15.06.08
16:03
Така,баскетболист съм и си ходя редовно на фитнес.До сега правих кръгова тренировка с немаксимална тежест.Има ли някакви програми които да са специално за баскетболисти,защото съм виждал програма за футболисти.Споделете ако знаете нещо.
??? Не е ли по-добре да питаш трениор за такава програма? За спортист принципно се тренира издръжливост , дишане и вече според спорта другите неща.
Ами лично моя треньор малко не е в час,съжелявам че го казвам но е така.. и ако аз сам не си потърся такава програма няма кой..
15.06.08
18:54
Скок от клек ... например и разни такива специални клекове разни
15.06.08
19:05
Немога да ти кажа определена тренировка, но мога да ти кажа нак ои мускулни групи да наблебнеш. Определено краака, акто също така и гърди, и трицепс. А наскоро ми попадна и това http://www.austinhoops.org/files/Air_Alert_III.pdf . Не е точно потемата, но смятам, че ще ти е полезно.
Има един баскетболист в моята зала, доста добре изглежда, нисичък но мускулест (това предполагам се дължи на определени медикаменти тъй като тренира с едни и същи не особено големи тежести с години). Та този баскетболист го виждам основно да работи за раменете хваща една щанга 30кг и прави повече повторения като ги редува пред и зад врат, има и един комплекс от 4 упражнения които са съчетани - хваща едни леки дъмбели - 12кг и прави 7-8 повторения раменни преси като след всяко повторение спуска дъмбелите отстрани подобно както се спускат при разтварянията, после upright row пак същите повторения, разтваряния встрани и повдигания напред.
Колкото и време да минава той си прави това основно, няма промяна в упражненията, няма промяна в повторенията, няма промяна във физиката му :) , но това е бастекетболистите тренират определени мускулни групи приоритетно.
Имах един съученик, който тренираше баскет. Беше много слаб физически. След едно състезание реши, че му трябва фитнес. Тренираше само с мъжки упражнения (клек, лег, тяга, военна преса, гребане с щанга, по 1,2 тежки серии за ръцете) и треньорът му след 2 месеца май, на следващото състезание каза, че има коренна разлика. Та мисълта ми е, че основата е еднаква за всички.
16.06.08
08:20
Бързина,стабилност,концентрация и т.н... Клек и тяга покриват огромна част от необходимата подготовка,а равният/полу лег ще даде нужната сила в рамената.Както и пресите и т.н.
По принцип има по-специфична подготовка за различните спортове,но дори и само с основата пак ще си едни (големи) гърди напред от съперника. ;)