09.03.09
16:32
Здравеите ! Може ли да ми кажете след тренировка, хубаво ли е да си хапвам сладко мед например или друго, ако може да ми кажете какво друго е хубаво, ако изобщо е хубаво да хапвам сладко след тренировка. Гледах едно предаване и казаха, че е хубаво след тренировка да се хапват няколко лъжички мед да се повиши инсулина. :) Нямам си на представа какво е инсулина ама както и да е, :) и също ще ви помоля да ми кажете при НВД след тренировка трябва ли или само когато трупам макар и 1-2 лъжички мед или и толкова неможе.
ПС. Не съм правил до сега така, но щом трябва мисля да хапвам след тренировка малко мед или нещо подобно.
Благодаря много! :)
09.03.09
16:50
След тренировка задължително трябва въглехидрат,който покачва нивата на гликоген.Това са:декстроза,гlюкоза,мед,стафиди,банани.Независимо от хранителния режим след тренировка се зарежда с въглехидрат.
Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 09.03.09 16:51.
Ами попринцип може сладко след тренировка , но аз ти препоръ4вам да не перкалява6в НВД наблягаи на белтъците.Виж тук в саита има вси4ко за НВД.А сладко като мед..може
След тренировка се ядат бързи въглехидрати- като мед, захар,бял хляб, за да ти се качи нивото на инсулина, защото високите му нива помагат за качване на ММ(НО само след тренировка, иначе високите нива на инсулин в кръвтта през останалото време от деня хпомагат за трупане на подкожни мазнини!!!). И още нещо- по принцип фруктозата е бърз въглехидрат, но плодовете например се усвояват бавно от организма(сигурно, заради фибрите в тях) та в определени количества не повешават нивото но инсулина толкова рязко, затова тях можеш да ги ядеш преди тренировка със суроватъчния протеин.
След тренировка ти трябват прости въглехидрати,за да възтановиш гликогена+белтъчини.Ама като си на НВД-бързите въглехидрати може и да ги пропуснеш само протеин(белтъчини)+глутамин+аминки...
И при НВД въглехидрата е добре дошъл. Без въглехидрат приетите белтъчини се използват именно за попълване на гликоген и се трансформират. Т.е. по-добре е да си попълниш енергийните запаси с малко въгл. отколкото да приемеш “на голо” протеина и той да отиде не по предназначение.
09.03.09
21:38
И при НВД въглехидрата е добре дошъл. Без въглехидрат приетите белтъчини се използват именно за попълване на гликоген и се трансформират. Т.е. по-добре е да си попълниш енергийните запаси с малко въгл. отколкото да приемеш “на голо” протеина и той да отиде не по предназначение.
+ това в нвд имаш право на 1-1,5 г въглехидрати така че може да се намери място за един банан за след трен,всичко останало обаче с нисък ГИ
благодаря ви много :) значи мога да приемам след тренировка малко мед или след ставане ? :)
19.03.09
15:07
След тренировка кое е първото медът или протеина (суроватъчния) ?
Веднага след тренировка - медът, след което до 30мин. най-късно - протеинът.
20.03.09
17:17
Веднага след тренировка - медът, след което до 30мин. най-късно - протеинът.
благодаря,че каза аз досега пътво протеинът и веднага след това въглехидратът. :(
05.12.12
19:59
колко мед трябва да се приема след тренировка
Много се радвам като задавате подобни въпроси,без да разсъдите че еднозначен отоговор на това няма.Всичко зависи от един куп неща - като твоите килограми,хранителния режим,целта на храненето/тренирането.
Все едно сега да ти кажа - яж по 3 кг,ама защо,за какво няма значение.Важното е че трябва 3 кг да се ядат и от тука насетне това е нормата,без значение дали си 200 или 50 кг,без значение дали качваш или сваляш,без значение как се храниш - 3кг мед,след тренировка.Виждаш ли колко е абсурден,така изсрания ти въпрос?
29.10.15
11:16
Здравейте, искам да вдигна темата отново за да запитам все пак по - запонати има ли на тази тема защото всички знаем, че тренировките се извършват 1 - 2 часа след храна ... И ако тренирате още един час да речем минават 3 от последното хранене. Тоест сладкото след тренировка е на празен стомах.
Източник manager точка bg твърди:
Сладко
Приемете за желязно правило да не употребявате сладки храни на гладно. Това ще ви предпази от сериозни нарушения в метаболизма, включително и от захарен диабет. Когато ударна доза захар попадне в стомаха, действа като сигнал „Тревога” на задстомашната жлеза. Тя минава в усилен режим на работа и произвежда завишени количества инсулин, за да нормализира нивото на кръвната захар. В резултат на този процес не след дълго човек започва да чувства слабост и апатия. Продължителната употреба на сладости на гладно нарушава работата на задстомашната жлеза, което повлиява негативно на основната й функция да произвежда необходимите количества инсулин.
Аз знам че те са прави. Тоест какво ще кажете за това ? НЕ е ли проблем да се приема моно-хидрат сладко на гладно ? Банан добре но чист мед не би ли трябвало да е нездравословен ?
Аз съм твърд привърженик на здравословния начин на живот на хората ! Имам в предвид, че много често хората в стремежа си да си докарат мускулна хипертрофия правят какви ли не диетични грешки като например “НВД” която е изключително вредна, ядат по 2 кг месо на ден което претоварва организма... приемат казен който е доказано неусвоим в още по неприятна форма от естествената за организма бият си по 10 - 20 и дори повече инжекции за тестостерон умадрен и прочие чувам за хора приемащи по 2 - 3 ефедрина което е изключително малоумно... И прочие...
Та да се върнем на темата всъщност когато на гладно изядем 2 лъжици мед да речем не е ли стрес за панкреаса ?
Поздрави на всички вас които четете този форум. Аз питам от гледна точка на полезно и правилно а не да си докарваме диабет в опита си да възтановим гликогена това нито един диетолог няма да го препоръча .. Тренирам с хора които след фитнес пият по 1 литрър кола и ядат по 100 грама захар изглеждат перфектно на 25 години но дано да са здрави на 50 защото ФИТНЕСА Е НАЧИН НА ЖИВОТ И АКО НЕ Е ПРОФЕСИОНАЛНО НАСОЧЕН ЕДИН ЧОВЕК НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗЛОУПОТРЕБЯВА С МЕТАБОЛИЗНА СИ ПО ТОЗИ МЕКО КАЗАНО МАЛОУМЕН НАЧИН.
30.10.15
09:51
А според теб спецялно вредно ли е това натоварване с въглехидрати ...
Едва ли една лъжица мед с един банан ще те повреди но все пак ... ;_)