19.01.05
19:49
Здравейте!
Прочетох някои теми в раздела за хранене и забелязвам, че не съм само аз с този проблем (180 см, 59 кг)...
Целта ми е да кача за отрицателно време колкото мога повече мускулна маса. Ходя от около 4 месеца редовно на фитнес, има ефект, досега съм качил около 4 килограма и 5 санта в ръката, но не са ми достатъчни, все пак Лято идва...
За храненето ще ми е по-лесно, вече долу-горе знам с какво точно да се храня и по колко пъти на ден. Но сега се чудя какви хранителни добавки да си закупя(до около 200 лв), които да ми помогнат да покача по-бързо маса.
Можете ли да ми препоръчате нещо - марка, продукт, количесто... и по какъв начин да ги взимам.
Надявам се да ми помогнете, ще ви бъда безкрайно благодарен :P
Ae братле яко ядене и това е! Храната е много по-добра от добавките, яко яж и пий вода и качвай за отрицателно време!
по-здрави
Храната е много важна, но все си мисля че без аминокиселини и протеин трудно може да възстановява
emil_mlo, само на храна ли я караш?
Освен яката храна както ти казаха ти трябват най-разпространените добавки протеин/по възможност гейнер/,аминокисилини,креатин и глутамин.Друго не ти е нужно
добавките са за период на чистене, когато едновременно трябва да си намалиш приема на калории и въглехидрати, но също така да не оставяш тялото си да се самоизяжда и да унищожиш постигнатото с много труд...
в периода за маса - по-често сядай на маса...
Добре... И все пак ще ми препоръчате ли какви хранителни добавки(марка, продукт, количество..) да си закупя, аз на маса пак ще си сядам, но няма ли да е по-добре маса+хранителни добавки? :roll:
Тези 200 лв. дето си ги посочил в началото не е ясно за какъв период са, за месец ли? :)
Единствения безусловно задължителен суплемент са спортните мултивитамини/минерали, във форума има голямо мнозинство, че едни от най-добрите като съотношение качество/цена на нашия пазар са Daily One на Universal. За твоите кг дозата е следната - вземаш ги по едно хапче в ден със силова тренировка и половин хапче в дни когато почиваш или правиш кардио. Консумираш ги заедно със или непосредствено след първото голямо хранене за деня.
Не е задължително, но е добре да си вземеш суроватъчен протеин и глюкоза и да си правиш шейк от тях след тренировка - глюкоза 50 гр. и суроватъчен протеин, в зависимост от процента трябва да ти остане около 40 гр. и малко отгоре чист протеин. Суроватъчния на Нутрим се ползва с добре има сред повечето момчета тук, аз също го ползвам, струва около 13 лв половин кг. западните са над два пъти по-скъпи.
Аминокиселините са задължителни ако правиш кардио - преди и след кардио вземай по един serving size, който е различен в зависимост от производителя. Ако не правиш кардио, аминокислените са опция - ако решиш да ги включиш в суплементацията си, ги вземай сутрин, за да ускориш излизането си от катаболните процеси, взели превес в тялото ти през нощта. Добри Аминокиселини са Амино 2700 на Universal, аз последно ползвам BCAA от серията Victory на Weider и съм много доволен, но са по-скъпички /според мен разликата в цената не е оправдана/.
Креатин не те съветвам да вземаш още. Не е нужно да си изгърмяваш всички патрони наведнъж, в момента не ти е необходим, а след време може да ти даде много ценен тласък за излизане от фаза на застой.
Можеш да си вземеш нощен протеин, но може и да не си вземеш, зависи от диетата ти.
И не забравяй - добавките като ефект са само 10% в сравнение с правилната диета. Успех!
Щом помагат само 10% май няма смисъл засега...
Нещо за усилване на апетита да ми препоръчате?
Аз лично като взимам аминокиселини на Universal2700 придобивам вълчи апетит
Според мен процента е поне 40, аз без добавки не мога да се възстановя с дни,
Ти тренирай усърдно, сам ще забележиш разликата със и без амино и протеин
Според това са задължителни неща и абсолютно безвредни
Не виждам логика по която приема на аминокиселини да увеличава апетита, нито пък съм го изпитвал върху себе си.
Да твърдиш че добавките осигуряват към половината от ефекта на диетата за мен означава единствено, че досега не си имал правилна диета или си си внушил нещо, чел съм че понякога наистина ефектът на добавките е повече в “главата” отколкото като реален резултат. Когато се храня правилно общо взето единственото без което не мога за добро възстановяване са мултивитамините.
Смених протеина
Пиех суроватъчен на Нутрим, сега пия OptimumNutrition
След едно месечен застой качих лега с 5 чисти килограма
И се чувствам много по свеж и и изпълнен с сила
иначе ям всеки ден едно и също