14.01.05
22:55
Модерирано от art_of_pain http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=2451&start=360
———-
Купих си чисто нишесте (без аромати и овкусители), защото си мисля, че е добро като “бавен” въглехидрат.
Въпроса ми е - наистина ли е добро и как е най-добре да се приема. Нямам идея как се усвоява най-добре, но знам, че при варене се пукат скорбелените глобули и нишестето “набъбва”. Може би така става по-лесно усвоимо, но на мен ми е много по-лесно да го приемам на прах, разтворено във вода с мед (за вкус и като “бърза” захар). Според вас може ли да се консумира нишестето директно на прах или разтворено, без да се вари или варенето е задължително за по-добро усвояване?
P.S. Търсих теми с ключова дума “нишесте”, но нищо не ми изкара?
15.01.05
04:58
Ако невариш нишестето наистина ще имаш бавно но не усвояване а здраво запичане и повярвай ми доста мъки ще имаш,защото само с “разхлабващи” очистителни ще се спасиш.По отношение на това какви аромати и оцветители съдържа нишестето немога да кажа защото незнам.Трябва да погледна но предполагам че без тях няма да е съвсем приятно за ядене.Ако го взимаш на прах в по големи количества ще получиш онзи наприятен ефект за който прочете горе.Неварено се усвоява трудно,по добре яж картофи или ориз.
При варене нишестето се разпада до по къси въглехидратни вериги които са усвоими.Незнам какви са тия истории за пукането на скорбелените глобули.За такива неща не съм чувал никога.Единственото което става е че веригите се насъсват до по нискомолекулни полимери с по малък брой мономери във веригите си.
Аз обичам да ям нишесте но предпочитам картофи или ориз за набавяне на въглехидрати.Картофите и ориза са наистина качествени храни в това отношение, за нишестето не бих казал същото.
нишестето по принцип е с висок гликемичен индекс, нищо че е сложен въглехидрат и освен това е “празни калории”, т.е. не съдържа ценни микровещества, така че употребата му в бодибилдинг диета, дори в период на масиране не е препоръчителна.
Модерирано от art_of_pain
[quote author=“Armitrage”]При варене нишестето се разпада до по къси въглехидратни вериги които са усвоими.Незнам какви са тия истории за пукането на скорбелените глобули.За такива неща не съм чувал никога.Единственото което става е че веригите се насъсват до по нискомолекулни полимери с по малък брой мономери във веригите си.
Така де, скорбялата (нишестето) в различните растения е под формата на зърна или глобули (както щеш го наречи) и при варене те се разпадат, като нишестето набъбва и става по-лесно достъпно за усвояване.
Мерси за инфото, че суровото нишесте запича яко - явно няма да го взимам в такъв вид.
[quote author=“Armitrage”]Аз обичам да ям нишесте но предпочитам картофи или ориз за набавяне на въглехидрати.Картофите и ориза са наистина качествени храни в това отношение, за нишестето не бих казал същото.
Нишестето (скорбялата) се съдържат в големи количества в картофите (предполагам и в ориза - не съм сигурен). Не разбирам защо имаш против нишестето, след като картофите например са именно нишестена бомба?
————————————————————————————
Pars написа:
нишестето по принцип е с висок гликемичен индекс, нищо че е сложен въглехидрат и освен това е “празни калории”, т.е. не съдържа ценни микровещества, така че употребата му в бодибилдинг диета, дори в период на масиране не е препоръчителна.
Не мога да разбера какво искаш да кажеш. За първи път чувам за “празни калории”. Какви ценни микровещества трябва да съдържа един обикновен полизахарид?
Моля използвайте бутона промени.Слях двете ви мнения в едно.Спазвайте правилата на форума.Мерси
не знаех как точно да се изразя. :D
Значи за добро функциониране на организма, храните трябва да са nutrient dense, т.е. да съдържат минерали, витамини, фитохимикали, антиоксиданти и т.н. Затова пълнозърнестия хляб е много по-добър от белия, кафявия ориз е по-добър от белия и т.н.
Колкото по-nutrient dense е една храна, толкова по-добра е тя за всяка бодибилдинг диета, а и дори от гледна точка на здравословното хранене само.
Нишестето не е от тях, белия хляб, корнфлейкса и т.н. също не са от тях, затова се изразих така, празни калории. То даже нишестето го използват като пълнител за разни “съмнителни” храни. Като се прибави и високия гликемичен индекс и промишлената обработка, това автоматично изключва нишестето от списъка с добри бодибилдинг храни.
Това не означава “никога не консумирай нишесте”, просто ако си доставяш калориите от алтернативни храни, ползата ти ще е многократно по-голяма.
Напълно съм съгласен! Интересувах се дали нишестето на прах може да се взима като добавка за набавяне на въглехидрати след тренировка, но като гледам цялостното отношение, явно е по-добре сложните въглехидрати да се получават от други храни.
17.01.05
01:58
Определено не е препоръчително да си набавяш въглехидратите от нишесте.Неварено нишестето няма да се усвой веригите му са много дълги и няма да го разградиш,докато при варенето те се накъват до олигозахариди които са лесно усвоими.Това лизиране на връзките се постига по добре при кисела среда(наличие на Н+ йони-водородни) и е нужна вода защото процеса се нуждае от вода за да протече тя се включва за да въстанови ОН (хидроксилната) група и Н атом на двата съседни мономера глюкоза.