30.10.08
16:10
Имам проблем с десен крак между коляно и глезен. На 12 окт 2008 г. по време на “Маратон София” като съдия,
в опит да подпомогна маратонеца Владимир Пановски с разрешена “подсилка”,
при тичане по асфалта се подхлъзнах от чашка за сок и паднах с цялата си тежест върху дясната страна на тази част от крака, като усуках дясно коляно и с дупе седнах върху петата при опънато положения на глезена и притиснах горната част на ходилото към асфалта.
Тоест тази част от ходилото/горната/, която стои в обувката под връзките.
В Пирогов ме закара дежурния лекар на маратона. След като главния съдия доц. Апостол Славчев ми изпрати 50 лв. и едва след като ги заплатих ми направиха входящия преглед със снимка на крака в размер на 50 лв., щкато ме изгониха от 108-ми кабинет и ме държаха на количка повече от час в коридора докато дойдоха парите носени от зам. гл. съдия Красимир Вълканов.
Едва тогава ме прегледаха и след това ме снимаха и към 19 часа ме приеха на 11-ия етаж в ІV-та Травматология, стая № 3 , легло № 3 с И.З. № 29458/12.10.2008 г.
Държаха ме 3 денонощия и само ми следиха температурата за което аз не давах индикация. Друго нищо не ми правиха. Поставиха ми диагноза: ”Фрактура фибуле декстри ин партис проксималис. Хематома субфасциалис”. Още на първата визитация сутринта на 13 окт. 2008 г. д-р Павлов ми даде рецепта и ми каза да си купя лекарство Endotelon 150 mg pd за 20,31 лв..
Това бе единствената помощ която ми бе оказана. Като ме изписаха не ми дадоха никакви напътствия за лечение и какво да правя с този счупен, но негипсиран от тях крак.
Категорично свидетелствам за лошо нецивилизована отношение на екипа на “-та Травматология на Пирогов към пациент като мен. Там разбрах от лежащите на 1 и 2 легла, че са ги оперирали след като са платили, въпреки , че са осигурени. Аз също съм осигурен. Не признаха, че на 1 ноември ще излязат данните от НЗОК за м. октомври. Така се наложи да ми вземат 50 лв. и получих в замяна легло с минимална хрлана от наколко бисквитки и чай.
Крайно недоволен съм от това отношение. От М-во на Здравеопазването ми заявиха, че те плащат по спешност винаги първите два дни в Пирогов. А те ме държаха тточно 2 дни и ме изписаха на 2-ия ден, но по причина че не бяха ми дали епиксризата ми я дадоха на третия ден.
Обективно вече 18 дни крака ми е отекъл. Каква рехабилитация да направя? С уважение Боби
ЧРЕЗ ТОЗИ ФОРУМ ДО:
На вниманието на:
БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, НЗОК, М-во на Здравеопазването в Република България
УВАЖАЕМИ
Г-н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС,
Г-н ДИРЕКТОР на НЗОК,
Г-н МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !
Пиша Ви по повод реално демонстриран отказ да бъда обслужен в каб.108 от екип на ІV-та травматология в УМБАЛСМ”Н.И.Пирогов” на 12.10.2008 г. в 15:00 часа.
Всъщност какво стана?
Медицински екип, обслужващ на 12.10.2008 г. организираният от Столична Община ХХVІ-ти МАРАТОН за наградите на СОФИЯ, на ф-ма”ТОЙОТА”, на ЗАД “АРМЕЕЦ”, с медицинска линейка и с талон подписан от лекар на екипа ме остави в каб. № 108 на болницата за СПЕШНА ПОМОЩ - УМБАЛСМ”Н.И.Пирогов”.
Но дали УМБАЛСМ”Н.И.Пирогов” болница за СПЕШНА ПОМОЩ или е просто един етикет?
Как се стигна до нея?
На 12.10.2008 г. от 10:00 ч. са бях съдия на ХХVІ-ия ежегодно организиран от Столична Община международен лекоатлетически МАРАТОН - За наградите на СОФИЯ, “ТОЙОТА” и ЗАД “АРМЕЕЦ”, който се проведе във времето до 15:00 ч.
Около 13:00 часа покрай моя пост, имащ задачата да давам подсилващи напитки на състезателите - маратонци, премина безкрайно уморения състезател № 59 - Владимир Пановски / ~ 50-55 г. /, на когото много дълги години, до края на неговата състезателна дейност, съм бил съдия в турнири по лека атлетика след 1973 г.. Правило ми е впечатление, че като спортист е всеотдаен, спазва спортен режим и спортното му дълголетие не бе тайна за никого от нас.
По време на 10-та си обиколка, чиято дължина е 3250 м. общо в двете посоки от пл.”Орлов Мост” до “НДК”,
а състезателите правят 13 обиколки по дългото 42 км и 195 м трасе,
забелязах изчерпване силите му и съгласно указанията на Главния Съдия, на ХХVІ-ия МАРАТОН за наградите на СОФИЯ-ф-ма “ТОЙОТА” и ЗАД “АРМЕЕЦ” г-н доц. Апостол Славчев от НСА - член на ректорския съвет,
трябваше да дам предварително определена от ”анти-допинг комисията” подсилваща напитка на № 59, а и такава бе функцията на моята комисия, да подсигурява маратонците с подсилващи напитки.
Умората на състезателя го беше изтеглила далече от моята маса и се наложи да пробягам с него няколко десетки метри и да му подам от неудобно положение шишето с напитката. В този момент стана неочакваното. При стъпване на асфалта не забелязвам изхвърлена от маратонец смачкана чаша за сок. Стъпвам върху нея и с цяла тежест от 88-90 кг. падам и посуквам коляно, чупя дясна тибия дълга кост и възсядам със същата тежест десния си глезен. Болката е неистова. Не помръднах.
Пренесоха ме да седна на стола си до масата. Двама приятели видяха станалото с мен.
Лекарака на един от отборите ми пристегна глезена и така що годе можах да стоя и да изтърпявам поносимо болките, които преди това ме прекършваха и бяха непоносими.
След около час и половина, някъде около 14:30 часа една от линейките ме качи на носилката в нея и ме запокити в Пирогов. Там един от лекарите каза, че не може да ме гледат защото някой трябвало да им плати цената на прегледа от 25 лева и на снимката от 25 лева. Казах им, че те са клиника за спешна помощ и е редно да ми я окажат, а тяхното няма да се изгуби и ще им се донесе № на застрахователната полица за състезание на 12.10.2008 г.,КАКТО И ДОКУМЕНТ ЗА НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА.
Потърсих помощ от тел: 166 Полиция, която не ми бе дадена. Казах им, че следователите в Пирогов ”дебел” и на вид около 50-55 годишен и ”по-слаб” на възраст около 40 години ме обиждат, нагрубяват ме и не било тяхна работа, а на № 166 не искаха и да чуят. Казах им, че ”МАРАТОН СОФИЯ” е състезание с организатор от Столична община с отговорник спортния отдел на СО - г-жа Пелагия ... , но те не искаха и да чуят. Проверили по ЕГН-то ми, че има липса на някои данни за внесени здравни осигуровки и докато не се плати няма да бъда прегледан.
Казах им, че съм тук на основание докарването ми с дежурна линейка по спешност от състезание, а не на база моя домошна причина, за която се следва да съм осигурен, но аз работя и от септември и октомври суми за мое ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ СА ВНЕСЕНИ И НА ДРУГИЯ ДЕН 13 октомври 2008 г. ще им бъде донесен от близките ми документ за НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА, а инфото за м. октомври ще излезе едва на 1 ноември 2008 г..
Такава е практиката в НОИ и НЗОК.
За съжаление УМБАЛСМ”Н.И.Пирогов” не е болница за СПЕШНА ПОМОЩ, а е просто един етикет?
Те както съм на количка ме изгониха от кабинет № 108 и докато не постъпи сумата от 50 лв вкасата на тази псевдоболница, аз не бях прегледан. Държаха ме на количка почти 5 часа по коридорите на УМБАЛСМ”Н.И.Пирогов”, т.н. болница за СПЕШНА ПОМОЩ, за която от М.во на Здравеопазването ми съобщиха, че те редовно получават пари за обслужване на спешно болни пациенти като мен с травма за първите 48 часа, т.е. точно толкова, колкото те ме държаха.
Получават пари за мен и по спешност и от моите непрекъснати здравно-осигурителни права!
ТОВА ЛИ Е СПЕШНАТА ПОМОЩ НА ПИРОГОВ, ЗАРАДИ КОИТО ЛЕКАРИ лично аз СТОЯХ НА ПРОТЕСТ ПРЕД б-цата ПИРОГОВ ПРЕЗ ЗИМАТА в началото на 2007 г.?
Обадих се на Главния Съдия доц. Апостол Славчев – ДЕКАН и член на Ректорския съвет на НСА”ВАСИЛ ЛЕВСКИ”. Той изпрати зам. Гл. Съдия-Красимир Вълканов, който ми донесе 50 лв и плати в касата исканата сума от лекарски екип на каб. № 108 сума и някъде около час и половина след превоза ми с линейката до УМБАЛСМ”Н.И.Пирогов” бях прегледан от д-р Цонев и изпратен за рентгенова снимка в кабинет № 129, веднага направена на същата дата - 12.10.2008 г. в 16:31:42 часа под № Асс: 108/31668 .
След това може би към 17 часа снимката бе видяна от д-р Цонев и ми каза, че имам фрактура на дългата кост – малкият пищял и е необходима операция, но за това е необходимо да имам непрекъснати здравноосигурителни права /ЗОП/.
Отговорих, че днес в неделя, това не може да стане, но на следващия ден в понеделник със сигурност ще бъда със ЗОП.. Така и стана. Наложи се съпругата ми по мое искане още на сутринта в понеделник – 13.10.2008 г. ДОНЕСЕ ДОКУМЕНТ болница УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ” за НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИУРИТЕЛНИ ПРАВА от НАП и ОТ НЗОК.
Но какво стана? След прегледа в 17 ч. се наложи да стоя в каб. № 109 /гипсовъчна/ още около 1 ч. и 30 мин. в очакване да ме оперират. Взеха ми кръв, направиха ми електро- кардиограма на сърцето и помислих, че операцията ще започне веднага. Но това не се случи. Към 19 часа ми казаха, че ще ме приемат в болницата и подписах някакъв неясен документ за информирано съгласие. С количка ме качиха на 11-ия етаж в ІV-та Травматология, стая № 3 , легло № 3 с И.З. № 29458/12.10.2008 г.
Там стоях без да ми се прави нищо. Или видно от епикризото съм бил под наблйдение. Нито ми наместиха глезена, на който имам и в момента разместване и разтегане на ставните връзки. Не ми направиха превръзки, а на 13 окт. 2008 г. лекуващият д-р Павлов ми даде рецепта за да си купя лекарството Endotelon tablette 150 mg – Цена 21,31 лева. Това лекарство било добро за мен, но не се полагало за лечение, поради не фигурирането му в списъка на лекарствата на НЗОК.
Изписаха ме на 36-ия час от приемането ми, сутринта на 2-ия ден 14-ти окт. 2008 г., но поради не предоставяне на епикризата ми изписването стана реалност на 3-ия ден на 15-ти октомври, като ми дадоха ЕПИКРИЗА и БОЛНИЧНИ за 34 дни и никакви указания за профилактика на десния крак, който реално е с диагноза поставена от лекарския екип на 4-та ТРАВМАТОЛОГИЯ/ХІ етаж на Пирогов/: ”Фрактура фибуле декстри ин партис проксималис. Хематома субфасциалис”.
В момента болките ми са кошмарни и се придвижвам между стаите в дома ми с патерица.
Като Ви пиша настоящата ЖАЛБА, съзнавам, че аз повече не трябва да стъпвам в тази болница Пирогов каквото и да стане, на която като ученик през 1962-63 г. съм помагал в разчистване и в т.н. строителство.
Нямам доверие на ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА положена от лекарския екип на ІV – та травматология, а покрай тях и на целия лекарски екип на Пирогов, защото много лесно могат да ме оставят инвалид за наказание, че съм съобщил реалността около съдбата на един пациент в Пирогов. А тези пациенти на 1-во и 2-ро легло съответно от Русенско село и от Севлиево ако не бяха си платили по 2000 лв е нямало да им сменят ставите.
Аз искам Вие от Българския Лекарски Съюз да знаете ”какви лекари” и с ”каква ”съвест” има във Вашите редици.
С уважение Борис Ташков – 61 годишен /п/
/ БОРИС ТАШКОВ /
Мнението беше редактирано от Боби на 10.11.08 11:26.
30.10.08
17:48
Колега,
Засега оставям темата така.
Предимно заради възарстта и проблема Ви обаче.
Наложи се да я разделям от друга тема ,с което нанесохме щета на другата - тя изпадна от актуалните теми.
Затова Ви моля занапред, при нас или при друг, пишете си собствена тема като си имате собствена тема.
И... даже и колегите да не я изтрият, отсега мога да Ви кажа: не сте намерили правилната трибуна.
Съмнявам се оттук да получите резултат.
Защо не си изпратите писмото на съответните институции?
БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ
http://blsbg.com/?cat=contacts
НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИУРИТЕЛНА КАСА
0800 14 800
На цената на един градски разговор от цялата страна
Министър на здравеопазването
minister@mh.government.bg
Ние освен да Ви съчустваме не виждам какво друго да направим...
Поздрави и дано си решите проблема!
Благодаря Ви за коректното отношение.
Оплаках се в М-во на Здравеопазването,
Оплаках се до НЗОК,
Оплаках се до българския лекарски съюз!
Но отговор от никого не получих.
Разбрах какви теми се коментират тук и затова реших и написах.
Ако Вие можете да екстраполирате моята молба до тези ведомства
с адрес Вашият форум.
Ще ви бъда много благодарен.
Мнението беше редактирано от Боби на 30.10.08 19:51.
30.10.08
20:01
Не знам и не вярвам... Не познаваме случая. Не ни е такава дейността....
Сигурен съм че някой от управителите на сайта ще види темата, ако вземе отношение, добре, но лично аз не виждам как да вземем отношение.
Разбирам идеята, но не е първата и обикновено не се получава от форумите.
Дано при Вас стане!
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.10.08 20:05.