Херния - Какъв е най-добрият вариянт за напред ?

Прескочи до:

03.07.08
17:40

Така преди 4 дена ми откриха херния . Операцията ми е на 7-ми тоя месец. Хернията е ингвинялна , и ще ми слагат двойно платно . Питах няколко лекаря и ми казаха , че коремните стени стават по-здрави с това платно и е нухно само добро въстановяване.  Имам няколко въпроса :

- Какъв е перидода на възтановяване ?
- Какъв е рискът от нова контузия?
- Как да се предпазя с колан или с нещо друго ?
- След като почна трябва ли да прая коремни преси ( четах из форома. но така и не разбрах) ?
- Как да запазя някаква форма по време на възтановяването ?
- Възможоно ли е използването на така наречините електрически колани ,които стимолират мусколите с ток ,по време на почивката?

Благодаря Ви предварително на всички :)

По въпрос 1 и 2: питай лекуващият лекар.
Въпрос 3: питай лекарят за колани за херния, не за фитнес колани. Продават се, едни ластични гащеподобни са.
Въпрос 4: Категорично най - много се пази от коремни преси. Даже тяга можеш да почнеш да правиш преди тях. Разбирай: най - страшното упражнение за коремната стена.
Въпрос 5: питай лекаря ти. Според мен почивай активно. След няколко месеца почни да тренираш лекичко с дъмбели вкъщи.
Въпрос 6: Имаш разкъсване, сраснато със съединителна тъкан, която не трябва да се движи много - много... Не зная, но според мен недей. Първо, че ефектът от елколаните на корема е доста спорен, второ че ако го има... Да не стане беля с раздвижването на не каквото трябва.

Поздрави!

03.07.08
19:52

Ако някой ти препоръча коремни преси или нещо за корем не го слушай! Не правят разлика между коремна стена и коремна мускулатура! Мислят че след като плочките са под кожата, това е преградата! За период на възстановяване питай лекаря. Рискът при всички положения се увличава, няма какво да се заблуждаваш! За колана нз. Когато ядеш високобелтъчна храна едва ли ще загубиш много маса, но все пак тярбва да е съобразена с диета от лекаря ако има някакви ограничения. Ел. колани лично мнение-не стават;пълни боклуци! Момчетата които ги рекламират ходят на фитнес но като им платят естествено че ще отричат уредите от фитнеса. Просто ако се изграждаше мускул с тях никой нямаше да се мъчи по залите. По-вероятно е да загубиш мускулна маса. Питай специалист най-добре!

03.07.08
22:36

Благодаря на D3BEP и на Vasko за комепетентите отговори . Колкото до ел.колана искам да го използвам само за напрягане на мускилите колкото
да не губят голямо количество мусколна памет , нз до колко е възможно . Вие познавате ли хора с подобни проблеми . За D3BEP знам че е Много начете на тая тема ...

Да, аз от 4 годишен имам херния, носил съм посоченият от мен колан и така.
Ще загубиш малко форма, но мускулната памет не се губи толкова бързо, спокойно :) За два месеца пак ще си във форма.

04.07.08
11:11

А този колан , какво точно представлява от каде мога да си го набавя и сигурен метод ли срещу повторни прояви на херния ?

Сигурен метод няма, но коланът е добър, има едни ластични части, които ти опасват опасните места на слабините и ги поддържат. Нали ти казах :) Като продупчени ластични гащи. Имаше ефект при мен.
Трябва да питаш лекари и специализирани магазини. На мен ми го носеха от Германия, ама беше при комунизма... Но съм чувал ,че се среща въпросният колан. Хернията не е рядко заболяване.

05.07.08
08:33

Вчера и аз ходих да ме видят за херния но слава Богу  не откриха но мисля и аз да си взема за всеки случай такъв колан

05.07.08
14:05

http://www.topshop.bg/pasivna_gimnastika-54883-1062-pc.html , смятате ли, това нещо ще има ефект ?

05.07.08
16:43

Зарежи ги тези простотии...

Ивайло Стайков

08.07.08
16:17

след операцията ще ти назначат физиотерапия и кинезитерапия.Физиотерапията е с различни процедури като електротерапия(един от многото й методи е този апарат за който питаш) и др.Във физиотерапията питай за този уред дали е уместно и ако не ,питай какви процедури е добре да правиш след като свърши следоперационният ти период,а въпросите за упражненията ги задай на кинезитерапевта ,също така го питай и него да ти направи комплекс от упражнения които е добре да се правят всеки ден по 1/2/3 пъти на ден след като свърши следоперационният ти период.Във всички случаи не трябва да си спираш дишането по време на упражненията,защото се увеличава вътрекоремното налягане,както и по време на коремни преси,което е опасно в ранният следоперационен период,но най/добре питай лекуващият лекар физиотерапевт и кинезитерапевта си защото са много нещата който трябва да знаеш и спазваш след операцията.
УСПЕХ И ПО/БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ТИ ЖЕЛАЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ивайло Стайков

08.07.08
16:40

Ел. колани лично мнение-не стават;пълни боклуци! Просто ако се изграждаше мускул с тях никой нямаше да се мъчи по залите

По повод тези изречения ще кажа само че електротерапията има страхотен ефект и този режим (ритмичен)  на съкращаване и релаксиране на мускулите е много ефективен,НО ЦЕЛТА МУ НЕ Е ХИПЕРТРОФИЯ НА МУСКУЛНА ТЪКАН А ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ АТРОФИЯ НА ПОСЛЕДНАТА ПРИ БОЛНИ ХОРА ОТ ПАРАЛИЗА И ОТ ПАРЕЗА.НЕ Е ЗА КУЛТУРИСТИ ИЛИ ЗА ЗДРАВИ ХОРА,ЗА ТЯХ СИ ИМА ЗАЛИ.Че много рекламни агенции злоупотребяват с рекламата както и за всички други неща не само с методи на медицинската рехабилитация.Всички сме чували при реклами по телевизията да казват че витамините ти дават енергия,но истината е друга,затова не искам да споря.Моето мнение е че този метод(ритмичен ) би имало ефект при ингвинални херния в комбинация с други,но въпросния колан,не му знам параметрите,дали има режим в него ,който да осигурява ефект,но има подобни уреди който са ефективни.Най/добре е момчето да се посъветва с лекув.лекар

То тъй, ама мисля, че ингвиналните канали не са изградени от съкращаваща се мускулна тъкани и напрежението при тях е ... тонично. Т.е. ефектът въобще от такова въздействие е спорен, там мисля че е гладка, а не набраздена мускулна тъкан под постоянно напрежение от крака.

Спорно, но както и да е. На мен лично никога не са ми назначавали такова ел - въздействие, а дядо ми - лека му пръст беше известен лекар и с негова опека се движех из болниците.
Поздрави!

ME

08.07.08
20:29

Мани, много лошо хернията, и мойта се обажда, незнам кво ше правя. :/

Те в слабините заедно с ингвиналните канали има и други :) На половата система. И лимфни възли има.
Така че внимателно подходете, то е най - лесно да идеш на доктор той да попипа леко възпаление и да каже “херния”. Но според мен си иска снимки и по - обстоен преглед кое и как е възпалено.
Може да боли от няколко различни неща.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 09.07.08 08:05.

09.07.08
20:49

Sha6ma кажи как мина операцията? Къде ти я направиха, кой лекар, по какъв метод? Колко време ти казаха да не тренираш?

Нещо и аз сериозно съм се притеснил от херния и тия дни ще ходя по доктори.

10.07.08
11:26

Много благодаря за цялата информация и за всички савети .  На 7 тоя месец ми направиха операцията . Истината е , че в началото бях малко шокиран, но като ми биха пълната опоика дори не разбрах кога съм заспал и кога се събудих . Та нищо не се усеща . Обаче после болката е мн люта . Аз отказах да ми бият повече упойки и успокоителни  и бая си ме боля . 1 ден нетрябваше да ставам  от леглото , а и аз неможех да спа заради болката. Хранят те с храни, които не издуват корема и да си кажа стоях мн гладен .. Вторият ден станах едва едва като инвалид и направих 2 метра до другият край на стаята и това ми беше. Следващият ден ме изписаха и доктора каза , че нетрябва да ям храни като боб, зеле и такива дето издуват корема , че немога да правя секс 2 седмици и че немога да ходя на фитнес 3 месеца. Направо ми заби кол в сърцето. Направих си операцията във Варна , при часната клиника Темелков до 3-та гимназия . Ако не се лъжа излезе към 400-450лв.  Имах ингвинялна херния операцията траеше около час щото помолих херурга да ми напрай козметични шевове. Абе ужас сега лятото ще ми паднат килограмите , ще ми паднат мусколите , ще исъхна и ще заприличам на жена . 11 месеца нябях прекъсвал тренировка . Просто ми идва да се гръмна . И като си представя , че слеващите тренировки няма да са през лятото направо ми се плаче ..

11.07.08
05:18

Професор Темелков беше известно време ректор на Медицинския университет.Има опит в хирургията.Предполагам,че и клиниката му е много добра.Няма как,ще чакаш пълно възстановяване.Иначе проблема ще се върне отново.

Ивайло Стайков

11.07.08
10:30

И СЛЕД третия месец подходи внимателно,да не започнеш да тренираш с работна тежест както преди си тренирал.
УСПЕХ

11.07.08
10:53

Истината е , че почвам фитнеса се едно от начало . Най-доброто което мога да направя е да подържам кг , но и те няма да са мусколна маса . И щото ще съм много назад таман си мисля за забранените медикаменти да ме изтрелят нагоре .... ама нз ще видим.

17.08.09
19:35

dobre be pichagi i az imam herniq predi dve godini me operiraha ma sa mai sum pak za operaciq, chuval sum za nekvi himii koito stqgat taka narechenata koremna stena, nqkoi znae li za kvo staa vapros…...?
Петко К - Кирилица!?

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.08.09 22:51.

17.08.09
21:59

Химията няма да ти помогне защото няма как да стегнеш разкъсан мускул, нали? :)
Второ операцията от херния е най-разпространената и безопасна операция която има (до колкото разбира се подобна интервенция може да бъде безопасна). Второ е и евтина - ако си вземеш направление от ГП-то и отидеш в някоя читава частна клинка, която работи със здравната каса, операцията ще ти излезне под 500лв :)
Възтановяването обикновенно е около месец, след което ако нямаш усложнения се връщаш в залата като нов :)

04.09.09
19:18

Мина 1 година  от както ме оперираха ии пак си клякам с 200 кг , дигам всичко е ток. Помоли за двойно платно :)

30.10.09
13:47

А след като минаха тези 3 месеца като започна да тренираш усещаше ли болка като вдигаше тежко???

18.11.09
13:56

Да.Оперираха ме преди 4 месеца и сега смятам да почвам да тренирам отново макар,че имам леки стягания в областа на раната.

26.11.09
14:10

Здравейте,
Оперираха ме от двустранна ингвинална херния. Първата операция беше февруари месец а от дясната страна а втората май месец от ляво. От тогава минаха доста месеци но все още изпитвам болки. През това време не съм ходил на фитнес. Единствено лятото тичах в парка но лекичко. И така докато ми се наложи да преместя канапето и усетих силна болка от втората операция. Даже ходих на преглед но хирурга ми каза, че само съм поразтегнал платното и , че след седмица ще ми мине. Така и стана. Но все още изпитвам слаба болка дори и при леки натоварвания. Онзи ден тръгнах да правя лицеви упори но се отказах на осмата поради болка в първата операция, от която минаха вече 10 месеца!
Доктора ми каза, че мога да тренирам спокойно 2-3 месеца след операцията но с тези болки просто не смея да се натоварвам.  Чух мнения, че ще е така докато не започна да тренирам и да се раздвижа. След това щяло да мине. Някой може ли да сподели опит и да каже дали е така?
Освен това някой ми препоръчват да започна да спортувам с тичане, плуване и колоездене плюс леки гири. Други казват, че точно тичането, колоезденето са най-опасни.
Незнам какво да правя след толкова месеци. Почвам да си мисля, че никога няма да се възстановя на 100% и да тренирам както преди макар и лекарите да ми казват обратното.
Благодаря Ви предварително!

27.11.09
08:30

На мен докторите ми казаха,че след 3 месеца ще мога да тренирам но не беше така.Сега минаха повече от това време и още оссещам болка но тя вече е много по слаба.Затова не се отчайваи ами почакаи още малко време.Най важно все пак е здраето ;)!

27.11.09
08:33

На теб колко време ти отне да започнеш да тренираш и да не чувстваш болки? И в началото болеше ли те?
Няма да бързам със сигурност! Като се възтановя тогава.
Снощи вдигнах племеницата си, която е на 2.5 години и тежи около 13-15кг. Не ме заболя на момента но тази сутрин усетих лека болка в по-новата операция. И сега я усещам.

27.11.09
22:51

Така е не те боли на момента а след известно време те стяга.А аз още не сам почнал да тренирам сериозно защото не искам дарискувам.За сега гледам по лекичко да вдиваг и така.След седмица,2 ще почна с по големи тежести и ще ти кажа как се чувствам ;)

28.11.09
10:21

А колко време мина от операциите ти?
Ок, ще съм ти благодарен! :)

30.11.09
17:54

Ми горе доло кам 4 месеца!Днес ходих на фитнес и правих раце и не осещам болка!Дано продалжи така.Пожелавам ти и на теб по бързо да оздравееш ;) .

01.12.09
07:35

Супер! :)
Информирай ме как се чувстваш, моля те! Благодаря предварително!

04.12.09
16:34

ei mom4eta pojelavam vi vsi4ko nai i burzo ozdravqvane :)

казано от AGM на 26.11.09, 14:10:

Здравейте,
Оперираха ме от двустранна ингвинална херния. Първата операция беше февруари месец а от дясната страна а втората май месец от ляво. От тогава минаха доста месеци но все още изпитвам болки. През това време не съм ходил на фитнес. Единствено лятото тичах в парка но лекичко. И така докато ми се наложи да преместя канапето и усетих силна болка от втората операция. Даже ходих на преглед но хирурга ми каза, че само съм поразтегнал платното и , че след седмица ще ми мине. Така и стана. Но все още изпитвам слаба болка дори и при леки натоварвания. Онзи ден тръгнах да правя лицеви упори но се отказах на осмата поради болка в първата операция, от която минаха вече 10 месеца!
Доктора ми каза, че мога да тренирам спокойно 2-3 месеца след операцията но с тези болки просто не смея да се натоварвам.  Чух мнения, че ще е така докато не започна да тренирам и да се раздвижа. След това щяло да мине. Някой може ли да сподели опит и да каже дали е така?
Освен това някой ми препоръчват да започна да спортувам с тичане, плуване и колоездене плюс леки гири. Други казват, че точно тичането, колоезденето са най-опасни.
Незнам какво да правя след толкова месеци. Почвам да си мисля, че никога няма да се възстановя на 100% и да тренирам както преди макар и лекарите да ми казват обратното.
Благодаря Ви предварително!

Тренирай. :) Тук е важно как, аз не бих ти препоръчал да почваш с тичане/колоездене. Започни с връщане на усещането ( активиране ) на поясните мускули, визирам вътрешните и външни коремни мускули, вътрешните и външни коси мускули, еректорите, гъза, задните бедра ( има си специфични упражнения като glute bridge, bird-dog, упражнения за въртене на таза и екстензия в раменете, dead bugs ). Тренирай ги в началото статично/изометрично в пълната им дължина ( планкове, палоф преси), прави леки дърпащи и бутащи упражнения с акцент върху правилната стойка и стягането на корема. Започни с клекове със собствено тегло с правилна стойка и задържан въздух вътре в корема. Учи се как да се навеждаш с правилна стойка ( нормалната извивка на гръбнака ) и кога кои мускули да стягаш :) 

За онлайн толкова мога да ти кажа. Ако си в София, мини през залата да направим една тренировка, няма да ти струва нищо :)

29.12.09
13:07

Здравей,

Благодаря ти много за съвета! Точно това исках да знам, кои упражнения са противопоказни и кои са подходящи като за начало.
Все още ме понаболява но съм решил края на Януари да започна тренировки. Много ми се тренира..след повече от година пауза.
В София съм и няма проблем да мина през залата стига да ми кажеш къде се намира тя и кога е удобно. Ще съм ти много признателен за помощта!
С пожелания за весело посрещане на новата година!
Наско

казано от AGM на 29.12.09, 13:07:

Здравей,

Благодаря ти много за съвета! Точно това исках да знам, кои упражнения са противопоказни и кои са подходящи като за начало.
Все още ме понаболява но съм решил края на Януари да започна тренировки. Много ми се тренира..след повече от година пауза.
В София съм и няма проблем да мина през залата стига да ми кажеш къде се намира тя и кога е удобно. Ще съм ти много признателен за помощта!
С пожелания за весело посрещане на новата година!
Наско

На Плиска, там има магазин 345, зад него в хотел Европа, адресът е Лидице 1 :)  0893364477 ми е телефона, звънни когато си на линия, за да се разберем :)

29.12.09
14:25

Здрасти,

Хотела го знам отлично и работата ми е близо. Няма да има проблем. Казвам се Наско. Ще ти се обадя към края на Януари да се разберем и да мина лед работа.
Благодаря ти предварително!

07.01.10
19:06

здравейте :) искам да попитам понеже сам опериран от ингвинална хернич от около 5 месеца горе доло ... и вапросът ми е ако след време тренирам само набиранки и кофичи без никакви думбели , лежанки и тем подобни ще има ли вероятност да раздразня раната???? Защото по мойта логика когато правош набирания много ти се разтваря корема и има голямо напрежение в него....а и също така сам чувал че набиранията са нещо като силово упражнение , което малко ме плаши...... ако може да ми обесните малко как стоят нещата ще бъда благодарен :):):)

казано от packata на 07.01.10, 19:06:

здравейте :) искам да попитам понеже сам опериран от ингвинална хернич от около 5 месеца горе доло ... и вапросът ми е ако след време тренирам само набиранки и кофичи без никакви думбели , лежанки и тем подобни ще има ли вероятност да раздразня раната???? Защото по мойта логика когато правош набирания много ти се разтваря корема и има голямо напрежение в него....а и също така сам чувал че набиранията са нещо като силово упражнение , което малко ме плаши...... ако може да ми обесните малко как стоят нещата ще бъда благодарен :):):)

Зависи как ги правиш и доколко си се възстановил. По-скоро не е хубаво да правиш набирания, защото много се опъва кръста и корема. Кофичките също си ги представям като вариант за напред във времето. Започни с работа за пояса и механика на движенията, после лостове :)

07.01.10
19:45

Мисля ,че прекалено много се притеснявате,но все пак всеки се възтановява различно,трябва да се чувствате добре,ако не се ,не експериментирайте! Мен ме оперираха на 14-ти декември 2009 година и вече са минали 3 седмици и няколко дена и се чувствам перфектно.Доктора ми каза ,че 1 месец след операцията мога да дигам сестра ми.Тя е около 11 кг . И ето ,че днеска я дигнах и нищо ми нямаше ,а преди два дена направих без проблем две набирания за гръб,но реших да не рискувам с повече. Най-важно е когато са ви оперирали да дишате правилно при вдигане на тежко.Това важи за клекове ,мъртви тяги и всички упръжнения.

08.01.10
15:49

No_connection…искам да се обърна към теб :):) изминали са 3 седмици от операцията ти така ли ?? Значи по мойта логика седмица и половина след операцията едвам си ходил и искаш да ми кажеж че след 3 седмици се чувстваш перфектно ???? При мен пък когато ми измина един месец не осещах операцията , но след това започна да ме боли незнам защо така се получи.....Дано си ме разбрал какво се опитах да кажа :D

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1