Хиатална херния

JU

15.07.08
18:30

Здравейте

На скоро открих че имам хиатална херния вероятно по рождение или поне не е резултат от фитнеса. Препоръчаха ми да не си правя операция ако не започне да ми създава дискомфорт предвид че операцията не е елементарна и не е ясно дали няма да се появи отново. Препоръчаха ми да не натоварвам корема си, но понеже лекарят не е фитнес инструктор не мога да го питам за определени упражнения.

“Хиатус е отвор на диафрагмата - мускулната преграда, която разделя гръдната от коремната кухина. През този отвор преминава хранопровода, който малко след навлизането си в коремната кухина преминава в стомаха. При хиаталната херния стомахът преминава през този отвор в гръдната кухина.”

Смятам тотално да спра с упражненията за корем ... но дали трябва да огранича и други упражнения? Програмата по която тренирам е от този сайт - “Класическа програма за покачване на мускулен обем”
http://www.bb-team.org/workout/1358/

Тренирам от една година и съм доволен пожене съм качил от 56 до 66 кг и се чувствам много добре. Не ми се ще да заежа тренирането, но и повече от 70 кг като че ли не изпитвам нужда да ставам.

Помогнете със съвет ако можете

ВН

15.07.08
18:59

Може да замениш динамичните упражнения за корем със статични -> планкове, статични позиции на машини, къси повторения на скрипци и/или електростимулиране. Все пак, поговори с гастроентеролог по въпроса.

JU

15.07.08
19:25

Дали освен коремните упражнения се налага да променя и други?

Примерно смятам да откажа и упражненията където се прикляка, но пък ще ми е жал ако изтласкване на щанга от лег също не е ок :(

Чета по разни сайтове но не намирам нищо конкретно, а само да не дигам тежко :(

15.07.08
19:27

Внимавай с лежанката!Тренирай всичко но винаги си имай едно на ум щом имаш толкова сериозен проблем.

Това е най - опасният вид херния, при който почти всичко що е в коремната кухина може да тръгне да преминава през диафрагмата нагоре.
Обикновено се засягат стомах и черва, но могат да бъдат повлечени и слезката, дори и черният дроб.
Две основни опасности:
1. Стеснява се белият дроб и се пречи на нормалната работа на сърцето, комбинирано с компресирани и неспособни да приемат и обработват храна стомах и черва.
2. Прищипване или усукване на хранопровода, стомаха, червата при преминаване, водещи до опасни усложнения, като перитонит, опасни за живота и възникващи бързо.

Обикновено опасно ти е не изправеното, а легналото положение.
Ще рече лежиш ли, особено под наклон надолу, както е при коремните, рискът е неколкократно по - голям.
Напрежението, което създаваш, също може да повлече органите, а най - опасно както ти казах е частичното преминаване и “прескрипване”, пълното преминаване е сравнително с по - голям латентен период и по - редки усложнения.
Моето лично мнение:
1. Зарежи корема.
2. Имай предвид, че всичко, що е фитнес, усилено мести диафрагмата, т.е. бариерата с дупка.
3. Консултирай се с лекар какво може и какво не може да правиш. Форумът го остави и според мен и съвсем да ти каже да спреш, по - добре го послушай.
4. Консултирай се с хирург за необходимостта от операцията.

Едно време за тая операция отваряха гърдите.
Днес мисля че е рутинна и се прави с ендоскоп - миникамера, която ти подпъхват някъде под ребрата. Дупка като от голяма игла.
Ти с прецени.
Следоперативният период мисля, че поне няколко месеца.
Но пък операцията е с голяма гаранция за успех.
Все па ксе консултирай, говоря наизуст. Гледах тука един филм с едно кученце с хиатална херния по Дискавъри :) В смисъл, имам идея какво ти говоря, но не съм инстанция.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 15.07.08 19:55.

JU

15.07.08
20:11

Да се консултирам с лекар добре... но всеки лекар може да ми каже нещо различно :(
Как да избера на кого да се доверя? :(

- Според един хирург с когото говорих човека каза да си тренирам и че това ми е по рождение, също да се оперирам
- Според 2-ма други доктори (и някоя статия в интернет) да не дигам тежко и да не се оперирам

Е? Как се взема решение?

ВН

15.07.08
20:35

Ако искаш да спортуваш и да се занимаваш с дейности свързани с повишаване на вътре коремното налягане без риск, оперирай се. Ако ли не, зарежи щангите и се насочи към нещо във вода -> плуване. И аз като Дзвера, говоря наизуст. Продължавай с консултациите с лекари. Вземи мнението на поне още един хирург и на един спортен лекар, който да ти посочи риска при различни спортни дейности. Пиши като се разминат нещата.

Успех!

Еми има го и момента на личното решение. Не може лекарите да решават вместо теб, пък ти да поемаш целият риск.
Обясни, че искаш да се занимаваш със силови спортове. Всеки лекар има идея за какво става въпрос. Идеята е да не се повишава налягането в коремната кухина, защото има пробив в нея и органите могат да “тръгнат” към мястото с по - ниско налягане.
По принцип може да не се оперираш и да караш така цял живот, да.
Но ако ще спортуваш актвно като че ли е по - смислено да прежалиш месец - два, а не цял живот да си на ръба.

Поговори пак с лекарите, но това, което се случва е съвсем правилно. Решението и в двата случая е свързано с някакъв риск и лекарите са раздвоени. Ти трябва да решиш. И не по това кой доктор е по - симпатичен или изглежда по - начетен, а по рисковете в двата случая, които ще са специфични за теб като спортуващ.

Как ти я откриха тази херния? Не си писал.

Принципно ако е безсимптомна, може да не се лекува.
Но не трябва да се натоварваш.
И винаги има риск от инфекция, заклещване, притискане на сърцето и т.н. Всъщност, макар и по - болезнена, ингвиналната херния е по - безопасна.
Ако ще се натоварваш, е силно препоръчително да се оперираш.
Ако те оперират с лапароскопия до 1-2 дни ще си на крака.
Ще се възстановяваш до 3 месеца.
Но няма 100% гаранция че не може па кда се появи.
Все пак, тази херния се появява не от напъни, а е най - често или вродена или от тежки травми - например при катастрофа.
Ти си решаваш.

Поздрави!

JU

16.07.08
08:18

Ами откриха ми я като ми направиха рентгенови снимки преди около месец. Проблемите ми са, че имам киселини предимно вечер, явно в легнало състояние част от киселината от стомаха попада и на друго място и изпитвам болка. Проблемите с киселините са поне от година ако не и повече (години), но не съм им обръщал внимание. Тоест до сега не съм си правил такива изследвания, че да бъде открита. Колкото до произхода смятам че е така по рождение, но може би проявата на киселините да се влияе действително и от натоварване. Имал съм периоди от месеци (на скоро) когато не съм имал никакви проблеми.

Може би настина трябва да избирам м/у ‘Да’ и ‘Не’ за операцията.
Което е трудно да преценя предвид че не съм лекар, а лекарите пък трудно ще преценят вместо мен :)

Може би ще се консултирам и с други лекари и ще чета в интернет какво пише, но не знам докато си изясня нещата какво да правя ... да спра да тренирам или да изключа някои упражнения? (и кои?)

Не ми се ще да загубя това което съм постигнал до сега :)
Чувствам се много добре когато ходя на фитнес и съм много доволен от резултатите си :)

Еми ако тренираш - тренирай внимателно. И досега си тренирал, а хернията сигурно я имаш от отдавна.
Но вече имаш проявления!
Киселините са първият симптом на идващи проблеми. Получава се аспирация или задържане на стомашна киселина в следствие на натиска.
Означава, че хернията ти вече не е безпроблемна и безсимптомна. Именно тези киселини са първи признак.
Но и все още не означава, че не може да се размине де.
Но според мен ако не е много скъпа, операцията не е опасна. Стига, отново казвам, да е ендоскопска, а не с клещите!

JU

22.07.08
07:52

Какво можете да ми кажете за варианта да сменя фитнеса с плуване както ми се препоръчва? Развива ли мускули и кои плуването? Дали да не ходя и на 2-те като на фитнеса вече да правя само някой по-леки упражнения. Целта ми е поне да не загубя постигнатото до тук :(

Не са никак еквивалентни спортове.
Плуването също помага да развиеш мускули, но там много бързо се стига предела на растежа.
Белият дроб и гръдният кош там могт да получат осезаемо увеличение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1