CrossFit

Прескочи до:
СА

02.02.10
20:24

Искам да споделя, че след последната тренировка (Dead lift & Push ups) имам толкова злобна мускулна треска на задните бедра и кръстът, че да приклекна ми е почти невъзможно. Тягата удря брутално! И по-слаба мускулна треска на предните рамена и перките.

03.02.10
07:38

A килата са само 60,а?..:))))....
аз лично като на комплески с High reps. on dead lift, се мъча всяко повторение да слизам надолу с д-то, че бедрата да ми понесат част от натоварването, ама то щом има и за време условие...заеби...:))))
и да ти кажа, че след тяга е най-нормалмото нещо да те боли задното бедро, все пак тягата е hamstring dominate упражнение...

03.02.10
08:20

Така е. Високата скорост на изпълнение или дори опита да се повиши скоростта, рязко променят натоварването. Едно е да направиш 10х10 тяга със 60 кг, съвсем друго е, като го правиш за време.

Това е и една от причините кросфит да излежда лесен за страничния наблюдател.

03.02.10
11:42

Това е и една от причините кросфит да излежда лесен за страничния наблюдател.

и така убийствен за участниците:)))

04.02.10
07:40

Не мога де не споделя това с вас:
http://www.youtube.com/watch?v=TpvEaGkC9MA&feature=related

Брадясалото типче с джапанките е Валерий Федоренко, 80 кг.
На клипа той прави jerk с една ръка с пудовка 200 lbs (91 кг) 7 повт!!!

Пълно несъответствие на външен вид и силови постижения... Нямам думи!

П.П.
Още едно клипче със същия герой - този път 2 пудовки по 110 lbs (50 кг)
http://www.youtube.com/watch?v=1bCyrGv5XJs&feature=related

Мнението беше редактирано от Vic на 04.02.10 07:44.

04.02.10
07:49

звяр:)))

04.02.10
09:45

Просто си е хванал някаква подходяща техника.

04.02.10
13:03

След един спор с Вик как да си скалирам тежестите, реших да поясня за дамите, които се занимават с кросфит:

- когато даден комплекс е с фиксирана тежест, то тежестта е обявена за мъже. Жените правят с 2/3 от тежестта за мъже - това е правилото, на което се натъкнах във форумите на кросфит
Да вземем Фран, например,
21-15-9
Трастъри с 95 lbs ~ 40 кг за мъже и 65 lbs ~ 30 кг за жени (2/3 от 95 lbs = 65 lbs ~ 30 кг)
набирания

- когато даден комплекс се прави с тежест, равна на част от личното тегло, то жените смятат същата част от личното си тегло
Например Линда
10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
Мъртва тяга с 1 1/2 х Личното Тегло
Бенч преса 1 х ЛТ
Обръщане  3/4 х ЛТ
За мъже и за жени

04.02.10
13:34

ама Вие и спорите ли..:))))))))
според мен трбва да има някакъв коефициент, по който да се равнят тежестите, но пак ще е субективно...
има един лаф..които не може да играе, да не се хваща на хорото...:))))
аз и затова не правя Кинг-Конг...не мога да дръпна толкова тяга и да обърна 110кг. 3 пъти...и стоя и си чакам да наякна:))))

04.02.10
15:07

Dead Lift - 130kg :) (rock)

04.02.10
17:00

Основният проблем при OHS и снача е мобилността в раменната става.

Гледах случайно във вибокс едно предаване , не знам как му е името , по ББТ , за фитнес . Гост беше Иван Чакъров ( бивш щангист ) . Каза , че щангистите не правели много-много лег , че им се вдървявали рамената и това им пречело при олимпийските движения . Ето това според мен е причина за липса на мобилност и казано от човек , който наистина разбира какво говови , от опит .

ЛР

04.02.10
18:51

Всъщност, вдигането от лег може и да помага за мобилността в раменете. Това зависи от 2 неща:
- как точно изпълняваш движението (т.е. техниката)
- какво друго правиш освен него (външни ротации, разтяжки и т.н. )
(всъщност вдигането от лег може да ти направи гърбица, а може и да ти изправи гърбицата )

А и щангистите почти да не кажа хич няма бутане в своите движения :)

поздрави

04.02.10
19:00

имат добутване:)))...но му казавт и по друг начин : фал:))))))

04.02.10
21:19

Може , честно казано си нямам и представа от олимпийските движения . Един въпрос ме мъчи , когато щангистите  правят изтласкване ( ако не се лъжа ) задължително ли е движението да е обръщане с клек ( squat clean )  или може и пауър клийн ?

04.02.10
21:49

казано от Evgeni Nikolov на 04.02.10, 21:19:

Може , честно казано си нямам и представа от олимпийските движения . Един въпрос ме мъчи , когато щангистите  правят изтласкване ( ако не се лъжа ) задължително ли е движението да е обръщане с клек ( squat clean )  или може и пауър клийн ?

Стига да можеш да пауър клийннеш толкова, колкото останалите състезатели клийнват - няма проблеми, няма да те върнат. Просто няма как да стане обаче :)

05.02.10
05:34

казано от G33K на 04.02.10, 21:49:

казано от Evgeni Nikolov на 04.02.10, 21:19:

Стига да можеш да пауър клийннеш толкова, колкото останалите състезатели клийнват - няма проблеми, няма да те върнат. Просто няма как да стане обаче :)

Здрасти!
Виждал клипове на един щангист от по-тежките категории, който почти не кляка, направо на Power Clean кара. Ще ги потърся и постна.

А пък Burgener казва, че Squat Clean е всъщност неуспешен Power Clean :P. Така, че обръщай силово докъдето можеш, а нататък - с клек.

Мнението беше редактирано от Vic на 05.02.10 10:03.

ЛР

05.02.10
05:57

Виждал съм как Пудзяновски обръща 170кг без дори милиметър подклек. Даже малко на Power curl мязаше :D

05.02.10
07:47

Евгени, състезателното движение, естествено, че е с клек...
Другото в тренировките са различни съставни(като някои позволяват наистина големи кила), които водят до повишаване на постиженията в цялостното движение...преден клек, обръщане, тяга с различни хватове и т.н.
Няколко пъти съм гледал тренировки на щангистите в Русе, когато тренирах...много странно ми изглеждаше всичко...сега ми се поизясни картинката..:))
Интересното е, че загряваха по-дълго и от нас, защото при тях контузиите са ужасни...

Бих желал да ви предложа една лекоатлетическа кросфит тренировка. Какво ще кажете?

09.02.10
17:54

Обади каква е схемата :)

09.02.10
21:54

Добре си ми дoшъл баш на мен GreyKnight..:)))...сподели какво ти се върти из главичката, после аз ще ти кажа какви кръгове съм въртял като съм бил в обем....

09.02.10
22:01

Инче днес тръгнах да правя маскове на лег...жалки 122кг., женска работа...супер съм недоволен от себе си...ЩЕ се прави Смолов система на лег, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...писна ми да вдигам смешни кила на лег...!!!

После малко позамазах положението с power clean and squat na 110кг., много силно обръщане, тегаво ставане...достраша ме да ги изхвърля(95 ги изхвърлих без проблем)...два пъти съм го правил, но в по-удобни условия...но...скоро...:)))

после тяга на 135кг. две серии по 10повторения с 10 секунди почивка...още малко ми остава за табатата като Джош Евърет на 140:)))))))))))))))...майтапя се де...но...скоро....:)))

лека

10.02.10
09:52

Здравейте маняци.Започнах да разглеждам темичката от около 2-3 дена и ми стана много интересна,но имам някой въпроси на който не намерих отговора,а те са:
1.колко пъти седмично се тренира
2.такъв тип тренировка не влияе ли отрицателно на нервната система,ставите,сърцето и т.н.
3.и дали тези тренировки не са за хора с изместен център :D :D :D

10.02.10
10:14

казано от immortal88 на 10.02.10, 09:52:

Здравейте маняци.Започнах да разглеждам темичката от около 2-3 дена и ми стана много интересна,но имам някой въпроси на който не намерих отговора,а те са:
1.колко пъти седмично се тренира
2.такъв тип тренировка не влияе ли отрицателно на нервната система,ставите,сърцето и т.н.
3.и дали тези тренировки не са за хора с изместен център :D :D :D

Здрасти, immortal88!

Да видим:
1. Виж тази тема за структуриране и цикличност на тренировките: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915/
Разбира се, в началото е препоръчително да почиваш поне ден след след тренировка, защото натоварването е тежко. След време, може да навързваш до 5 последовални тренировки, ако са правилно подбрани. А има и комплекси, след които ще ти се налага да почиваш 2-3 дни...

2. Не влияе отрицателно. Всъщност е точно обратното. Тренира всички изброени системи тежко, но резултатът определено си заслужава.

3. Ха! Изместен център? Че кой не е малко луд или ексцентрик? Не е задължително да си такъв, но помага  :lol:

10.02.10
10:32

1.колко пъти седмично се тренира-няма как да си направиш точна програма...преди да си се захванал...ние също не седваме някакъв изчистен график, защото след някой комплекс се чувстваш като разглобен с дни(примерно аз от неделя не си чувтсватм корема изобщо)
2.такъв тип тренировка не влияе ли отрицателно на нервната система,ставите,сърцето- с правилна техника, пригодена и качествена мускулатура...как да влияе отрицателно...не виждам начин...за нервната система е по-сложно...кросфита не е за всеки...много яка мотивация, желание, непримиримост към болка...хъса да не се отказваш, някой просто не издържат такива натоварвания....
3.и дали тези тренировки не са за хора с изместен център - въпроса е леко провокативен, и тук нека Вики се намеси, че аз като почна и става страшно...За себе си, ти давам гаранция, че центъра ми си е на място...

10.02.10
10:40

едновременно пишем...баси и синхрона:)))

10.02.10
10:59

Мерси за бързите и изчерпателни отговори :)

10.02.10
17:29

Хора, имате ли някви предложения как мога да си подобря OHS, днес за първи път пробвах да го правя, абе голяма мъка отначалото, после малко му схванах цаката и направих цяла серия от 8 повторения с 30 кила, обаче страшно много ме заболяват китките от широкия хват, отделно, че явно съм доста скован в рамената и много трудно ги изнасям назад... Ако има някои прогресии за които трябва да знам преди да започна да го правя бих бил радостен да споделите ;)

10.02.10
18:20

казано от Даниел Г. на 10.02.10, 17:29:

Хора, имате ли някви предложения как мога да си подобря OHS, днес за първи път пробвах да го правя, абе голяма мъка отначалото, после малко му схванах цаката и направих цяла серия от 8 повторения с 30 кила, обаче страшно много ме заболяват китките от широкия хват, отделно, че явно съм доста скован в рамената и много трудно ги изнасям назад... Ако има някои прогресии за които трябва да знам преди да започна да го правя бих бил радостен да споделите ;)

Здрасти!

Днес в моя дневник имаше дискусия по въпроса. Разгледай, има клипове на упражнения за подобряване мобилността на раменете.

Ето го моя кросфит комплекс. За съжаление мисля, че само Славко ще ме разбере, тъй като някои от движенията са специфични за леката атлетика.
1во-2х100 метра спринт (тичаш 100 метра, ходиш 50 метра)
2ро-1х20 многоскок
3то-10 заешки подскока
4то-15 вертикални
5то-20 подскока с прави крака
Почива се около 30 секунди между упражненията, и 5 минути след като са извършени и петте. Повторете го 5 пъти.

RH

10.02.10
19:57

Ще разясниш ли как точно се изпълняват упражненията?

Само многоскока не може да се обясни лесно, но ще се опитам. Засилвате се леко и започвате да скачате. (скоковете са същите като в тройния скок) Скоците представляват рязко сменянане на водещия крак, все едно бягане. Скачаш с левия, а се приземяваш на десния. Целта е високо коляно и бутане напред, а не толкова нагоре. Като се стопли ще направя клипче, за да ви олесня. Заешките подскоци са като подскоци от място, само че без спирка, скок от два крака, приклякане и следващ подскок. Вертикалните подскоци са подскоци на място с рязко повдигане на коленете към гърдите. А с прави колене са като тези на въже, вдървяваш колене и скачаш нагоре само с глезена и пръсеца, никакви бедра. Дамо съм помогнал. И е много важно да се ползват правилно ръцете при правене на упражненията, гарантирам, че раменете ви ще се натоварят, макар че няма да се вдигат щанги.

Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 10.02.10 20:16.

Имам въпрос към Славко. Какви са постиженията ти на 100/200 и 400 метра?

10.02.10
21:32

многоскоци съм правил всякакви..все пак в Плевен тренирах при Светослав Топузов...сцепвах се от скокови, но те пък много помагаха в спринта...
100-електронно 10,9
200-електрооно не помня, но на финал на мъже съм стигал 5-ти, и то при големите химици едно време...по на Петко Янков времето..:))
400-съм бягал само щафета...два пъти...това ми е ДОСТАТЪЧНО...катилска история...не знам как се тренира за такава дистанция..шишарките не коментирам...

тъпото е, че тренера(не Топузов), ме сцепваше от щанга и бях една голямо и силно дърво...Топузов ми отвори очите, но вече бях голям...

Спринт без щанга не става :)

казано от slavko на 10.02.10, 21:32:

бях една голямо и силно дърво...

А сега си голямо, силно, издръжливо, експлозивно, бързо, гъвкаво дърво :)

Абе изкушавам се аз да почна тоя кросфит, ама мноо ме мързи бе, а и ми трябва часовник да е... :)

На един сериозен леко атлет кросфит не му трябва. Всяка тренировка при него е кросфит :)

10.02.10
22:27

Евала бре Greyknigth…!!!...за този пост имам да те черпя...така е баси...аз затова и се захванах сериозно с крос-а...след спринта...

И за другото си прав..спринт и скок без яка щанга не стават...особено 100 метра...е да има и много техника, но си е силово изпълнение...особено в близкото минало..само телета като се замислиш(Сурин, Бърел, Джонсън, Бейли, Кристи и любимеца ми Дуейн Чембърс)...само Болт малко разчупи стереотипа за бегач на 100м., но той е дошъл от друга планета...със сигурност не е от тази....

Истинската лека атлетика те подготвя за живота - да бъдеш жесток и непреклонен. Ние с тебе си знаем за какви тренировки става въпрос :)

10.02.10
23:35

За живота нищо освен живота не може да те подготви нашия.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1