26.09.08
20:07
Здравейте,
реших да се допитам до хората тук, с идеята да споделят опит тези, които са (били) в моето положение, а именно:
ектоморф / 23г / мъж / 185 см / 65кг.
От месец тренирам редовно и като цяло съм в доста добра кондиция. Разбира се идва и моментът за качване на килограми под формата на мускулна маса. По този повод имам няколо въпроса, на които съм сигурен, че ще намеря компетентни отговори тук.
1. Разполагам с гейнър Super Mass и протеин на Weider. И понеже чух различни мнения от хората в залата, искам да попитам и тук - кое е оптималното време за прием на двете добавки? Приемлива ли е схемата:
* преди тренировка - гейнър
* след тренировка - декстроза веднага и после протеин и гейнър?
Ако не е - то как да се приемат за максимален резултат.
(моля тук да не става дискусия относно качествата на Weider продуктите и дали са най-удачният избор - с тях разполагам за сега)
2. Понеже работя в офис и храненето 4 пъти на ден с готвено не винаги е възможно (но се старая де), доколко заместването на 1 или 2 яденета (евентуално преди обяд и след обяд) с предварително приготвена протеинова напитка е уместно? И въобще ще съм благодарен за съвети относно това с какво може да бъде заместено едно междинно ядене? Вафли?
3. Прочетох стикнатия пост да не се пускат теми от типа на “Какво да ям за да...”, но ще съм благодарен, ако хора (чисти ектоморфи), преминали през тоя период споделят каква е била ефективната диета при тях и колко време е отнело качването на първите значителни килограми маса?
Като цяло се храня доста, апетит бол, но конкретна диета не спазвам, а е време май, ако искам да видя резултати :)
Това май е в общи линии. Както казах - ще съм благодарен за мнения и съвети :)
Темата беше редактирана от dee на 27.09.08 11:59.
И аз съм във същата гръпа-ектоморф поркриващ 90 процента от признаците на ектоморфа и искам да попитам за тренировка,която ще има сигурен ефект.А иначе до тази тема мога да кажа само - преди и след тренировка около половин час взимай креатин и протеин -шеик.ТУКА ЩЕ ДОБАВЯ И КАКВО ПИШЕ В ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ
Ектоморф
Яж, яж и още един път яж!
Хранителни потребности: Главната особеност на ектоморфа е, че трябва да поема повече протеин от препоръчваното в културизма. Традиционната норма за културистите е 1,5-2гр на кг тегло, а за ектоморфа трябва да бъде повече 3-4гр. Протеинът трябва да съставлява 30% от цялото количеството калории. Въглехидрати - около 50% и мазнини 20%. Ектоморфът трябва да помни: за да растат неговите мускули, количеството калории трябва да бъде в излишък спрямо количеството, което той изгаря по време на трениривка.
Хранителна схема: Ектоморфът трябва да приема 4-5 пъти храна на ден на средни порции. Ако започне да се храни повече пъти той необратимо ще почне да отслабва. Тайната е в това , че честите приеми на малко храна,препоръчвана в културизма сега ускорява метаболизма. А при ектоморфа метаболизма и така е нормално висок - това е главната причината за задържането на разтежа при него.
Добавки: Дневният рацион на ектоморфа трябва да включва два допълнителни протеинови (или протеиново-въглехидратни) шейка. Първия по време на някое от храненията, а втория преди лягане. Задължителен е креатина. Работата е там, че ектоморфът се изтощаваот тренировките относително бързо . По своята природа той е спринтьор - т.е. способен на изключително мощно, но непродължително усилие. Креатинът променя картината. Той поддържа вътрешната енергия на ектоморфа на високо и стабилно ниво.
Противопоказно: Всички горящи мазнините психостимулатори от типа на кофеина и ефедрина в добавка , трябва да избягват стресовете на живота.
Най-главното: Ектоморфът трябва да се храни по много и да не пропуска приема на храна. На един ден трябва да приема не по-малко от 2-2,5 л вода.
Висококачествени протеини, качествени въглехидрати и мазнини. Всичко това са свещени думи за ектоморфа-културист.Той трябва да помни: неговият организъм е метаболитна “топка” , безжалостно изгаряща ценни калории. Затова трябва да се храни по-често и по много. Физиолозите са изчислили, че за да изгради 1кг мускули ектоморфът трябва да приема по 2000-2500 калории повече в своя обичаен рацион.
Учените съветват ектоморфа да не се съобразява с избора на “правилни” блюда, а да хвърля в метаболитната си печка всякакви продукти - дори в тях да има повече калории. Експертите съветват ектоморфа винаги да носи храна със себе си, за да не го настига глад.
Особен проблем на ектоморфа е да не забравя съзнателно да приема протеин и въглехидрати до и след тренировка. За тях това е принципно важно. Пропускането на хранене преди тренировки неизбежно ще увеличи разрушението на мускули.
Ектоморфът има и своите плюсове - той се ражда с културистичен “релеф”. Добавките килограми обичайно
Мнението беше редактирано от coop_89 на 18.01.09 13:29.
21.01.09
08:38
Ето че ставаме все повече - аз съм също едно чисто доказателство че ектоморфите съществуват, на всичкото отгоре си моята височина и килограми когато почнах да тренирам, не даже бях 64 кг. :) Съвета ми е следния - каквито и добавки да взимаш без ядене няма да стане. Аз пропилях 2 години докато се осетя че не ям достатъчно (а все си мислех че много ям - е да ама не - то трябвало да се чете,чете...) :( . Затова направи една диета примерна кога можеш да ядеш и какво, пък аз щи ти дам насоки до колкото мога, надявам се и другите тук. Сега малко се напъни, разгледаи диетити и си направи една, все пак не чакай на готово всичко. ;)
Мнението беше редактирано от Andick на 22.01.09 18:51.
И аз съм ектоморф, започнах да тренирам преди година и също като Андик си останах на 61 кг през цялото време, мислейки си че ям много :) Но от 20 дек реших да започна сериозна диета и пробвам ВМ-НВД.Качил съм 4кг от тогава и съм много доволен!!Ето какво ям-
7.00- 3 цели яица и фреш
9.00- 100гр фъстъци
11.00 - 200гр. заквасена сметана
12.00 - сандвич с пилешко
след обяд преди тренировка протеинов шейк
след тренировка пак шейк
19-19.30 вечеря- 200 гр месо (свинско) , салата , 50-100гр кашкавал.
9.30 - 10 - още 200 грама месо или 100-150 грама ядки
Andick би ли споделил тфоята диета ?
Като не тренирам следобед ям още 200гр сметана вместо шейковете !
Мнението беше редактирано от mitonko на 21.01.09 19:19.
21.01.09
20:04
Във момента съм на ВВД (високо въглехидратна деита за тези които не знаят) аз по принцип съм на мнение че е по - добрата за ектоморф тъй като ти дава доста сила и можеш да тренираш по качествено (мое мнение).
7:30 - 100 гр овесени ядки, 400 к. мляко 3.6%, 2 белтъка
10:00 - 200 мл. прясно мляко, 130 гр. извара + малко мед - разбити като шейк
11:30 - 100 грама ориз - сварен е около 350-400 гр. + 150 гр. телешко + салата зеле
14:00 - 200 мл. прясно мляко, 130 гр. извара + малко мед - разбити като шейк
16:00 - 100 грама ориз - сварен е около 350-400 гр. + 100 гр. пилешко + салата зеле
18:00 Тренировка, след трен. 200 гр. банан + мен, а преди самата тренировка пия Аминостронг 3 капсули на Биогейм
19:30 - 100 грама ориз - сварен е около 350-400 гр. + 150 гр. телешко + салата зеле
22:00/ 22:30 - 150 грама картофи,леща или боб + 100 гр. телешко + салатка
00:00 - 200 мл. прясно мляко, 130 гр. извара + малко мед - разбити като шейк
Отделно си пия през деня витамини и Zimag (това е добавка от Биогейм, съдържа магнезии и цинк) като също някои портокал ябъка и така..
Самата ми диета е малко еднообразно но скоро ще е я сменя, в дните които почивам разнообразявам с други бобови култури, както и риба.
А да 79 кг съм, 185 см.
Мнението беше редактирано от Andick на 22.01.09 18:52.
Малко ще раскажа за една случка преди да коментирам.Когато почнах програма за височина ядях доста защото нацелих точното време в което лично аз явно израствам.ЯДОХ:
5 ПЪТИ НА ДЕН ЕДНО И СЪЩО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МЕСЕЦ:500гр. ПИЛЕШКО И ОРИЗ[НО ЗА ОРИЗА ДА Е БИЛ ОКОЛО 100-150гр.-сурово състояние]това е за целия ден.Ядох през около 2-3 часа.СПАХ НАЙ-МАЛКО 12 ЧАСА НА ДЕН.Вдигнах 3КГ ЗА МЕСЕЦ.Жалкото сега е че вече организма ми не може да следва тази програма :(.Храните не му допадат толкова много вече само пилешко и ориза.Замених ориза с картофи, но уви и тои ми писна.Последната диета, която спазвах 2-седмици беше:200гр. на ден пилешко и пак около 100-150 грама общо ориз-сорово състояние.През дъпките на храненето ядях каквото имаше :(Ами не съм се мерил,но очаквам резултатите да са били добри.
А тази твоя програма ми харесва :).Ще взема като почна работа да я спазвам,но в началото няма да имам възможност на 100 процента да изаждам толкова много, но в последствие като натоварвам организма по-силно заради работата мисля че ще смогна с тази програма.Мерси предварително за примера, който даде.
БИХ ПОМОЛИЛ ANDICK ДА СИ ДАДЕ ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА ЕВЕНТУАЛНО ИЛИ ПОЩА КОЯТО ПОСЕЩАВА РЕДОВНО ЗА ДА ОБСЪЖДАМЕ ДИЕТИ И ПРОГРАМИ.МЕРСИ ЗА ВСИЧКО
Мнението беше редактирано от coop_89 на 27.01.09 20:27.
28.01.09
18:36
Anddick колко качваш на месец кг и много ли си мазен ?
28.01.09
21:49
Ами от 10.01.09 спазвам следната диета и съм качил 2.5 кг. Определено пресата ми се омазни но нищо сериозно и бях спрял да тренирам корема за да видя как ще ми се отрази. Просто въглехидратите ми идват в повече и се превръщат в мазнини. До колкото дали съм мазен единствено коремната област се поддане, но е неизбежно няма как да качиш бързо без да се омазниш. От вчера съм намалил малко пропорциите с цел да избегна излишно омазняване. Също така има едно “правило” да речем, че не е добре да качваш повече от 1 кг. за седмица, тъй като първо няма как да качиш кило мускули за 7 дена и тялото може да не се зарадва на подобен акт, да не говорим че при продължително спазване на подобна диета може да ти се забави метаболизма, което аз се стремя да избегна.
Със следната диета си набавям: калории 3200,белтък 247гр,въглехидрати 415гр,мазнини 66гр. Това се равнява на 3.1 грама белтък за кг, и 5.2 гр въглехидрати за кг тегло, спрямо моите 79 кг. В следните пропорции съм изключил само 200гр банани и 2 белтъка които съм споменал в диетата тъй като не всеки ден ги приемам.
29.01.09
13:31
Браво пич евала ти права :-)
29.01.09
14:24
Мерси ;) . Истината е че до преди 2 месеца все повтарях на един Професионален Натурален културист с който тренираме в една зала, че много ям. Е да ама след някоя друга “лекция” и няколко прочетени книги се убедих на 100% че хич не съм ядял много до този момент, затова и не мърдах с килограмите. Което не става с ядене, става с много ядене :) И все пак има граници.
ето ме и мен-още един от групата на ектоморфите.Не съм спазвал диети,но съм си направил една,която ще спазвам 3 месеца-е,няма да ям едно и също 3 месеца,това е ясно(в смисъл ще заменям пържолата с пил.гърди,задушените зеленчуци с ориз).Смятам,че в комбинация с тренировки,протеин и креатин би трябвало да кача нещо за тия 90 дни.
ето я и диетата:
Закуска:
3 варени яйца
2 резена шунка
1 плод
половин купа мюсли с мляко
Втора закуска:
2 пил бутчета или пил.гърди
2 пълнозърнести питки
1 плод
Обяд:
150 г риба на скара
160 г задушени зеленчуци или ориз
купа салата
2с.л.зехтин
Преди тренировка:
40 г.протеин шейк
1 хлебче
2банана
След тренировка:
40 г протеин шейк
60 г.декстроза
Вечеря:
1 пържола
180 г. задушени зеленчуци или печени картофи
купа салата
2 с.л. зехтин
Преди Лягане-незадължително:
1 плод
2 филии сандвич с шунка и кашкавал(без маргарин)