Високовалентни алкохоли?

Здравейте!

Интересува ме как влияят върху кръвната глюкоза, респективно върху инсулина (ГИ) тези “високовалентни алкохоли”. На немски думата е “mehrwertige Alkohole”, така че в превод може да е и “многовалентни алкохоли” или нещо производно .. не съм сигурен.

Предполагам е свързано с подсладителите.

Ето примерен етикет (на диетичен продукт е):
Въглехидрати 67,6 гр
- от тях захар - 1,9 гр
- от тях високовал. алкохоли * - 33,3 гр

Отдолу със звездичка пише, че е обозначение за сладките компоненти на малтитол.

Ще се радвам някой да внесе малко яснота по въпроса.

Темата беше редактирана от Ради Хаджирадев на 26.06.09 20:17.

24.06.09
13:10

Всичко, дето завършва на -ол ще да е такъв алкохол - например глицерол, сорбитол... Доколкото знам не влияят на нивото на кръвната захар, но употребата им в големи количества не е препоръчителна (доколкото си спомням за сорбитола беше до 30 грама дневно).

Ставаше въпрос дали инсулинът ще остане нисък при приемане на такава храна. Примерно, ако правиш НВД, до колко това е подходящо..

29.06.09
13:06

Въпреки добрите си качества, полиолите са подсладители с много високо въглехидратно съдържание. От тях идва високото въглехидратно съдържание на дъвките и бонбоните без захар.
Например - бонбони „ORBIT” нямат захар, но съдържат 98 % полиоли. Един бонбон тежи 2,5 гр - това означава, че в него има 2,45 гр въглехидрати, което се равнява на 0,2 ХЕ.  При дъвките съдържанието на полиоли е малко по-ниско, около 70 – 80 %. При шоколадите е около 45 – 50 %.  Единствено изкуствените подсладители не съдържат въглехидрати.
  Малтитолът е натурален, растителен подсладител и е абсолютно безвреден. Той се извлича от нишесте, добивано от зърнени култури. Този подсладител е всъщност дизахарид, получен чрез хидрогениране на малтоза (малцова захар)получена от разлагането на нишестето в ечемика и пшеничните зърна. Един грам малтитол съдържа 2,4 ккал, захарта съдържа 4 ккал. Другото му предимство е много ниският гликемичен индекс – 25. Абсорбира се много бавно в храносмилателната система и така се избягва рязкото покачване на глюкозата в кръвта. Пресмятането количествата е както при захарта – 1 ХЕ = 12 гр малтитол.

А, много добър момент да попитам - протеинов бар със съдържание от 30-40 гр въглехидрати под формата (най-вече) на малтитол може ли да се смята за вреден, дори ако се приема повече от веднъж дневно? И въпросните въглехидрати броят ли се в групата на дневните такива или на практика не се усвояват?

казано от Ива Павлина на 29.06.09, 13:06:

Другото му предимство е много ниският гликемичен индекс – 25. Абсорбира се много бавно в храносмилателната система и така се избягва рязкото покачване на глюкозата в кръвта.

Благодаря, че откликна на ЛС-то :)
Това ме интересуваше. При мен ставаше въпрос за диетичната серия на Corny. Съдържанието беше нещо от типа на 65% въглехидрати, от които 2% захар, 33% гореспоменатите алкохоли. Една “вафла” е 20 гр, но все пак исках да видя вмества ли се в НВД и ниските ГИ :)

30.06.09
06:59

При тези подсладители е налице разхлабващ ефект - при прием на големи количества сорбитол например. Сорбитолът се абсорбира добре, голямо количество вода навлиза в гастроинтестиналния тракт и може да възникне диария. Препоръчва се консумиране на различни видове от така подсладените диетични и диабетични продукти, както и количествата да са умерени.  FDA изисква на тези продуктите да се поставят предупредителни надписи, при условие, че производителят смята, че потребителят би употребявал над 50 г. на ден. И все пак, количества дори под 50 г сорбитол дневно може да предизвикат прблеми при някои хора. Диария може да възникне и при консумация 10 г на ден. С малтитола положението е почти същото.

13.07.09
09:28

Какъв е извода накрая значи? :)
ДИетичната серия на корни се приема,че е от бавни въглехидрати,които не играят по инсулина много силно=> стават за нвд и всяка друга диета ?

13.07.09
09:48

Аз не ги считам за полезен продукт, въпреки това. Разглеждаме въпроса едностранчиво - това не прави Корни-то идеално.

Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 13.07.09 09:49.

Но предполагам го прави подходящо за еднократна употреба при невъзможност за други храни в даден момент.

14.07.09
05:34

Естествено. Да.

казано от RogerF на 13.07.09, 15:11:

Но предполагам го прави подходящо за еднократна употреба при невъзможност за други храни в даден момент.

Аз дори за това не го бях замислил. Ставаше въпрос ако мноооооооооого ти се дояде вафла или нещо подобно, да намериш алтернатива - сладко нещо, което да затоволи “захарния” глад :) А и един бар е 20 гр, което си го прави перфектно за случая :)

П.П. Става дума за серията Corny Free, 20 гр. барове, но не знам дали се предлагат в Бългрия.

14.07.09
12:23

Между другото Wieder имат нисковъглехидратни протеинови барове с точно такива алкохоли.Хапвам си ги понякога аз :)

казано от tra^la^la на 14.07.09, 12:23:

Между другото Wieder имат нисковъглехидратни протеинови барове с точно такива алкохоли.Хапвам си ги понякога аз :)

Е да, но  едното струва центове някакви, а другото 4-5 лева ;)

Така наречените полиоли, за които съм писал и друг път, всъщност не са нито въглехидрати, нито алкохоли, а нещо по средата.
Към тях се отнасят глицерол, сорбитол, малтитол, лактитол и още няколко вещества. В хранителните продукти се влагат за да задържат влагата и да намалят гликемичния й индекс.

Макар и в някои сайтове на производители на хранителни добавки и протеинови барове да прочетете, че полиолите са “натурални” продукти, реалността е, че тези, които се произвеждат индустриално, не се извличат от плодове или мед, а се произвеждат  чрез химична модификация на царевично нишесте в няколко фабрики в Германия, САЩ и Австралия.

Консумацията на повече от 20 грама на ден предизвиква или диария, или газове. В Европа е прието, че 1 грам полиол = 2.4 kcal и се декларират като част от общото количество въглехидрати. Гликемичния индекс на всички полиоли е нисък (под 30).

Особено трябва да се внимава при консумация на сладолед с полиоли - изяждането на повече от една порция (80 грама или 200 милилитра) гарантирано ще предизвика газове или диария :)

Пиша това, защото на продуктите, произведени в чужбина винаги има предупреждение за това, а на българските  - нерядко няма (макар по закон производителите да са длъжни да го поставят на етикета).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1