Зрение и Очи

25.03.08
20:16

Не открих такава тема във форума и бих искал да дискутираме връзката между бодибилдинга и очите. При тежки серии се повишава налягането, което едва ли е добре за очите. Явно е че хората с  висок диоптър трябва да са по-внимателни с големите тежести. Например, аз съм с -2.75 и реших повече да не правя тяга, клек. Колко от вас имате късогледство, астигматизъм... Как тренирате? Какво мислите за тежестите и очите?

Оправдания.
Познавам ред пауърлифтъри.
Говорим за невъобразими тежести.
Не мога да се сетя за един с очила.
Или с отлепена ретина.
Движенията им са: лег, тяга и клек.

Теоретично съществува опасност при вдигане на тежко и проблеми с ретината да ускориш процеса.
Само че то при такива проблеми всякакви напъни могат да доведат до отлепяне.

Сега, ако ти имаш лекарска препоръка да избягваш напъните и да внимаваш с вътреочното налягане, друг въпрос.
Значи трябва да го правиш. Значи очите ти са снимани там на онея шашави апарати и са видени проблемите им.
Само че ти не го правиш, а си елиминирал трудоемките за сметка на мързелашки упражнения, братле.
Лежанката, вдигането за рамо и въобще всякакви такива упражнения могат да доведат до напрягане и повишаване на налягането не по - малко от тягата например. Това, че ги рпавиш легнал или седнал не означава, че напрягането е по - малко.

Ако ще си пазиш очите, най добре да се пазиш въобще от залата.
Или ако ходиш, много леко, не много повторения и предимно на машини.
А  ти си направил една мързелива работа. Че защо клек и тяга да трябва да ги правиш непременно с тежко?

Моята препоръка, може и да ти се види крайна, но е:
- Ако има опасност за очите ти, пази си очите и не рискувай с глупости. Поне си направи лазерната операция за залепване на ретина, оная странната за късогледство и подобни или каквото ти кажат и след това като се възстановиш, мисли за зала
- Ако ще ходиш на зала и считаш, че положението ти не е чак толкова сериозно, не си съчинявай оправдания за да не тренираш като хората.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 26.03.08 08:52.

26.03.08
10:13

Oт 10ина години имам очила - малко недоскив(1,6 бяха) и малко астегматизъм. Почти не ги използвам, а си тренирам..нормално.
И все съм с усещането, че напоследък виждам по-добре.
Освен, ако не си с лекарска пропоръка, не виждам проблем. Дзвер ти го е написал, аз просто заявявам участие към хората, които са недоскив. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 26.03.08 10:15.

26.03.08
11:46

Още един “недоскиф” тук :) .
Диоптера ми е около 2 и нещо и имам астигматизъм , нося си ги постоянно . Доктора ми каза да внимавам с тежестите и да дишам правилно , ако ми е много тежко да не се напъвам напразно . Така и правя :) .

КА

26.03.08
13:30

Ами и аз към края на тази година ще направя 10 години откакто нося цаки.Докато бях в чужбина (3 години по 6 месеца) избягвах да ги нося, незнайно защо, имам късогледство и астигматизъм.През другите 6 месеца учих. И така от носене/неносене ми се качи на близо 4 (реални), но в същото време не мога да нося 4, защото ми е замъглено.Но както  и да е, де.Тренирам си без проблеми, но аз не вдигам тежести.

Имам късогледство от 6-ти клас (вече 10-тина години значи). -1,5 диоптъра.
Очилата си ги нося само вкъщи пред компютъра (не се харесвам с тях), в залата съм с контактни лещи, а по улицата най-често ходя и без двете. .

Това за тежестите и очите... де да знам. Не познавам човек, който да е ослепял от тяга или клек... за сметка на това познавам хора с хернии и дископатии, но всичките си признават, че се е получило от недобра загрявка и/или неправилно изпълнение.
DЗВЕР много добре ти го е казал - ако се притесняваш за зрението си, не слагай прекалено голяма тежест. Вдигай така, че самият ти да се чувстваш комфортно.

26.03.08
14:29

Присъединявам се към горните мнения. И аз съм недоскиф с -3 диоптъра и астигматизъм. По-често съм с лещи, рядко с очила.
Вдигам си прилични тежести без проблем. Както е писал GHO$T внимателно с дишането и всичко си е ок. Нямаш извинение да не правиш най-добрите упражнения.

26.03.08
19:49

Общо взето Freddie няма от какво да се притеснява.Диоптърът му не е висок.Късогледството има три степени:ниско до 3 диоптъра,средно-от 3 до 6 и високо-над 6.При средната(над 4-5)и високата степен има предпоставки за изменения на ретината или евентуално отлепване.Застрашените могат да избягват някои тежки натоварвания и се преглеждат поне веднъж в годината на офталмолог.

28.03.08
09:56

Еми ако имаш склонност за подобни проблеми трябва просто да си ограничиш тежестите, какво толкова сложно има. Иначе според мен е напълно вярно, че големите тежести увреждат зрението. И аз имам лек диоптър, но то е от умора и т.н.

Иначе офталмоложката ми каза, че не е нужно да ги нося постоянно. Това няма да промени еволюцията на диоптър.

А по въпроса за пауърлифтъри, които не носят очила, еми за какво им е да виждат ясно? Все ще нацелят щангата и ще я изджаскат... :)

Мнението беше редактирано от tpd на 28.03.08 10:01.

13.06.08
06:37

Има ли хранителни добавки на база  елементите които съдържат, да спомагат за чувствително повишаване или намаляне на очното налягане.

Напъни от всякакво естество не са препоръчителни при проблеми с вътреочното налягане. Един пример - на бременни с такъв проблем им се предлага раждане с цезарово сечение.

Определено, особено по отношение на вътреочното налягане - повишаване (глаукома), както и диабетната ретинопатия.
За очите като цяло - витамин А (бета-каротин), както и черници!

Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 13.06.08 09:20.

04.08.18
19:56

Здравейте, живо се интересувам от лазерна корекция на зрението. Някой има ли информация за лазерна корекция в очна болница Луксор - Пловдив, че ми е най близко, а и лазера им бил на Карл Цайс. Моля споделете ако имате информация https://unlimoffers.com/snail-farm-къде-да-купите-в-българия/

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1