Висок LDL холестерол преди цикъл

05.06.09
08:04

незнаех за кой раздел съм, но реших да пиша в този. въпроса ми е следния: вчера си направих липиден профил защото мислих да почвам стероиден цикъл, но LDL холестерола ми е 4.20mmol\l.
моля предложете начини за сваленето му и покачването на HDL. на 20години съм 194cm, от 104кг свалих на 94, защоото исках да почна цикъл при възможно по-нисък BF%.
ето и сички данни от от липидния профил:
CHOL 5.34mmol/l
HDL 1.05 mmol/l
TG 1.28 mmol/l
LDL 4.20 mmol/l
p.s направих си и на общия тест 6.57ng/ml

05.06.09
11:18

Има лекарства, които влизат в обменните процеси на черния дроб и тънките черва, но подробности не мога да ти кажа- вече това е работа на лекари.
Това което съм чел е, че от ненаситени ВМК ( омега 3 и омега 6) се подобрява профила на липопротеините с ниска плътност, тъй като се включват в синтеза на тези с висока плътност. По принцип при здрави хора в различните тъкани и главно в ч.дроб има специални рецептори за ЛПНП. Улавят специфичния за ЛПНП апоБ-100 белтък. С ендоцитоза се приема, после се доразгражда и т.н. При теб има явно увредени рецептори, което се предава и по фамилна черта. Ако не е генетично, дори да приемаш много холестерол ефекта е по-мек (хиперхолестеролемия).
Увеличената способност за лизозомите да разграждат ЛПНП зависи явно от тия незаменими ВМК, тъй като Гама-линоленовата к-на (продават я като Evening Primrose Oil) я дават и че подобрявала количеството на ЛПНП, освен че културистите я пият, за да стимулира производството на простагландини.
За хиперхолестеролемията се прилагат лекарства, които свързват жлъчните к-ни в храносм. тракт или потискат ендогенната синтеза на хиолетерол. На ЛДЛ не знам колко му е нормата, но общо холестерола ти е повече ( нормата май беше 175мг/ 100мл , а твоето като се преобразува май е повече). Благоприятен ефект има приема на рибено масло, понеже има ейкозопентаенова к-на, която е за тромбоксан 3 (друг ейкозаноид, който се има предвид в заболяванията). Заедно с линоловата и линоленовата к-ни  (зехтин, риба, фъстъци) е главния фактор за снижаване  на плазмения холестерол и предпазване от съдови заболявания.

Ти почваш стероиден цикъл и нещата стават много сложни. То не мога да ти кажа в подробности, но всеобщия факт, че стероидните хормони (и дериватите им) са производни на холестерола - и децата ще се сетят, че слагаш на повишения холестерол още отгоре. Разбира се това е грубо сравнение, но за обща представа може да мине. За лекарства не мога да ти дам информация. Знам че тютюнопушенето улеснява окислението на ЛПНП, което е начален етап в образуването на атеросклеротични плаки, така че е добре ако пушиш да спреш (изобщо!).

Мнението беше редактирано от introducer на 05.06.09 11:20.

05.06.09
14:18

Като цяло това, което ще кажа са общи неща, които по принцип са верни и са проработили в примерно 9 от 10 случая с които съм се срещал. Не е невъзможно обаче при теб поради една или друга причина да не работят, така че не разчитай на тях на 100%.
За да свалиш LDL-а ще трябва да намалиш боклуците в храната си (за да го докараш до такава цифра би трябвало да има доста от тях). По-малко преработвани мазнини и въглехидрати, минимално преработвана храна общо взето (тоест, здравословно хранене - не винаги проблемът е в храненето, но олиото,захарта и множеството дори по-гадни боклуци могат да бъдат доста добра причина за висок холестерол). Малко рибено масло (5-6 грама дневно примерно) също може да се отрази добре.
За да свалиш и триглицеридите ще е добре да намалиш общото количество въглехидрати също така (за мен това ти е най-сериозния проблем, аз моите над 0,6 не съм ги виждал никога, тези 1,28 ми се струват адски високи).
За по-висок HDL при мен поне помогна увеличаването на маслото и яйцата, помогна и при доста други хора. Успеваемостта на това специално е много висока.

06.06.09
09:06

парадокса е че вече 2 месеца съм на НВД, свалих 8кг, не ям боклуци изобщо, въглехидратите предимно ги набавям от овсени ядки. Как да намаля нещо което не ям (имам предвид junk foods). Като за начало ще си купя рибно масло и ще увелича зехтина.

07.06.09
18:30

А да, и за зехтина : когато се пържи със зехтин, висшите му мастни киселини им се хидрогенират връзките и стават или като обикновените мастни к-ни или трансхидрогенирани - което си е отрова. Затова на салатки, не пържено.

казано от The_scouser на 06.06.09, 09:06:

парадокса е че вече 2 месеца съм на НВД, свалих 8кг, не ям боклуци изобщо, въглехидратите предимно ги набавям от овсени ядки. Как да намаля нещо което не ям (имам предвид junk foods). Като за начало ще си купя рибно масло и ще увелича зехтина.

Какво разбираш под НВД ? :) Демек какво ядеш ?

18.06.09
20:30

ми въглехидратите си ги набавям само от овесени ядки. другото е месо,яйца, извара и зеленчуци

казано от The_scouser на 18.06.09, 20:30:

ми въглехидратите си ги набавям само от овесени ядки. другото е месо,яйца, извара и зеленчуци

Ако са ти ниски мазнините, които приемаш, ще ти е нисък и HDL - холестерола. Относно LDL- холестерола - обикновено това е маркер за някакво възпаление или стрес в/за организма, тъй като една от основните функции на холестерола е възстановителна/противовъзпалителна. Моят съвет е да хапваш повече естествени животински мазнини - масло, заквасена сметана, сланина. Разбира се, рибено масло и зехтин :)

ЛР

19.06.09
12:54

казано от introducer на 07.06.09, 18:30:

А да, и за зехтина : когато се пържи със зехтин, висшите му мастни киселини им се хидрогенират връзките и стават или като обикновените мастни к-ни или трансхидрогенирани - което си е отрова. Затова на салатки, не пържено.

малко офф-топик:

Всъщност, е добре да се уточнява какво точно означава “пържене”, понеже различните хора разбират различни неща :)

Относно термичната обработка два са факторите, които е добре да имаме предвид:
- температурата
- продължителността на термична обработка

Освен това, противно на циркулиращите из информационното пространство митове, няма начин да произведем хидрогенирани мастни киселини в домашни услови. :)

От друга страна, производството на свободни радикали не е особено трудно.

Относно термичната устойчивост на моно-ненаситените мастни киселини (в случая - зехтин) е почти толкова добре колкото и на наситените мастни киселини (а те са шампиони в тази дисциплина).

Но това вече идва доста извън темата, така че - поздрави от мен :)

ЛР

19.06.09
12:58

казано от The_scouser на 05.06.09, 08:04:

незнаех за кой раздел съм, но реших да пиша в този. въпроса ми е следния: вчера си направих липиден профил защото мислих да почвам стероиден цикъл, но LDL холестерола ми е 4.20mmol\l.
моля предложете начини за сваленето му и покачването на HDL. на 20години съм 194cm, от 104кг свалих на 94, защоото исках да почна цикъл при възможно по-нисък BF%.
ето и сички данни от от липидния профил:
CHOL 5.34mmol/l
HDL 1.05 mmol/l
TG 1.28 mmol/l
LDL 4.20 mmol/l
p.s направих си и на общия тест 6.57ng/ml

Според референтните граници:

холестерл - 3,2 - 5,6
HDL - 0,91 - 1,29
TG - 0,6 - 2,2
LDL - мъже 1,81 - 4,91

си напълно в норма :)

относно HDL - стойностите му се повишават при консумация на повече мазнини (в частност наситени такива)
относно LDL - неговите стойности както и тези  на TG (триглицеридите) се повишават при повишена консумация на въглехидрати

поздрави и успех :)

19.06.09
17:19

казано от Лазар Радков на 19.06.09, 12:54:

казано от introducer на 07.06.09, 18:30:

малко офф-топик:

Всъщност, е добре да се уточнява какво точно означава “пържене”, понеже различните хора разбират различни неща :)

Относно термичната обработка два са факторите, които е добре да имаме предвид:
- температурата
- продължителността на термична обработка

Освен това, противно на циркулиращите из информационното пространство митове, няма начин да произведем хидрогенирани мастни киселини в домашни услови. :)

От друга страна, производството на свободни радикали не е особено трудно.

Относно термичната устойчивост на моно-ненаситените мастни киселини (в случая - зехтин) е почти толкова добре колкото и на наситените мастни киселини (а те са шампиони в тази дисциплина).

Но това вече идва доста извън темата, така че - поздрави от мен :)

Да, напълно е възможно. По принцип това което казах го пишеше някъде из бб-тийм , а те свалят от уикипедиа, което клони да е правдоподобно, но като се замисля пък от друга страна, интересно как ще ги хидрогенираме двойните връзки в тигана.

За свободните радикали е особено деликатно.. Те се получават в метаболитни условия и ще е интересно как мастните к-ни преминават каскадата от процеси. Синглетен кислород в домашни условия не се връзва. Може би се инхибира глутатион редуктазата,а тя оперира в черния дроб. Може би в резултат от чернодробно заболяване?.. Абе нещата миришат малко и на предразположеност в известна степен. Едва ли има обширни наблюдения по въпроса.. Ако имаш инфо дай да прочета, че ми стана интересно

ЛР

20.06.09
07:50

казано от introducer на 19.06.09, 17:19:

Да, напълно е възможно. По принцип това което казах го пишеше някъде из бб-тийм , а те свалят от уикипедиа, което клони да е правдоподобно, но като се замисля пък от друга страна, интересно как ще ги хидрогенираме двойните връзки в тигана.

За свободните радикали е особено деликатно.. Те се получават в метаболитни условия и ще е интересно как мастните к-ни преминават каскадата от процеси. Синглетен кислород в домашни условия не се връзва. Може би се инхибира глутатион редуктазата,а тя оперира в черния дроб. Може би в резултат от чернодробно заболяване?.. Абе нещата миришат малко и на предразположеност в известна степен. Едва ли има обширни наблюдения по въпроса.. Ако имаш инфо дай да прочета, че ми стана интересно

Здравей приятелю,

относно свободните радикали си мисля, че можеш да погледнеш нещата от друга посока - а именно - какво се случва с мастни киселини още преди да са постъпили в организма ни.

Първо, какво е свободен радикал?
Свободен радикал е вещество, което има несподелен електрон, т.е. електрон, който не се намира в електронна двойка с друг електрон. Бидейки несподелен - той е изключително реакционно способен и много лесно се свързва в дойка с друг електрон. Т.е. въпросното съединение много лесно встъпва в реакция.

От своя страна полиненаситените мастни киселини имат 2 или повече двойни връзки. Тук имаме следния случай:
- двойната връзка е доста по-нестабилна от единичната и изисква доста по-малко енергия, за да бъде разкъсана
- колкото повече двойни връзки има молекулата - толкова по-слаба е всяка от тях (това е заради електронната плътност)

Как действа свободния радикал?
Радикалът търси молекула, от която да си “открадне” електрон, с който да образува двойка със своя свободен електрон. “Открадвайки” електрон от друга молекула - въпросната от своя страна се превръща в свободен радикал.

Свободни радикали се получават при наличие на някои от следните условия:
- висока температура
- високо налягане
- радиация (примерно слънчева светлина)
- химическа реакция

Това е и основната причина за препоръката повечето мазнини да се държат на тъмно и хладно.

Е да обаче повечето растителни мазнини (в основата си до голяма степен - полиненаситени) преминават през високи температури, високо налягане и химическа обработка още преди да достигнат до бутилиране. Т.е. налице са достатъчно условия за образуването на свободни радикали и окисление на мастните киселини. А следствие от окислението е гранясването.

та така за полиненаситнеите мастни киселини и свободните радикали

поздрави :)

20.06.09
15:01

Ах, къде забутах учебника по химия :) Да, не споря, ненаситените мастни к-ни са много по-реактивоспособни от наситените, това е така. Но и ние си имаме редица схеми на “деактивация” на свободните радикали- а и витамините ни помагат допълнително. Така че като обобщение може да кажем, който пържи - да яде и повече плодове и зеленчуци :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1