хлътнали ребра

01.09.08
21:33

Един приятел, чете темите тук във форума, и понеже няма негов ник, аз пускам темата от негово име.!
Проблема му е следния (много странен за мен):
Има 2 хлътнали ребра (не много) в следствие на което, гръдния кош е съвсем леко деформиран, но е деформиран.
Тои твърди, че това се е получило понеже като малък е седял на чиновете в училище неправилно.
Или така, както аз го виждам ребрата от едната страна (лявата) са компенсирали променяики формата си...
Макар, че последните 2 ребра, до колкото помня практически не се залавят за гърба/лопатките!

Аз първо предположих, че на приятелчето му има нещо заради сколиоза, но гръбначния му стълб е прав, или поне аз не виждам някакво сериозно кривене в него.

Освен това момчето има, нещо подобно на кифоза, понеже корема му седи леко изпъкнал, а долната част на гарба (към кърста) седи малко по вдлъбната на вътре от нормалното!

Също така, рамене му са малко напред, а лопатките леко разширени - всъшност това се среща при доста трениращи!

Момчето се интересува от 2 неща:
1.Възможно ли е да има няколко ребра с променена форма в следствие на сколиоза (заради неправилната стоика по чиновете), която в последствие е изчезнала? или възможно ли е да има само леко (почти незабележимо) деформирани ребра?
2.До колко това би оказало влияние на тренировките му - дибаланс и такива неща?
3.Има ли връзка между деформираните ребра и проблемите с лопатките?

Приятеля ми, има желание да чуе мнение от повече хора, преди да отиде на лекар!
Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от rambo666 на 01.09.08 21:35.

FZ

02.09.08
08:36

Прочети това може да ти е от полза
http://www.doctorbg.com/page.php?id=14542

02.09.08
08:39

казано от FZKTWGS на 02.09.08, 08:36:

Благодаря за линк-а братле, обаче момчето каза, че този проблем с ребрата му се появил в училище!Тои предполага, че защото седял неправилно на чиновете!
Тоест НЕ Е ВРОДЕН!

02.09.08
09:55

казано от rambo666 на 02.09.08, 08:39:

казано от FZKTWGS на 02.09.08, 08:36:

Благодаря за линк-а братле, обаче момчето каза, че този проблем с ребрата му се появил в училище!Тои предполага, че защото седял неправилно на чиновете!
Тоест НЕ Е ВРОДЕН!

Помисли реално!
Възможно ли е това. Та нали ако спеше на по-твърдо легло щеше да му е деформирана главата. Ти даваш ли си сметка за каква мекота на костите става дума. Не мисля, че това е така. Явно някой му е обяснил нещо с малко необмислени доводи. Не мсиля че е възможно да се получи вследствие на това. Консултация с медик.

02.09.08
10:47

Незнам дали последната забележка беше към мен!
Ако е към мен, ще ти разясня просто:
Във всяка 2-ра статия за сколиозата пише 2 неща:
Една от 4те (ако не ме лъже паметта) причини за сколиоза е неправилна стоика на чина в ученическа възраст!
По тежката форма на сколиоза причинява деформация на гръдния кош!

Друг е въпроса, че сколиозата може да е съчетана с друг проблем и тогава нещата стават доста сложни и лоши!

Но като цяло във подрастваща възраст 12-13-14-15-16 години е напълно възможна промяна в структурата на костите.
Именно затова сколиозата ако е придобита се формира именно в такава възраст (наи - често)!

Шантавото, при приятеля като че ли има кифоза с лека деформация на гръдния кош!

Не, че за мен това е по - добре, но придобитата сколиоза или кофоза - показва, че самия организъм се е нагодил към промените!
Или по - просто ако на 15 годишна възраст получиш/м  гръбначно изкривяване, организмът компенсира като се променят няколко ребра (структурата на гръдния кош) за да може тялото да  балансира тежеста и новото положение!

Приятеля ми днес, преди работа е ходил на ортопед-травматолог, но не му обърнали внимание добре и му казали да не се тревожи за проблема си!Смисъл бил израснал вече, и това било положението!

Та на него му е интересно до колко това би попречило на нормалните му тренировки, все пак си е изменение в формата на тялото?
И дали е възможно (мене лично също това ме интересува,защото е интересно) гръбначното му изкривяване да се е коригирало с времето до голяма степен, а ребрата да са останали така?

ПС:
Единствния начин, които аз знам за оправяне на ребрата е оперативно лечение, но тъи като те предпазват вътрешните органи, на мене лично ми се вижда рискована операция!
Виждал съм и че имало някакви уреди по ТВ-то за лечение, ама според мене са прехвалени и едва ли биха свършили работа!
А и все пак тои е на 20 не е на 12….
Сега се сетих друго да попитам: А дали гърба му може да е нормален, а ребрата само да са деформирани?!

Мнението беше редактирано от rambo666 на 02.09.08 10:52.

02.09.08
11:12

Много ясно,че всичко е възможно.Костите са различни и деформациите също.Едва ли ще се оправи напълно като е на 20.Но може да опита с фитнеса.Не знам с какво биха му пречили тия ребра.Освен за пуловър или коремни преси,ако има въобще някакъв проблем с тях.Той би могъл да пусне и снимка отблизо,на която се виждат само тия ребра.Някакво чудодейно лечение едва ли може да се очаква освен да засили мускулатурата.Тя да стяга тялото и поддържа изправен гръбначния стълб и гръдния кош.И така да се очаква едно бавно коригиране  с времето.

02.09.08
14:08

Да и аз смятам като тебе!
Даже напоследак преглеждам стари броеве на Мускули и фитнесс, и там пише доста страшни истории на нащи български състезатели...
А и някои момчета от залата, където тренирам също са претърпели страшни травми,и са били оперирани, но операцията е краен вариянт, а и после след оперативния период е много дълъг...Особено за ребра,които са носеща структура в човешкото тяло...
Приятеля ми тренира фитнесс,и доста сериозен, и покраи темите, които видял тук във форума се е закахарил да не би това да му оказва влияние на тренировките или да пречи на тренировката на някои мускулни групи....
Пуловъра му междо другото е ОК...
Обаче докато прави преси и повдигане на крака от вис, много бързо започва да чувства “болка” в коремните мускули - някъде след 12-15 повторение...Споделя ми, че неможе да прецени дали е мускулна болка или някакъв друг тип!

По принцип мястото,положението и формата на костите немогат да се променят съществено в човешкото тяло, но аз също смятам, че мускулите помагат доста и поставят костите в махимално правилна позиция!
А ако освен ребрата, има и кифоза - това значи ли, че трябва специално да тренира горната част на гърба, за да може мускулите там да се засилят и да държат тялото изправено, и без гърбица?!
Лека вметка - моите познания за всички тези неща ме водят до следната мисъл - ако има кифоза - това значи, че лопатките му са по настрани от нормалното (тоест са разширени) заради гърбицата - което значи, че трябва да работи момчето за плътност в гърба, а не за широчина!Защото разширяваики гърба ще разшири и лопатките, а с тази кифоза нещата може да се усложнят!
Тоест това което аз му казах е да работи за плътност със разни гребания наи- вече!
Някои друг да изкаже мнение?

И да не забравя нещо друго!
Някои да знае добър трениор по плуване за Бургас или София?
В темите, които приятеля чел пишело много добри отзиви за плуването!

казано от Миро на 02.09.08, 11:12:

Много ясно,че всичко е възможно.Костите са различни и деформациите също.Едва ли ще се оправи напълно като е на 20.Но може да опита с фитнеса.Не знам с какво биха му пречили тия ребра.Освен за пуловър или коремни преси,ако има въобще някакъв проблем с тях.Той би могъл да пусне и снимка отблизо,на която се виждат само тия ребра.Някакво чудодейно лечение едва ли може да се очаква освен да засили мускулатурата.Тя да стяга тялото и поддържа изправен гръбначния стълб и гръдния кош.И така да се очаква едно бавно коригиране  с времето.

Мнението беше редактирано от rambo666 на 02.09.08 14:13.

FZ

02.09.08
14:21

Да си направи скенер да види какво е положението

02.09.08
15:36

Какво имаш предвид под скенер?
X-ray или MRI (ядрено магнитен резонанс)?
Днеска говорих с едно момче от фитнесс-а, дето за някакъв нерв (Х-раи-а не хваща меките такани, затова за тях се вижда само с ядрено магнитен резонанс)...
Та момчето от фитнесс-а каза, че му взели 120 лв преди към година за ядрено-магнитен...БЕЗ НАПРАВЛЕНИЕ!
Обаче аз съм чувал някакви суми от сорта на 300-400 лв (тоест към една заплата)....
Някои има ли идея колко точно струва резонанса?

FZ

03.09.08
08:38

казано от rambo666 на 02.09.08, 15:36:

Какво имаш предвид под скенер?
X-ray или MRI (ядрено магнитен резонанс)?
Днеска говорих с едно момче от фитнесс-а, дето за някакъв нерв (Х-раи-а не хваща меките такани, затова за тях се вижда само с ядрено магнитен резонанс)...
Та момчето от фитнесс-а каза, че му взели 120 лв преди към година за ядрено-магнитен...БЕЗ НАПРАВЛЕНИЕ!
Обаче аз съм чувал някакви суми от сорта на 300-400 лв (тоест към една заплата)....
Някои има ли идея колко точно струва резонанса?

Да се консултира с личния лекар !
Резонанса май е там някъде към 200-300 лв.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1