Добавка заместваща хранене

30.03.09
08:03

Здравейте,
скоро пак ще започвам да тренирам. От предните ми пъти когато съм тренирал и главно от последния, защото там тренирах най-сериозно, забелязах, че главният ми проблем е, че не се храня достатъчно. Ям след тренировка яйца, ориз, мляко, месо и т.н., но в малки количества, защото бързо се наяждам, като си казвам, че после ще довърша. Да, ама това после доста често не идва. Или забравям или нямам време или пък нещо друго.
Та въпросът ми е - каква хранителна добабка трябва да ползвам, така че да ми се замества по някакъв начин храненето -  с повече въглехидрати ли или нещо друго? И ако ивате впечатления от конкретен продукт - споделяйте ги :)

Храненето ти се състои от комбинация на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Когато искаш да го заместиш - намираш сходно съотношение в добавката.
Например: преди лягане приемаш само белтъчини, а въглехидратите и мазнините ги изключваш - вкарваш протеинова пудра.
Втори пример: трябва ти втора междинна закуска сутрин. По принцип приемаш еднакво количество протеини и въглехидрати - вземаш си такава протеинова вафличка.
Трети пример: веднага след тренировка приемаш бърз въглехидрат и протеин - разбъркваш доза суроватъчен протеин с 2-3 лъжици мед и пиеш...
Вариантите са хиляди, зависи от диетата ти, ако имаш въобще такава...
Протеиновите рафли на бг пазара са 2 вида - родно производство и чужди, като разликата в цената е около и над 2 пъти.
Поради финансови съображения съм си купувал само българските на ‘Нутрим” (ако правя реклама - да се изтрие). Мога да ти кажа, че съм доволен от тях - в продължение на 2 месеца замествах двете си междинни хранения с по вафла и ефектът беше същия, както когато вместо вафли бърках протеин. Просто вафлите ми бяха по-удобни за носене и прием тогава.
Поздравления, че отново се връщаш към железата, но и малко критика да ти вкарам: ако просто забравяш да се храниш - няма смисъл да се занимаваш. И само тежководолазите не могат да се хранят през 3 часа, всички други просто се оправдават. Вземай пример от пушачите - времето за цигара е по-голямо от времето, в което да вкараш един протеин. ;)
Каквито и добавки да избереш не забравяй: закуска, обяд и вечеря от хубава, качествена храна. Останалите хранения може да заместваш. Добавките се добавят към, а не градят основата на храненето!

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 30.03.09 09:01.

30.03.09
11:16

Благодаря за обширния отговор:) Но при мен проблема е, че наистина не намирам време за допълнително хранене или не чувствам нужда от такова. Закусвам сутрин към 9 преди да отида на работа, после в 13:00 в обедната почивка, после към 17:00 отивам на фитнес и след това хапвам.  След това обаче доста чество не ям нищо защото не изпитвам нужда, а и гледам да не ям след 20:30-21:00, т.е. последното ми хранене е към 19:00. А на работа не врърви да си взема  кутията с ориза и месата и да ям :)
В магазините за добавки, в които съм питал, все ми препоръчват да си взема протеин с повече въглехидрати. Сигурно това ще направя + вафличките, за които каза. В магазините за добавки продават ли ги? Аз по принцип веднага след тренировка си изяждах по една вафла Мура с фъстъци...

30.03.09
11:23

Тъй като ти пита за добавка - ето ти добавка,която замества хранене а и не е скъпа сравнено с другите марки.MHP си е сериозна фирма

silabg.com/bg/product/detail/order/2/search_what/MRP/id/1999/MHP-MACROBOLIC%20MRP%2020%20pks

казано от Lexx на 30.03.09, 11:16:

В магазините за добавки, в които съм питал, все ми препоръчват да си взема протеин с повече въглехидрати.

Протеини (или белтъчини) в комбинация с въглехидрати...хм...да помислим:
В 100гр. пиле има 20гр белтъчини. Цена 70ст.
В 100гр. хляб има 50гр въглехидрати. Цена 12ст.
В 100гр. яйца (около 2 бр. е това) има 14гр. белтъчини. Цена 44ст.
В 100гр. макарони/спагети има 77гр. въглехидрати. Цена 22ст.
В 100гр. мляко има 3гр. белтъчини. Цена 15ст.
В 100гр. мед има 99гр. въглехидрати. Цена 60ст.

Ако си купиш високопроцентен протеин и си добавяш сам въглехидратите (мед, декстроза, или пък в сокче вместо вода го разтваряш), ще ти излиза 3 пъти по-евтино.
И още нещо - протеиновите вафли се продават точно в магазините за добавки, не в сладкарницата, отдето си си купувал ‘Мура’ :)
Не изпитваш нужда да се храниш - добре поне, че изпитваш нужда да тренираш, иначе щеше да е още по-трудно :) :) :)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 30.03.09 11:53.

30.03.09
13:25

В 100 грама мед има доста по малко от 99 грама въглехидрати... все пак е течен :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1