Витамините ”могат да съкращават живота”

17.04.08
06:35

Не прекалявайте с витамините, съветват учените
Сн.: БГНЕС

Витамините ”могат да съкращават живота”
17 април 2008 / News.dir.bg
Датски учени твърдят, че витамините не само не удължават живота, а напротив, могат да доведат и до преждевременна смърт.
Група сътрудници от университета в Копенхаген са проучили резултатите от 67 научни изследвания и въз основа на тях стигнали до извода, че няма „убедителни доказателства“ в подкрепа на мнението, че антиоксидантите помагат за увеличаване на продължителността на живота. Напротив, твърдят те, витамините А и Е пречат на функционирането на естествените механизми за защита на организма. „Освен това, съдейки по резултатите, бета-каротинът, витамин А и витамин Е увеличават риска от преждевременна смърт“, се казва в отчета на датските учени, цитиран от Би Би Си, на който се позова БГНЕС.
От 817 научни изследвания в областта те подбрали няколко десетки, посветени на влиянието на бета-каротина, витамините А, С и Е и селена. Именно те, смятат датчаните, най-обективно отразяват общата картина при употребата на хранителни добавки. Смята се, че добавките са способни да предотвратят „окислителният стрес“ на тъканите в организма чрез унищожаване на свободните радикали, за които се подозира, че го предизвикват. „Окислителният стрес“ се наблюдава при някои тежки болести, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.
В изследванията са взели участие 233 000 души, болни и здрави, приемащи хранителни добавки. Вземайки под внимание разнообразни фактори, датските учени стигнали до заключението, че витамин А повишава риска от преждевременна смърт с 16%, бета-каротинът – със 7%, а витамин Е – с 4%. Изглежда, витамин С не се отразява по никакъв начин на продължителността на живота и според изследователите са необходими допълнителни изследвания за влиянието на витамин С и селена. Те съобщават също, че „не намерихме никакви доказателства, че антиоксидантите съдействат за профилактиката при заболяванията“.
Диетологът Патрик Холфорд посочва обаче, че в проведеното изследване са били сравнявани само трудове, в които е разглеждано действието на витамините върху намаляването на смъртността, без да бъдат проучвани други техни полезни свойства. „Антиоксидантите не са магически вещества. Не трябва да се смята, че с тяхна помощ може да се живее дълго, без да се отказваме от вредните си навици. Но ако те бъдат употребявани правилно в съчетание със здравословна диета, активен живот и отказ от цигарите, могат да играят важна роля за съхраняване на човешкото здраве“, добавя Холфорд.

http://dnes.dir.bg/2008/04/17/news2902157.html

какво мислите?

HE

17.04.08
06:44

Ами мисля, че си попълват празните места по страниците с такива “научни изследвания” които никой никога не е виждал.
В много от продуктите които се водят под общото название “хранителни добавки” /в които влизат и витамините/ е задължително и наличието на антиоксиданти. И ако това беше действително щеше да се шуми около въпроса на световно ниво, а не някъкво издание и то не медицинско да го споменава ей така по между другото. Аз лично съм престанал да чета вестници /тук вклучвам и е-издания/ доста отдавна просто защото в България под “свобода на словото” се разбира, че всеки може да ръси глупости на общо основание /къде истина къде не/ и това да се приема като новина. Да не говориме, че страдаме от хронична липса на истински журналисти /не твърдя, че нямаме такива/.
То и самото заглавие “Витамините могат да съкращават живота” звучи като “можа да може, а може и да не може”. Само като погледнеш заглавията и ти става ясно що за журналисти списват въпросните статии.
Да не говорим, че за голяма част от журналистите фитнес, добавки и т.н.т са “абстрактни понятия” - /справка допинг скандала с депотатската съпруга  :lol:

Мнението беше редактирано от head_hunter на 17.04.08 06:49.

17.04.08
07:22

“Храната усложнява живота. Това е велика истина. Замислете се. Живота е едно дълго мъчение, само проблеми и като се храните... вие го удължавате. Спрете да се храните, спрете да дишате.....” ХА ХА ХА ХА... Е... ВСЕКИ АКТО СЕДНИ МОЖЕ ДА СИ ПОИЗМИСЛИ НЯКОЯ ДРУГА ЩУРОТИЯ...
Все пак най-големите мислители и философи са били хора без работа и бяз да омаловажавам трудовете им... хи хик!

Глупости на търкалета. Абе не всичко, което се пише е вярно...
Истината е, че всяко нещо с мярка е полезно, а всяко над допустимите норми е вредно. Не мисля, че толкова голямо значение трябва да се придава на тази статия...

17.04.08
07:32

Непросветеността в комбинация с възможността за обществена изява ражда страшни безумия.
Преди време в разговор с една млада журналистка, бях споменал че използвам хранителни добавки. Нейната реакция беше нещо такова: “Ама ти да не вземаш протеини и анаболи? Недей, знаеш ли колко са опасни... Ние правихме едно предаване...”

17.04.08
08:01

казано от Владимир8507 на 17.04.08, 07:32:

Непросветеността в комбинация с възможността за обществена изява ражда страшни безумия.
Преди време в разговор с една млада журналистка, бях споменал че използвам хранителни добавки. Нейната реакция беше нещо такова: “Ама ти да не вземаш протеини и анаболи? Недей, знаеш ли колко са опасни... Ние правихме едно предаване...”

Неоправдано незнание за човек, който е “ПРАВИЛ едно ПРЕДАВАНЕ......”
а И Е ВЯРНО, ЧЕ МНОГО ХОРА МИСЛЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН...

17.04.08
08:41

Вчера по новините споменаха това твърдение, че витамините скъсявали живота. Твърдо не го споделям! Пропоръката беше да си набавяме необходимите витамини от храната, плодове, зеленчуци...ама от кои по-точно - от тези фрашканите с нитрати ли?! Също така мисля, че в това проучване не са включени хора, които се занимават с нашия спорт, а средностатистически хора, които отиват в аптеката и просто си купуват витамини. При занимаващите се с фитнес е абсолютно препоръчителен допълнителен прием на витамини.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 17.04.08 08:42.

17.04.08
09:57

На такива неща изобщо не им вярвам и не ме вълнуват.Продължавам да си пия хард-витамините и да тренирам.

JO

17.04.08
13:21

Не бе, просто Земята се пренасели и си търсят по-масов начин за “прочистване” от атентатите  :-P
Да не забравяме, че важното е да живеем по-качествено и здравословно, а не по-дълго.

И на мен са ми го казвали това “оо ни пий протиини, защото после като спреш наиш как ша увисниш... Мда, много са вредни” :)

17.04.08
17:04

Всеки сам си бере гайлето! И все пак мисля, че във въпросните медии ставаше дума за това, че предозирането заради пролетната умора, нанася поражения и това си е съвсем нормално! Колкото и да е полезен един витамин, във физиологията си съществува явление хипервитаминоза!

17.04.08
20:17

казано от Стоянчо на 17.04.08, 08:41:

плодове, зеленчуци...ама от кои по-точно - от тези фрашканите с нитрати ли?!

Да, от тия същите домати и краставици, дето са по 3лв килограма! Ще ме прощават, ама турско да стане, аз пластмасови домати и краставици на тая цена няма да си купя.

Иначе Белчо е прав за хипервитаминозата... но това важи за всичко де. Всяко нещо, с което се прекали, става вредно.

14.06.08
13:41

Глупости, платили са им от фармацевтичните компании да напишат статията. Аз не съм от активно спортуващите, но пия голямо количество добавки- вече две години -  няма болести, няма пролетна умора, няма авитаминоза- но е важно да не се пият безразборно а в определени пропорции - то си е храна за клетките - все едно да си само на хляб и вода - нито сили ще имаш нито ще си здрав.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1