06.04.09
19:38
Най-вероятно ще прозвуча дразнещо. Надявам се да не е така.
Още в самото начало казах, че искам да изследвам единствено суроватката на Пик.Ко. Същевременно, от октомври и аз ще работя, сега обаче не работя. Не казвам че няма да дам пари - ще дам. Няма да изпадам до низост и да кажа “ами аз искам 1 от 10, значи 4 лв”. Без да се оправдавам - тези резултати са за всички нас, от тях ще почерпят жизненоважни сведения хиляди, а пари ще дадат неколцина. Аз няма да съм един от тези зрители.
Но този път преценявам да дам 10 лв. Още утре ги превеждам, кажете само как, къде.
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 06.04.09 19:40.
Там е работата, че не става дума за 10лв., аз за 30-40лв. Прочети предходния ми пост внимателно, там описах всичко.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 06.04.09 19:49.
аз съм вътре...и държа да изледваме суроватката на ПИК Ко. Призовавам Ви да си откъснете тези 30-40 лв. от сърцето, защото това ще е най-евтината инвестиция, ако има несъответствия в съдържанието на пудрите. А и става въпрос за 10 пудри !!!
Стояне, колко човека горе долу сме в играта?
П.П. който няма възможност да даде 30-40 лв. , нека даде колкото са му по джоба
Мнението беше редактирано от archer19 на 06.04.09 19:55.
казано от archer19 на 06.04.09, 19:49:
Стояне, колко човека горе долу сме в играта?
П.П. който няма възможност да даде 30-40 лв. , нека даде колкото са му по джоба
Съгласно усоливето за гласуване, а именно, който гласува да даде пари за каузата сме 100 души. Нооо, за съжаление сумата, която са взели предвид колегите е 10лв....а всъщност скачаме на 30-40. Принципно става дума за същата сума, защото анализа е 300лв. на пудра, просто изискват от нас 10 анализа, т.е. 3000лв.
Каквото и да стане, ако приемем тази оферта събиране на пари ще започне само и единствено при условие, че на 100% се организираме, за да не става така, че да дадат 20 души пари, а останалите да се скатаят и аз да не мога да върна на далите 20 души парите (ако не са от София).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 06.04.09 20:01.
тогава сигурно трябва да пуснеш едно запитване тип “Кой ще даде пари?”, да видим какво ще покаже статистиката... какво предлагате,колеги?
Ами, принципно има смисъл от нова анкета, защото условието на старата беше за друга сума. В новата няма да има възможност да се избират протеини, защото ще може да се изледват 10 пудри за трите хиледарки.
Но преди да пускаме нова анкета мисля да обсъдим тук новините от днес.
06.04.09
20:17
Мене не ме притеснява толкова сумата, дефакто т’ва са ми 2 кила пилешки гърди по цените тука, обаче много ме дразни непрофесионалното отношение на тея селяни... Ние на практика им купуваме апаратура от която те ще вадят пари ... Мисля, че те са тези, които трябва да направят инвестицията, а не ние ...
казано от eraziel на 06.04.09, 20:17:
обаче много ме дразни непрофесионалното отношение на тея селяни... Ние на практика им купуваме апаратура от която те ще вадят пари ... Мисля, че те са тези, които трябва да направят инвестицията, а не ние ...
Стояне, така ли е? Апаратурата ще си я вземем. Може да я продадем на друга лаборатория; да я дарим на някой университет; може да я запазим за бъдещи изследвания.
Не мисля да им правим подарък , ако така стоят нещата.
П.П. Ако ми кажеш , Стояне, марка и модел на TEST Kit-а или някакви негови аналози , може и да го намеря по-тънко и да минем в лабораторията само с разход за труд .
Аз само предавам думите на човека. Няма ние да отидем и да купим нещата. Предполагам, че се внасят от някъде. Също така незнам дали купуваме някаква апаратура или нещо друго. Не съм наясно. Тези въпроси ще ги задавам на човека. Псуакйте и други въпроси, които да питам.
Ами, принципно има смисъл от нова анкета, защото условието на старата беше за друга сума. В новата няма да има възможност да се избират протеини, защото ще може да се изледват 10 пудри за трите хиледарки.
Ами пускай, какво има да говорим?
Кой е навит да даде 50лв за измерване - общо взето ще поотпаднат хора и 50лв ще е минимума, както и актуализиране на списъка за изследване.
П.П. допълнителни анализи:
1) за забранени субстаснции
2) за мазнини и въглехидрати
3) пепел и влага (каквото и да означава в случая)
4) количество витамини
се доплащат допълнително по желание.
Бих искал да се направи анализ и на забранените субстанции, ако не е много скъпо.
Хубаво е и да се изследват мазнините и въглехидратите - така ще има пълна картина на макроелементите.
Пепел и влага - пепелта се получава при изсушаване на протеина - за да се получи висок % белтък се изчиства с ензими в тена среда и после се суши максимално, защото всеки % влага е % по-малко белтък в готовата продукция. Та при това сушене от високата температура част от протеина изгаря и се получава пепел и то от рода на няколко % (при соевите например около 6%).
Ако пробите са херметично запечатани - няма нужда да мерим влага и пепел според мен.
Витамни - надали някой от нас разчита да си набави витамините точно от протеинов шейк, така че предлагам да не се мерят и те.
Много важно е за мен да знаем % грешка, който ще ни гарантират за замерването.
Не да измерят нещо 20%, а то да излезе, че било 30%.
В тази тема имаше препратка към измервания направени от Красота и сила в лаботатория към Министерство на земеделието. Стана ми интересно, че те дават за един продукт 10% (десет процента) по-малко белтъчини, отколкото са замерени за същия продукт в една от най-реномираните лаборатории в Европа. И това ме навежда на мисълта, че или измерването не е точно (с 10% !!!!!!!), или има някаква манипулация на пробата, което пък ми звучи параноично.
Та като ще мерим нещо - да го правим професионално. (Питах за гореспоменатата лаборатория и измерването там е над 700 евро за един продукт.)
06.04.09
21:02
Тя стана кървава и мътна, това отново доказва, че сме бананова държава.
Още веднъж БЛАГОДАРНОСТИ за Стоянчо, за положения от него безвъзмезден труд, за нещо което е полезно за всички нас като потребители!
Сигурен съм, че независимо от трудностите ще се стигне до реално измерване, с дай-боже достоверни резултати.
07.04.09
08:50
Мдам, може да има и грешка на измерването, наистина. И тя може да е и в двете посоки.
Отваряйте сметка ли е, кво е, и да давам пари.
07.04.09
10:08
Малко кофти става за хората като мен които не работят , НО какво да се прави.Съберем ли се достатъно сериозни хора , съм готов да прежаля креатинчето за следващия месец..От мен имате 40 лева.
пс:Имам едно предложение което може и да е неосъществимо.Мисля , че е добра идея да се постне една новина на началната страница на bb-team , където инициативата да се обясни кратко и ясно след което да се даде линк към тема от форума ( по възможност да се преглежда редовно от модератори) в която всеки който иска да се запише , че е готов да даде някаква определена сума от пари.Мисля, че така има голям шанс да се привлекат повече хора.
Мнението беше редактирано от Powerg3n3ratoR на 07.04.09 10:21.
Щесе събират ли пари в крайна сметка че немисе чете всичко,и аз съм навит да отдела колкото ми е по джоба
Мнението беше редактирано от nestta на 07.04.09 12:40.
Преди 2-3 години се опитах да събера пари подобно на Стоянчо с идеята след това да се направи изследване на протеините. Тогава не успяхме да се организираме, но и да призная не намерихме нормална лаборатория която да каже - да наясно сме как може да се направи това изследване и ще го направим добре. В момента гледам ситуацията е абсолютно същата. Странно че не мога да намеря темата от едно време...
Продуктите които в момента предлагаме се изследват винаги в САЩ преди да бъдат експортирани (говоря за всяка партида). Ако желаете мога да ви покажа сертификатите (има ги и на саита де) за да ги покажете на лабораториите където ще изследвате за да попитате дали могат да направят същото нещо. Специално ще разпитам и за методите по които се изследва протеина в американските лаборатории за да не ви лъжат тук.
Здравейте!
Попитах за какво им е нужно да им се предоставят и етикетите на съответните протеини. Отговор:
[19:27:40] етикетите са нужни за да видим какви примерни съставки ще изследваме
[19:27:46] за да набавим необходимите реактиви
[19:28:05] иначе при самите проби може да ни ги давате само с пномера
[19:29:02] за нас не са важни количествата ,а съставките които ще търсим ,за да може по-бързо да се приготви дадена проба за анализ
[19:30:25] когато се прави анализ винаги е свързан с разреждане или концентрация или пречистване ,затова трябва да има някаква ориентация какво ще търсим и какво може да пречи на някой анализ на дадена съставке .
[19:31:15] може понякога да се наложи маскиране на пречеща съставка ,за да излезне точният състав на друга главна съставка например
[19:31:40] затова е нужно да се знае какво горе долу може да има в пробата
[19:33:03] ние един път направим ли анализ на дадена проба ,тя вече е автоматично записана в апаратурата ,като хроматограма и по нея винаги можем да кажем дали друга проба е като тази или не е
[19:34:22] подбират се и така наречените чисти вещества -аминокиселини п,които са така наречените свидетели-еталони ,по които се изчислява точната концентрация на аминокиселините във вашия продукт
[19:35:30] всеки апарат има и база данни от такива свидетели с която база данни се сравняват изследваните хроматограми например.
[19:37:37] при вашия случай най-напред протеините се подлагат на ензимно разграждане с пепсин ,след това се разделят с течен хроматограф и след това се определят с газ-хроматограф със масспектрометричен детектор ,което е най-точно
[19:38:09] иначе етикетите ни трябват в самото начало да се запознаем какво ще анализираме
[19:38:37] и да си закупим необходимите консумативи .
[19:38:58] да си планираме и методиките за изследванията
[19:39:41] Не е все едно и също например да изследваш питейна и отпадна вода ,макар че и двета са водят за води.
[19:41:05] вие можете да си носите пробите в кутии със заличено съдържание и ще си оставяме контролни проби ,както при допинга
[19:41:17] всичко с подписи
[19:41:41] има си правила за изследванията във лабораториите.
[19:42:41] има си и бланки ,които си попълвате за произхода на пробата и ориентировъчно от какъв произход е.
[19:43:02] и за какво ще трябва да я изследваме.
[19:44:54] това ,което ти го пиша ,можеш да го предадеш едно към едно на форумците
[19:50:43] етикетите са нужни да знаем примерно дали изследваме суроватъчен протеин или някакъв друг вид препарат,както дали изследваме примерно картоф за скорбяла или нишесте за скорбяла.
[19:51:26] точните концентрации не ни интересуват!!!
Задавайте вашите въпроси за да мога да питам.
казано от mitaka101 на 07.04.09, 08:13:
Още веднъж БЛАГОДАРНОСТИ за Стоянчо, за положения от него безвъзмезден труд, за нещо което е полезно за всички нас като потребители!
Сигурен съм, че независимо от трудностите ще се стигне до реално измерване, с дай-боже достоверни резултати.
Правя го с в името на народа...употребяващ протеинови пудри :) mitaka101, ето малко по-нконкретен диалог относно точността на анализа:
последно да уточня - даваме 100гр. пудра. Като ви се даде пудрата, вие можете ли да кажете в тези 100гр. пудра колко грама протеин има?
[21:05:27] можем да го дадем като аминокиселини получени от протеина
[21:05:44] това ,което е важно за диетолога
[21:06:07] и за храненето на този ,който го приема
[21:06:08] Stoyan Ralev says: значи ще констатирате, че в 100гр. се съдържа примерно 50гр. л-валин, 30 гр. изолевцин, 20гр. глутамин...
[21:06:10] Stoyan Ralev says: така ли?
[21:06:17] точно така
[21:06:37] Stoyan Ralev says: сумарно това ще даде грамажа на протеина в пудрата
[21:06:44] защото протеина се разгпажда ензимно в стомаха
[21:06:53] Stoyan Ralev says: т.е. като съберем стойностите на аминокиселините ще излезе теглото на белтъка
[21:06:55] да
[21:08:15] може да има и пречистени аминокиселини ,добавени допълнително. Ще ви се даде общото съдържание на аминокиселините произхождащи от протеините и евентуално от добавени например незаменими пречитени аминокиселини .Ако искате ще направим допълнителен анализ напротеини по Келдал ,което е определяне на общото съдържаяниена прпотеини.общото съдържание на протеини е интегрален критерии .
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 08.04.09 18:15.
Внасям още малко уточнения, които сега ми се изясняват.
По Келдал се дава общия белтък в 100гр. - примерно 80% на 100гр. пудра. Този анализ би бил по-евтин (точен ценоразпис може да получим тия дни). За разлика от Келдал, това, за което ние ще платим е да се разпаднат протеините с пепсин до аминокиселини и да се получат съответните стойности. От там нататък само хващаме етикета и сравняваме милиграмите дали съвпадат. По Келдал се дава общия белтък, но това не означава усвоямеия белтък, защото имало вещества, които реагират като белтъци, но всъщност са “маскирани” субстанции и премятат теста.
След като научавам все повече и повече, осъзнавам, че ние потребителите (или поне болшинството от нас) не разбираме нищо и можем да бъдем въртяни и лъгани както си искаме. Както и да е, ако има хора, които разбират повече, нека задават смислени въпроси.
Не видях най-важното за мен - % грешка заложен в метода. И очаквания реален % грешка.
Примерно +/- 2%
Може и да е 0,2%, примерно.
Незнам и затова питам.
казано от mitaka101 на 08.04.09, 20:07:
Не видях най-важното за мен - % грешка заложен в метода. И очаквания реален % грешка.
Примерно +/- 2%
Може и да е 0,2%, примерно.
Незнам и затова питам.
Зададох въпроса от мое име и отговора е: “много под тези грешки които си мислиш, тези анализи работят с точност до 3-4знака след нулата. За това е гаранция масспектрометричният детектор на газхроматографа. Както дават точвност за допинга ,така е и с този вид анализ. Работи се с точност не с части на милион ,а с 10 на минус девета до части на -12 степен. Ще бъде записано в приложение към договора ,кои методи и с каква точност се използват”
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 08.04.09 20:23.
“много под тези грешки които си мислиш, тези анализи работят с точност до 3-4знака след нулата. За това е гаранция масспектрометричният детектор на газхроматографа. Както дават точвност за допинга ,така е и с този вид анализ. Работи се с точност не с части на милион ,а с 10 на минус девета до части на -12 степен. Ще бъде записано в приложение към договора ,кои методи и с каква точност се използват”
Е това е отговора, който чаках!
:)