24.06.09
11:54
Здравейте!
Интересува ме как влияят върху кръвната глюкоза, респективно върху инсулина (ГИ) тези “високовалентни алкохоли”. На немски думата е “mehrwertige Alkohole”, така че в превод може да е и “многовалентни алкохоли” или нещо производно .. не съм сигурен.
Предполагам е свързано с подсладителите.
Ето примерен етикет (на диетичен продукт е):
Въглехидрати 67,6 гр
- от тях захар - 1,9 гр
- от тях високовал. алкохоли * - 33,3 гр
Отдолу със звездичка пише, че е обозначение за сладките компоненти на малтитол.
Ще се радвам някой да внесе малко яснота по въпроса.
Темата беше редактирана от Ради Хаджирадев на 26.06.09 20:17.
Всичко, дето завършва на -ол ще да е такъв алкохол - например глицерол, сорбитол... Доколкото знам не влияят на нивото на кръвната захар, но употребата им в големи количества не е препоръчителна (доколкото си спомням за сорбитола беше до 30 грама дневно).
24.06.09
21:46
Ставаше въпрос дали инсулинът ще остане нисък при приемане на такава храна. Примерно, ако правиш НВД, до колко това е подходящо..
29.06.09
13:06
Въпреки добрите си качества, полиолите са подсладители с много високо въглехидратно съдържание. От тях идва високото въглехидратно съдържание на дъвките и бонбоните без захар.
Например - бонбони „ORBIT” нямат захар, но съдържат 98 % полиоли. Един бонбон тежи 2,5 гр - това означава, че в него има 2,45 гр въглехидрати, което се равнява на 0,2 ХЕ. При дъвките съдържанието на полиоли е малко по-ниско, около 70 – 80 %. При шоколадите е около 45 – 50 %. Единствено изкуствените подсладители не съдържат въглехидрати.
Малтитолът е натурален, растителен подсладител и е абсолютно безвреден. Той се извлича от нишесте, добивано от зърнени култури. Този подсладител е всъщност дизахарид, получен чрез хидрогениране на малтоза (малцова захар)получена от разлагането на нишестето в ечемика и пшеничните зърна. Един грам малтитол съдържа 2,4 ккал, захарта съдържа 4 ккал. Другото му предимство е много ниският гликемичен индекс – 25. Абсорбира се много бавно в храносмилателната система и така се избягва рязкото покачване на глюкозата в кръвта. Пресмятането количествата е както при захарта – 1 ХЕ = 12 гр малтитол.
29.06.09
14:40
А, много добър момент да попитам - протеинов бар със съдържание от 30-40 гр въглехидрати под формата (най-вече) на малтитол може ли да се смята за вреден, дори ако се приема повече от веднъж дневно? И въпросните въглехидрати броят ли се в групата на дневните такива или на практика не се усвояват?
29.06.09
21:12
Другото му предимство е много ниският гликемичен индекс – 25. Абсорбира се много бавно в храносмилателната система и така се избягва рязкото покачване на глюкозата в кръвта.
Благодаря, че откликна на ЛС-то :)
Това ме интересуваше. При мен ставаше въпрос за диетичната серия на Corny. Съдържанието беше нещо от типа на 65% въглехидрати, от които 2% захар, 33% гореспоменатите алкохоли. Една “вафла” е 20 гр, но все пак исках да видя вмества ли се в НВД и ниските ГИ :)
30.06.09
06:59
При тези подсладители е налице разхлабващ ефект - при прием на големи количества сорбитол например. Сорбитолът се абсорбира добре, голямо количество вода навлиза в гастроинтестиналния тракт и може да възникне диария. Препоръчва се консумиране на различни видове от така подсладените диетични и диабетични продукти, както и количествата да са умерени. FDA изисква на тези продуктите да се поставят предупредителни надписи, при условие, че производителят смята, че потребителят би употребявал над 50 г. на ден. И все пак, количества дори под 50 г сорбитол дневно може да предизвикат прблеми при някои хора. Диария може да възникне и при консумация 10 г на ден. С малтитола положението е почти същото.
Какъв е извода накрая значи? :)
ДИетичната серия на корни се приема,че е от бавни въглехидрати,които не играят по инсулина много силно=> стават за нвд и всяка друга диета ?
13.07.09
09:48
Аз не ги считам за полезен продукт, въпреки това. Разглеждаме въпроса едностранчиво - това не прави Корни-то идеално.
Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 13.07.09 09:49.
13.07.09
15:11
Но предполагам го прави подходящо за еднократна употреба при невъзможност за други храни в даден момент.
14.07.09
05:34
Естествено. Да.
14.07.09
12:16
Но предполагам го прави подходящо за еднократна употреба при невъзможност за други храни в даден момент.
Аз дори за това не го бях замислил. Ставаше въпрос ако мноооооооооого ти се дояде вафла или нещо подобно, да намериш алтернатива - сладко нещо, което да затоволи “захарния” глад :) А и един бар е 20 гр, което си го прави перфектно за случая :)
П.П. Става дума за серията Corny Free, 20 гр. барове, но не знам дали се предлагат в Бългрия.
Между другото Wieder имат нисковъглехидратни протеинови барове с точно такива алкохоли.Хапвам си ги понякога аз :)
14.07.09
12:28
Между другото Wieder имат нисковъглехидратни протеинови барове с точно такива алкохоли.Хапвам си ги понякога аз :)
Е да, но едното струва центове някакви, а другото 4-5 лева ;)
25.08.09
13:54
Така наречените полиоли, за които съм писал и друг път, всъщност не са нито въглехидрати, нито алкохоли, а нещо по средата.
Към тях се отнасят глицерол, сорбитол, малтитол, лактитол и още няколко вещества. В хранителните продукти се влагат за да задържат влагата и да намалят гликемичния й индекс.
Макар и в някои сайтове на производители на хранителни добавки и протеинови барове да прочетете, че полиолите са “натурални” продукти, реалността е, че тези, които се произвеждат индустриално, не се извличат от плодове или мед, а се произвеждат чрез химична модификация на царевично нишесте в няколко фабрики в Германия, САЩ и Австралия.
Консумацията на повече от 20 грама на ден предизвиква или диария, или газове. В Европа е прието, че 1 грам полиол = 2.4 kcal и се декларират като част от общото количество въглехидрати. Гликемичния индекс на всички полиоли е нисък (под 30).
Особено трябва да се внимава при консумация на сладолед с полиоли - изяждането на повече от една порция (80 грама или 200 милилитра) гарантирано ще предизвика газове или диария :)
Пиша това, защото на продуктите, произведени в чужбина винаги има предупреждение за това, а на българските - нерядко няма (макар по закон производителите да са длъжни да го поставят на етикета).