05.01.05
23:24
още 7ми клас ми,при един преглед се оказа че имам кифоза(изкривяване на гръбнака но не настрани,ами напред),сигурно тогава съм бил прегърбен но смятам че фитнесът ми оправи тотално стоиката,но това не е достатъчно,туи като кифозата си остава.въпросът ми е -може ли фитнесът да оправи това заболяване,или по скоро някои път да си разкажа играта...
Съгласен съм че фитнеса ще изправи стойката ти! Клякай в зала с щанга зад врат и правилна стойка и след 5 хубави серии кажи как се чувставш?? :wink:
Аз съм на мнение че такива упртажнения - клек, мъртва тяга, чукчета и т.н. натоварват добре еректорите на гръбначният стълб и действат “оправящо за стойката” и позицията на прешлените в типичната за човека S форма, която е резултат от вървенето и изправената позиция на тялото още от пра-човеците. Тренирай умно, оптимално, ползвай атлетичен колан и дерзай яко!
С поздрав! :)
07.01.05
22:40
Здравей
кифози и лордози са изкривявания, който е почти невъзможно да се оправят,
затова се ходи на изправителна гимнастика докато си млад , ако изпуснеш, на възраст не става, може само да работиш по мускулите заради които ти се е получила кифозата
Стан
пс. не вярвам клекове да се отразяват добре на такива изкривявания
08.01.05
18:57
Къде си бе братле!Тва е моя човек,не знам за какво се е загражил.Нищо ти няма бе бро,стегни се.Ако обаче и аз трябва да се изкажа...бих казал,че такова нещо трудно ще се оправи,но развивайки около гръбначните мускули и гърбните предимно би довело до благоприятен ефект,като правилна стойка и незабележимост на дефекта.Ае бро,шсе чуем.
По-здрави!
Ей на колко години си? Значи сестра ми ходеше на младини на такава гимнастика терапевтична. Значи правеха 3-4 упражнения за гръб, които бяха от различни позиции да си придърпваш ръцете към тялото, като повторенията се правят много бавно по около 7 за позитивната част и така по десет повторения в серия и по четири серии на упражнение. Другото което е тренировка за корем - най различни упражнения обикновени преси, вдигане на краката докато преброиш до десет, рисуваш цифрите във вуздуха с крака и други такива. Та тази тренировка мисля се препоръчваше към 3 пъти седмично. На мен докторът ми каза, че плуването също много помагало. И я диджея да каже до каква възраст се оправя схоред него.
19.01.05
23:00
Отиди на лечебна гимнастика! И аз имам такова изкривяване и за около 2 месеца сериозни всекидневни занимания вече почти нямам болки. При тази гимнастика се акцентира основно на стречинг ( примерно да можеш от седнало положение на земята с изпънати крака да си стигаш пръстите на краката ), както и упражнения за стягане на еректорите ( наподобяват хиперекстензии но от легнало по корем положение на земята). Също така се правят и упражнения за корема, пак от легнало положение ( например чрез вдигане на краката на 10 см от земята и задържане за 5 секунди). Важно е по всяко време на деня гърба ти да е изправен. Мъртва тяга, чукчета, клякане с тежест са абсолютно забранени, поне до момента в който си създадеш правилна стойка при изпуълнението им (това е невъзможно ако заболяването ти е в по-напреднал стадий). Лично аз мъртва тяга няма да си позволя докато не видя на ренген-а една правилна позиция на прешлените си.
П.С. Плуването на бътерфлай също има много добър ефект при лечението. :wink:
Понеже нямам възможност да ходя на такава гимнастика би ли казал дали стречинга се прави преди или след другите упражнения? И също така дърпаш ли на височина понеже принципно ако имаш подобрение май трябва и да си пораснал.
20.01.05
12:25
Стречинга е преди тренировката. За 2 месеца съм порастнал с около половин сантиметър. Вече ходя напълно изправен, но лекаря каза че за да се изклекувам тряба да правя упражненията поне половин година всеки ден.
Я кажете имате ли напредък. Мене ме мързи да правя всеки ден упражнения, ама мисля от тая седмица да се хвана сериозно. Още ме боли гърба да го хоба, ама май ма подобрение в това отношение.
Не съм наясно със заболяването ти, но ще ти кажа как стояха нещата при мен. Започнах да тренирам ББ когято бях 15 годишен (сега съм на 22), бях един от най-високите в сравнение с връстниците ми (и сега е горе-долу така - 187 см.), изключително слаб с доста сериозно изкривяване в горната част на гърба и често ме болеше - отстрани изглеждаше сякаш ходя наведен. Боляха ме мускулите, ставите и т.н. и лекарите ми казваха, че това е от многото антибиотици - всяка година изкарвах поне по 4-5 гнойни ангини. Най-добрият ми приятел ме запали по ББ, той беше тренирал около половин година и постоянно се хвалеше с мускулите си:) Така започнах - в мазето, където тренираше моят приятел. Имаше 1 лежанка, стойки за клек, няколко дъмбела и лост за набиране, забит в две от противоположните стени на няма и педя от тавана, та при набиране трябваше да си държа главата встрани:) Естествено всичко беше home-made:) Още от първите тренировки започнах с тежките клекове и тяга! Почти след всяка тренировка едва се движех, дори баща ми ми забрани да тренирам, обаче аз бягах от училище, но не спрях. Само след година почти не се забелязваше гърбицата. Спрях да боледувам, заякнах... Никога не съм ползвал колан, да не говорим за чисто изпълнение на упражненията в първата 1 година... Сега имам перфектна стойка, никакви болки и железен кръст - клек и тяга не пропускам, без колан и максимално тежки. Та моят съвет е: Тренирай! Спортът е здраве! ББ може само да ти помогне - мен ме направи човек отвън и отвътре!
06.03.05
01:29
ми,аз си го имам тва заболяване,но никога не ми е пречело-изправена стоика имам,182см,признавам го,усещал съм го когато съм вдигал примерно лоста с повечко кг от земята и при изправянето там дето се разминават с малко прешлените го усетих,но никъв проблем,фитнесът е здраве-да,нит боледувам,нит нищо,пък може дори да се е оправило от само себе си. :)
Мнението на AbSs ме изкефи отвсякъде! Ей т’ва е да си пич!
MI5, съветвам те да се образоваш стабилно на тема фитнес, да го тренираш като наблягаш на упражнения с нормални тежести и НИКОГА не пропускаш да се разтягаш-стречинг.
Успех и здраве!
06.03.05
12:09
достатъчно съм образован,баба ми е учителка по Лечебна физкултура и достатъчно добре знам че е оправимо до 5-6ти клас,големите кг и правилното изпълнение не прави никакъв проблем при кифозата,напротив-цялото тяло заяква,мускулите на гърба са симетрични и го изправят,корема и кръста също много важни,така че,достатъчно съм информиран..
[quote author=“MI5”]достатъчно съм образован,баба ми е учителка по Лечебна физкултура и достатъчно добре знам че е оправимо до 5-6ти клас,големите кг и правилното изпълнение не прави никакъв проблем при кифозата,напротив-цялото тяло заяква,мускулите на гърба са симетрични и го изправят,корема и кръста също много важни,така че,достатъчно съм информиран..
Ти да си чувал лафа: “Аз знам, че нищо не знам”? Това може да е голяма грешка си мислиш, че знаеш доста неща, това може да ти попречи да научиш някои наистина полезни работи. Моите уважения, но мисля, че от времето на баба ти принципите във фитнеса и здравеопазването са се променили. Така че пак ще ти кажа, учи се и практикувай.
Това за 5-6 клас е пълна глупости. Значение има само физиката и психиката ти. Годините не са от значение. Има хора които и на 20 са запазили тялото си младо и могат да правят доста работи. А има и 14 годишно, които са живи развалини.
И още нещо, големите килограми винаги правят проблем, въпроса е човек да има акъл да предотврати усложненията.
Това е,
поздрави и дерзай
06.03.05
20:01
tpd :
Ти да си чувал лафа: “Аз знам, че нищо не знам”? Това може да е голяма грешка си мислиш, че знаеш доста неща, това може да ти попречи да научиш някои наистина полезни работи. Моите уважения, но мисля, че от времето на баба ти принципите във фитнеса и здравеопазването са се променили. Така че пак ще ти кажа, учи се и практикувай.
Това за 5-6 клас е пълна глупости. Значение има само физиката и психиката ти. Годините не са от значение. Има хора които и на 20 са запазили тялото си младо и могат да правят доста работи. А има и 14 годишно, които са живи развалини.
И още нещо, големите килограми винаги правят проблем, въпроса е човек да има акъл да предотврати усложненията.
Това е,
поздрави и дерзай
————————————————————————————————————————-
може ли да те наричам “всезнаини” учителю?
значи,хах,то да се чуда откъде да почна:
1во -кво повече си мислиш че знаеш и какви са тези общи приказки-практикуваи и учи...!?
:shock: 2ро - ти чуваш ли се бе човек-”има хора които на 20 са се запазили” как запазили,човек тогава е в разцвета на силите си,дори още не е спрял да расте,а ти ми говориш как “невероятно,но се били запазили”... :shock: :shock:
3то - то живи развалини може да има и на 12,някои хора се раждат инвалиди ако става за въпрос,но това не е мои проблем,напротив-дори мога да се гордея както с тялото си така и с постиженията си(ако става за въпрос отказах предложение да тренирам в нациолания младежки отбор по лека атлетика)
4то - когато тренираш правилно, големите кг не правят никакви проблеми,ти може да си имал проблеми ако си ги правил грешно-твои проблем,не мои..
5то - кифозата наистина се лекува до (аиде от мен да мине) 6-7ми клас!
——извън темата——-
6то - ти маи си от тези, които нищо не правят,но като видят някои по малък във фитнеса и му се лепват да дават акъл,без те самите да разбират от каквото и да било,но просто нали трябва да се правиш на знаещ пред някои,а кои на твоите години би ти обърнал внимание :twisted: ..ех..несправедлив живот :cry:
07.03.05
11:14
Хм.
Айде със караниците от типа “кой е по - умен, кой е по - прост” да прекратим някъде до 6ти - 7ми клас, какво ще кажете?
Ако има какво да кажете, казвайте, ако не - не се плюйте. Не помагате, пък май и двамата нямате медицинско бразование, а интернет не е достатъчно надежден източник.
За кифозата: човек, мисля, че е добре да видиш медицината какво казва по въпроса. Не знам дали точно за кифозата, но има по принцип специални рехабилитационни упражнения, които е добре да практикуваш цял живот. Може да се оправи, но е сложен и бавен процес. Принципно фитнесът може да помогне, но го практикувай внимателно и под лекарско наблюдение. Много зависи къде точно е изкривяването, колкое голямо и т.н.
10.03.05
19:48
мда...ДЗВЕР ако искаш направо заключи темата..
11.03.05
20:43
Това са пълни глупости, че до 5-6 клас може да се оправи. Не отричам че на тази възраст е многократно по-лесно да се оправи, но не виждам причина и на 20 да развиеш гъвкавост и здрава мускулатура, за да се изправят прешлените. Всичко е въпрос на воля. Аз си продължавам с упражненията, а що се отнася до вас “мързела е голяма работа”! С приказки и извинения това заболяване няма оправяне - трябва да се действа! :wink: