11.01.05
12:10
Как решавате проблема с качественото хранене у дома? При положение, че не вземате никакви хранителни добваки и нямате контрол над какво се готви вкъщи, как може да се храни човек правилно (да приема необходимия минимум белтъчини и да е под максимума мазнини)?
Имате ли някакви идеи (за предпочитане породени от опита) как да се справя с това? Защото тренировката ми е наред, почивката също, но нямам напредък, и съм убеден че проблема ми е в храненето. Но положението е много сложно, защото добавки няма да вземам (хем мое решение, хем родителите ми са много против), а на 17 няма как да си готвя отделно за мен си (защото хем не мога да готвя, хем нямам възможност, пък ако и това започна да правя заради фитнеса родителите ми съвсем ще спрат да ми помагат (т.е. да ми дават пари ))
Благодаря предварително ако някой има някаква идея за решаването на такъв проблем
А ти седна ли да обясниш на родителите си какво точно представляват хранителните добавки? Принтирай ли им няколко страници четиво? Или и ти не си напълно наясно, защото си против тях?
Като нямаш възможност за отделни манджи си купувай поне мюсли, млека, извара и по някой плод. Предполагам, няма да те разпънат на кръст ваще, стига да имаш пари.
Аз оиптах да им обясня и майма ми ми обяви, че е крайно време да спра с всякаквите химии, че съм бил огромен и т.н. Докато аз добавки не съм вземал (какво остава за химии), ръката ми е 35, тегло 73 кг на 182 ръст...е много далеч от огромен
Просто родителите ми са много против това, че ходя на фитнес. Ще опитам номера с киселите млека и плодовете, но проблема ми най-вече е с многото мазнини в храните
А за това че съм против добавките - според мен растеж без такива неща е по-качествен и траен отколкото с тях. А те (протеини,...) каквото и да си говорим на се естествени (никога никъде в природата организъмът не се е сблъсквал с храна, в която има 90% че и горница протеин например) . Това просто е мое решение
И с безтегловност не се е сблъсквал преди, а виж колко добре се справя... както и да е, това си е твое решение. Обезмаслените млека, изварата (най-вече) и плодовете и зеленчуците са решението за теб тогава (въпреки, че на 73 килограма не виждам за какво се пазиш).
П.П. Имай предвид, че родителите ти най-вероятно са загрижени за здравето ти. Ако и двамата не са се занимавали актовно със спорт е нормално да са предубедени в случая ти. Опитай се да си по-адекватен в обясненията си и малко по-малко ще се наложиш. Баба ми, която е на 70+ години жената ми казваше, че при 70 и няколко килограма съм се бил “подул” прекалено много и не ме харесвала така. Сега на 90+ ми казва да свалям талията, че не съм изглеждал добре :lol:
11.01.05
15:49
[quote author=“marzipan”]...
А за това че съм против добавките - според мен растеж без такива неща е по-качествен и траен отколкото с тях. А те (протеини,...) каквото и да си говорим на се естествени (никога никъде в природата организъмът не се е сблъсквал с храна, в която има 90% че и горница протеин например) . Това просто е мое решение
Виж сеа... ако искаш да си природно естествен, защо се мъчиш да се промениш и защо се потиш излишно в залата? Та това, което си в момента като физика го имаш природно, така че просто проблема ти е решен. Вече ако искаш да промениш нещо, да, може и без добавки, но може и с добавки за по-бърз ефект. Добавките не са нищо друго освен храна в друга форма, различна от тази, която може да си набереш от дърво или като заколиш петел... улеснява в приготвянето и в храненето, особено ако няма време и когато трябва да набавиш повече калории и белтък, отколкото можеш да приемеш с дъвчене... много може да се напише, но аз сега нямам за цел да те убеждавам в каквото и да е...
11.01.05
16:44
nodude!
аз обясних на маика ми и кво?тя продалжава да ми повтаря колко са вредни,била питала доктори и т.н обаче аз пак си пия де.казах и щом са вредни освен да спра да ям щото в храната има протеини пък те нали са вредни
Не е лесно с родителите. Аз съм на 25 и пак се опитват да мрънкат и да изкарат спорта(майка ми) нещо вредно. Баща ми, въпреки че е лекар, и той не е много за хранителните добавки, въпреки че сам се съгласи че аминокиселините са жизненоважни. Моят съвет е да продължаваш да тренираш, да изяждаш месото от манджата, за да ядат вашите повече постно и накрая ще ти купят сами протеин :P
Това в кръга на шегата, но нямаш избор, просто наистина си купувай извара, яж яица и повече пилешко, плодове и зеленчуци-предполагам че ги има в хладилника.
Успех
И аз имах този проблем с нашите, но го реших. Просто трябва да си по убедителен в това, което казваш на родителите си за добавките :wink:
п.с. - просто им обясни доста подробно за тях и си ОК :wink:
11.01.05
20:32
[quote author=“alex”]И аз имах този проблем с нашите, но го реших. Просто трябва да си по убедителен в това, което казваш на родителите си за добавките :wink:
от родители до родители има голяма разлика... в крайна сметка трябва да им намериш цаката по някакъв начин... успех!
За добавките е много малка вероятността да вземам. Няма смисъл да ме убеждавате...дет се вика ако е писано ще стане.
А с храната доколкото разбрах яйца, извара, плодове, зеленчуци. Това добре, ама някъде бях чел, че в 2 жълтъка се съдържа максималкната доза холестерол за деня (максимална, в смисъл че да не се натрупва и да вреди). А не знам какво има в жълтъка (дали и там има протеини като в белтъка?) и ако няма смисъл да се яде и той значи да се хвъля. Също така колко яйца на ден е препоръчително? И като са варени има ли значение дали са преварени (твърди) или недоварени (рохки).
Отново благодаря за информацията :)
Яйцата имат по-голяма биологична стойност твърдо сварени отколкото сурови (зависи колко рохки). В жълтъка има даже повече протеини отколкото в белтъка има и лецитин в големи количества. За 2та жълтъка е донякъде вярно, но не бих си правил експерименти точно с това, защото не си правя редовни изследвания. Ал лично съм на 14 жълтъка на седмица (ям омлет преди лягане всеки ден, 12 белтъка и 2 жълтъка поръсени със сиренце и едно айранче; втора вечеря за милиони.)
Мерси за информацията...щото аз айцата ги обичам твърдо сварени :)
А защо като втора вечеря? Няма ли да е по-добре тези 12 белтъка за деня да бъдат разпределени по-равномерно? Пък и не са ли малко много? При тегло около 73 кг си мисля по-скоро за максимален брой от около 6-7 (общо, белтъка от всичките, жълтъка само от 2)...Или се заблуждавам?
12.01.05
11:06
[quote author=“NoDude!”]А ти седна ли да обясниш на родителите си какво точно представляват хранителните добавки? Принтирай ли им няколко страници четиво? Или и ти не си напълно наясно, защото си против тях?
Като нямаш възможност за отделни манджи си купувай поне мюсли, млека, извара и по някой плод. Предполагам, няма да те разпънат на кръст ваще, стига да имаш пари.
мен баща ми е лекар,майка ми е лекарка и ми дават пари за добавки но само за протеини,амино,витамини и креатин!Добре че знаят че това е полезно,защото иначе как щях да им обяснявам!
Моите пък даже не искат да ме чуят когато исках да им обясня за добавките, така че пари от тях за добавки няма да видя, освен това съм решил да не вземам. Въпроса ми не е как да убедя родителите си да ми дават по 100 лв на месец за протеини, амино, креатин и т.н., а как в общи линии да се храня с това което има в хладилника
А какво имаш в хладилника?
Ако имаш например сирене, кашкавал, луканка, шунка, маринована риба (като при мен). Можеш да се тъпчеш с тях, щото имат много протеин, но заедно с него ще си набавиш и титанични количества холестерол и мазнини. Най-добре помоли вашите да ти купят извара, обезмаслено прясно мляко, нискомаслено кисело мляко, прясна риба (която да ти приготвят), пиле (печено/варено и най-добре - пилешки гърди), телешко без мазнини. Това са някои от високо протеиновите храни. От въглехидратните можеш да ядеш печени/варени картофи и ориз, макарони, спагети, пълнозърнест хляб и т.н.
Аз лично, навремето реших този проблем като добавях допълнителна порция храна, богата на белтъчини, към храненето.
Като например каква храна...с раздела хранене съм доста бос, някак си ми е много далечен като съдържание - не мога да си смятам грамове, калории и т.н...просто не знам какво ще правя като почна да (се опитвам) да чистя мазното...което е около 16 % :(
Виж сега, като тренираш нормално - добавяш към храната една порция яйца,сирене, кашкавал, филе може. Отделно се стремиш да пиеш много мляко.
Като искаш да поизчистиш - пак така, но премахваш хляба и тестените изделия от менюто, важи и за сладките неща.
Много е общо разбира се, но върши работа. Като бях на 16-17, имаше добър ефект върху мен подобен начин на хранене.
[quote author=“bobtosh”][quote author=“alex”]И аз имах този проблем с нашите, но го реших. Просто трябва да си по убедителен в това, което казваш на родителите си за добавките :wink:
от родители до родители има голяма разлика... в крайна сметка трябва да им намериш цаката по някакъв начин... успех!
Бобтош много си прав. С наште скандалите са ежедневни, заради витамините и протеина, а ако им кажа, че взимам креатин и ЗИМАГ още, ще ме заколят :twisted:
15.01.05
06:26
YODA
Докато живях при родителите ми и аз неможех да ползвам каквито и да било суплименти.Беше ми забранено да ползвам протеини,амино киселини........тези неща бяха табу пред родителите ми.Те бяха ма мнение че това е химия и че от тях ще стана като културистите по плакатите ми.За сметка на това се хранех изключително добре и имах много добри резултати за годините си.Затова тези които имат възможност да ядат качествено не им трябват много добавките.Не ги изключвам защото и те са важни,особенно амино киселините.Единственото което ми позволяваха да ползвам беше бирената мая.Това което правеха бяха пълни глупости обаче както и да се опитвах неможех да ги убедя,дори при познати лекари сме говорили...Поне за сметка на това ме хранеха като прасенце и доста бързо качвах килограми.