26.01.05
11:17
Темата е модерирана от Mr_Muskul
Моля за информирано мнение по въпроса. За съжаление съм на работа и нямам време да се ровя по подробно из форума.
В момента съм в период за маса и по принцип ходя през ден.
173 см съм висок 75 килограма (минимум не знам колко точно съм но
под 80 ;-) )
така се случи че се наложи да отложа една тренировка и една да изместя ден напред.
и тренирах три дни подред събота,неделя, понеделник
вторник почивах. Забелязах след третата тренировка се релефя
горил съм мазнини през нощта. Това и на следващия почивен ден !Тренирам през седмицата вечер а събота и неделя сутрин.
та въпроса ми е как човек разбира че е претренирал или
просто не яде достатъчно и организма гори мазнини.
До колко часа преди лягане може да се яде и по колко ?
Поздрави, Chaos
Здравей! Ще “нахвърля” някои неща подред:
1. При режим с цел покачване на мускулната маса, в случай че се наложи да пропуснеш тренировка/и е добре след това да продължиш оттам, докъдето си стигнал, без да нарушаваш ритъма като сгъстяваш заниманията. По-голямата почивка би се отразила положително, докато повечето тренировки, могат да доведат до претрениране, както и сам си се досетил :wink:
2. При едно добре балансирано хранене, загубата на подкожни мазниини е нормално да възникне при гореописаните обстоятелства. И все пак ми се струва, че храненето не е особено обилно (достатъчно) според целите.
3. Претренирането по принцип е процес, когато се прояви като факт, вече е твърде късно за друго освен пълна почивка. Добре е, че си се сетил по-отрано... Индикацийте за претрениране са доста, но щом си в период на тренировки за маса, ето какво:Добрата тренировка за маса следва да бъде провеждана отначало до край с “бликащи” енергия и сила. След самата тренировка трябва да се чувстваме енергизирани, не изтощени и да имаме сили за още...., но да спрем дотук. Ако тренировката ти е била такава, а вече не е, знаеш какъв извод следва от това. Иначе показатели за претрениране биха могли да бъдат по-слабата енергия и сила (в сравнение с предишните няколко тренировки). Смятам, че при всички случаи една 3-5 дневна почивка не би се отразила негативно, дори напротив.
4. Дали се храниш достатъчно можеш лесно да сметнеш и сам: за покачване на мукулната маса се нуждаеш от положителен енергиен баланс и достатъчно белтъчини.
5. Ако целта ни е да покачим мускулната маса, то редно е да се нахраним и преди самото лягане (да не говорим за методите, при които се будиш през нощта, за да ядеш). Разбира се, тук теорийте са противоречиви, но от гледна точка на сравнително дългото време, през което на организма няма да се “доставя” храна, аз предпочитам да си хапвам преди лягане. Колко - това си е строго индивидуално, гледай да няма бързоусвояващи се въглехидрати и да съдържа поне 30тина грама белтъчини.
Надявам се да съм помогнал поне малко.
Поздрави! :)
Благодаря много за обширния отговор. ;-)
Значи изпробвах вечер преди лягане във въпросните дни да не ям абсолютно нищо 2 часа преди лягане и нощем се будя в 4:30 като по часовник със страхотен глад. Лошото е че налитам на сладко..
просто страхотно много ми се яде сладко.. точно тогава :-)
абе каквото ми падне пред очите из хладилника.. но съм като робот
Иначе не обичам сладко изобщо..
това става винаги като си правя такива експерименти..
За претренирането си абсолютно прав ще го коригирам..
пуста му и работа.. как ми бърка нещата. :-)
По-здрави, Chaos.
26.01.05
18:58
Един-два часа преди лягане хапни високо белтъчна комбинация, извара с яйца, яйца с месо, яйца с риба или друга. Отношението на белтък към жълтък да е не по голямо от 7:1, а жълтъците да не превишават 3. От там нататък си сметни колко белтък ти трябва.
Тук е мястото да попитам: Image, а непосредствено преди лягане ако се нахраним по гореописания начин. Дали би имало някакъв проблем относно усвояването на храната. Според мен не, а според теб?
27.01.05
18:10
По начина, който съм описал няма да е проблем.
Благодаря за инфото...
Много ценен е този форум още повече че наистина пишат само сериозни .. хора и получавам точна и смислена информация
[quote author=“TheChaos”]Благодаря за инфото...
Много ценен е този форум още повече че наистина пишат само сериозни .. хора и получавам точна и смислена информация
Да, тук сме най-вече... хора. :lol:
2-3 обезмаслени кисели млекца също не са лоша алтернатива (или допълнение ако е едно) на яйцата.