Подвижно ребро?

SN

06.09.08
20:43

От около две години насам наблюдавам как едно от ребрата ми в края си бавно се “преплъзгва” под по-горе стоящото. (Приложил съм изображение по долу за да се опитам да го обесня по нагледно) В начаото усетих как двете съседни ребра леко се разделечиха в краящата си, по точно едното се дръпна малко по назад от другото. След това горното бавно започна да се отделя от другото (става въпрос за доста дълъг период от време, през който се опитвах да разбера дали наистина има някъкво “движение” или просто си въобразявам). Та това горното след време пък започна да се подпъхва под по-горното. В момента между долното (статично) и горното (подвижно) има около пръст растояние, при положение че съм си поел въздух. Това раздалечаване е същност е само в последните 2 см в края на ребрата (основата на гръдния ми кош си е напълно нормална). Така да се каже само в самия край на ребрата те са леко раздачени. Интересното е че този “проблем” е само от лявата страна, но бавно започва да се проявява и от дясно. Принципно не се забелязва, не се усеща или боли. Единстено като си поема въздух и се наклоня на противопожната страна се вижка, че разтоянието в края м/у 2-те ребра е малко по голямо отколкот при остналите, но определено не е нещо което се набива на очи или изпъква много. В никакъв случай не се забелязва в нормална стойка.

[IMG]http://img296.imageshack.us/my.php?image=ribsvh5.jpg[/IMG]

Забелязах, че когато правя тяга и в седмиците след това наблюдавам “движиенито”. До колкото знам само пъвите 8-10 ребра са свързани отпред в гръдния кош, а останалите водят единия си край от гръбначния стълб, но отпред са свободни. Според мен, при изпълнението на тяга (или друга физическа дейност) съм предизвикал това разместване в края на едно от свободните ребра. Не правя с големи, тежести и следя да изпълнявам упражнението правилно, но явно съм податлив или нещо от сорта и аз незнам. Въпростът е, че няма болка, дискомфорт или ограничаване на мобилността. И все пак, това не е нормално и се чудя какво да направя.

Освен проблема с ребрата лявата ми страна е събсем леко вдъбната навътре, тъй като през пубертета имах навика да седя винаги на една страна.  Не си личи сега, но като си сложа ръката под гърдите и се усеща лекото неравество. Обясних на личния си лекар двата си проблема, но мисля че той не ме разбра много добре. Все пак неговия отговор отностно такива деформации във гръдния кош беше да се занимавам с плуване или тичане (или други спортове който развиват гръдния кош). Честно казано доста съм скептичен, но мисля да се провам с плуването.

Отностно реброто, проучих в гуугъл, но единственото което открих беше: floating/sliding rib, което е съпроводено от болка и дискомфорт, което липсва при мен (дори не съм сигурен дали е същото нещо)

Все пак дали някой от вас е запознат с подобни случаи ?
Дали трябва да спра тягата ?
Бих искал и да се конслутирам с лекар специалист, но за жалост незнам точно какъв лекар трябва да търся (ортопед?)

06.09.08
21:30

За това,че ти е вдлъбната едната страна навътре сигурно е гръбначно изкривяване.И аз го имам същото от малък,но чак преди около месец,като си гледах снимка на гърба,видях всъщност,че гръбнакът ми е малко настрани изкривен.А това за плуването че оправя стойката е така,но мисля,че ако си вече на 18-20 години няма закъде,по-скоро е приложимо в детска възраст

SN

06.09.08
22:13

казано от Nikolay на 06.09.08, 21:30:

За това,че ти е вдлъбната едната страна навътре сигурно е гръбначно изкривяване.И аз го имам същото от малък,но чак преди около месец,като си гледах снимка на гърба,видях всъщност,че гръбнакът ми е малко настрани изкривен.А това за плуването че оправя стойката е така,но мисля,че ако си вече на 18-20 години няма закъде,по-скоро е приложимо в детска възраст

Преди ходех леко изгърбен, но от тренировките мисля че се оправи. На гърба изкривявания нямам. Само отпред лявата половина ми е леко вдъбната (от моята гледна точка си личи леката разлика). У нас имам 2 големи огледала и доста добре съм си изучил тялото, принципно почти нищо не се забелязва, но лично мен ме дразни страшно много като се пипам. Това с вдъбнатата част съм се примирил, но това с ребрата ме ми е мн кофти.

Аз имам също подвижно (или както аз знам - плаващо) ребро. Личеше доста ясно в пубертета, но по никакъв начин не ми е пречило. Минахме познатите лекари, мненията бяха две ... по-скоро едно - може да се извади, като от тази интервенция смисъл нямало особен, тъй като по никакъв начин няма да подобри състоянието на тялото.

След това взех, че се поразвих и се сетих за него сега, когато прочетох темата. No big deal…

Да, по принцип това са плаващите ребра...
Не ви трябва да ви го махат, даже жена не моат да ви направят от него.
Ако в момента си около 20-те, може да е част от завършването на растежа.
Нот а биг дийл, както казва Митака, тренирай, аз пък имах т. нар. пилешки ребра.
Имах...

SN

07.09.08
20:11

казано от D3BEP на 07.09.08, 19:18:

Да, по принцип това са плаващите ребра...
Не ви трябва да ви го махат, даже жена не моат да ви направят от него.
Ако в момента си около 20-те, може да е част от завършването на растежа.
Нот а биг дийл, както казва Митака, тренирай, аз пък имах т. нар. пилешки ребра.
Имах...

На 19 съм и като всеки на тази възраст съм доста суетен. Макар, че това реално не се забелязва ми е доста кофти като се пипам. Все едно си на 10 и зъбът ти е израстнал на криво и по цял ден неможеш да си извадиш ръката от устата. И аз не виждам голяма ползва от операции, така че мисля да продължавам с тягата, пък може и да докарам другото ребро от дясно до същотото дередже, че таман да има симетрия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1