21.01.05
00:12
Здравейте
Имам проблем относно хранителните факти на разни храни. Прочетох чат пат целия сайт и голяма част от темите във форума и още други сайтове. В резултат май само се обърках. Ето например, да погледнем яйчния жълтък.
Яйца 74,1 12,9 11,2 0,7 160
Това пише в таблицата с храните. На един друг сайт има разделени белтък и жълтък :
Яйца 74,1 12,9 11,2 0,7 160
Яйчен жълтък 50,8 16,1 81,9 0,3 364
Яйчен белтък 87,3 11,1 0,7 0,7 50
е, оттук излиза, че в 100 грама яйчен жълтък има 364 калории. На разни други сайтове гледах, че жълтъкът на едно яйце съдържа около 1/3 от масата на яйцето => в едно яйце 60 грама има 20 грама жълтък => 1/5 от 100 грама => около 73 калории сега обаче правим сметките по един пост писан от croc във форума, който гласи, че един грам мазнини е близо 9,37 калории.... (опа сега се осъзнах - килокалории де... ). Та значи понеже в табличката пише, че 81,9% от жълтъка са мазнини => 80% от 20 грама = 16 грама. 16 * 9,37 = над 150 Ккалории.... е, разликата е 2 пъти повече калории! Кое от тия неща се оказва грешно в крайна сметка, защото искам да си направя режим за НВД и ако заима грешка... няма да е много добре :)
Поздрави!
Данните в таблицата от другия сайт /не знам кой/, която си ползвал за съдържанието на яйчния жълтък не са верни, или по-точно казано вероятно са дадени като caloric ratio, т.е. делът на мазнините, протеините и въглехидратите в общите калории от продукта.
Иначе в 100 гр. жълтък по данни на nutritiondata.com има 27 гр. мазнини, 16 гр. протеин и 4 гр. въглехидрати или с други думи 20 гр. жълтък /всъщност в същия сайт дават че един голям жълтък е 17 гр./ има:
27*0.2*9 ккал + 16*0,2*4 ккал + 4*0,2*4 ккал = 65 ккал. Разликата до 73 гр. не е съществена и се дължи на закръглението и на леко различаващите се данни за хранителните стойности в различните източници.
Е добре... айде тогава ми кажете един сайт откъдето мога да почерпя достоверна информация за храните. Трябва ми в 100 грама коя колко калории има, колко от тях са мазнини, белтъци и въглехидрати. Трабва да има информация (поне) за извара, кисело мляко, фъстъци, яйца - белтък, жълтък, пилешко месо, натурален сок, хляб, краставици... На сайта на бб-тийм няма за някои от продуктите дето изброих, а на този който ти казваш като потърсиш за “Curds”(извара) и намира сумати видове, с неразбираеми ( за мен ) имена, да не говорим за yoghurt какво намира...
Поздрави!
повечето неща които изброяваш ги има в таблицата на този сайт, останалите обикновено ги пише върху етикета на производителя - натурален сок /по-добре яж плодове щом си на НВД, соковете са с по-висок гликимечен индекс от плодовете, нямат толкова фибри и са бъкани с химия/, кисело мляко, хляб /само на някой видове има на етикета, но ти и без това освен пълнозърнест други на НВД не можеш да ядеш, а на пълнозърнестия има хран.данни/.
Изварата обикновено се води cottage cheese, можеш да я срешнеш и като съкращение cc, това curds аз не го знаех че така също е извара. Аз друг български сайт с хран данни не знам за съжаление, с малко повече проверка из речниците ще се оправиш и с nutritiondata.com, това е най-доброто място според мен.
понеже нищо не разбирам, според вас тия неща достатъчни ли ще са за да яде човек 1 ден :
храна количество(гр)
фъстъци 200
извара 400
яйца 200
кисело мляко 800
сок 200
хляб 100
натуралният сок го пия заради креатина... ако имате предложение с какво по- хубаво да вземам креатин кажете. Евентуално изварата/яйцата може да се сменят с месо с подобно калорично съдържание в някои от дните. Освен това на мен поне хлябът малко мъничко ми се вижда... тва една филийка някъде трябва да е, а аз си падам по хляба... Общата калоричност на това я сметнах 2700, като са разпределени белтъци:мазнини:въглехидрати така :
707,1:1340:646,8, което доколкото прочетох е добре. Между другото целта на НВД-то ( както при всеки, доколкото видях ) е да не губя мускули а да сваля мазнини ( имам бая ). Висок съм метъри и осемдесет и две някъде, а тежа около 75 кила ( обаче си имам бая сланини).
П.С. Колко яйца може да си позволи човек да яде на ден и колко често? Че тия 200 грама ( 3 големи яйца ) на ден май бая множко идват? Освен това какви зелнчуци може да яде човек, бедни на въглехидрати, в този така скъп откъм зеленчуци сезон? :)
Поздрави!
Щом си 182 см и тежиш 75 кг не виждам какво ще сваляш толкова. Вземи си направи един добър режим за маса и качи някой друг кг мускул преди да почнеш да чистиш, че ти сега ако изчистиш на 70-72 кг, едва ли ще си много доволен как изглеждаш. Това е лична мое мнение!!
Ако толкова държиш да поизчистиш докато качваш, включи 2-3 пъти седмично кардио сутрин на гладно, като това бъде съответно компенсирано с адекватно количество калории.
Щом си съвсем начинаещ не ти трябва креатин още, макар ако вече си започнал, май няма смисъл да го прекъсваш.
Белтъци можеш да ядеш колкото искаш и можеш - 10-20 няма проблем. С жълтъците въпроса е по-комплициран, зависи дали в диетата ти има много наситени мазнини, дали си фамилно обременен с висок холестерол и т.н., но ако искаш да не рискуваш, не яж повече от 2 жълтъка на ден максимум.
Не, не сме се разбрали. Нищо не разбирам от НВД-та и т.н. Иначе на фитнес съм почвал да ходя и съм спирал сигурно вече 10 пъти, понякога съм тренирал доста дълго, понякога за месец-два и толкова... но напредък не е имало много сериозен. За креатина мога да кажа, че съм доволен че го почнах - действа ми много добре. Колкото до това, че трябва да кача маса - трябва. Само дето имам *МНОГО* мазнини и искам да ги разкарам... Обаче като се погледна в огледалото - със сигурност ако сваля тия мазнини повече маса (поне засега) не ми трябва. Затова реших да мина на НВД... доскоро тренирах с кардио след тренировка ( просто няма как от лекции и упражнения да ходя сутрин, за нещастие ), обаче ефект йок - сланините не падат. Такъв ми е организмът, явно. Та затова реших да пробвам НВД, белким ги поразтопя. Пък после ще качвам, ако реша, нека да видим какво ще стане. Във всички случаи физиката ми е такава, че по-добре без сланини и да жертвам някой мускул, отколкото с големи ръце и голямо шкембе - въпрос на лична гледна точка, моята е такава;)
Добре, какво можеш да кажеш - тия неща дето ти изредих стигат ли според теб за ядене един ден , или нещо от тях трябва да се вдигне? Освен това имам още 3 въпросчета:
1.
Освен това какви зелнчуци може да яде човек, бедни на въглехидрати, в този така скъп откъм зеленчуци сезон?
2. Колко хляб може да си позволи човек да хапне на ден?
3. Освен тя неща дето изброих какво може да включи човек в дневния си режим при НВД, например някво готвено ястие? Че такива сухотии май не мн полезно за стомаха?
Ще се радвам някой да ми отговори:)
Поздрави!
Първо, личи си че си се интересувал, но те съветвам още да почетеш преди да почнеш да правиш каквато и да е диета, имаш пропуски в знанията си.
Направих груба сметка на храните, които си изброил и резултатът e:
180 гр. протеин, 150 гр. мазнини, 170 гр. въглехидрати и около 2700-2800 калории.
За да сваляш в общия случай би трябвало да са ти необходими около 2000 калории, освен ако не си с много бърз метаболизъм. Ако искаш примерно почни от 2500 и през 3-4 дена сваляй/качвай в зависимост от резултатите. За да имаш класическо НВД, ти трябват около 100 гр. въглехидрати, които е най-добре да фиксираш, белтъците също ги фиксирай, те са добре като количество. Намалението/увеличението на калориите извършвай за сметка на мазнините, те са основния балансьор при НВД. Един ден в седмицата ти е зареждащ, тогава можеш, даже трябва да ядеш повече въглехидрати.
Отговори и на другите ти въпроси:
1/ Можеш да ядеш всякакви зеленчуци в сурово състояние или от замразените - зеле, моркови, краставици, грах, спанак, броколи. Фибрите които се съдържат в зеленчуците можеш да не ги броиш към дневните въглехидрати, останалите въглехидрати обаче трябва. Избягвай солените трушии.
2/ Хляб - никакъв бял защото е с висок гликемичен индекс, пълнозърнест може, но внимателно защото само 4 филии примерно ти дават над половината порция въглехидрати за деня, а е добре да консумираш също зеленчуци, мляко, ядки и т.н., а те също съдържат въглехидрати. Най-добре е без хляб, а основния прием на въглехидрати да е сутринта от порция овесени ядки.
3/ Можеш да консумираш всякакви готвени ястия, единственото ти ограничение е от количеството въглехидрати и дневните калории, които си установил опитно, че са ти необходими за сваляне.
Надявам се че съм ти помогнал и ти желая успех, и пак си помисли дали не е по-добре да качиш първо малко мускули.