казано от nedko petrov на 25.11.08, 02:50:
Е,за фитилите не си прав.Правя трапец с 230 кг-как да я дьржа щангата.Има упражнения в които рьцете играят ролята на куки-например аз правя придьрпване на щанга от наклон за грьб и ако си сложа фитилите,не мисля за хвата и се концентрирам в гьрба,но не ги ли сложа предмишницата ми се измаря много преди гьрба и ще се наложа да прекратя упражнението преди да сьм натоварил гьрба си пьлноценно.Виж ако правиш тези упражненията с 60.70 кг сьм сьгласен,но я сложи по 3,4 двайсетици от двете страни на щангата и ще те видя как ше се справиш без фитили.
Зад това мнение заставам и аз! Дори мога да добавя, че ако се работи без фитили и без ръкавици, при упорство да се удържи голяма тежест в ръце има солидни шансове да се смъкне кожата от дланите в най-буквалния смисъл.
Абе и с фитилите не е толкова еднозначен отговора. Ако тренираш за да натовариш конкретен мускул наистина е по-добре с тях - хватът доста ограничава понякога. Но ако тренираш за сила примерно - фитилите ще доведат до силни крака,гръб,кръст и т.н. и същевременно несравнимо по-слаб от тях хват. Което в един момент ще ти ограничи т.нар raw постижения (дето са без нищо - без стреч-фланелки,фитили,колани,клек-костюми и т.н.), а те на практика са реалния тест за сила, поне според мен. Както казват хората - една верига е толкова силна, колкото е силно най-слабото звено в нея. Но за чисти бодибилдинг цели фитилите надали ще окажат негативно влияние, дори напротив.
GЗЗК, точно така - тук опираме до целите, които си поставя всеки в залата. Филтилите могат да са средство, могат да са и пречка.
За това говоря и аз. Фитилите и колана пречат на “заклаката” на някои много важни мускули като предмишница, кръст и т.н.
25.11.08
16:03
Никой не може да ме убеди че фитилите пречат.Не знам колко трябва да си заздравя хвата за да правя грьб без тях.Просто гьрба е много по голям и силен от предмишницата(хвата).Виж,ако правя набирания донякьде ще успея без фитили,но аз правя чукчета с 160,170 кг по 6,7 повторения.След пьрвите повторения удьржам щангата,но след това прьстите ми се разтварят,а гьрба ми е все още пьлен с енергия.
25.05.12
13:30
Имам няколко въпроса. Носенето на тренировъчен колан по време на клек или тяга повишава ли налягането в коремната кухина или го намалява ? В момента клякам с 75 килограма и тягата я правя с 80, необходимо ли е да слагам колан ? Повишеното коремно налягане води ли до херния ? Благодаря ви предварително за отговорите :) Притеснявам се да не получа някоя контузия на кръста или херния ..
Ако имаш добра техника - няма какво да се притесняваш.
И аз слагах колан в началото още на 70кг, сега си клякам на 100-105 без колан, както и тягата до 110 кила я дърпам без,
Ако си сигурен в техниката си, колан не ти трябва.
казано от Puppy на 25.05.12, 14:49:
А ако не си, коланът няма да те спаси :D
казано от Станимир на 26.05.12, 18:04:
казано от Puppy на 25.05.12, 14:49:
А ако не си, коланът няма да те спаси :D
Факт, но поне донякъде има шанс да не се сецнеш толкова тежко.