15.02.09
20:07
Бих искал да се допитам не за мнение, а по-скоро за биологично обосновани отговори.
За себе си съм установил, че сутрин тренирам много по-добре отколкото следобед, макар, че тогава се предполага, че човек е приел повече хранителни вещества... както и да е, енергичен се чувствам сутрин.
Ежедневието ми е такова, че сутрин имам време да закуся, да почакам ок.40 минути и да последва тренировката. Закуската се свежда до 1-2 лъжици зехтин, овес (4 супени лъжици), разбъркан с доза суроватъчен протеин. Общоизвестно е, че храната, попадне ли в стомаха и кръвта отива натам, което не се съчетава добре с начало на тренировката и напомпване на мускулите :). От друга страна говорим за сутрин, когато метаболизмът е засилен и незнам доколко това допринася благоприятно за по-бързото усвояване на въглехидрата (то дали изобщо за 40 минути ще се започне процес на усвояване и зареждане с енергия?). Конкретно въпросът ми е при такова времево разстояние между закуска и тренировка да ям ли овеса или той ме спъва в тренировката ми.
Принцино много не ми влияят 4-те лъжици овес, така, че мога да си карам само на протеина и ВСАА + евентуално зехтин за енергия.
казано от Стоянчо на 15.02.09, 20:07:
Бих искал да се допитам не за мнение, а по-скоро за биологично обосновани отговори.
За себе си съм установил, че сутрин тренирам много по-добре отколкото следобед, макар, че тогава се предполага, че човек е приел повече хранителни вещества... както и да е, енергичен се чувствам сутрин.
Ежедневието ми е такова, че сутрин имам време да закуся, да почакам ок.40 минути и да последва тренировката. Закуската се свежда до 1-2 лъжици зехтин, овес (4 супени лъжици), разбъркан с доза суроватъчен протеин. Общоизвестно е, че храната, попадне ли в стомаха и кръвта отива натам, което не се съчетава добре с начало на тренировката и напомпване на мускулите :). От друга страна говорим за сутрин, когато метаболизмът е засилен и незнам доколко това допринася благоприятно за по-бързото усвояване на въглехидрата (то дали изобщо за 40 минути ще се започне процес на усвояване и зареждане с енергия?). Конкретно въпросът ми е при такова времево разстояние между закуска и тренировка да ям ли овеса или той ме спъва в тренировката ми.
Принцино много не ми влияят 4-те лъжици овес, така, че мога да си карам само на протеина и ВСАА + евентуално зехтин за енергия.
Замислял ли си се за някакъв цитрусов плод на закуска?Режеш го в овеса на малки парченца.Хем по-вкусно, хем ще ти “събуди” метаболизма.
@Владимир92, въпросът беше дали самият овес ще се усвои и до колко и ако не се усвоява доколко ми пречи на пълноценната тренировка. Съответно какви процеси протичат в тялото ако се приеме овеса и не се усвои и какви процеси протичат, ако се приеме само суроватъчния изолат и ВСАА, без овеса.
Стоянчо и аз сутрин обичам да тренирам.В момента съм 1 смяна и тренирам към 16:00.Иначе сутрин и аз правех като теб ям след 40-50 мин в залата.Ама да ти кажа-има си полза от овеса.За няколко тренировки няма да усетиш разликата с овес и без него,ама на 2-та седмица ще забележиш разликата в енергията,пробвай ако искаш,после сподели....Иначе към 10 сутринта е най-доброто време за трениране-тогава нивата на тестостерона са най-високи от времето което може да тренираш....
Няма да ти попречи,на 30 % ще се усвои според мен...Което определено ще ти даде повечко енергия,отколкото без него..
Пробвай,ако искаш без него,после кажи на 10 ден как Е??
Мнението беше редактирано от Костадин на 15.02.09 20:26.
казано от Стоянчо на 15.02.09, 20:20:
@Владимир92, въпросът беше дали самият овес ще се усвои и до колко и ако не се усвоява доколко ми пречи на пълноценната тренировка. Съответно какви процеси протичат в тялото ако се приеме овеса и не се усвои и какви процеси протичат, ако се приеме само суроватъчния изолат и ВСАА, без овеса.
Трудно бих намерил материал конкретно за твоя въпрос.Аз лично бих си пил суроватка+бцаа веднага след ставане и след това да включа овеса в второто/предтренировъчно ядене.Дали овеса ти пречи на пълноценната тренировка само ти ще кажеш :) Обаче виждам логика в първия ти пост.Възможно е да не усвояваш овеса напълно.
@Владимир92, нямам време за първо и после предтренировъчно ядене!
Затова и чакам конкретен отговор дали въобще започва някакво усвояване... За да има качествена тренировка не трябва кръвта да е в стомаха.
Като източник на бавни въглехидрати, надали овеса ще се усвои за 1 час. Те затова и са бавни за да се освобождава енергията по дълго време, но пък се съмнявам час след храненето (което само по себе си не е някакво освинване) кръвта да е силно концентрирана в стомаха, особено ако преди тренировка правиш добра разгрявка. Виж вече когато храната е в дванадесетопръстника ми е по-голяма мъгла колко кръв отива там и как това се отразява на тренировката.
Относно енергията, разграждането на въглехидратите започва още от устната кухина, но усвояването им започва след като преминат през стомаха и втория етап на разграждане и стигнат до дванадесетопръстника. Остава някой да каже колко време храната се задържа в стомаха и всичко ще е екстра.
15.02.09
21:54
Аз не виждам проблем, предвид колко бързо организма усвоява веществата сутрин, но ти много добре знаеш всичко колко е индивидуално.
Но проблем според мен никакъв, освен ако не преяждаш, но не мисля така.
Като искаш опитай няколко дни да хапваш по-малко да видиш как ще е .
Трябва да се опита, така еднозначен отговор трудно може да се даде.