Дъвченето и бавното хранене

19.01.05
16:04

Пичове, не пускам темата, за да правя повече мнения, просто ме интересува дали и другите ядат средно бързо като мен или бавно си предъвкват и преглъщат храната. По принцип всички диетолози съветват , че бавното хранене е по-здравословно.
По -добре ли се усвояват 2 пържоли  като ги ям 15-20 мин. отколкото да ги “измуам” за 5-6 мин. и да бягам към работното място? Рони Колман ги лапа като тиквени семки.

19.01.05
16:10

Аз също съм чувал че трябва да се яде по-бавно, четох някаде че трябва да правиш около 30 придъвкания преди да глътнеш хапката :shock: , но аз определено ям малко по-бързо.

19.01.05
16:15

Мда, много по-ефективно е да дъвчеш много (30-40 пъти), преди да глътнеш. Няма две мнения по въпроса - храната се усвоява по-добре и се облекчава работата на стомаха. Аз лично обаче, рядко успявам да приложа това в ежедневието си :(

19.01.05
16:41

аз се храня много бавно. дъвча много. така едновременно се наслаждаваш на вкуса на храната,а и тя започва да се “усвоява”/разгражда още в устата. както каза Златан Рангелов - когато имате възможност - пасираите. Аз ще добавя - дори когато ядете нещо пасирано, задържайте храната по-дълго в устата си...

Помните ли онзи филм на дедо Арни - “End of Days” - там пича си сложи в блендера 1 чаша кафе, кетчуп, квот намери по шкафовете и  хладилника в дома си, накрая видя 1 филия хляб на пода и нея я сложи в блендера =) Пасира, наля го в 1 чаша и каз ана партньора си (друг бодигард) “Винаги съм казвал, че закуската е най-важното хранене за деня” :)
малко смешно и абсурдно, но имам чувството, че тази сцена я е измислил точно някой културист, най-вероятно самият той =)

19.01.05
17:20

А вредно ли докато се храни човек да пие вода. Аз пия по 200-300 мл вода на хранене. Така не се ли усвоява по-добре храната?

20.01.05
10:49

ами аз съм чувал, че като се яде не бива да се пие вода (респ. течности), защото разреждали стомашните сокове и храната се усвочва по-бавно и непълноценно. а иначе за дъвченето: наистина е хубаво храната да се дъвче по-дълго, защото започва да се усвоява още в устата и съответно се облекчава стомаха.

20.01.05
16:46

колко бързо ще ям зависи от това колко съм гладен  :wink: 
Добре ли е храната да се пасира,да се добави малко течност и после да се пие ? Например добре ли би било да пасираш месо+ориз ? Въпросът е малко тъпичък,но ми е интересно :wink:

20.01.05
17:11

колко добре ще е незная, но определено няма да ти е вкусно (а може и да си счупиш пасатора =)
можеш да си правиш следните буламачи:
- ако имаш домашна лътеница от баба :) тя ще едоста едра - можеш да я пасираш и става великолепна...
- бобена супа, леща - тук определено има полза, а и става по-вкусно т.к. лук, моркови и т.н. се смесва с останалото
- супи с картофи;
- нескафе с банан :) мляко с банан :) като си пасираш капучиното става много приятно :)
- сирене с извара (за да постигнеш по-малка масленост, за да е по малко солено и т.н.)
бе има много приятни комбинации... но месото и ориза по-добре недей, ами ги яж на по-малки хапки, повече дъвчене... може много да се протои 1 такова хранене, но ако не бързаш - ще имаш двойна полза...

вчера папах 1 “протеинова супичка” - пържено яйце със сирене и кашкавал и кисело мляко (още в тигана) и става одно особено... после добавям още малко кисело мляко (и можеше да пасирам, но не го напрвих)....

може да си пасираш сирене/извара с кисело мляко - супер си е =)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1