Подагра

JI
JiVk0

19.01.05
14:49

Мисля че така се казваше тая болест . Нека дам малко инфо за нея .
При разлагането на белтъците се отделя амоняк който се прежръша после в някакав ( не се сещам в-вото забраих го в момента ) което се разгражда в черния дроб и така нататък . ако не смогне черният дроб то се отлага в сухожилията и следват адски болки ако се получи болестта . Някой ако има инфо да пише как да се предпазим освен регулирането на белтъците ама колкото мнения сам прочел тука толкова хора казват рупая яко протеин а не мисля че прекомерното приемане на белтъци води след себе си добри последствия !!!
Нека обсъдим това . Избрах раздела травми и контуззии Щото може би повече хора ще го прочетат това извинявам се на модераторите и админите .
ПОздРаВи!!!

19.01.05
14:53
#1

Наскоро ходих да си правя изследвания и ми казаха да спра да ям червено месо, защото имам повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта.... и опасност от подагра. Иначе не съм имал проблеми със ставите. Докторът ми каза и друго интересно нещо, а именно, че няма начин да сбъркаш подаграта, защото започвала с болки в големия пръст на крака.
Е, аз на доктори не вярвам, просто реших да пусна инфото :D

20.01.05
22:51
#2

[quote author=“JiVk0”]Мисля че така се казваше тая болест . Нека дам малко инфо за нея .
При разлагането на белтъците се отделя амоняк който се прежръша после в някакав ( не се сещам в-вото забраих го в момента ) което се разгражда в черния дроб и така нататък . ако не смогне черният дроб то се отлага в сухожилията и следват адски болки ако се получи болестта . Някой ако има инфо да пише как да се предпазим освен регулирането на белтъците ама колкото мнения сам прочел тука толкова хора казват рупая яко протеин а не мисля че прекомерното приемане на белтъци води след себе си добри последствия !!!
Нека обсъдим това . Избрах раздела травми и контуззии Щото може би повече хора ще го прочетат това извинявам се на модераторите и админите .
ПОздРаВи!!!

Образува се пикочна киселина и се натрупва в кръвата, а после почват болките. Предпазването според мен е най-добро с прецизен контрол на количеството белтъци и мазнини. Глутаминова киселина вероятно е добър протектор, защото тя свързва въпросния амоняк до глутамин и през черния дроб - в урея, която се изхвърля.
Както каза Мартин - болестта почва с болки в големия пръст на крака  :lol: , така че не може да се сбърка.

20.01.05
23:01
#3

Някой има ли по-пълна информация за болестта.  :D Мога да си намеря информация де, но ако на някой му се занимава да напише нещо от личен опит или нещо прочетено. Как протича, как се лекува?  Благодаря предварително. :)

20.01.05
23:24
#4

Това е “царска болест”
На времето царете и кралете са боледували от нея
Дължи се на прекомерна консумация на меса и карантия,
и обездвижване
Тук едва ли има някой обездвижен
Аз това знам
едит: това намерих
[code:1]Подаграта е една от най-древните човешки болести, и е основният причинител на артрит при мъжете. Болестта е известна и като "царска" болест. Навремето се смятало, че това е страдание на богатите, аристократите, големците, на хората, които живеят охолно. Обяснението е просто - всички болни от подагра са пълни, любители на прекомерното пийване и хапване.

Подаграта се среща по-рядко при жените, като е възможно проявление единствено след менопаузата.

Връзката на болестта с консумацията на алкохол е известна от десетилетия, но новото изследване за първи път привежда доказателства и показва, че дори малко количество от определени видове спиртни напитки увеличава риска.

Най-голям е рискът от подагра при приемането на бира, след което се нареждат спиртните напитки. За сметка на това в изследването се казва, че умереното приемане на вино, е безопасно, но ако става въпрос за не повече от 2 чаши на ден.

В изследването проведено от изследователи от болницата Бригхам в американския щат Масачузетс и от специализирани екипи от Харвард са участвали 47 150 човека, наблюдавани в период от 12 години.

В крайна сметка след приключване на изследването от подагра са заболели 730 човека, или около 2%.

Установено е, че колкото повече алкохол се консумира, толкова повече се увеличава рискът от заболяване. Така например болестта има двойно повече шансове да се развие при мъжете които обичат чашката отколкото при въздържателите.

Най-тясно е установена връзката с бирата, чиято всекидневна консумация увеличава рискът от заболяване от подагра двойно. При спиртните напитки ежедневната консумация увеличава опасността с 15%.

Според експерти днешните мъже не се притесняват от заболяване от подагра заради прекалено съвременните лекарства срещу болестта,. При все тях според тях е задължително спазване на известен хранителен режим като превенция срещу неприятната болест.

В класическия пристъп на подагра болният чувства усилващи се остри болки в областта на ставата на палеца на крака. Палецът е зачервен, подут, много болезнен. И най-малкият допир до него носи остра болка, понякога дори предизвиква покачване на температурата.

Болката се дължи на натрупване на кристали от пикочна киселина в засегнатата става. Ако не се потърси лекарска помощ, пристъпът минава от само себе си за около седмица, но ставата на палеца може да остане чувствителна дълго време.

При подаграта рядко се засягат други стави. Въпреки че се проявява само при ставите, подаграта е болест на целия организъм. Най-сериозното усложнение е подагрозният бъбрек. Той се развива в резултат на повишеното количество пикочна киселина в кръвта и увеличеното отделяне на урати - вид камъни в бъбреците. Те предизвикват остри бъбречни колики.

Ако не се лекува, подаграта може да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт.

При по-късните стадии на развитие на подагра се стига до отлагане на пикочна киселина в сухожилията и всички стави, които се наричат тофи. Подаграта става хронична. Нерядко тофите образуват подагрозни рани, които може да се инфектират.

За да не се стига до хроничност на болестта, още след първия пристъп на подагра болният трябва да забрави за алкохола и преяждането с месо и дреболии, т.е. да не провокира появата на нови пристъпи. Всеки пристъп води до допълнително разрушаване на ставата, на костта и хрущяла на палеца.

На болните се препоръчва да пият много течности, най-вече алкална минерална вода. Тя предпазва от потенциалната поява на бъбречна недостатъчност[/code:1]

05.02.05
18:50
#5

При подагра се препоръчва пилешко месо, а от алкохолите само бяло вино.

07.11.06
23:13
#6

Здравейте надявам се, че може някой да ми помогне и затова реших да пиша.Имам брат който страда от “царската болест” обаче трябва да приема други лекарства, които му помагат за лекуване на нерва на окото, и в последствие се оказа, че тези лекарства са вредни за черния дроб обаче не смее да спре да ги приема. Лекарите казаха, че трябва да прр чайове за черен дроб, които ще подпомогнат черният дроб да не се заболи напълно.Затова ако някой знае някакъв чай който би ни бил от полза Моля ви да ми пишете.

14.11.06
15:39
#7

комбинацията мазни мезета и алкохол е причинителя, а обездвижването е катализатора - фитнес и подагра споредмен са две взаимно отхвърлящи се неща

20.11.06
00:44
#8

“Ако не се лекува, подаграта може да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт. “

В следствие на пикочната киселина в бъбреците се образуват камъни, които поради кристалната си структура не се ловят от ехограф. Когато започнат проблемите с бъреците, вече обикновено е късно...
Бъбречна недостатъчност означава- хемодиализа до живот или смърт :roll:

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1