Обувки за бягане...

30.03.09
18:22

/Не знам в кой раздел ще й е най-добре на темата.../


За всеки, който тича сериозно, дори и само месец-два през годината, обувките за тичане са много важни!

Защо ”много”? Защото неподходящите обувки могат да причинят различни контузии, които да наложат временно спиране на спортните занимания, натоварващи краката. А ние не искаме това, нали? Също така чифт неудобни обувки може бързо да ни откаже от бягането като го направи неприятно. В този смисъл дори първият чифт обувки е много важен и не трябва да бъде какво-да-е.

Неподходящите обувки са много и затова ще се спра само на тези, които са “подходящи”. Това са обувки, които са предназначени именно за тичане (бягане)—не за тенис, футбол, баскетбол или друг спорт. “Подходящите” обувки са маркови и не са евтини*, като по-утвърдените марки по отношение на обувките за тичане са:

—Asics;
—Mizuno;
—Nike;
—Adidas;
—New Balance;
—Brooks…

Само някои от тези марки са добре представени в България (и продават на съответните RRP).
/Аз лично съм (болен) фен на Асикс и имам наблюдения най-вече над техните линии./
Има много причини да се изберат именно маркови обувки за бягане пред ноу-нейм такива (макар и продаващи се под някаква марка)—главната причина е, че имаме само два крака и трябва добре да се грижим за тях, което значи да не се стискаме :) Не мисля да ви убеждавам колко хубаво нещо са марковите обувки за тичане и как си заслужават всеки лев от цената*—когато потичате 40-50 километра с такива, ще разберете.

Изборът на обувки за бягане зависи от терена: а) равен терен (асфалт, бягаща пътека, писта); б) пресечен терен.
За б) обувките се наричат trail shoes и има различни видове—различават се по това колко затворени са—има такива, които стават за бягане при много лоши условия (дъжд, кал...)—проблемът при тях е, че почти не “дишат” и съответно много запарват краката. Общото между всички е, че дават много добра стабилност при бягане “извън пътя”... Има и някои компромисни модели, които според производителите стават и за равни терени, освен за пресечени. За повече информация—сайтовете на производителите.

Обувките по а) са много по-разнообразни като дизайн, технологии, специални характеристики... Именно от тази гледна точка, изборът на “правилните” обувки е доста сложен.

Първото нещо, което трябва да направите, преди да тръгнете да обикаляте магазините, е да разберете какъв тип е стъпалото ви. Има основно три типа:
1. Нормално стъпало:
/илюстрация/
2. Плоско стъпало:
/илюстрация/
3. Стъпало с висок свод:
/илюстрация/

За да разберете какъв тип са вашите стъпала, можете: просто да ги разгледате; да направите тест с воден отпечатък, да се консултирате със специалист по биомеханика, ортопед или опитен продавач на обувки за бягане (последното го няма в България).

Второто нещо, което трябва да разберете е, каква е вашата походка при бягане. Тук става въпрос за степента на пронацията: изнасянето на стъпалото настрани, съответно глезена навътре... От следния линк става ясно за какво иде реч (вижте видеото):
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.html

Обикновено походката се анализира по следния начин (ако не сте сигурни към кой тип сте вие): качвате се на пътеката и тичата както обикновено и някой, който е наясно, ви казва какъв тип сте. Другата възможност е, да се запишете на видео и след това да анализирате записа или да го пратите на специалист за анализ (или да питате в някой форум)...
А най-лесно е да разгледата стелките на стари обувки, с които сте тичали—къде са най-износени (видеото по-горе).

Връзката между тип стъпало и походка е горе долу следната:
- нормално стъпало

<->

normal pronator; Ако сте normal pronator, имате голям избор от обувки—например  “Cushioning” серията на Asics; Избягвайте обувки, които са за overpronator-и; Подходящи са например серията “Cushioning” на Asics и някои модели от “Structured Cushioning”;
- плоско стъпало

<->

overpronator; Нуждаете се от обувки, които да изправят походката ви: те са така структурирани, че да не ви позволяват да тичате толкова на вътрешната част на стъпалата; В зависимост от степента на изнасянето на стъпалото, може да се нуждаете от по-малка или по-голяма корекция—ще се ориентирате по описанието на обувките (серията  “Maximum Support” на Asics и някои модели от “Structured Cushioning”);
- висок свод

<->

underpronator; Неутрални обувки с повече  “cusioning”.

————
Нещо важно, което трябва да имате предвид е, че обувките за жени и за мъже са различни—не само като цвят и номерация, но и като структура. Това се дължи на различната походка при мъжете и жените.
————
На всеки 7-800км е хубаво да си вземате нов чифт обувки, дори и сегашният да изглежда запазен на външен вид (средният слой, EVA например, се износва и обувките вече не са това, което са били в началото като характеристики).
————
Обикновено трябват около 30-тина километра, за да разберете дали едни обувки са за вас или не. Ако след това нямате оплаквания (болки в коленете, глезените и пр.), то попаднали сте на правилните обувки!
————
Не си взимайте от супер лекичките плоски обувки за тичане—освен ако няма да се състезавате. Единственото им предимство е, че много леки. В тази връзка—не бягайте боси, освен ако не сте етиопци/кенийци—просто нямате техните стъпала.


За сега толкова, ако се сетя нещо ще пиша... Съжалявам, че е малко хаотично, но нямам много време... По скоро исках да ви обърна внимание на това, колко е важно да се бяга с подходящи обувки и да ви дам един вид отправна точка... На сайта на Asics USA има много добро описание на моделите и за това всеки модел за какъв тип походка е. Обърнете внимание на “Pronation Range” бара отдясно.

* Обикновено между $60 и $160 RRP, но винаги могат да се намерят и по-евтино—от различни сезонни намаления, от ликвидации от електронни магазини и т.н. Аз си пазарувам от eBay.co.uk, но си знам номерацията много добре.

Темата беше редактирана от theykilledkenny на 30.03.09 18:46.

30.03.09
19:24

Поздрави за труда! Много полезна информация...Благодарности!

30.03.09
19:54

Хубава инфо, аз съм с пума и съм много доволен, играя футбол, бягам и дигам с тях..много са добри :)

30.03.09
20:19

В този ред на мисли какви са впечатленията ви от маратонките на runners? От години си купувам маратонки и кецове от тях и съм доста доволен. Много хубаво прилягат на стъпалото ми, особено в комбинация с онези техни чорапи с допълнителни нишки от долната част на ходилото. Цената е задоволително висока за българско производство.

Иначе поздравления за темата, очаквах я с нетърпение!  :coolsmile:

30.03.09
20:46

Runners не съм носил от 2002г. и немога да ти дам оценка за тях, но adidasa, nike, pumata са си най добрите...според ме :)

30.03.09
21:49

Adidas са моята марка. При мое лично тегло около 140 се държат забележително...

Най-после един фен на Асикс! Мислех,че съм сам,но имало и други хора,които разбират от маратонки ;)

Много добра статия!Благодаря ти за ценната информация.
Между другото спортния ми екип е Asics :)

31.03.09
14:45

Страхотна тема, браво :) Информацията е наистина мноого ценна !!!
Аз също съм фен(ка) на Asics, това бяха и първите по-качествени маратонки, с които съм тичала. Дори не искам да се разделя с този чифт, вече на нищо не приличат, но си ги държа вкъщи - толкова да ме изкефиха... Иначе този сезон сум с PUMA, но не е същото....Може и да не съм нацелила модела, но нямам търпение тези дни да се сдобия с един нов Asics.
Хубав ден на всички :)

31.03.09
15:23

казано от Траян Атанасов на 30.03.09, 22:10:

Най-после един фен на Асикс! Мислех,че съм сам,но имало и други хора,които разбират от маратонки ;)

Безспорно най-грозните маратонки на света,но наистина за тичане са най-добрите...

31.03.09
16:11

Не съм съгласен, че са грозни, даже напротив... Може би просто не ти допада дизайнът—той е един такъв... японски :)

Sparxter

31.03.09
16:23

theykilledkenny

.. you bastards!!!! :D :D :D :D :D

31.03.09
16:49

казано от Sparxter на 31.03.09, 16:23:

theykilledkenny

.. you bastards!!!! :D :D :D :D :D

:-)

Ето още информация за пронацията и за това как да си нанизваме връзките според формата на стъпалото:
http://www.sierratradingpost.com/lp2/shoe-guide.html
И още за връзките:
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267—12334-0,00.html

01.04.09
11:51

Хубава тема. Наскоро си купих маратонки за бягане и се преродих, преди на 3-ия километър ми се схващаха прасците, а сега все едно бягам на възглавници. Та марката е Lotto Venice II е модела има го в спортдепот, но работата е там, че в магазина е 109 лв., а аз си ги купих от Метро за 84 лв. Като вносителя за метро пак е спортдепот, странна работа, но маратонки са много добри. Всъщност нямам база за сравнение, тъй като това са ми първите маратонки за бягане, но по това което мерих, бих казал, че адидас за малко дървени... За мен съотношение цена/качество Лотто е доста добър избор. Бях се зарибил да си взема Асикс, но в Пловдив никъде ненамерих магазин на Асикс, в който да има богат избор, иначе бях готов да се разделя със 140 лв., но уви. Следващите може и да са такива. Успех на търсещите.

01.04.09
12:57

За да съм абсолютно точна - ето това е моделът на Асикс , който са ми най-удобни : http://www.asicsamerica.com/products/product.aspx?PRODUCT_ID=240011513&TITLE_CATEGORY_ID=250001550&PARENT_CATEGORY_ID=250001547
И си ги бях купила от Метро- Бургас (преди 2 години) !!! Бяха с около 30-40 лв. по-евтини отколото по  спортните магазини в китния ни град:)
Ако успя да намеря същите, пак ще си купя, без да се замислям.

01.04.09
15:47

За сега съм най-доволен от Умбро и Асикс . Миналата година буквално ги скъсах от тичане , сега отново съм с Умбро , вярно 139лв. са във фирмения магазин , но съм предоволен .

29.03.10
12:30

Здравейте,

Най-напред поздравления за високото качество на материалите по темата “обувки за бягане”.
Отскоро отворихме магазин за ортопедични обувки (в това число и спортни), казва се ХодиЛеко http://www.hodileko.bg/ Представляваме една яка американска компания - AETREX,  http://www.aetrex.com/. Ползваме скенер, който анализира основните особености на стъпалата и препоръчва точните обувки и стелки според размерите на стъпалото и профила на свода.

Имаме спортни обувки които са за различни типове стъпала, за различна употреба и с различни ширини.
С пожелания за пълноценен джогинг сезон!

ХодиЛеко

11.04.10
10:29

Купих си маратонки за бягане на Adidas.
Сводът на стъпалото ми е доста нисък, не е баш плосък, но клоня към дюстабан.
Добра идея ли ще е да си взема ортопедични стелки и с тях да си ползвам маратонките за тичане?

11.04.10
11:39

и моят свод  е като твоя shoshity използвам ортопедични стелки (частични само на свода - 12лв.) дори и за ботушите си на 10см. НО повечето маратонки си имат достатъчен . Аз харесвам класическия кец на Reebok - сводът му ми е идеален (не го използвам за бягане) ! За бягане използвам доста неподходящи маратонки... или за бадминтон (тенис) Victor или ниски Kappa… не съм си купувала спец. за бягане , но когато “хвана” намалени в някой сайт може и да поправя грешката!

Т. Тодорова

07.02.12
14:12

Темата е супер ! Радвам се,че я “изрових” ! :))
Имам въпрос за обувките,с които трябва да се тренира,примерно тае-бо,кардио комбо,тренировки с повече подскоци - обувки за бягане подходящи ли са (понеже смятам да започна да тичам,когато се махне снегът) или трябва да се насоча към нещо друго ?

Аз съм най-доволен от Nike маратонките, въпреки, че подметката подметката на Adidas е много по-здрава. Също така нося и Puma. Общо взето аз съм фен на тези 3 марки и съм много доволен от тях. Препоръчвам ги на всеки :)

Т. Тодорова

12.02.12
01:06

За марките -ок,и аз съм фен на тези 3 точно :),но като модел не знам какво да избера...за тичане ли да са,за тенис ли да са...нямам идея кое ще е окей за такова скачане,подскачане и безумно размятане в диаметър от 2-3 метра :D + силовите тренировки .Сложна работа (поне за мен)..

12.02.12
10:50

Аз все си мисля, че всички тези реклами за помощта и полезността на  “маратонки за тичане”, бутонки  и други  пособия за спорт е доста преувеличена. В реалност никой не може да си купи бутонки като на Меси - те са произведени точно и специално за него и колкото и да си купуваме f50 няма да играем като него. Същата работа е с маратонките на Болт, тенис-ракетата на Надал и т.н. Моя съвет е: Не гледай марката. Купи си нещо което ти е удобно. Това, че е адидас няма да ти даде още 5км скорост или нещо такова. Всичко това е маркетингов трик.. за да може хората да си купуват по-скъпото и “уж” по-качественото.

Мнението беше редактирано от mitkoDimitrov на 12.02.12 10:50.

Т. Тодорова

20.02.12
09:21

В крайна сметка се спрях на Adidas adiPrene (модел от не кой знае какъв клас,но ми е доста комфортно в тях).
Пробвах и тези ,но номерата,които имаха ми се разминаваха с 1/2 нагоре и 1/2 надолу,за съжаление...Не са красиви,но никога не съм обувала нещо по-удобно.

29.03.12
21:11

Здравейте. Искам да попитам по-напредналите хора от мен в тези област защото много от скоро почнах да тичам. Занимавам се с фитнес вече 6-7 години, и с шосейно колоездене от 2. Но поради факта че станах студент и вече нямам велосипед под ръка, се обърнах към други Кардио тренировки като тичането. Проблемът беше че никога не съм обичал да тичам защото болката която изпитвах в сърцето и гърдите беше непоносима. Рискът да изгъбя всякаква форма ме накара да преглътна тези болки, и за мое удивление тези болки намаляха до почти минимални. Друг остана проблемът с плюските и болките в ходилата. Ето тук идва моят въпрос, какви обувки може да ми препоръчате които да изключат болките в краката ми? Четох за ходила и тн, с нормален свод съм. Гледах модели на Асикс и ми изглеждат като всички други, немога да ги пробвам, защото в магазините наоколо няма. Друг остава проблемът с цените. Немога да си позволя да дам 150 лева за обувки. Ако някой може да ми препоръча някакви хубави обувки, за по-малко пари ще съм много благодарен.
Пробвах в един магазин Пuma-osu-nm и не бяха като нищо което съм носил до сега, някои има ли мнение за тях?

03.04.12
21:50

Едно много интересно четиво написано от учени от Харвард за тичането с и без обувки...

http://barefootrunning.fas.harvard.edu/

29.10.12
15:57

Отзиви за Вайбрам ФайвФингърс? Аз смятам да си купя модела им Байкила. Всички ревюта са отлични, но ще се радвам да чуя мнения и тук. Когато поръчам моите и аз ще се изкажа. :)

Здравей и от мен :)
Аз съм заек в тичането и изобщо в спортуването, но съм изключително щастлива, когато го правя. Тъй като идва зима моля за съвет с какви обувки да тичам в парка?

10.01.15
00:13

Много полезна статия!

Мнението беше редактирано от Boris Boriosv на 12.01.15 10:20.

Наистина много полезно, аз имам мизуно и разликата в бягането е огромна. Превръща се в удоволствие.

05.03.15
14:58

Здравейте и от мен,

Много добра статия. Позволявам си да допълня две неща:

1. Относно по-горе изброените производители на обувки за бягане, авторът е пропуснал един сериозен такъв, а имено - Saucony. Едни от най-популярните им модели са Triumph, Guide, Ride, Hurricane, Mirage, Kinvara и т.н.

2. Стелките на обувките ви за бягане също са от голямо значение. Аз ползвам CurrexSole от години и мога само да ги препоръчам.

Като човек бягащ от дете, мога да кажа че обувките за бягане ще намерят вас, а не вие тях! И когато това стане, не забравяйте да пробвате и експериментирате с нови модели, като превантивна мярка срещу контузии.

Аз съм фен лично на Асикса, някой беше казал, че са доста грозни - в голяма грешка си приятелю, зависи от модела. Лично моите постоянно ме питат откъде са, колко пари са, и ги хвалят, че са били страшни. Освен външния вид и са определено адски удобни, преродих се буквално с тях. Тичам от доста малък като съм тичал със стоножки и какви ли не глупости, но с високите маратонки е друго, може и да е повлияно от факта, че почнах да нося и ортопедични стелки, но явно комбинацията е много добра ! Силно препоръчвам на хора, които имат проблеми с тичането и болки в колена, глезени и различни части на краката, първо се консултирайте да не би да имате проблем със стъпалата, тъй като в България това са кажи речи повече от 50% от хората, но по-голямата част не го знаят. И определено си вземете и маратонки, друго си е с тях, имам доволни приятели и от Адидас и Мизуно, лично моя Адидас за тичане не ми е чак толкова удобен като Асикса. А до автора на темата където беше написал да не се опитваме да тичаме боси, защото не сме като кенийците, мммм може доста да се поспори как трябва да се тича, ако питате мен ако имате възможност и трева тичайте боси !!!

05.08.15
19:48

Модерация: Непозволено съдържание!
Моля, спазвайте правилата на форума!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.08.15 20:12.

07.08.15
13:34

Много полезна информация! :)

21.08.15
23:56

Да и аз съм най-доволен от Mizuno това е маратонката. :)

22.08.15
00:03

Модерация: Непозволено съдържание!
Моля, спазвайте правилата на форума!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.08.15 02:51.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1