НВД - стартиране (мнения за ежедневното меню)

Добър вечер на всички !:) Аз съм Вероника. След дълго ровене по статии и форума, реших да се регистрирам, за да съм сигурна, че този път няма да объркам нещо в храненето (видях, че тук давате доста съвети на всички, които питат:D)

Но да започна от самото начало, за да добиете представа.

След 4ти клас настъпиха резки промени в тялото ми, напълнях и косата ми се накъдри. Към 8ми клас тежах ... доста - 94кг - вече положението беше станало страшно и трябваше да направя нещо. За около година и половина - две, свалих 30кг - диети, намаляване най-вече на хляба, защото преди това хапвах в солидни количества, колело, и понякога тичане. След това зачестих тичането, за около половин година тренирах и кикбокс (малко аматьорска работа, но такива бяха условията в моя град). Нещо обаче стана в моя организъм и килограмите взеха рязко да се променят, ту качвах, ту свалях... Правех диети, на своя глава, нищо неразбираща, естествено някой бяха с гладуване, само на плодове и т.н. Не се вслушвах в съветите - да ям по малко, на често и т.н... И си прецаках организма.
2007, есента, отновно качих, станах 85кг. Започнах да тренирам водна аеробика, направих си тест ВЕГА, а 3-4 месеца след това се нашумя за Дюкан и естествено Вероника трябва да опита :))) Свалих доста, съвместно с тренировките се оформих и стегнах, август 2008 бях към 67кг, костната ми структура е доста тежка, така че изглеждах добре. Макар че все си намирах косури, за което съжалявам.
След това обаче отново настъпи ужас, имах хормонални проблеми. Като се замисля последните 3 години се появиха, нередовен цикъл и спирането му за месеци, пиене на хормонални лекарства и т.н..и за около два месеца - октомври, декември, качих 9кг. От тогава упорито не се свалят.
Сигурна съм, че причината е в храненето и в това, че пробвах какви ли не диети и простотии, но уви късно го осъзнах.
Движение не ми липсва, и ми е странно че при това физическо натоварване, хормоните все пак надделяват и не променям теглото си.
Активно се занимавам с водната аеробика от 8 месеца насам (изкарах курс за инструктор), 5 пъти седмично влизам във водата за по час, и 4 пъти - водя на сухо. Стремя се събота/неделя да правя крос, около 5-6 км., като темпото ми не е бързо - приблизително 6мин на км.
Много време прекарвам и в градския транспорт, което ме изтощава, отделно през деня ходя на лекции.

Вечв 3ти месец след напълняването и оправянето на хормоналния проблем, аз не успявам да нормализирам теглото си. Реших да почна отново хубав хранителен режим и добре, че беше брат ми, та покрай него започнах да разглеждам сайта.
Определено ми допадна НВД - обожавам месото, за кашкавал да не говорим. Цяла седмица вече се храних така, като не изчислявах калории и ОКБ - бях решила, че няма да се занимавам със сметки, но днес ми беше любопитно все пак какви ги върша. Оказа се, че съм се доближавала доста до ОКБ без никакви пресмятания, което е супер:) за тази седмица свалих 2кг, а днес правих зареждащ ден с пълнозърнести макарони.
Пускам тази тема, в която ще споделя примерни дни , как мисля да се храня. Ще се радвам, ако дадете мнения, дали съм в правилна насока и така нататък:)
на 20г съм, 169см, 78кг.
август, когато бях около 67-69кх, изглеждах така: http://c2.ac-images.myspacecdn.com/images02/48/l_90473e8fba0642b18922590ac1ed62ad.jpg което е и сегашната ми цел.
ОКБ: 2000
Белтъчини: 171,6гр - 202,8 (като гледам да се придържам към 2,2гр на телесно тегло)
Въглехидрати: 78гр
Мазнини: 111гр.

Зареждащ ден, въглехидрати: 234гр

Давам три примерни дни, горе долу така се храня, като се старая да разнообразявам зеленчуците и ядките. Месо ям само пиле и риба, друго не обичам и избягвам.
07:30 - 200гр. кис. мляко + 30 гр овесени ядки + 20гр житенки
11:00 - ябълка
12:00 - пил. пържола от филе от гърди + 200гр. домати и краставици.
14:00 - ядки сурови, и сирене, ако не съм го приела със салатата
16:00 - две яйца
18:00 - като обяда, или сменям зеленчуците
след 20:00 - извара
общо около 1813кал 88гр мазнини, 169,7 белтъци, 77,8 въгл. по моите сметки

Друг вариант е, в 11:00 да ям лешници, на обяд риба тон 200 гр. + маслини, в 14:00 сметана, в 16:00 пиле, после може риба тон, а втора вечеря извар. Закуската е винаги една и съща - доста добре се чувствам с нея, дава ми енергия, а и е доста вкусно ;р стават общо около 2064кал. 119гр мазнини, 181,6 белт, 86гр-въглехдирати

Трети вариант - 2ра закуска 2 сварени яйца (което мисля че е по-добрия вариант от ябълката, защото тренировката ми е от 09:30 - 10:30 и по-добре след това да приема бърз белтък), за обяд в 13:00 - пил.бутче с кашкавал и 200гр от замразените зеленчуци сварени в подолена вода и сок от половин лимон. в 16:00 - лешници или други ядки (обожавам всякакви), в 18:00 пил.бут, след 20:00 извара, всичко около 1895кал, 115.9мазнини, 143.6 белт, 80, 7 въгл, но подозирам че сметките ми може да не са толкова точни:Д
Пия много вода, 3-4литра дневно. Понякога и надвишавам, което ме изумява кога успявах да ги изпия. Редувам минерална с чешмяна.
По принцип се стремя след 20:00 изобщо да не ям, а и в периода 19:15-20:15 е вечерната тренировка, когато водя пред басейна.
Във водата влизам сутрин, тренировката включва натоварване на различни мускулни групи, играе се и с гири във водата, има тичане, скачане, упражнения от тае-бо, каланетика, фитнес. В зависимост от интензивността може да се изгорят 400-700 кал. Натоварване усещам и се чувствам перфектно, щастлива и пълна с енергия.

Проблема остава хормоните , прецаканият организъм и храненето.

Извинявам се за дългия пост, надявам се да не съм доскучала, но сметнах че предисторията е важна.
Ще се радвам да споделите мнения и препорък, дали съм в правилната насока.

Забравих да кажа, че си правих изследвания - на целия организъм чрез компютърна диагностика, плюс кръв и урина - показателите са ОК. включително и хормоните вече :)
Благодаря ви предварително и до скоро писане ;)

Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 21.03.09 21:57.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1