Изследване на протеини

Прескочи до:

07.02.09
16:57

Стоянчо идеята е супер.
Но по-скоро бих се заинтересувал от ефекта на протеиновата пудра в/у човешкият организъм. Не знам какви опити, тестове итн, са необходими за да се установят.

А междудругото, както мнозина казаха, контрола в/у хранителните добавки е абсолютно никакъв, тъй като това е индустрия за милиони и не е в неин интерес да бъдат тествани итн. На самите продукти си пише: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease - с което просто се отричат от всякаква отговорност.

Мнението беше редактирано от HeartCore на 07.02.09 17:01.

ВИ

07.02.09
18:10

И какво излиза? Всеобщото мнение е, че контрол по света и у нас няма, всички мамят и ни тровят? Тази теория на конспирацията има няколко пропуска. Първо у нас лабораторните изслдевания са скъпи, защото не се правят често. В щатите обаче се правят супер често и са евтини за производители, компетентни органи и обърнете внимание, за конкуренти. Освен това всеки може да съди някой за всичко. Случват ли се такива издънки водещи до присъди? - Супер рядко.
Добавките са си американска индустрия. Продават се по цялия свят. Да сте видели някъде да се пише че не са допуснати американски добавки защото не са качествени?- Не. От друга страна, въпреки че в европа има доста по-консервативни и тромави правила и процедури, колко европейски марки имат добър успех на американския пазар? - Нула.
Иване, специално за храната в БГ ми е болна тема. Това е една от причините да пия толкова протеин - храната ни е най-големия боклук. Където и да съм бил по-света храната е била по-качествена и по-евтина. Не е трудно да се поровите и да видите кои са големите босове в хранителната индустрия и това ще ви е достатъчно да си изгубите апетита. Последните две седмици по телевизията това беше най-засяганата тема.

07.02.09
19:22

Аз пък не съм съгласен ,че храната в БГ е по-лоша от тази в чужбина.Не един или двама мой роднини,приятели и познати са били в чужбина и от никой не съм чул похвални думи за тяхната храна.За плодовете и зеленчуците дума да не става,че имат някакви вкусови качества,но вид да.Може ли прасе за 3 месеца да стане 120кг?????,може ли зелен боб да порасне за 4 дена?????може ли ягода да порасне с големи на кайсия????.Не съм зад тезата,че всичко в БГ е супер,но е малко по-добро като вкусови качества.На някой прави ли му впечатление като си купи домати от пазара, които  имат вкус на гъба и ако те ударят с въпросният домат може да получиш комоцио,от къде са тез доматки-от Турция,Гърция,Италия и т.н ,но не и в БГ.

ВИ

08.02.09
08:19

казано от immortal88 на 07.02.09, 19:22:

Аз пък не съм съгласен ,че храната в БГ е по-лоша от тази в чужбина.Не един или двама мой роднини,приятели и познати са били в чужбина и от никой не съм чул похвални думи за тяхната храна.За плодовете и зеленчуците дума да не става,че имат някакви вкусови качества,но вид да.Може ли прасе за 3 месеца да стане 120кг?????,може ли зелен боб да порасне за 4 дена?????може ли ягода да порасне с големи на кайсия????.Не съм зад тезата,че всичко в БГ е супер,но е малко по-добро като вкусови качества.На някой прави ли му впечатление като си купи домати от пазара, които  имат вкус на гъба и ако те ударят с въпросният домат може да получиш комоцио,от къде са тез доматки-от Турция,Гърция,Италия и т.н ,но не и в БГ.

И ти си прав до някъде, защото срава въпрос за зеленчуци. В БГ все още има някакво земеделие от класически тип, поради ниския стандарт и немотията на хората по селата. Не че при нас няма GMO-та и доматки от пластмасови формички - има си даже все повече, тъй като излиза по-евтино. Само за плодовете не с прав - почти никакво производство нямаме - всичко се внася и то само второ качество.
А в горното си мнение визирах най-вече животинските храни на които са алтернатива протеините.

08.02.09
12:00

@Иван Фъртунов - Bigger, Stronger, Faster е показно как всеки може да забърка боклуците и с помощта на дружинка от трудовата борса да я натъпче в кутийки. Е, все пак става дума за утвърдени марки, които бих искал да се проверят, а не за добавките на крика, виж там може и опашки от плъхове да се намерят. Има продукти с GMP сертификат, които по-скоро ще отпаднат от списъка ми за проверка, защото там контрол има и то строг! Няма смисъл да говорим за родните кремвирши и сирена и салами и кайми - те са под всякаква критика. Единствен съвет - купувайте най-скъпото, не защото е 100% по-качествено, а защото най-евтиното е 100% боклук. Както и да е. Щом не си привърженик на добавките и не ги ползваш (в частност протеините) - ОК, това си е твое решение. Аз обаче консумирам протеин и доста други неща и бих искал да установя най-малко за себе си как стоят нещата поне с % протеин в доза (щом друго не може да се установи, а и да може, ще струва стотици лева).
Моля да се придиржаме към темата за изследване на протеини, а не да отклоняваме към плодове, зеленчуци и колбаси.

08.02.09
12:25

Съгласен съм че може би всеки може да си бърка добавки в гаража и след това да ги вкара в някой магазин за добавки, но това може да се случи само еднократно и този търговец ще остане незабелязан само ако продава в 2-3 квартални магазина. Разрастне ли се - нещата се следят.

Относно изследванията - само ще помоля едно нещо - намерете добра лаборатория в която наистина знаят какво и как го правят. Малко тъпо ще стане ако някой некадърен лаборант обърка изследването и после протеина се окаже 50% а не 80%. За пример ще дам NOW Foods една от най-утвърдените компании в бранша - GMP сертификатът задължава всяка една партида от всеки един продукт да бъде тествана и се вади анализен сертификат, който показва какво се съдържа във въпросният продукт. С абсолютно всяка пратка получаваме тези сертификати. Буквално сме се заринали от сертификати и вече ги изхвърляме - утре ще снимам няколко и ще ги кача на сайта за да видите как са направани и колко са подробни - ако се намери лаборатория която да направи нещо подобно ще е добре. Иначе ще се получи малко смешно ако в американската лаборатория, която е дала детайлен анализен сертификат си пише 80%, а пък тук в нашта дето дава инфо само за % протеин се е получило 65%.

18.02.09
21:24

Добре де, дайте една банкова сметка, все ще се съберат хора да пратят по някой лев, то не се иска да е и много...аз примерно ще пратя 5-10лв., още трима-четирима по толкова и ето ти поне чистото съдържание на първия протеин(аз не пия протеин щото топя в момента,следователно не мога и с проба протеин да помогна, но също ми е интересно какво поемаме и дали отговаря на етикета). Та ако излезе такава инициатива, аз ще си дам “моите пет пари”.
Има по принцип и една друга хватка обаче, да кажем, че от дадена партида е по-добра(или по-лоша) от предната...
Но ако Стоянчо пусне една банкова сметка, ще пратя някоя кинта за това изследване.
ОН, Нау, Юнивърсал,АСН са сред най-приеманите протеини...хубаво е да знаем за какво си даваме парите(щото нали като даваме повече пари за тези марки, плащаме и за името на марката?)

Мнението беше редактирано от NastyNas на 19.02.09 21:37.

19.02.09
19:58

Няма смисъл от сметка, на ръка би станало най-лесно. Излъгани няма да има, защото ако има желаещи, отиваме няколко души заедно да пуснем пробите и ще публикуваме всички сметки.
NastyNas, с теб ставаме 3-4ма които подкрепяме идеята. Разочароващо малко сме. Аз до сега бях зает, но от днес нататък съм безгрижен и мисля да задействам нещата.
Ако има мераклии, нека пишат!
Само споменавам, че сертифицирани (GMP) протеини май няма много смисъл да се проверяват. Но ако някой настоява, аз нямам никакви претенции. Стига да има “спонсори”, ще направим колкото си искаме изследвания.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 19.02.09 20:00.

19.02.09
21:26

Между другото попаднах на това
http://www.aqualab-bg.net/
Стояне в тази лаборатория провери ли?
В сайта пише следното:
“Хроматографски анализи на води, напитки, храни и хранителни добавки”
Тия дни ако съм по-свободен ще звънна.А между другото имаше тука една тема преди време, един колега беше пуснал процент на белтъка на един насипен ирландски протеин. Беше излязъл 75% някъде, беше наоравил изследването във Варна за 15-на лв.

Мнението беше редактирано от NastyNas на 19.02.09 21:35.

19.02.09
21:58

За лаборатории извън БГ погледах малко в нета. Намерих това
http://www.nsf.org/business/dietary_supplements/index.asp?program=DietarySups
Имали лаборатории в Гърция и Сърбия.Цени обаче няма, разбира се...А и дали ще навият да изследват суплементи не на конкретните фирми, а от консумиращите тези продукти, е друг въпрос...

19.02.09
22:04

В чужбина е по-сложно. Трябва да им се изпрати мострата, а това означава неотваряните кутии с протеин. http://www.aqualab-bg.net/ това трябва да се провери.

19.02.09
23:19

Аз се извинявам ако вече е обсъдено в темата, но с каква цел ще изследвате протеина? Какво точно искате да разберете? Съдържание на... процент протеин или?
По-интересно би било да се изследват хората, които го употребяват и дали има странични ефект, и какви итн. ?

Подкрепям идеята на Стоянчо!Бих се включил съсъ скромна сума от 5-10лв.

20.02.09
08:46

В първите няколко поста е целта на изследването.

казано от Стоянчо на 06.02.09, 10:40:

От тук нататък бих искал да се направи една анкета, с протеините, които вие бихте искали да тествате и накрая да изберем да речем топ 5 или топ 3, за които да съберем пари дружно и да пуснем за анализ. Условие е кутията, съответно мострата да бъде неотваряна!!!

Прибави една анкета към темата с 10 протеина, от които да се изберат Топ #3 и да се пратят проби за изследвания. Предварително да бъде ясно, че всеки, дал гласа са в анкетата, съответно се съгласява да даде 10лв за каузата. После да се уговори една среща в София, където всеки да даде на ръка въпросните 10лв на Стоянчо. Оттам той може сам,или пък с някой друг, да отидат по въпросните лаборатории и след време да сканират резултатите от изследванията в същата тази тема и така. В интерес на истината ми се иска да видя процентното съдържание на протеин в по-евтините марки - Nutra Force, American Whey и т.н. , а не да направим изследване на протеин от 300лв кутията, който да отговори на 100% на посоченото на етикета, но това да е без значение за мен, тъй като така или иначе не бих си го позволил.

20.02.09
16:49

Понеже не искам да отварям нова тема да не флоодя имам  1 въпрос.Отидох днес да си взема silabg.com/bg/product/detail/cid/11/bid/108/order/2/id/2960/SCITEC%20NUTRITION-PROTEIN%20DELITE (64 лева в Бургас) .Продавачката ми каза че има вътре аминокиселини и тн.(казеин включително)...проблема е че нне пи6и нищо отзаде на опаковката.Бургас за практиката ми и нямах време да разпитам :) Иначе като вкус е 11/10,направо като шоколадче Милка :)))) Моля за мнение и като цяло за този протеин ако някой го е пил!

20.02.09
17:58

казано от Zlatin на 20.02.09, 16:49:

Понеже не искам да отварям нова тема да не флоодя имам  1 въпрос.Отидох днес да си взема silabg.com/bg/product/detail/cid/11/bid/108/order/2/id/2960/SCITEC%20NUTRITION-PROTEIN%20DELITE (64 лева в Бургас) .Продавачката ми каза че има вътре аминокиселини и тн.(казеин включително)...проблема е че нне пи6и нищо отзаде на опаковката.Бургас за практиката ми и нямах време да разпитам :) Иначе като вкус е 11/10,направо като шоколадче Милка :)))) Моля за мнение и като цяло за този протеин ако някой го е пил!

Тоя пост си е чисто flood-ене... Ти прочете ли тая тема за какво е изобщо??

20.02.09
18:55

Ще помоля някой да пусне анкетата, защото аз не знам как (никога не съм пускал). Лично според мен суроватъчни протеиnи, които трябва да се включат са: Сайвейшън, Американ Уей, Нектар, Оптимум Голд стандарт, Нутра Форс, NOW, Диматайз и в момента не се сещам за други. Също така лично моето мнение е, че сертифицирани (с GMP сертификат) протеини няма много смисъл да се изследват, но въпреки всичко се включват в анкетата с цел последната дума да се сформира чрез мнозинство. Предложението на Александър Кацарски е много удачно, а именно всеки гласувал да допринесе за каузата! Колкото повече гласували, толкова повече изследвани пудри.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.02.09 18:57.

22.02.09
18:42

казано от Калоян Георгиев на 08.02.09, 12:25:

Буквално сме се заринали от сертификати и вече ги изхвърляме - утре ще снимам няколко и ще ги кача на сайта за да видите как са направани и колко са подробни...

Чакаме...

24.02.09
13:49

Извинявам се за забавянето... малко забравих за случая. Ето няколко примерни сертификата - дори заверени пред нотариус.

nowbg.com/coa2200.JPG
nowbg.com/coa2163.JPG
nowbg.com/coa3172.JPG
nowbg.com/coa2960.JPG
nowbg.com/coa2171.JPG
nowbg.com/coa2174.JPG

Мнението беше редактирано от kao на 25.02.09 14:00.

25.02.09
19:30

Благодаря много!
Особено за сертификата на неовкусения изолат.

25.02.09
19:59

Няма проблеми. Сертификатите на всички продукти са на разположение и в двата ни магазина ако някой желае може да отиде и да ги разгледа. Ако желаете ще кача и на други продукти за да видите какво представляват.

26.02.09
18:40

@Калоян Георгиев - ако можеше всички да последват твоя пример щеше да бъде добре.

27.02.09
12:38

казано от Калоян Георгиев на 25.02.09, 19:59:

Ако желаете ще кача и на други продукти за да видите какво представляват.

На креатин монохидрата, има ли подробен лабораторен анализ?

27.02.09
18:16

Като резултат от тази тема реших да сканираме сертификатите на всички продукти и ще ги качим на саита - www.nowbg.com - на страничката на всеки продукт ще има линк към сертификата за да може да ги разгледате и да се уверите в това което пиете (ако някой изобщо се съмнява в тази марка)  Включително и на креатин монохидрата.

GMP сертификатът задължава NOW Foods да прави сертификат за анализ на всяка партида и за всеки продукт. Колкото и малка да е поръчката/партидата - сертификата е задължителен и винаги придружава пратката - тоест всеки път когато получаваме стока получаваме и тесте със сертификати - независимо дали ги искаме или не...

Мнението беше редактирано от kao на 27.02.09 19:15.

27.02.09
18:39

За това говорим!
Както каза Стоян, ще е хубаво другите да последват примера.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1