РБД ?

29.05.08
17:26

В статията за РБД е написано
ако атлетът цели “изгаряне” на подкожни мазнини в комбинация с покачване на маса има два основни подхода за достигане на тази цел, а именно да се стреми да се храни в рамките на фиксиран нулев калориен баланс или да прибегне до тактиката на калорийния шок
Какво ще рече това фиксиран нулев калориен баланс. Означава ли, че ако например на мен са ми нужни 2421 ккал на ден, това е според изчисленията, то това са калориите, които трябва да приемам всеки ден? (Аз съм на 30 г., 58 кг, 176 см, тренирам 3 пъти седмично, според програма взета от този сайт.) Тоест не трябва да повишавам приема на калории, за да покача маса, като в същото време да не се натрупват мазнини, а да се изгарят, както е описано в статията?

Вторият ми въпрос е свързан с разпределянето на калориите. Според моите изчисления:
белтък 2,5 гр. х 58 кг = 145 гр. х 4 ккал = 580 ккал/ден
мазнини 1,2 гр. х 58 кг = 69,4 гр. х 9 ккал = 624 ккал/ден
въглехидрати 6 гр. х 58 кг = 348 гр. х 3,7 ккал = 1287,6 ккал/ден
общо става 2421 ккал/ден
от тази сума изваждам белтъчините 2421 ккал - 580 ккал = 1841 ккал
според статията трябва да разделя тази сума на две за въглехидрати и мазнини, следователно
въглехидрати 920 ккал/ден
мазнини 920 ккал/ден

Всичко в грамове става така:
белтъчини - 145 гр.
мазнини - 102 гр.
въглехидрати - 248 гр.
Ако са ми правилни изчисленията е това.

Странно ми се вижда количеството на мазнините. Не е ли твърде високо? Или така трябва да бъде?
Първо искам да знам отговорите на тези въпроси, след което ще направя РБД с хранене и време, която ще представя за коментари.

Благодаря на всички за отговорите.

29.05.08
18:21

Здравей!
Относно първия ти въпрос, да правилно си разбрал. Нулев калориен баланс значи да поемаш толкова калории, колкото изразходваш. РБР не е оптималният вариант за оформяне, но ако досега не си се занимавал с хранителни режими е ок като стартова точка. След като добиеш представа и навик как да си съставяш менюто и кое как ти действа, може да пробваш въгехидратна ротация,
Правилни са ти сметките, идеята на РБР е да имаш еднакво количество калории, идващи от мазнини и въглехидрати. Според мен лично 2,5 гр/кг белтък е твърде много, други ще ти казат, че е ок. Ти трябва сам да прецениш за себе си. Състави си режим, спазвай го и засичай параметри на 2-3 седмици. Ако нещата не се развиват в желаната посока, коригирай калории и съотношения Б/М/В
Въпрос: силно се надявам тия 58кг да са печатна грешка. Защото ако не са, имаш спешна нужда от качване, не от сваляне. Ако наистина си толкова кила, влизай в залата почвай да вдигаш тежко и да се храниш стабилно. Атлетичното тяло изглежда по-добре от тяло тип кожа и кости.

01.06.08
10:48

Благодаря за отговора.
Килограмите не са печатна грешка. От 1 март до 30 май бях на НВД, за да мога да махна излишни мазнини около корема. Малко над 8 см успях да махна. Но за жалост свалих и 3 кг. Което означава, че преди да започна с НВД бях 61 кг. Сега искам да кача килограми, но без да натрупвам мазнини около корема или където и да е. По време на НВД програмата ми беше - тридневна фитнес - има я в този сайт, а през другите дни, когато не е фитнес, бягах или ползвах велоергометър. Само неделя ми беше ден за въглехидратно зареждане и почивка.
Все още се опитвам да направя новата диета, но се надявам скоро да я публикувам тук за коментари.
Смятам да продължа със същата тридневна програма за фитнес и през ден бягане или велоергометър.
Дали е добре да спазвам такава програма при РБД или да премина на нова фитнес програма?

01.06.08
16:16

Не се разбира от написаното мъж ли си или жена.Тия килограми може да са малко или много.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1