07.04.09
15:17
КРЕМ С ИЗВАРА И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
150 гр. орехи (лешници)
250 гр. извара (обезмаслена и обезсолена)
белтъци
2 с.л. прясно мляко
пакетче ванилия
подсладител по желание (стевия, подсладител, мед и пр.)
замръзени плодове (ягоди, боровинки, малини)
Изпечете ядките във фурната и ги нарежете на парченца.
През това време разбийте с блендер изварата и млякото, докато не се получи твърда пяна. Разбийте на сняг и белтъците.
Прибавете към изварата ядките, ванилията, белтъците и подсладителя.
Разпределете крема в подходящи купички и отгоре залейте с горските плодове.
ТОПЧЕТА С ОВЕС И БАНАНИ
250 гр овесени ядки
1 ч.ч. прясно мляко
100гр стафиди (или микс от всякакви дребно нарязани сушени плодове)
2 бр. банана (не много големи)
кокосови стърготини
канела на вкус
За 1-2 минутки накиснете овесените ядки в чашата с прясно мляко. Така ядките ще набъбнат малко и ще поемат от вкуса на млякото.
Двата банана се намачкват с вилица, докато не станат на кашичка. Към тях се прибавят стафидите (сушените плодове) и овесените ядки. Тази смес се разбърква хубаво и се доовкусява с мед и малко канела.
От забърканата смес се оформят средно големи топчета, които внимателно се овалват в кокосовите стърготини.
Слагат се в хладилника за около 40 минути за да стегнат.*
*Топчетата най-добре да се консумират в първата част на деня и с нещо протеиново :)
ЛЕДЕН МУС
600 гр ябълки
80 гр подсладител
сметана ( колкото желаете )
канела
Изсипете течната сметана в подходящ съд и я сложете на студено заедно с бъркалките на миксера.
Измийте ябълките, нарежете ги на четвъртинки, почистете ги и ги сложете на котлона с подсладителя, канелата и ½ чаша вода да поврат 15 минути. След това разбиите в миксера докато стане на пюре и приберете в хладилника за 2 часа.
Точно преди да сервирате, разбъркайте сметаната и я напълнете купичките на половина с ябълково пюре, наполовина със сметана.
Темата беше редактирана от emzo на 07.04.09 15:56.
Ето още нещо, но солено:
Пица с моцарела и домати
Направете тесто от пълнозърнесто брашно
3 домата
2 супени лъжици горчица
200 гр моцарела
пресен чесън
зехтин
подправки: босилек, пипер
Разстелете тънък пласт тесто на намазнена тавичка. Отгоре намажете с горчица.
Подредете отгоре нарязаните на филийки домати, нарязания на ситно чесън, босилека и покрийте с резенчета моцарела.
Сложете подправки на вкус, поръсете отгоре със зехтин и печете 25 минути във фурна, загрята до 210 градуса.
Мнението беше редактирано от Ambriel на 07.04.09 15:42.