За МакДоналдс

23.11.08
12:07

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/27930/

Извинявам се че “възраждам” темата. Не знам дали е редно и че отварям нова ,при това в този раздел,но си мисля ,че тук се чете и дискутира предимно ,а тясно формулираните раздели са за инфо.

Тъй като се рових и се зачетох,стана ми много интересна темата от миналата година и искам да попитам - кое всъщност води до затлъстяването при консумацията на тези храни - или БИОХИМИЧНИЯТ МЕХАНИЗЪМ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕ с такава храна

В пицата най-проблемното е тестото. Такаа ,какво има в тестото - бяло пшенично брашно ,вода,сол,мая. Още при попадането им в устната лигавица под действието на ензимите в слюнката започваме да усещаме леко сладък вкус ,заради получената глюкоза. НО,аз питам -какви са точно въглехидратите в блата на една дебела пица (като от Патриарха напр.) .Те са полизахариди предполагам(нишесте) ,но в същото време водят до затлъстяване -защото не се обработват както трябва в храносмилането(престояват много време), защото прекаляваме с тях или защото в едно парче има достатъчно над нормата ,за да се превърнат в запас от мазнини ,а не гликоген.

Второто - някой беше споменал в стария вариант на темата за газираната напитка.Тя допълнително ще пречи.Аз се чудя например за дюнера - лошото при него не е от тестото ,защото всъщност то е супер малко и служи по-скоро за “опора” на плънката :lol: Според вас -методът на приготвянето му (мазнотията,занижената хигиена) или самата комбинация от ориз,пърж.картофи,месо с неясен произход,туршии(някъде) или пък нещо друго е минуса.

Третото което ми е интересно ,защо въпреки системната им употреба някои все пак не затлъстяват (говоря за млади хора обаче,при хора над 25 действа безотказно :) ) Аз-самият се убедих в силата на проблема със затлъстяването. Един съученик който дойде студент заедно с мен в София вчера ми показа шкембака си в резултат на лошото хранене.Ако ви кажа че говоря за абсолютен ектоморф ,който до 12ти клас имаше проблем ,че му се виждат ребрата и никога не е бил дебел, никога не е имал корем ,най-малкото играе и баскетбол,с мен е ходил много пъти на зала, лятото сме плували доста- човек за който никога не съм предполагал ,че ще изкара бирен шкембак преди 30 годишна възраст. И въпреки неговото състояние - има хора на които не им действа лошото хранене и нямат и четвърт на неговата физическа активност. Аз съм фен на една моя “сентенция” :P “здравето отвътре НЕ личи отвън” - една фармацевтична компания (нещо от рода на д-р Тошков) твърдеше същото без НЕ-то.

Като заключение да кажа ,че едно нездравословно ,но вкусно ядене може да е чудесен начин за подобряване на психологическия тонус ,още повече ако се прави умерено и отвреме навреме. Когато човек не се чувства добре или просто няма мотивация и настроение, като една идейка може да е едно сочно парче пица с един студен Нес-Тий - ще допринесе за разведряването ,а и съм привърженик на лафа “Любовта на мъжа преминава през стомаха”.

Когато се владееш и още повече - научиш се да харесваш и да са ти вкусни здравословните храни ,започваш да изпитваш задоволство от това което ядеш пред тълпата с бургерите ,които понякога ми приличат (лично мнение) на абстинентни :)

23.11.08
14:52

Пич , ял съм само 2 пъти от МакДонълдс и то преди да започна да се занимавам с активен спорт и фитнес. Наистина вкуса на някой ( казвам някой , не всички ) е хубав , приятно е да се яде , особено картофите . Тогава , признавам си , не знаех за вредата им , но не съм от София , а в моя град няма такъв ресторант и съм се отказал от яденето на сандвичите им ( и слава Богу ) . Та искам да ти споделя едно изследване , което прочетох в един немски сайт , според който , доброволец на 25 години се е подложил на експеримент - 1 месец основно ядене в МакДонълдс . Резултатите са следните : за 30 дни , в който той е ял основно в ресторанта - закуска , обяд , вечеря по точно определен брой сандвичи и добавки към тях ( кола , картофи ) , доброволеца е напълнял с 22 килограма , което е НЕРЕАЛНО , но е факт. Сам си прави изводите. Ако си от тези “абстинентните” , по-добре си слагай ключа на устата. Успех :)

23.11.08
15:38

Бял хляб, пържени картофи, пържени меса, кола, наблъскана със захар...къде да видя полза в тези храни. Според вас дали сменят олиото редовно във фритюрниците...(реторичен е, не отговаряйте). Консервантите, с които са третирани продуктите също са нещо “много полезно” за организма на който и да е. Единствената полза е, че утоляваш жаждата, засищаш се и...дотук.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 23.11.08 15:54.

23.11.08
16:37

Гледай филма SuperSize Me и ще ти стане ясно за онова, за което говори Стоянчо. Тези препържвания, консерванти и храни с неясен произход, комбинирането на храните, за транс мазнините и други такива “хубави” работи.

Мнението беше редактирано от difference на 23.11.08 16:38.

23.11.08
16:43

А освен че е безумна отрова това, някой смята ли че е ужасяващо гадно на вкус и също толкова на миризма? И не само макдоналдс, примерно споменатите в първия пост дюнери и пица на парче с нестий също. Или аз съм с нещо увредени вкусови и обонятелни рецептори... Не че не ми се е налагало няколко пъти да изям някоя пица, но общо взето е било от крайна нужда, направо не мога да си представя как ще я предпочета пред нещо нормално за ядене. Изобщо, ако се абстрахираме от здравословната страна на въпроса, смята ли някой джънк фууд-а за вкусен?

G33K страшно много хора и аз в това число намираме Джънк Фууд за достатъчно вкусна.Само се загледай навсякъде я предлагат,  всяко едно заведение предлага подобна храна дори салатите вече са със сосове и захар.А освен Джънк Фууд се предлагат и доста Джънк Дриинк :).Киселите млека за подрастващите, тия уж натурални сокове всичко е тъпкано с какво ли не.

23.11.08
17:47

И какво ви харесва МакДоналдса?

Да, специално в Макдоналдс аз не познавам нещо, което да е вкусно.
Пържените картофки, може би?
Доколкото картоф може да има “специален” вкус...

Въпрос на вкус е, наистина, има хора ,дето примират за там, а децата са много щастливи но според мен е безмислено въобще да си говорим. За вкус, за полза и за цена. Въобще за каквото и да е. В макдоналдса 30 кинта не ми стигат да се наям аз и никога, ама никога не ми е вкусно. Вкъщи с поръчка от което и да е място за доставка се наяждаме за тея пари двама два пъти.

Поздрави!

23.11.08
18:03

Пържените картофи са някакъв специален сорд май и не са лоши... но седат изкуствени, на мен задушените картофи с копър са ми къде, къде по-вкусни или печен картоф по мексикански с подправки. Всичко друго е гадно там.

Става бързо. Това е предимството на всички тези храни. Някои хора даже изобщо не ги харесват, но ги ядат постоянно поради лесна достъпност и бързо приготвяне. Предлагането създава търсене.

24.11.08
09:13

Почти всеки ден чувам как някоя майка казва на детето си “хайде в макдоналдс” или “ако не слушаш няма макдоналдс”. Но простотията по хората ходи...

Айде, децата са деца. В макдоналдс им дават играчки, има забавления.
Дали ше е Макдоналдс, газирано, шоколад... Децата си искат своето а и те са с много бърз метаболизъм, при тях няма чак такъв пагубен ефект.
Но на възрастен кво може да му харесва в Макито... Ей тва не разбирам. Опашки, гюрюлтия и скъпа и гадна на вкус храна на мини порцийки...

24.11.08
14:19

Ми добре.Аз съм на 17 55 кила някаде мног слаб и спрях фитнеса по някои причини. Та значи ям каквото си поискам най-много сладко и въобще не качвам ама изобщо...

24.11.08
14:37

казано от qvkata на 24.11.08, 14:19:

Ми добре.Аз съм на 17 55 кила някаде мног слаб и спрях фитнеса по някои причини. Та значи ям каквото си поискам най-много сладко и въобще не качвам ама изобщо...

Въпросът не е само в качването, а и в хранителните вещества, витамините и микроелементите, които даваш на организма си. В храната от Макдоналдс те са доста еднообразни, някои от тях - крайно недостатъчни, а други - в несъразмерно големи пропорции (прости въглехидрати и мазнини най-вече).

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.11.08 14:56.

24.11.08
14:51

казано от qvkata на 24.11.08, 14:19:

Това, че не дебелееш, не значи, че не си тровиш организма. Това, че на 17 не качваш, не значи, че на 27 или 37 пак ще е така ;)

24.11.08
15:02

казано от D3BEP на 24.11.08, 09:44:

Айде, децата са деца. В макдоналдс им дават играчки, има забавления.
Дали ше е Макдоналдс, газирано, шоколад... Децата си искат своето а и те са с много бърз метаболизъм, при тях няма чак такъв пагубен ефект.
Но на възрастен кво може да му харесва в Макито... Ей тва не разбирам. Опашки, гюрюлтия и скъпа и гадна на вкус храна на мини порцийки...

Верно, за парите, с които се наяждам от МкДоналдс спокойно мога да отида на некое хубаво кръчме(и го правя) и да се наям като бял човек - салатките, печеното месце, картофки (печени, соте..а-у:) ), натурално сокче...хем по-вкусно, хем по-приятна обстановка и здравословно!

25.11.08
02:38

Мен ме е страх вече и пилешки гьрди да си купувам от магазина-не знам с какво са ги набухали.Контрол в бьлгария няма и всеки гони лесната печалба.А за МакДоналдс какво да говорим -и пари да ми дават няма да вляза там.

25.11.08
10:28

http://uk.youtube.com/watch?v=4IGtDPG4UfI
едно интересно видео
Правете сметка колко консерванти и стабилизатори са наблъскали вътре за да изкара толкова време.
И как тези добавки ще се отразят на вас и вашия храносмилателен апарат...
А, намерих още по-интересно клипче:
http://uk.youtube.com/watch?v=j-ljW5YEdao
Добър апетит!

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 25.11.08 10:29.

25.11.08
17:44

Брат ми работи в МакДоналдс и не си купува да яде от там въпреки отстъпката. Срока на годност след като си получите картофките е точно 7 минути :)

25.11.08
19:04

Аве не че нещо ,ама темата относно дали е полезно/вредно е дъвкана вече,а извън форума сигурно още 1691 пъти сте я коментирали.

Някой замислял ли се е какво точно се случва преди да надебелеем от тия неща,нали уж тестото има въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс? Защо и от дюнерите се дебелее ,след като при тях тестото се изключва като причина?

25.11.08
20:18

казано от introducer на 25.11.08, 19:04:

Някой замислял ли се е какво точно се случва преди да надебелеем от тия неща,нали уж тестото има въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс? Защо и от дюнерите се дебелее ,след като при тях тестото се изключва като причина?

Не се дебелее ако не прекаляваш. Друг е въпросът, че лесно се прекалява, защото на практика няма нищо хранително в тях - 30на грама месо със съмнително качество + още 20на грама сланина и малко пържени в олио за многократно ползване картофи... яко. Като резултат - изпитваш по-често чувство на глад (активните тъкани гладуват, заради липсата на хранителни вещества), силно вероятно съответно ядеш повечеко (+ калории) и трупаш мас (заради + калории) докато губиш активно тегло (заради глада, който му налагаш). И накрая ставаш или много дебел и мазен или не толкова дебел, но пак мазен (да де - след известно време на диета от преобладаващо такъв шит). А, да - също така притъпяваш вкусовите си рецептори (немалък минус), или поне така си мисля, защото повечето хора разправят “абе гадно беше в началото ама сега съм им свикнал”...
И да -нисък,умерен,незнамсикъв гликемичен индекс - тесто ли е, заеби го. А и не знам точно тия бели питки как няма да са с брашно (може и да не са, нямам идея, но не изглеждат като да не са), а ако са с брашно, направо забрави за “нисък до умерен” - направо са си висок. Което предвид горното изобщо не е от сериозните проблеми.

26.11.08
09:13

макдоналдс не, но понякога KFC, защо не :)

Sparxter

01.04.09
11:12

Бейзболен клуб скандализира диетолози с калорийна бомба

Лекарският комитет за отговорна медицина във Вашингтон изпрати предупредително писмо до бейзболния тим от Майнър лийг Уест Мичиган Уайткепс с настояване за поставяне на специален етикет върху грамадния сандвич, който клубът смята да продава на стадиона си в Гранд Рапидс през новия сезон. Отговорният диетолог на сдружението - Сюзън Левин, препоръчва върху чудовищния хамбургер незабавно да се появи надпис за “диетична катастрофа”, която повишава риска от рак и сърдечни заболявания.

От управата на “белите шапки” отвърнаха, че засега не планират никакви допълнителни обозначения върху бургера, който по неофициални изчисления съдържа 4800 калории. Официално сандвичът тежи 1815 г и струва $20. Съдържа 5 телешки кюфтета, 5 къса сирене “Чедър”, стряскаща доза царевичен чипс със салца и почти цяла опаковка чили - всичко, събрано в сусамена питка с диаметър 20 см.

Говорителят на Уайткепс Мики Греъм коментира, че гигантският хамбургер наистина е доста нездравословно меню, но пък си остава ефектен трик за привличане на интерес към бейзболния тим.

ей това е истината, слага Мак в задния си джоб :D :D :D

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1