Съвет

06.03.09
08:59

Здравейте, става въпрос за следното висока съм 158 см, тежа 62 килограма и съм на 38 години.Целта ми е да смъкна около 5 килограма но нямам изготвена програма. Четох тези които са във сайта но ми се иска някой по компетентен да ми даде съвет като има предвид мойте данни. Забравих да кажа че съм начинаеща във фитнеса и мога да тренирам 3 дена седмично и искам да се съсредоточа на корема,таза и краката.
Извинявам се ако съм объркала нещо отностно раздела и прочие.

06.03.09
09:08

казано от barni на 06.03.09, 08:59:

Здравейте, става въпрос за следното висока съм 158 см, тежа 62 килограма и съм на 38 години.Целта ми е да смъкна около 5 килограма но нямам изготвена програма. Четох тези които са във сайта но ми се иска някой по компетентен да ми даде съвет като има предвид мойте данни. Забравих да кажа че съм начинаеща във фитнеса и мога да тренирам 3 дена седмично и искам да се съсредоточа на корема,таза и краката.

Стандартни програми има на сайта колкото искаш. Готовият шаблон обаче до сега не съм видял на никого да е помогнал. Вие нали ще посещавате фитнес обърнете се към някого там. Хората, които разбират си личат. Съвет от мен е да се насочите към базовите упражния, малкия обем на тренировки и тренирането на мускулите в оптималната им дължина, иначе стават сакътлъци. Има още доста неща по-принцип, които трябва да се следят, но като заначало и ентусиазма да започнете някакво натоварване е голяма крачка напред. Ако можем да сме полезни с нещо ще се радваме.

Поздрави и успех!

08.03.09
03:10

казано от barni на 06.03.09, 08:59:

Здравейте! Както е написал колегата преди мен готови шаблони няма и всичко опира до индивидуалните особености на човека.
Тегло, възраст и височина както и целта да се свалят 5 килограма, фитнес нивото и възможноста за тренировки е необходима и важна информация но не е достатъчна. Колко лицеви опори можете да направите, колко коремни преси, каква е силата на хвата ви. Каква е гъвкавоста ви(това лесно се определя със sit-and-reach test), аеробен капацитет, кръвно налягане, общо здравословно състояние. Имате ли някакви болки в ставите. Вие ли ви се свят? Приемате ли някакви лекарства? Какви са хранителните ви навици, пиете ли алкохол, пушите ли? Готова ли сте да направите промени в хранителния режим. Обичате ли спорта? Последния въпрос може да изглежда странен но е изключително важен относно мотивацията и възможността да се задържите в залата за по-дълъг период от време.
Във вашия случай (искате да свалите 5 килограма) е добре да изберете 2 дни от работната седмица и 1 от почивните и да запишете абсолютно всичко каквото сте изяли и изпили, кога сте го изяли и какво количество за въпросните дни. По тези данни човек който е наясно с правилното хранене ще ви каже дали се храните балансирано или не, и ще ви даде необходимите съвети. Какви храни и по колко да изберете, колко вода да пиете. Ако сте семейна жена очаквайте противоборство в опитите да наложите здравословното хранене у дома :) .
Друго важно нещо е естеството на работата ви. Ако сте заета и хвърчите по цял ден трябва много да внимавате с натоварванията. Почне ли да ви липсва енергия за тренировката значи нещо не е наред.
Съгласно целта да се свалят килограми е добре да се почне с аеробни натоварвания от по 20 минути три пъти седмично за първите два месец в залата. Като натоварването първия месец да е около 65% от максималния сърдечен ритъм. Втория месец увеличете на 70%. Третия месец увеличете аеробната тренировка на 30 до 40 минути. Правете упражнения за разтягане. Научете се да дишате правилно по време на тренировката.
За начало можете да включите в тренировката си различни упражнения на швейцарска топка, преси, екстензии. Много е важно щом сте начинаеща да се научите да правите правилно упражненията. Не е необходимо повече от 4-5 упражнения за старт.
Ами това е за начало. Важното е да запазите мотивацията, да се научите да дишате правилно, да усвоите правилната техника на упражненията, да промените хранителните навици(в случай ,че не са правилни) и после да се радвате на прогреса :)

Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1