03.11.08
08:41
Скоро ще си взема ориз 10 кг. Гледах по щандовете, че предлагат бял ориз и също така бланширан. Прочетох в сайта че бланшираният е всъщност бял, но има разлика в обработката,в която се запазват полезите вещества, като витамини, минерали и др. Та аз съм за качване на килограми, кое по-добре да взема, бял или бланширан. Има ли разлика в гликемичният индекс на тези два вида ориза.
P.S. Моля някой, админ дами премести темата в подрадела “Общи теми за хранене”, че обърках мястото.
Темата беше редактирана от aleksander на 03.11.08 09:06.
03.11.08
15:49
#2
казано от Владимир92 на 03.11.08, 12:21:
Кафяв.
“Бял или Бланширан Ориз”
03.11.08
16:24
#3
казано от Владимир92 на 03.11.08, 12:21:
Кафяв.
Това какво означава. Бланираният е всъщност кафяв. Забравих да спомена че бланпираният имат жълтеникав цвят, а под кафяв разбирамче оризът е с кафяв цвят.
Аз знам ,че има бял и бял бланширан. :ohh: Кафевия си го водят “Кафяв ориз”.Попитай в магазина за кафяв ще те оправят.
Бял, бланширан и кафяв са различни видове ориз.С най-ниско ГИ е кафявия.Ето инфо за ориза.В бг съм виждал кафяв ориз на Крина и някъкъв био кафяв ориз(който беше безбожно скъп).Въобще трудно се намира, както повечето здравословна храна, да не говорим че повечето хора не са и чували за него.
казано от Калоян Янкулов на 03.11.08, 20:40:
Басмати.
Г-н Янкулов може ли малко инфо за басмати ориза?ГИ?ВЪглехидрати?Нещо по-интересно да го слага пред белия и кафявия като храна? :)
Като цяло басмати е разновидност на дългозърнест ориз, които са с по-нисък гликемичен индекс от стандартния ориз. ГИ му е колкото на кафявия ориз.
Ето и данните му:
Basmati rice, 1 cup (200g) (cooked)
Calories: 205
Protein: 4.2g
Carbohydrate: 44.5g
Total Fat: 0.44g
Fiber: 0.63g
Но аз го консумирам основно като се опитвам да правя нещо подобно: http://www.askshelley.com/faq.php?p=all#a27
Мерси много Калояне.Приятно ме изненада с ГИ-то на басматито.Очаквах да е по-скоро като на белия ориз. :)
Аз ще пробвам да го готвя за гарнитура по иранска рецепта.Един приятел иранец ми показа и беше невероятно вкусно!
Поздрави!
Басмати безспорно седи доста по-напред от белия ориз в здравословно отношение, тъй че никак няма да сгрешиш с него : ) А ти трябва да споделиш иранската рецепта, че аз колкото и да се мъча с разни подправки и зеленчуци все не мога да докарам търсения вкус, който да ми хареса.
казано от Калоян Янкулов на 25.01.09, 22:59:
Като цяло басмати е разновидност на дългозърнест ориз, които са с по-нисък гликемичен индекс от стандартния ориз. ГИ му е колкото на кафявия ориз.
Ето и данните му:
Basmati rice, 1 cup (200g) (cooked)
Calories: 205
Protein: 4.2g
Carbohydrate: 44.5g
Total Fat: 0.44g
Fiber: 0.63gНо аз го консумирам основно като се опитвам да правя нещо подобно: http://www.askshelley.com/faq.php?p=all#a27
Да те попитам на тези данни пише въглехидрати 44.5г. А на моята опаковна наориза басмати на ИЗЗИ пише въглехидрати 79г.
И е БЯЛ на цвят. Виждал съм и един друг, но е био продукт и е много скъп нещо от сорта на 7лв, пишеше че е кафяв басмати ориз.
Ти за кой ориз говориш БАСМАТИ БЯЛ или КАФЯВ БАСМАТИ (БИО)? И ГИ на този БЕЛИЯ БАСМАТИ близук ли е до този на кадявия ?
Ще съм благодарен ако миразясниш :)
28.05.10
15:47
#12
Ами виж, че това е 200гр СВАРЕН(cooked), което се равнява долу горе на 65-70гр суров. За 100гр пак ще е 70-70 и нещо ГИ-то.
Мнението беше редактирано от JAUN на 28.05.10 15:48.