Какво се случва с протеина, който идва в повече на организма?

10.05.09
19:48

Четох, че отивал в подкожни мазнини, пък ми казват друго - че се отделял. Кое последно?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

10.05.09
19:58

Превръща се в мазнини.

10.05.09
20:20

:D ... я покажи това което си чел че ми е много интересно

10.05.09
20:22

Заминава си с изпражненията. Белтъчините не могат да се запасяват като въглехидратите, за мазнините не съм сигурен. Не усвоения протеин отива право в тоалетната. Затова се препоръчва да се яде по-малко но по-често. Затова има формули с които се изчислява количество протеин, което се усвоява.

10.05.09
20:25

“Ако поемате повече протеини от необходимото, те ще се складират в тялото под формата на мазнини. Всички излишни калории, независимо дали са получени от мазнини, протеини или въглехидрати, се натрупват преработени като мазнини.” Това намерих по въпроса. Очаквам коментар по темата от по-вещите в тази област.

10.05.09
20:27

Моята информация е от учебника по биохимия

Мнението беше редактирано от aleksander на 10.05.09 20:32.

10.05.09
20:28

За втори клас ли ? Само по правописа си личи , че не си вещ . Оправи поне него ;)

10.05.09
20:29

Тялото може да използва определено количество протеин (около 2гр на кг активно тегло) на ден. Останалия го прави на захар. Процесът (глюконеогенеза - gluconeogenesis) има отпадни вещества, които може да бъдат вредни при големи количества и периоди.

Иначе да, след като стане на захар и не може да се използва в момента, то става на мазнини за складиране.

С по-горния пост визирах автора на темата .. както и да е / nvm /

Мнението беше редактирано от tonu на 10.05.09 20:31.

10.05.09
20:34

То е ясно. Повече от 2гр/кг е достатъчно.

10.05.09
23:35

в тоалетната.

11.05.09
19:24

Една част от излишъка става на подкожна мазнина,друга част се разгражда и преработва от черния дроб и бъбреците и се изхвърля с урината.Излишъкът натоварва тия органи.

казано от tonu на 10.05.09, 20:29:

Тялото може да използва определено количество протеин (около 2гр на кг активно тегло) на ден. Останалия го прави на захар. Процесът (глюконеогенеза - gluconeogenesis) има отпадни вещества, които може да бъдат вредни при големи количества и периоди.

Иначе да, след като стане на захар и не може да се използва в момента, то става на мазнини за складиране.

С по-горния пост визирах автора на темата .. както и да е / nvm /

Нали за да се предизвика глюконеогенеза трябва тялото да е останало без глюкоза/гликоген за енергийните си нужди. При положение, че има достатъчно въглехидрати предполагам чрез отделителната система протеина ще се изхвърли от тялото. Самото то винаги предпочита най-изгодния енергиен процес (спестява количество работа).  8-/

12.05.09
08:22

Какво се случва с протеина, който идва в повече на организма?

Каквото се случва с всякo нещо което има ккал. и идва в повече от нуждите на организма - превръща се в подкожни мазнини. ;-)

MA

12.05.09
11:26

Aбе пичове, що говорите глупости ми не е ясно ?

КАЛОРИИТЕ от протеините МОЖЕ да се превърнат в мазнини, самия протеин НЕ МОЖЕ !

Кофти е, че като се прекалява с протеина тялото може да се дехидратира, нужно е по-голямо количество вода, за да може организъма да се отърве от излишния протеин...
Също колкото повече протеин приемате, толкова повече калций отделяте, затова също не трябва да се прекалява...

Това е по темата, не виждам къде е смисъла да теглите локуми .

14.05.09
10:00

казано от Mamularin на 12.05.09, 11:26:

КАЛОРИИТЕ от протеините МОЖЕ да се превърнат в мазнини, самия протеин НЕ МОЖЕ !

Първо, калория е единици за измерване на енергия.

Второ, приетия с храната протеин в организма се разгражда до амино, след това следва няколко пътя:

а) ако организма има нужда от него се използва за синтез на белтък или други биомолекули

б) ако организма вече има необходимото количество амино ( или няма никакво ), новопостъпилия протеин ( тоест амино ) в случея излишно амино се конвертира в черния дроб до захар чрез два процеса, единия - дезаминиране, който отстранява нитрогена от аминото и го превръща в амоняк който пък после черния дроб прави на урея която се изхвърля от организма, а другия - глюконеогенеза, който синтезира захар от не-въглехидратни въглеродни структури като млечна киселина, глицерин и гликогенични амино киселини ( тоест това са амино киселините които могат да се използват за направата на захар ).

Това са амино киселините които могат да се конвертират до захар, както виждаш това са 18 от всички 20 амино киселини и 5 от 8-те незаменими:

Glycine
Serine
Valine
Histidine
Arginine
Cysteine
Proline
Alanine
Glutamate
Glutamine
Aspartate
Asparagine
Methionine
Isoleucine
Threonine
Phenylalanine
Tyrosine
Tryptophan

в) конвертираната захар се използват като енергия или за други процеси ако има нужда от нея, ако не - организма я складира като гликоген или конвертира до мазнини които после се складират като подкожни мазнини

http://en.wikipedia.org/wiki/Calorie

http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_in_nutrition

http://en.wikipedia.org/wiki/Deamination

http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis

http://en.wikipedia.org/wiki/Glucogenic_amino_acid

http://en.wikipedia.org/wiki/Glycogenesis

http://en.wikipedia.org/wiki/Kreb_cycle

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.05.09 13:45.

14.05.09
11:58

Всичко което си написал е така с изключение на частта, че излишният протеин става на мазнини. Глюконеогенезата не настъпва при излишък на протеин, а при нужда на организма от въглехидрати. Тоест:

1. Излишен протеин + 0 въглехидрати = глюконеогенеза и усвояване на калории от белтък
2. Излишен протеин + въглехидрати = никаква глюконеогенеза и неусвояване на калории от белтък

И горната сметка е отговора на анкетата :) .

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 14.05.09 12:01.

14.05.09
13:38

казано от Cherniq_Konan на 14.05.09, 11:58:

Всичко което си написал е така с изключение на частта, че излишният протеин става на мазнини.

Ами става. За съжеление.

казано от Cherniq_Konan на 14.05.09, 11:58:

Глюконеогенезата не настъпва при излишък на протеин, а при нужда на организма от въглехидрати.

Това е единия процес да, но има и друг - дезаминиране, писал съм за него, има и линк в предния пост. Прегледай и линка за Цикъла на Кребс. ;)

http://sandco.net/shop/index.php?main_page=document_general_info&cPath=72&products_id=154

Putting it all together, protein eaten in excess of body protein needs is surplus amino acids and cannot be stored in the body as such. Amino acids have to be converted to other compounds, therefore, stripped of their nitrogen and converted to acetyl CoA (either directly or indirectly, through pyruvate). If the energy requirements of the body have been met, acetyl CoA is not broken down any further. Instead, it is used to make fatty acids and is stored as body fat.

The bottom line is, excess protein is not a muscle building food but a fat-building food. To the extent it is used for energy, carbohydrates would do a more efficient job and at a lower cost.

казано от Cherniq_Konan на 14.05.09, 11:58:

1. Излишен протеин + 0 въглехидрати = глюконеогенеза и усвояване на калории от белтък
2. Излишен протеин + въглехидрати = никаква глюконеогенеза и неусвояване на калории от белтък

Аха.. тия ккал. просто се изпаряват? Де да ставаше така. Което организма не може да използва като амино го преработва до захар/мазнини и го складира като подкожни мазнини. Simple as that.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.05.09 13:50.

14.05.09
14:24

Да, но :) ... Това е откъс от това, което си пуснал като линк самия ти.

http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_in_nutrition

Excess consumption

The body is unable to store excess protein. Protein is digested into amino acids which enter the bloodstream. The body maintains a constant concentration of amino acids. Excess amino acids are converted to other usable molecules by the liver in a process called deamination. Deamination converts nitrogen from the amino acid into ammonia which is converted by the liver into urea in the urea cycle.

Още едно от нещата, който си цитирал:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis

This process occurs during periods of fasting, starvation, or intense exercise and is highly endergonic. Gluconeogenesis is often associated with ketosis. .

И точно защото и двата процеса натоварват черния дроб и бъбреците в повече, а диетите богати на прекалено много белтъци изключват малко или много другите макроелементи се казва, че човек си прецаква бъбреците от много белтък.

Вземи пример и от практиката - диета на Дюкан. Мисля, че е глупава диета, но въпреки това практически доказва това това за което говорим.

Склонен съм да се съглася, че ако се храниш нормално със средни количества мазнини, въглехидрати и белтъци, пак ще имаш глюконеогенезе и ще изразходваш някаква енегрия от протеинови източници, НО това е по-скоро изключение, а не правило, защото  организма се старае на поддържа стабилно, еднакво, равномерно, предвидимо състояние на всички процеси в организма - хомеостаза. Тоест в даден момент от деня, ако малко или много не ти достига глюкозата - ще се синтезира някакво количество от невъглехидратни източници с цел да се поддържа постоянно ниво, но като цяло по-голямата част от неусвоения белтък(след приспадане на този отишъл за поправка, поддържане и хипертрофия) отива на боклука, междувременно натоварвайки бъбреци и черен дроб.

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 14.05.09 14:26.

14.05.09
15:34

И двамата казвате почти едно и също обаче не може да се разберете. Единия казва, че ако организма има нужда от въглехидрати чрез глюконеогенезата протеина се използва за тази цел, другия казва, че ако си на 0 въглехидрати и излишен протеин той преминава през процеса глюконеогенеза и ... Писах само за да доизясня :)

14.05.09
16:38

Обаче при всички случаи както и да се използва тоя протеин,азотните му вещества трябва се отделят и изхвърлят от организма.Както и да се преработи в мазнини или да не се преработи,азотните вещества са излишни и токсични за организма.Черният дроб ги преработва в урея,а бъбреците ги изхвърлят разтворени в урината.И двата органа имат определен капацитет.Когато бъде надхвърлен започват някои проблеми.

Мнението беше редактирано от Миро на 14.05.09 17:15.

14.05.09
19:05

казано от Cherniq_Konan на 14.05.09, 14:24:

Вземи пример и от практиката - диета на Дюкан. Мисля, че е глупава диета, но въпреки това практически доказва това това за което говорим.

Единствената причина поарди която се свалят кг. докато си на тази, с извинение, малоумна диета, е защото си на - ккал ( то това е вярно за всички диети де ).

Другото няма какво толкова да го коментирам, защото ( пишем едно и също ) бях написал нещата които ти ги пишеш, но пак ще повторя - единия процес е когато не приемаш въг., другия когато приемаш повече от необходимото белтък ( амино ). Въпроса опира до това, че излишния белтък ( амино ) както всичко друго излишно се преработва и складира като подкожни мазнини, а не просто да изчезва или да се изхвърля от организма както е основната заблуда сред повечето хора. За съжеление. ;)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.05.09 19:14.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1