото складира ‘’горивo’’ сами и единствено когато му идва в повече а.к.а 30 дена ядеш 3000ккал. а средно на ден изразходваш 2500ккал. резултата - дебелееш. Без абсолютно никакво значение вида на тези ккал. .

И това не е вярно. Някои калории могат да се складират директно като мазнини, без значение дали на края на деня си в плюс или минус. Има голямо значение от къде идват тези калории.

Толкова ли е трудна за разбиране тази концепция?

Не е трудна, но не е напълно вярна.

Защо му е на тялото да складира енергия когато съм ял въг. и вобще храна равняваща се на 2500ккал. за деня обаче в същото време съм правил кардио, ходил съм 5-10км. и така ккал. ми баланс за деня е -500, защото съм изразходил 3000ккал.? Защо тялото да складира въглехидратите при положение, че му е необходима дори и повече енергия?

А защо ми е да се мъча с толкова кардио и тренировки, като мога да си ползвам времето за нещо по-полезно и приятно? ;) Не съм казал, че не може да се отслабва с ВВД, или даже докато набиваш шоколад и пасти. Просто не е най-оптималния и ефективен начин.

Ккал. са основния фактор в отслабването.

Един от основните, но не основния.
Вида на калориите има значение. Не само количество. А също така и има значение и времето, когато се приемат тези калории.

Мнението беше редактирано от Петко К на 14.03.08 20:55.

14.03.08
21:28

Имах малко корем по едно време началото на януари (много кофти с тая баклава,баница и какво ли не..) и го прибрах за около месец на над 4000 калории (не ги смятам никога, но като се замисля само от 200 грама масло в яйцата ми се връзват към 1500, така че смятай).През поне 2 седмици (дали не бяха 20 дена по-скоро..) от този период  нямах възможност да тренирам нищо друго освен щанги, общо взето 5 пъти на седмица (обикновено тренирам двуразово джудо/бокс/щанги и т.н., но не и през този период, просто нямаше как). Сега да направим сметката:

66 + (13.7 X тегло в кг) + (5 X височина в см) - (6.8 X възраст в години)

= 66 + 13,7 х 85 + 5 х 178 - 6,8 х 20 = 1984,5.

Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,55

иначе казано 1984,5 * 1,55 = 3075,975 ~ 3100 ккал на ден. Със сигурност съм над, като се замислиш само от маслото и яйцата са над 2000, а аз ям и месо, и то доста, че и сметана си хапвам и сланинка и т.н.
Реално при това ядене дори с нормалната ми активност, която предполага коефициент 1,9 пак съм доста на плюс, а нито качвам,нито свалям (поне не в последните 2 месеца), но за сметка на това BFI (body fat index) поне на око намалява.
Ако отслабване задължително включва сваляне на 5-10-15-20-... килограма, то може и да не става без рестрикция на калориите, но пък и кому е нужно да гони цифра свалени килограми, когато при правилен подбор на храните може буквално да “преформира” тялото си? Това имах предвид като казах, че е по-важно какво, а не колко ядеш, и при положение че съм го виждал при себе си и при доста други хора много трудно някой ще ме убеди в противното.

Мнението беше редактирано от G33K на 14.03.08 21:30.

14.03.08
22:17

Петко К

Отговарям така, за да не стават чаршафи с цитати, 1. отговаря на първия твой цитат + отговори и т.н., дано си ме разбрал. :)

1. Като не е само зарди това, обясни ми от какво друго е?

2. Ако си 80/90кг. 80/90гр. въг. за деня са си малко, та това можеш да го хапнеш на закуска, а после през деня няма ли да си като парцал?

3. За мен пък кардиото е удоволствие. Аз не седя и не чакам ккал. и мазнини да се ‘топят’ и да ‘падат’ от тялото ми с диета, аз правя нещо за да подпомогна и ускоря процеса.

4. Така ли? Кои са тия ккал.? Ей сега хапнах две блокчета шоколад, директно на мазнини ли станаха тези има/няма 20-30гр. шоколад? Днеска ако съм +200ккал., но в следващите три дни съм на общо -1500ккал. пак ли ще съм станал дебел от този шоколад дето съм ял вечерта преди четери дена? Май не а? С други думи, защо гледаш единичен случей? Като и дебелеенто и отслабваното като цяло са бавни процеси? Гледа се като общо седмицата, месеца, годината - какво си ял, какво си спортувал. Това, че два дена си ял по-лоша храна не значи автоматично, че си качил +2кг. мазнини, абсурдно е. Та това са 14 000ккал., опитай се да си представиш визуално на една маса колко много храна е това.. е можеш ли да ги изядеш за два дена?

5. И аз така мислех, но си се оказа вярна.

6. 30 мин. на ден кардио е мъка и губене на време? Колко време перкарваш или колко време прекарват 2/3 от съфорумците пред пц-то? Сигурно доста повече от 30 мин. нали? Е толкова ли е трудно от това време да се отдели 30 мин. за едното кардио? Или да не е кардио - баскет, едно мачле зад блока, неща от този род. А как вобще можеш да говориш за ‘оптимален’ и ‘ефективен’ метод за отслабване като явно се изразяваш против правенето на кардио?

7. Основния фактор са - ако си на минус ще отслабваш, ако не си - няма да отслабваш. Обясни, защо вида има значение, моля те. Казваш и за времето - както спомех и по-горе ей сега ( около 12 часа ) си хапнах две-три блокчета шоколад, от време на време късно вечер хапвам по нещо - я вафла, я чипс/слънчоглед. В същото време от февруари досега свалих 5кг. Защо? Защото общо за през деня ккал. ми прием е с -500ккал. от това което принципно ми трябва и някви си 50ккал. преди лягане вобще не ме бъркат и защото правя кардио, ходя около 1 час общо за деня и т.н., в крайна сметка си хапвам каквото ми се яде, просто по-малко, тренирам и свалям досадните мазнини, лично съм го изпробвал и в момента го изпробвам - ми работи си. Както казах и НВД и на РБД и на всекви такива глупости съм бил. Никога не ми е харесвало ограничаването на нещо, получава се - квото не можеш да ядеш ти се дояжда. Е сега нямам такива проблеми. А който иска да се мъчи с режими и да се ограничава от храна - негова си работа. Просто обаче е безсмислено като цяло. ;-)

G33K

Като никога нe си смятал как си знаел колко си приемал/изразходвал вобще? В яйцата има 200гр. масло? Какво? И вобще си много в грешка ако си мислиш, че с хранене се “преформира” и прави тяло, то така да ставаше.. ехее.. всички щяха да са културисти по улиците. Ключа е тренировката, без нея голяма полза от ‘доброто’ хранене няма. И вобще е абсурдно да твърдиш, че си ял 4000ккал., а си изразходвал около 3100ккал. на ден и си свaлял при положение, че първо това е невъзможно, второ не си смятал тогава, а сега и със сигурност изпускаш някои неща.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 15.03.08 08:07.

15.03.08
14:43

В 2 пъти по 7 бъркани яйца по-малко от 200 грама масло и още толкова сирене не можеш да сложиш, просто не е вкусно - това прави към 1400 калории от масло, около 1000 от яйца и не знам колко от сирене. В половин кило свински врат/бекон не вярвам да има по-малко от 600-700 калории също. Сметаната доколкото знам на кутийката пише 200 калории на 100 грама или нещо от сорта - 2-3 кофички по 200 грама правят още към 1000 калории. Никога не съм ги правил тия сметки, сега специално заради темата си давам зор, дано не бъркам нещо. А това колко съм разходвал не мога да го знам, но нали ползвам формулата от сайта - би трябвало да е вярно, дал съм точни килограми,ръст,години и дори да бъркам индекса, дори с най-високия пак излиза, че съм на плюс. И също пак ти казвам - аз реално килограми не съм свалял, само съм изгорил някакво количество мазнинка. Да махнеш излишните мазнинки - това може да се направи и само с хранене, и то без особени сметки. А че за да направиш “добро тяло” (каквото и да значи това за съответния човек) е нужна тренировка, това е факт.

15.03.08
16:15

Мерил ли си всичко което си ял ( като грамаж )? Едно и също ли си ял в продължение на 20 дни? Каква е била активноста ти през деня? При толкова много мазнини и при над 1000ккал. колкото си изразходвал, защо му е на тялото да използва подкожните си мазнини? И защо да използва точно тях като ти си му внасял ~3000ккал. от мазнини? А свалянето на кг. може и да става само с диета, но без ккал. дефицит няма да стане номера, само с ядене на мазнини и белтъци не става, трябва си и сметки.

15.03.08
16:31

Много хора отслабват без да си правят сметки просто като знаят кога, по колко и какво да ядат и като спортуват естествено, всички тия сметки са излишни освен само в най - груб вид за да имаш някаква обща представа и дори това не е задължително.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 15.03.08 16:33.

15.03.08
16:53

казано от Alkorin на 15.03.08, 16:31:

Много хора отслабват без да си правят сметки просто като знаят кога, по колко и какво да ядат и като спортуват естествено, всички тия сметки са излишни освен само в най - груб вид за да имаш някаква обща представа и дори това не е задължително.

Но пак, отслабването е зарди приети по-малко ккал. отколкото изразходени. Само дето няма значение вида на приетите калории. Както казах и по-горе - аз си хапвам и пица и шоколад и вобще квото ми се дояде, просто в по-малки количества и естествено спорт и повече активност през деня, от февруари досега съм -5кг. .. повече тия НВД за чистене и т.н. глупости и лишения от храни - никога, ако се видя, че качвам 2-3кг. - само намалявам ккал. и увеличавам спорта. Пък който иска да се лишава - негова си работа. :cheese:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 15.03.08 17:06.

15.03.08
17:19

Crazy_With_Razor
1. Нямам намерение да ти обяснявам елементарни неща, ако те интересуват, има от къде да се прочетат.
2. 80-90 грама въглехидрати аз рядко стигам. Вчера съм на нула (ако не броим мизерните от шопската салата). Днес ще хапна 30-40 след тренировка.
3. Ми хубаво, щом ти доставя удоволствие. На мен пък не. 
4. Това са тия, които вдигат бързо инсулина. По-подробно няма да обяснявам.
5. И аз така мислех, но се оказа грешна :)
6. Ако ставаш в 7 и се прибираш в 10 вечерта, може и да са много. И да, противник съм на монотонното и продължително кардиото за горене на мазнини. Нямам време да обяснявам по-подробно, трябва да тръгвам след малко да тренирам :) Информация има достатъчно по въпроса, ако те интересува.
7. Да, сигурно ще отслабваш, ако си на минус. И ще качваш, ако си на плюс, независимо от вида на калориите. Но целта не е просто да отслабваш на кила, а да гориш мазнини и по възможност да качваш мускули. Ще сваляш или качваш кила, независимо от вида на калориите, ама какво ще е съотношението мазнини/активно тегло?
И за мен в момента няма забранени храни, но не твърдя, че с шоколад и бонбони се чисти също толкова добре, колкото без тях. Защото съм пробвал и знам каква е разликата. И защо броенето и смятането на калории като луд да е по-приятния вариант от ограничаването на определин храни?
Но понеже за теб това са глупости, едва ли си струва да ти обяснявам подробно. Още повече, че информация има колкото искаш.
Карай както знаеш, щом има ефект- накрая ще сравняваме резултатите ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.03.08 17:34.

15.03.08
17:45

Петко К

1. Интересуват ме. Линк?

2. Аз зеленчуците като домати и краставици ги смятам като вода. :lol:

3. Това си е до личното мнение.

4. Така ли? Интересно, е че през тези 5-6 седмици откакто съм на ‘ям квото ми се яде’ режим съм си хапвал и продължавам да си хапвам неща дигащи бързо инсулина, дори късно вечер.. пък отслабвам. Странно а?

5. Не е.

6. Защо му е на тялото да синтезира мускулната тъкан и така да си набавя тези 500/600ккал. ( адски бавен процес бтв ) при положение, че си има подкожни мазнини? В крайна сметка не си минал на гладуващ режим нали? Пък и мускул си качвам - тренирам и 1.8/2гр. белтък на ден гледам да го докарвам. Като стигнеш 10% и искаш да паднеш на 5% основния проблем пак ще си останат ккал., а не това какво ядеш. Също така се взима предвид, че при толкова малко % подкожни мазнини тялото ще прави всичко необходимо за да се опита да си ги запази. Мъка ще си е да паднеш до 5% каквото и да ядеш. Аз не казвам, че с бонбoни и шоколади се свалят килограми. Няма храна с която да се отслабва. Фактически се отслабва с това което не ядеш, а не с това което ядеш. Или с други думи - пак ще го кажа - зависи от ккал. прием и разход. Защо да броя ккал. като луд? Че си нямам друга работа ли? Влизам в ресторант/заведение, поръчвам нещо - ям полувината от него, другото си го прибирам за после. Ето пример за реална диета - просто ядеш по-малко. Защо да се ограничавам от храната като мога просто да се ограничавам от размера на проциите и пак да отслабвам? Пък резултати да сравняваме, но мисля, че си повечко стаж от мен, аз дигам от има/няма 2-3 години. Само дето мазнините по тялото винаги са ми били проблем, НВД, РБД, броил съм ккал. като луд - свалям съм така вярно, но не издържам много време - 2-3 месеца макс. Човешко е да си хапнеш пица, шоколад и т.н., но защо да се чувствам виновен като го правя, защо да се хабя нервите напразно като мога да си хапвам квото ми се яде и пак да свалям? Просто по-малки порции, повече спорт. :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 15.03.08 18:05.

15.03.08
18:05

казано от Crazy_With_Razor на 15.03.08, 17:45:

Петко К

1. Интересуват ме. Линк?

2. Аз зеленчуците като домати и краставици ги смятам като вода. :lol:

3. Това си е до личното мнение.

4. Така ли? Интересно, е че през тези 5-6 седмици откакто съм на ‘ям квото ми се яде’ режим съм си хапвал и продължавам да си хапвам неща дигащи бързо инсулина, дори късно вечер.. пък отслабвам. Странно а?

5. Не е.

6. Защо му е на тялото да синтезира мускулната тъкан и така да си набавя тези -500/600ккал. ( адски бавен процес бтв ) при положение, че си има подкожни мазнини? В крайна сметка не си минал на гладуващ режим нали? Пък и мускул си качвам - 1.8/2гр. белтък на ден гледам да го докарвам. Като стигнеш 10% и искаш да паднеш на 5% основния проблем пак ще си останат ккал., а не това какво ядеш. Също така се взима предвид, че при толкова малко % подкожни мазнини тялото ще прави всичко необходимо за да се опита да си ги запази. Мъка ще си е да паднеш до 5% каквото и да ядеш. Аз не казвам, че с бонбoни и шоколади се свалят килограми. Няма храна с която да се отслабва. Фактически се отслабва с това което не ядеш, а не с това което ядеш. Или с други думи - пак ще го кажа - зависи от ккал. прием и разход. Защо да броя ккал. като луд? Че си нямам друга работа ли? Влизам в ресторант/заведение, поръчвам нещо - ям полувината от него, другото си го прибирам за после. Ето пример за реална диета - просто ядеш по-малко. Защо да се ограничавам от храната като мога просто да се ограничавам от размера на проциите и пак да отслабвам? Пък резултати да сравняваме, но мисля, че си повечко стаж от мен, аз дигам от има/няма 2-3 години. Само дето мазнините по тялото винаги са ми били проблем, НВД, РБД, броил съм ккал. като луд - свалям съм така вярно, но не издържам много време - 2-3 месеца макс. Човешко е да си хапнеш пица, шоколад и т.н., но защо да се чувствам виновен като го правя, защо да се хабя нервите напразно като мога да си хапвам квото ми се яде и пак да свалям? Просто по-малки порции, повече спорт. :)

Много си далече от истината Високо мазнината и ниско вагехидратната  диета е наи добрата  таи като тялото свиква  да гори мазнини !!Хубаво е че 1 пат си ял шоколад  така  си активирал метаболизма  които спира да сваля  след време .. затва е и вв деня  в  НВД!!С Нвд  мое се  преформира тялото !! Има  едно статия  дето доказва  че повече  въглехидрати =  повече изгорени мусколи

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 15.03.08 18:06.

15.03.08
18:18

Свиква да гори кои мазнини? Тия които ядеш, или тези които имаш по тялото? Не съм ял 1 път шоколад, ям си каквото ми се яде, когато ми се яде, просто ям малко от това. И като казвам, че ям вечер шоколад, имам предвид 2-3 блокчета или като казвам, че си ям пица имам предвид 2-3 малки парчета. С диета няма как да направиш тяло, не можеш да ядеш за по-добра фигура, за повече мускули, за повече издръжливост и т.н. - това се прави с тренировки. Покажи ми я тая статия дето доказва, че с повече въг. = повече изгорени мускОли.. линк, нещо?

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 15.03.08 18:22.

AS

15.03.08
18:25

Crazy не ми е ясно защо спориш като на всички е ясно , че твоите знания ако мога дори така да ги нарека са само теоретични.Също ми е интересно като не се ограничаваш от нищо и ДОРИ ядеш бързи въглехидрати късно вечер как ги сваляш тия 5кг за 45дни?А и с 2-3 год. стаж ако с тия темпове сваляш досега трябва да си с доста добър коефицент подкожни мазнини, а така като съдя по постовете ти не си..Ако искаш да ме опровергаеш пусни снимка.А като не правиш НВД-та и подобни “глупости” значи познанията ти в тази област са доста нищожни,защо тогава се изказваш в теми за НВД и объркваш хората.Качеството на храната , а не количеството е важно в този спорт.Това че издържаш 2-3 месеца на диета показва ,че нямаш воля.

15.03.08
18:38

Че на кои от темата твърденията не са теоритични? Къде е доказано, че НВД работи ако не си на отрицателен ккал. баланс и не спортуваш? А мазнини свалям, защото на края на деня съм изразходил повече ккал. отколкото съм ял. Тези 50ккал. от 2 блокчета шоколад не правят никаква разлика в overall картината. Защото дигам, правя кардио, работя, гледам да ходя около час/два на ден ( това са си 10-15км. което прави още 300-400 изгорени ккал. ) и т.н.. Две години и нещо ми е стажа във залата, а ‘свободен’ режим на хапване, но ограничаване на порциите пробвам от началото на февруари. Правил съм НВД, както и РБД и ВВД и от всички е имало ефект, за съжеление сега разбирам, че е не било от ограничаването в храната, а просто от сметките в ккал. И да, още не съм там където искам да съм, но вървя натам. И не с ограничаване от храни, а с по-малки порции и повече спорт. И ми е много по-добре. :coolsmile:

За воля пък вобще не ми говори, от 4 години не пия и не пуша, като съм бил 7-8 години пушач, а последните 3-4 години от тези 7-8, и пияница.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 15.03.08 19:09.

15.03.08
22:10

Карай както знаеш, щом има ефект, аз не обичам да споря за глупости или да се обяснявам на който и да е.
Обади се пак да се похвалиш, когато стигнеш 5-6 % мазнини (и при това си с прилични мускулни обеми) с твоя режим.

15.03.08
22:32

казано от Петко К на 15.03.08, 22:10:

Карай както знаеш, щом има ефект, аз не обичам да споря за глупости или да се обяснявам на който и да е.

Е нали в спора се ражда истината. :roll:

казано от Петко К на 15.03.08, 22:10:

Обади се пак да се похвалиш, когато стигнеш 5-6 % мазнини (и при това си с прилични мускулни обеми) с твоя режим.

Не ми е цел това, но едва ли ще е проблем при малко ядене + много тренировки, само дето не мисля да се подлагам чак на такива ‘мъчения’. 9-10 % да стигна ми е предостатъчно. :roll:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 15.03.08 22:44.

16.03.08
00:02

Е какво в спора се ражда истината като ти Crazy_With_Razor не приемаш нищо а само си знаеш своето, калориите не са просто калории - дали ще изядеш пица или варени яйца има огромна разлика и тя не се състои в калориите, калориите може дори да са същите но хранителните вещества в двата продукта са съвсем различни и когато ги ядеш ти предизвикваш различни метаболитни процеси в тялото, при яйцата тялото получава различни хранителни вещества които предизвикват оптималната среда в тялото за покачване на мускулна маса или за горене на мазнини - защото тялото се зарежда от пълноценен продукт и е склонно да извършва промени, докато като ядеш пица - това е храна с ниска биологична стойност направена от многократно преработени и филтрирани продукти - такава храна не задоволява тялото със всички хранителни вещества които то има нужда тоест ти го зареждаш с почти празни калории и то не е склонно да извършва промени защото му липсват хранителни вещества.
Хранейки се на отрицателен хранителен принцип с такива храни ти може и да сваляш килограми но това няма да става с оптималното съотношение на запазване на мускулна тъкан спрямо загуба на мазнини, това съотношение ще е силно влошено поради ниското качество на храните които ядеш.

16.03.08
00:18

Много добро обяснение, точно това имах предвид. Аз няма какво повече да кажа по този въпрос.

Мнението беше редактирано от Петко К на 16.03.08 00:28.

16.03.08
00:31

Чакай малко. Искаш да ми кажеш, че самия прием на протеини води до отслабване, така ли? И защо вобще сравняваш пицата с яйцата като биологична стойност? Все едно да сравнявам месото и хляба. Естествено, че хляба има ниска биологична стойност като протеини спрямо месото. И какво от това? И вобще идеята ми не е че трябва да се изхранваш само и единствено с джънк, а че не е толкова страшно и не е толкова фатално за отслабването и вобще като цяло ако от време на време си хапнеш там каквото ти се яде, но по-малки порции ( пица примерно ям 2 до 3 малки парчета - колкото дланта ми, а примерно шоколад - 2-3 блокчета ) ако - си като цяло на отрицателен ккал. прием и ако спортуваш тия неща вобще няма да са проблем. Защо си мислиш, че имам предвид цяла пица или цял шоколад? Чете ли вобще постовете ми?

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 16.03.08 00:39.

16.03.08
01:54

Аз ги четох и нямам нищо против чийт храненията ако са няколко на седмица, но ако са всяко 2-ро или 3-то ядене по този начин ти заместваш пълноценни хранения с непълноценни непрестанно. И нямам предвид само протеините а и микронутриентите и други подобни вещества които са в съвсем различно състояние и състав в промишлено преработените храни и в съвсем друго в храни които ти си приготвяш от първичните продукти с минимална обработка. Тялото има нужда не само от макронутриентите които са въглехидрати, протеини и мазнини а и от много други вещества които изобилстват в храните в естествено състояние или с минимална обработка и са напълно или почти напълно унищожени в промишлените храни в които дори са добавени токсични вещества като овкусители,оцветители и др.

16.03.08
05:41

казано от Crazy_With_Razor на 16.03.08, 00:31:

Чакай малко. Искаш да ми кажеш, че самия прием на протеини води до отслабване, така ли?

За да усвои протеина, тялото изразходва повече енергия, от колкото да усвои въглехидратите и мазнините. Това се нарича термичен ефект на храната и при протеина той е най-висок. Затова 500 ккал от протеин не са равни на 500 ккал от въглехидрати (особенно пък прости такива) или мазнини. Като цяло има комбинация от фактори, за да имаме оптимално горене на мазнините, не само калории в минус. Например нужно е да подържаме ниско ниво на инсулина (това го споменах вече). При поемане на храни с висок ГИ, тези калории почти веднага се отлагат като мазнини. При прием на алкохол пък, тялото предпочита да гори него, вместо мазнините. И други такива дребни нещица. Тялото не е кофа, от която просто да отливаш или наливаш калории.

Мнението беше редактирано от Петко К на 16.03.08 06:05.

16.03.08
05:47

казано от Петко К на 16.03.08, 05:41:

Тялото не е кофа, от която просто да отливаш или наливаш калории.

Подкрепям!
Перфектно казано и обобщаващо една доста масова заблуда.

16.03.08
17:37

казано от Alkorin на 16.03.08, 01:54:

токсични вещества като овкусители,оцветители и др.

Е то вече почти не можеш да си купиш храна която да си 100% сигурен, че е натурална и екологично чиста. Дори и в чистото месо дето си го взимам от месаря може да има куп гадости, кой ти знае с какво ги хранят тия животни за да растат по-бързо. :roll:

казано от Crazy_With_Razor на 16.03.08, 00:31:

Чакай малко. Искаш да ми кажеш, че самия прием на протеини води до отслабване, така ли?

За да усвои протеина, тялото изразходва повече енергия, от колкото да усвои въглехидратите и мазнините. Това се нарича термичен ефект на храната и при протеина той е най-висок.

Така е, но това не води автоматично до отслабване.

Като цяло има комбинация от фактори, за да имаме оптимално горене на мазнините, не само калории в минус. Например нужно е да подържаме ниско ниво на инсулина (това го споменах вече).

Ккал. в минус + спорт.

При поемане на храни с висок ГИ, тези калории почти веднага се отлагат като мазнини.

Значи сутрин ако си сложа една лъжичка захар в чая което е 15ккал. тези ккал. директно отиват в мазнини? Ако на обяд хапна 100гр. сладолед за десерт, директно отива в мазнини? Ако след това правя тренировка, кардио и т.н. и на края на деня съм изразходил 3500ккал. при приети 3000ккал. пак ли съм качил мазнини от сладоледа и лъжичката захар? Ако в продължение на един месец съм на -600/700ккал. от диета + спорт, но съм хапвал сладко от време на време и съм свалил 5-6кг. пак ли съм качвал мазнини?

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 16.03.08 18:37.

16.03.08
19:19

Бате  .. да  ядеш прост въглехидрат след кардио е  наи безмисленото така кардиото се обесмисля ...да точно  малкото захар  влияе  таи като  трябва  да е нисък инсулина за да се свалят мазнини максимално ...ето статия  за която говорих http://www.fitbul.com/article3.htm   ..в  вв деня  яж junki food 1-2 пати нема да се отрази .. а през  другото време  - стриктна диета

16.03.08
19:25

казано от Crazy_With_Razor на 16.03.08, 17:37:

....?

Аз отдавна казах каквото имам да казвам по темата, може да си спестиш от тук нататък обръщенията към мен. Не си падам по празните приказки.

Мнението беше редактирано от Петко К на 16.03.08 19:28.

16.03.08
19:35

мда, whateva..  :coolsmirk:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 16.03.08 19:42.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1