07.01.05
20:01
не знам дали е тук мястото на тази тема, но сзкам да питам оказва ли влеяние ББ на очите? звучи малко смешно, но искам все пак да попитам
Aз съм чувал, че хора с много голям диоптър (силно късогледи т.н.) не трябва да вдигат, защото има опасност да им се отлепи ретината. Това само съм го чувал някъде - не съм чел нищо сериозно по въпроса.
http://www.bb-team.org/articles/000430.php Прочети тук за човек със същият проблем и оздравял от трениравката. Късогледството и дълекофледството е намалена способност на очните мускули да фокосират правилно ,което според мен се пречинява от атрофия и натрупване на хормони в мускулите.
по-здрави
Не, късогледството и далекогледството са деформации на очната ябълка или дефекти на очната леща, свързани с пречупващата сила и не се коригират с тренировки. Човека е имал някакви проблеми с “мускулите на зеницата” и кривогледство доколкото разбрах.
Аз нямам далекогледство или късогледство, а виждам черни ивици.Ходих на лекар и ми изписа лекарства.Да спирам ли с тренировките за 1 седмица?
Slade ами знам за хора с големи лупи :) ,който ги свалят и си оправят зрението въпреки ,че медицината уж е безсилна в тоя случей! Та можеби си прав ,но практиката друго говори.
по-здрави
Дай Боже наистина да има положителен ефект върху очите вдигането. Знам със сигурност за силно късогледите, че може да им се отлепи ретината от зор в залата и това е съвсем реална опасност.
09.01.05
20:30
поне се стараи при максимални килограми (към 2-4 повторения) да си затваряш очите,защото от лекар съм чувал,че може да спукаш капиляр в окото(ще ти се появи така червена ивица,като тези,когато не си спал цяла нощ),която няма махане.
П.С. не знам като са затворени каква е разликата,но с лекари не споря,особено когато се занимават и с фитнес
Има опасност да спукате капиляр от голями тежести с които тренирате непрекъснато.Аз като тренирах за едно състезание за вдигане от лег работех с максимални или близки до максималните тежести и спуках капиляр в окото ,почервеня и стана като на вампир но се оправи впоследсвие.Иначе като вдигам сега максимални тежести по продължително време очите ми стоят зачервени
Точно зареди това не бива да се стига често до тази точка ,когато организма е склонен да извърши някакво голямо постижение!
по-здрави
01.03.05
01:55
Аз лично знам от много хора и въобще от приятели, че вдигането на тежести или по-скоро много тежки физически натоварвания увреждат зрението. Не знам защо е така, но лично аз мисля, че някои хора ако случайно са податливи на това и усещат влошаване на зрението би трябвало да намалят тежестите поне за малко или да се консултират с лекар разбира се :)
Аз съм чел подобни неща и затова споменах за отлепянето на ретината при силно късогледи хора, защото те са най-застрашени от това кофти събитие.
Всичко е поред зависи, тъпо е да се твърди как се отразява ББ при очни проблеми.
Но като се има в предвид, че бодибилдинга в идеялния му вариант е съпер здравословен. То мисля, че е като принципно трябва да се води, че помага... :?
[quote author=“tpd”]Всичко е поред зависи, тъпо е да се твърди как се отразява ББ при очни проблеми.
Но като се има в предвид, че бодибилдинга в идеялния му вариант е съпер здравословен. То мисля, че е като принципно трябва да се води, че помага... :?
Не знам кой те е заблудил, че бодибилдинга е супер здравословен, а за идеален вариант съвсем не може да се говори. Освен това според теб след като бодибилдинга помага на едни части от човешкото тяло да се развиват, значи помага също и на всички останали, така ли?
[quote author=“Slade”]Не знам кой те е заблудил, че бодибилдинга е супер здравословен, а за идеален вариант съвсем не може да се говори. Освен това според теб след като бодибилдинга помага на едни части от човешкото тяло да се развиват, значи помага също и на всички останали, така ли?
:)Ако изобщо има някой който да ме е заблудил, този човек съм аз самия. :) Може и да бъркам, но откакто се занимавам със ББ и някой други дисциплини. От година на година ставам все по силен, с все по-силна имунна система. Не се разболявам и студа на вън изобщо не го усещам. Докато разни хора около мен изпукват, суполивят се калюкат и подпръцкват за щяло и нещяло.
Не случайно казах-”идеалния вариант” Случаите на злоупотреби с храни/добавки/суплементи/зоб/тежести и т.н. ги изпускам, за мен това не е фитнес, това е нещо друго.
Въпроса е в това как и за какво тренира човек. Не мислиш ли? И от моята гледна точна, съм сигурен, че фитнеса, както и храненето и начина на живот, който той “проповядва” се отразява по перфектен начин на здравето.
Поздрави!
Прав си че този идеален вариант е здравословен
НО...катко винаги има но...когато се напрягаш наистина в очите (че и навсякаде другаде) се увеличава наляганто поради стягането ан мускулите и поради по-голямто количество кръв което влиза в обръщение...но на очите е по-лесно да се навреди, понеже са МНОГО чувствителни (все пак са изцяло мека тъкан, а има много кръвоносни съдове в тях). Това го казва човек, който от 14-15 години носи очила (а е на 17) и е имал (че и все още има) сериозни проблеми с очите (даже една лекарка ми каза че съм 1 на 1 000 000 дето след това което ми се е случило мога да гледам със съответното око)
Та това повишено налягане може да навреди на очите, може и да не им навреди...прсото и е строго индибидуално.
Не знам дали си забелязал, но когато се напъваш на последната серия с повечко килограми усещаш напрежение в очите...те това е ефекта...и лично аз съм забелязал че като си затваряш очите (поне в позитивната част на повторението) това някак си облекчава това напрежение