13.03.09
12:22
Исках да попитам суровите яица полезни ли са въпросът ми е има ли разлика между свареното/пържеото яице и суровото ,лично аз всеки ден пия по 2 сурови яица просто за одобство а и не ми става толкова тежко и мога да се храня + друго защото се оптвам да качвам килограми та исках да ви попитат запазват ли се как да го кажа дали организма обработва добре суровите яица и дали набавя нужните саставки както от варените яица например
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 07.09.17 10:16.
Няма смисъл да ги ядеш сурови.Както ти пречи да си ги сготвиш? Хем са по-вкусни, хем се усвояват по-добре.”След термична обработка яйчните белтъци денатурират в известна степен и се оказват по-лесно смилаеми и усвоими.”И килограми няма да качиш само от 2 сурови яйца на ден.За суровите яйца доста е писано,можеше да си направиш труда да пуснеш един “сърч”.
http://www.google.com/cse?cx=016126007826539382066%3Ajb6dygr-yoy&q=%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0&x=0&y=0
Освен, ако баба ти не гледа кокошки за лична консумация и не ти дава тя яйцата, на твое място не бих пил сурови. Има риск от зарази.
да баба ми има кокошки и ни дава яица ,разбрах че можело да се хване някаква болест ако ги ям сурови не сам много наясно с тази болест и има ли шанс домашните яица да са заразени .искам да попитам също те дават ли нужните вечещства на организма както пържените примерно или просто си ги исирам с извинение :) 2 яица няма да помогнат естествено на ден но са във +
имам възможност да пия домашни и пресни яица бъркам си ги с миксера слагам малко мед или захар да не седят като сополи и не е толквоа гадно а пък и ако нябавям нужните вещества ще е супер защото мога да погълна и още друга храна което предполагам ще ми помогне да кача !
нямам пари за хранителни добавки и за това ми е много трудно опитвам всякакви начини почти невъзможно ми е да кача ,нямам пари за разни специални хранителни програми за това ям всичко по много и прес 2-3 часа за цяла зима сам качил 2 кг :(
п.с на 19 съм ,177 висок , 62-4 килограма
Мнението беше редактирано от smaitall на 14.03.09 09:37.
14.03.09
11:30
Болестта, която можеш да хванеш от яйцата е салмонела. Аз лично ги пия сурови и до момента не съм имал проблеми. 2 яйца на ден са крайно недостатъчно, хората приемат по над 10. И все пак, за да не поемаш риск можеш да си ги пържиш или вариш. Възможно е да бъркам, но си мисля, че дори да са от кокошките на баба ти, риска със заразите все така го има.
Благодаря ви за исчерпателните отговори ,не мисля да поемам каквито и да е рискове
Ето какво може да ти донесе редовното ядене на сурови яйца:
Съществува твърдение, че суровите яйца са по-хранителни. Трябва да се знае, че полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка. При постоянна консумация на сурови яйца може да се стигне до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Суровите белтъчини могат да доведат и до различни прояви на алергия, уртикария и екзема. Суровите яйца могат да предизвикат и хранителни отравяния. Това се отнася повече за пачите и гъшите яйца, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция, но не е изключена такава и при кокошите яйца.
06.09.17
18:02
казано от Yoanka на 14.03.09, 14:59:
Съществува твърдение, че суровите яйца са по-хранителни. Трябва да се знае, че полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка. При постоянна консумация на сурови яйца може да се стигне до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Суровите белтъчини могат да доведат и до различни прояви на алергия, уртикария и екзема. Суровите яйца могат да предизвикат и хранителни отравяния. Това се отнася повече за пачите и гъшите яйца, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция, но не е изключена такава и при кокошите яйца.
Такам, нов съм във форума и се случи така, че сърчвах темите за суровите яйца, тъй като ми беше интересно какви митове и истини битуват.
Та не се сдържах да споделя и моя опит със суровите яйца - от 4 години закусвам 6 белтъка и 1 цяло яйце, сурови. Яйцата са домашни с ясен произход, измиват се старателно преди чупенето им.
Нито една от горепосочените странични реакции не ме е сполетявала. Изследванията ми са напълно в ред, няма стомашно-чревни проблеми, няма салмонела, няма нищо.
Това исках да споделя с вас. :-)
06.09.17
19:45
суровият белтък се усвоява ло-малко от пържения (на очи), а той пък, по-малко от твърдо сварения
Жълтъкът е най-полезен, когато е суров или рохко сварен. Стават чудесни кремове със сурови жълтъци.
Салмонелата се намира върху черупката, а не в самото яйце. Така че миенето му преди консумация е задължително независимо от произхода на яйцето.
Не винаги салмонелата е само върху черупката, ако кокошката има бактерии в тялото, те се прехвърлят в яйцето много преди формирането на черупката и жълтъка е точно мястото, което предпочитат за да се развиват.
07.09.17
11:38
казано от Constantine Bachvarov на 06.09.17, 18:02:
казано от Yoanka на 14.03.09, 14:59:
Съществува твърдение, че суровите яйца са по-хранителни. Трябва да се знае, че полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка. При постоянна консумация на сурови яйца може да се стигне до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Суровите белтъчини могат да доведат и до различни прояви на алергия, уртикария и екзема. Суровите яйца могат да предизвикат и хранителни отравяния. Това се отнася повече за пачите и гъшите яйца, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция, но не е изключена такава и при кокошите яйца.Такам, нов съм във форума и се случи така, че сърчвах темите за суровите яйца, тъй като ми беше интересно какви митове и истини битуват.
Та не се сдържах да споделя и моя опит със суровите яйца - от 4 години закусвам 6 белтъка и 1 цяло яйце, сурови. Яйцата са домашни с ясен произход, измиват се старателно преди чупенето им.
Нито една от горепосочените странични реакции не ме е сполетявала. Изследванията ми са напълно в ред, няма стомашно-чревни проблеми, няма салмонела, няма нищо.
Това исках да споделя с вас. :-)
Това, че пресичаш улицата ежедневно и до сега никога не те е блъскала кола не е гаранция, че никога няма да те блъсне.
С рискът от салмонела шега не бива.Разликата в състава на зготвено и сурово яйце не оправдава риска.