31.03.08
19:51
Чел съм, че прекаленото приемане на протеини (на прах) може да доведе до натоварване на черния дроб. За аминокиселините знам че имат други странични ефекти, но те са много редки и не са свързани с черния дроб. Аз взимам суроватъчен протеин иамино, кисл. Правих си пълни изследвания и някои ензими в черния дроб (май не се изразявам много правилно, но все пак) са с завичени стойности. Казаха ми че не е фатално ими изписаха Карзил. Естествено доктора ми каза веднага да спирам протеините и аминото за постоянно, че това са химии и така нататак. Това го очаквах. Все пак спрях всичко вечепочти 2 месеца.
Има ли някой друг който ползва добавки и си е правил изследвания? Мислите ли че точно добавките са причина?
Отидох ипри друг доктор и там ми обясниха че може да е от претренирване и преумора. Наистина тренирам доста ипонякога не си доспивам, а и се чувствам доста изморен, но няма как...учене, патувания...тренировки.
Друга възможност била, че през седмицата която си правих изследванията се падна че 3 дни поред ядях яйца- по 2-3 жълтъка. Можеби и това е допринесло.
Незнам вече. Все си мисля че добавките не може да с а толкова лоши. Милиони хора ги ползват. Та...някой да сподели опит и идеи по въпроса
31.03.08
20:18
Черния ти дроб не прави разлика между протеин от месо, риба и яйца и от този на прах. Всичко първо се разгражда до аминокиселини и след това “се запознава” с черния дроб, ако преди това не бъде използвано за пластични нужди от друга тъкан.
Ензимите се повишават от много фактори: алкохол, антибиотици и лекарства, стрес от общ характер и от тренировка. Всъщност на лекции на професор Атанасов(биохимия) си спомням че беше казвал, че киселинността на кръвта и чернодробните ензими на спортуващи са нормално в такива нива, които се смятат за тежко заболяване при нетрениращи индивиди и в това няма никакъв риск.
Потърси второ мнение все пак, за всеки случай. Аз не бих ходил на лекар, който казва на протеина химия. Все пак от болничното хранене са тръгнали добавките...
Зависи какво съдържат тия добавки.За вносните препарати е проблем когато съдържанието е на чужд език.Протеините се разпадат в червата на аминокиселини.Тъй че колкото е токсично едното,толкова е и другото.Не трябва да се превишава препоръчаната дневна доза за килограмите,които имаш.Неизползваният протеин се разпада на силно отровния амоняк,който се обезврежда от черният дроб.Изследвали са ти вероятно ASAT,ALAT, ГГТ, АФ,билирубин.Изследва се и урината за билирубин и уробилиноген.Това са жлъчни пигменти.Прави се и ехография,гледат с колко сантиметра (пръста) е разширен черният дроб и как е жлъчният мехур.Понякога се налагат специални изследвания за вирусен хепатит.Него можеш да хванеш от необезопасен секс,от игли за наркотици,от преливана кръв понякога.Алкохолът е рисков фактор,води до заболявания.Прегънатият жлъчен мехур, неговото възпаление(холецистит).Някои анаболи водят до холостаза(възпаление и запушване на жлъчните пътища),също токсични лекарства и антибиотици,наркотици и др..Има и кучешка тения (ехинококоза).Трябва ти преглед при гастроентеролог и подробни изследвания.Не си писал какво ти е изследвано и с какви стойности са резултатите.Имаш ли разширен/увеличен черен дроб.Тренировките на първо време могат да влошат положението.Най-добре е да ги спреш за 1/2-1 година.
Благодаря за мненията!
Сега нямам изследванията пред мен, но помня че докторът ми каза че тези ензими са свързани смазнините в кръвта. Иначе ми правиха пълни изследвания и не откриха други неща.
01.04.08
05:40
Ако се касае за добавки и чернодробно здраве, не се притеснявай. От както се тъпча със суроватка, амино и т.н. черният ми дроб е далеч по-здрав от преди, когато се тъпчех с месо. С хроничен Б хепатит съм.
03.04.08
15:00
казано от Cocoa на 31.03.08, 19:51:
Незнам вече. Все си мисля че добавките не може да с а толкова лоши. Милиони хора ги ползват. Та...някой да сподели опит и идеи по въпроса
... да, но при здрави хора! При това над 95%, да не кажа и 97% от предлаганите на пазара “безопасни” добавки нямат методологично издържани токсикологични изследвания, доказващи тяхната абсолютна безопасност в дългосрочен план, каквито изследвания са абсолютно задължителни за всяко едно лекарство.
По-добре се придържай към съветите, дадени от лекаря ти.
Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 03.04.08 15:01.
Само да допълня това което писах по-горе.Доколкото знам ензимите са белтъчни вещества.И с тях се определят заболявания в белтъчни структури,а не проблеми с мазнини и холестерол.Тоест болести на черен дроб и жлъчка,на мускулите и сърцето,на простатата и др.Не съм чувал с ензими да се измерват мазнините,липидите в организма.От излишъка на протеини и аминокиселини се образува амоняк,който е токсичен за организма.Той се улавя от черния дроб и преработва в урея,която е сравнително по-слабо токсична и се изхвърля с урината.При заболявания на черния дроб има затруднено образуване на гликоген в него от глюкозата.За сметка на това мазнините се отлагат в него много лесно.Има и недостиг на витамини. Въобще всичките тия полезни вещества които са необходими за неговото функциониране и оздравяване,се усвояват по-трудно и ненапълно.При тежка физическа работа и спорт тези вещества необходими за нормален оздравителен процес на самият черен дроб се изразходват от мускулите.Ние го лишаваме от тях и състоянието му се влошава.От друга страна се образуват токсични вещества,които допълнително го натоварват,а капацитета му за обработката им е силно намалял.
казано от Петър Петров на 03.04.08, 15:00:
... да, но при здрави хора! При това над 95%, да не кажа и 97% от предлаганите на пазара “безопасни” добавки нямат методологично издържани токсикологични изследвания, доказващи тяхната абсолютна безопасност в дългосрочен план, каквито изследвания са абсолютно задължителни за всяко едно лекарство.
Да, но не вси4ко е така /казвам от ли4ен опит/. Вземам добавки от 4-5г. / приблизително/. Оказа се 4е 4ерният ми дроб се е смалил / към нормален / и е в добро състояние. Преди това беше над 1см. над “нормата” и досто зле . И мисля, 4е добавките ми подпомагат за това / ли4но мнение/.
А мислите ли че добавките в България са нормални. Имам предвид че не се отварят тук и че всичко на етикетите им е наред. До сега съм ползвал протеини на Scitec, NOW, Nectar, Optimum и аминокиселии на Оптимум и сега предимно на Hanza. Втората лекарка ми обясни че няма нищо лошо в добавките стига да са наистина оригинални. Тя ми обясни също че и повишените показатели на ензими може да е резултат от голямо физическо натоварване и стрес. И като се замисля изследваничта ми бяха направени в последната седмица на нещо като сесия, когато спях много малко, тренирах, учех, ходех по интержиута, пътувах и бях под страхотно напрежение. Като допълнение бях често болен и пиех доста лекарства, включително и антибиотици. Доста неща са ми се насабрали.
22.11.19
14:08
Здравейте имам един два въпроса.Тази година в края на Юни месец ме оперираха в Германия от Ехинококус в Черния дроб но за съжеление кистата беше доста голяма и трябваше да отстранят голяма част от черния дроб,около 60-70%.Минаха вече близо 5
месеца от операцията,пиех лекарство преди и след операцията Албендазол за паразити,но вече не пия от 1 месец.Професора който ме оперира каза че въстоновяването до 100% на черния дроб са нужни 3 или 4 месеца,октомври бях при него за последно дори ми каза че мога да пия по една две Бири и каза че мога да тренирам вече леко без много натоварване.На скоро посетих болницата, друг лекар ме гледа на видеозон и каза че Не ми е въстановен черния дроб още на 100%,много малко се е въстановил,но кръвните иследвания на черния дроб са много добри.Следния ми въпрос е мога ли да приемам съроватъчен протеин на малки дози защото посещавам фитнес от 1 месец.Дали няма да навреди на черния дроб.?
Мнението беше редактирано от Ангел Апостолов на 27.11.19 16:06.
03.02.20
15:59
казано от yoyo1 на 06.04.08, 00:27:
казано от Петър Петров на 03.04.08, 15:00:
Да, но не вси4ко е така /казвам от ли4ен опит/. Вземам добавки от 4-5г. / приблизително/. Оказа се 4е 4ерният ми дроб се е смалил / към нормален / и е в добро състояние. Преди това беше над 1см. над “нормата” и досто зле . И мисля, 4е добавките ми подпомагат за това / ли4но мнение/.
Е няма да е лошо да споменеш какви добавки взимаш в такъв случай 🙂
03.02.20
22:54
Значи преди години си правих пълни изследвания - кръв, урина, ЕКГ. Доктора ме попита дали съм тренирал и дали взимам добавки някакви. Понеже сърцето ми изглеждало като на 15 години по възрастен човек от мен. Да по онова време взимах всичко Б12, азотни бустери, креатини, някви стакове на анимал и квот се сетите без забранените неща. Ама доктора не ме попита дали пия алкохол, дали пуша и по колко. Дали се наспивам добре или не. Аз си мисля, че проблема беше в алкохола късните вечери и 2те китии цигари на ден. Така, че погледни и зад добавките. Какъв начин на живот водиш.