Относно бъдещ състезател(не ББ)

08.10.08
09:58

Здравейте отново спортисти и диетолози и др. :)
Преди години започнах активно във форума да питам какво трябва да ям, как трябва да тренирам, какво трябва да тренирам и много други. Е, получих си отговорите на тези въпроси, исках да стана голям, станах си колкото пожелах, за което Ви благодаря за помощта.
Мисля да ставам състезател по Муай Тай. Тренирам от около половин година. Преди това съм тренирал спортно ориентиране(2г), борба(около 1г.), айкидо(около 18мес.), фитнес(3-4г.). Един приятел спомена че мускула имал “памет” о_О. За мен това означава, че примерно щом съм имал издръжливост едно време, значи и сега мога да си я възвърна. Тежа 83кг. и искам да вляза догодина в категорията ДО 75кг. Треньора естествено ми помага, но няма да ми е излишна информация от другаде. Спомена че скачането на въже след тренировка е задължително, всеки ден трябва да бягам(не спомена колко). Това с бягането и скачането на въже ще го правя, както и преси за коремни и коси коремни мускули(даже и за рибиците ще правя гръбни преси). Това ест. е с цел издръжливост на ринга.
Но мисля че, метаболизма ми няма да позволи въпреки всички тея движения, да спадна до 75кг. за 6-7 месеца. Както казах, издръжливостта си я имам, но и килцата си ги имам.
Чревоугодник съм, но съм и волеви човек. Бих се жертвал да смъкна килата и после да ги поддържам(надявам се да успея) с движения.
За сега само се ограничавам по следния начин: без хляб(какъвто и да е), без газирано, без сладко, без пържено и без свинско :(
Повечето предполагам че ще кажат че не стига това, дано не е така заради многото движение, което извършвам(все пак денят ми ще е на отрицателен калориен баланс). Категорично казвам, че не мога да спазвам стриктен хранителен режим, само мога да се лишавам от видове храна както споменах. Принципно бих се опитал разделно хранене.

Сигурен съм, че на места не съм обяснил както трябва, за тези които все пак са прочели романа ми, могат да задават въпроси, ще отговоря сравнително бързо, след като наистина ми трябва помощ.

Едит: висок съм 180см. и тежа 83кг. с шкембе, ако е нужна снимка ще направя. На 19г. съм

Темата беше редактирана от chiochips на 08.10.08 10:09.

08.10.08
20:00

Ако сега си 83, а на кантара след 5,6 или там колкото са месеца трябва да си 74,5 (примерно), това със сигурност означава, че до под 78-79 няма никаква идея да сваляш (може дори и на повече да седиш) що се отнася до реална маса (мускули и мазнини), камо ли да ги поддържаш през цялото време. Останалото до 74,5 може да се махне под формата на вода за изключително кратки срокове, буквално за нула време, и това треньорът ти го знае много добре как да стане (и ако наистина ще се състезаваш ще го правите, 99% съм сигурен).
Колкото до храненето - досега съм виждал много малко състезатели по нещо (особено в тези спортове) да се съобразяват особено с него, не вярвам и ти да имаш такава нужда.

09.10.08
09:15

Сега се връщам от тренировки ^_^
Не сме говорили много за тези неща, защото предполага че не съм сериозен. Ако се сетя другия път ще го поразпитам.
Иначе средно по колко % или грама мазнини мога да изгарям на месец, при активно спортуване(винаги отрицателен калориен баланс) ?
Колкото до ограничаването на храната, ами налага се, просто ми е бавен метаболизма. А и добавките, които съм взимал преди 18-24 месеца някъде са оказали влияние в/у метаболизма(неблагоприятно).
Това за смъкването на вода за отрицателно време как се прави ? Намалявам водата до минимум за няколко дена(3-4), храната наблягам на въглехидрати(понеже всеки 1гр. въглехидрат иска 3гр вода) и така се обезводнявам ?
Ако може да ми отговорите като на начинаещ. Защото съм сигурен че вие ще ми го обясните по един начин треньора по друг.
Примерно треньора ще ми каже така “за 3 дена яко бягане, 1 чаша вода на ден с лимон и малко мед вътре и скачане на въже”
А вие как бихте ме съветвали ?

09.10.08
12:24

Това за смъкването на вода за отрицателно време как се прави ?

Леки кросчета с дебелия пуловер, леки тренировчици пак с него, малко луканка (много дехидратира), много малко вода...е такива неприятни работи. В джудото много момчета разказваха страшни истории за сваляне на неща от рода на 10 кила за броени дни, точно така - пуловера под кимоното и леко преборване, подтичване по тепиха (дори се теглеха на всеки 1 час да знаят колко още има..).. абе тия работи със сигурност ще ги правите преди състезанието, ако треньорът гледа сериозно на нещата и наистина смята да те пуска на състезания. Аз лично бойните изкуства ги практикувам за лична употреба и на състезания не съм ходил, така че не съм на 100% компетентен, казвам ти само каквото знам от приятели, които са го правили.
А това колко % мазнини средно се различава коренно от човек до човек, че даже и не е постоянно, а зависи от конкретната ситуация. Но с много тренировки и следене на храната (обаче как се тренира яко на отрицателни калории не знам..) ще сваляш.

09.10.08
16:12

Значи аз за бойните изкуства не знам как се сваля водата, но за културизма съм чел, че се прави чрез обмяната на натрии-калии в организма,т.е. голямата част от обезводняването се дължи на храненето, другата част на кардио тренировките. Разликата между двата метода, на G33K и този, е че при този трябва да пиеш по много вода, за да се изчиства черния дроб от някакви си свободни радикали(тук вече не съм много сигурен с аргумента, но съм сигурен, че трябва да се пие мн. вода). Значи този метод се прави за 4-5 дни, по принцип е предсъстезателно и е нужно да си абсолютно стриктен. Ако си заинтересуван, ще изровя книгата, от която съм го чел и ще ти кажа с точност :)
Успех ;)

10.10.08
10:40

Мерси за отговорите !
В крайна сметка си остава това, което предполагах, а именно: яко тренировки, ограничение на вида храна. Само остана едно нещо, което ме “тревожи”. Прекалено много вода пия. Не се насилвам, просто съм жаден и имам нужда. Това предимно след тренировки(около 12 часа). За мен може да е много защото се различава от нормалния ми прием на вода. А имам чувството че нямам чак толкова подкожни мазнини, колкото вода, която седи под кожата и изглежда гадно(шкембе). Възможно ли е организма ми да е такъв, да задържа много вода ? И ако да може ли да се “поправи” ?
А за обезводняването, няма ли последици ? Виене на свят—> трудна концентрация, по-малка издръжливост(енергия) и др. ?
Ако има някъде тема за обезводняването, как точно се прави и защо се прави, бих отделил време да го прочета. Дали има разлика м/у културисткото обезводняване и това което аз трябва да правя ? Май потенето е най-добрия вариант за обезводняване в случая, а и най-безопасен ?

10.10.08
11:00

Вечер  внимавай какво ядеш , зеленчуци не пречат, това с кардиото трябва да го правиш , всеки човек , особено спортист винаги има 2-3 кг в формата на вода в тялото , на мен лично ми се е случвало да тежа 79кг вечерта да отида на парти да се напия , преям с суджуци,луканки и такива и на другия ден да тежа 75.. алкохола ме е дехидратирал и не съм ял.При теб явно трябва да се свалят 4-5кг което за няколко месеца изобщо не е страшно, пак добре че си се сетил отрано.Наблягай на зеленчуците и на месото главно щом си с бавен метаболизъм , опитай да го забързаш с малки храненета през 2-3 4аса.Ако искаш и имаш възможност си вземи Л-карнитин , всеки тук като ти обяснява да се съобразяваш с храната не преценява че на човек който тренира за визия му трябва 1 количество храна , а състезател по тай иска много повече калорий по простата причина че има повече движение.На тренировките ще те стопят спокойно, стегни се и гледай да направиш добро впечатление на трениора  и той ще си свърши работата.Като гледам какво пишеш мисля че имаш като моя метаболизъм , а за обезводняването мисли на последно място , то е 2-3кг максимум.Свикни да ядеш ядки и извара , не очаквай всичко да стане бързо... по-добре сваляй постепенно , защото ако бързаш най-много да си развалиш здравето и нито на състезание ще отидеш нито пък лесно ще се излекуваш

10.10.08
11:01

Далече си от мисълта за културистично обезводняване ;)
Има такива организми които задържат повече вода. Пиенето на повече вода само ще ти помогне. Можеш да използваш някои диуретични билки.

10.10.08
11:49

Мерси отново за отговорите ;)
Ще си правя редовните и тежки тренировки, за храната ще се старая да правя правилния избор.
След време ще ви съобщавам резултатите, също и как са постигнати. Ако успея да се подготвя до следващото състезание(в случая по-следващото защото следващото е след седмица някъде) ще пиша отново :) може да има и други такива като мене, би било интересно как съм постигнал резултатите.
Сетих се за още нещо. Спрях алкохола, това естествено е добре. Но какво ви е мнението за веднъж на 2 седмици(някъде) да излизам с приятели да се напивам. Верно не е в стилът на спортист, но е твърде рядко за да окаже колосално влияние на фигурата ми и/или издръжливостта/силата. А може и да влияе, не знам, не съм се интересувал толкова. Знам само че разгражда мускулна тъкан, за количество не знам.

Мнението беше редактирано от chiochips на 10.10.08 11:50.

11.10.08
08:45

Монах няма да ставаш , ще ставаш състезател малко алкохол не пречи.Ако искаш да спреш алкохола отиди след тежка вечер на тренировки, вярвай ми след това ще спреш да пиеш , или ще спреш да тренираш

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1