29.01.05
14:18
Въпросът е дали да предпочета варените картофи като заместители на хляба? Т.Е. на закуска и обяд да ям вместо бял хляб - картофи(1-2 по-големички). По принцип малко се изкушавам като има “бел леб” на масата и понапълнявам от него - от компирите доколкото чувам не се напълнява(ама и ВЪОБЩЕ не се сваля, щото са бая въглехидратни)...
Поправете ме, ако съм на грешен път, БЛАГОДАРЯ!
Картофите, в зависимост от сорта си имат доста различен гликемичен индекс - от среден-до висок. Друго нещо, което влияе върху гликемичния индекс на картофите е начина им на приготовление - картофеното пюре е с по-висок гликемичен индекс.
От гледна точка на хранителна стойност /а и като ГИ съпоставка/, картофите несъмнено са за предпочитане пред белия хляб, но в твоя случай е по-добре да си осигуряваш въглехидратите от храни с определено нисък до среден гликемичен индекс, а картофите не са точно от тях.
Все пак зависи и от останалата част на хранителния ти режим, тренировката и целите които си си поставил.
29.01.05
17:22
доколкото знам картофите са с ГИ 74, а белия хляб с 69… :roll:
Не знам откъде имаш тази информация, но мисля, че не е съвсем точна :D. Най-малкото зависи от вида на хляба и сорта на картофите. Поне в данните, които имам аз /не мога да ги копирам, тъй като са в html формат/ белият хляб от различни видове е между 70 и 90, а картофите варират от 50 до 100, според сорта си и начина на приготовление, референтна стойност спрямо глюкозата.
Предвид вида на българския бял хляб /близък до турския, а него го дават с много висок ГИ/ и евентуално използване на пълнители, добавки и т.н., белият хляб в БГ, предполагам е с индекс близък до 100.