07.07.09
20:21
Днес сътворих това чудо, за да не се тъпчат домашните със шоколади и сладоледи, че взе да им става навик.
Торта
За блат:
6-7 пълнозърнести сухарчета “Фин крисп”/ 3 гр. въгл за 1 бр/ - има ги в големите магазини
200 мл прясно мляко най-добре обезмаслено
2 лъжици какао на д-р Йоткер или друго качествено какао
щипка канела
2 стевии или друг подсладител/захар/
За крем:
100 грама /или 200 гр/извара Мероне или друга безсолна и пастообразна
100 мл/200 мл/ обезмаслено прясно мляко
степ Ягода или друг плод
половин желатин/ 5 гр/ на д-р Йоткер а малката доза или цял /10 гр/за голямата
Кремът може да се направи с подсладител без аромати и пресни плодове
Сухарите се смилат или натрошават. Прясното мляко, какаото и подсладителя се загряват и разбъркват. Смесват се с натрошените сухари и се разбъркват. Оставят се около 15-20 мин да се накиснат, докато станат на гъста каша. Слага се във фризера за малко/Може да се добави бучка масло, докато е топла сместа./
Кремът: Желатинът се накисва в млякото за малко и после се затопля на водна баня. Изварата се разбърква с лъжца мляко и степчето. Смесва се с желатиновото мляко и се слага в хладилника, докато малко се втвръди. Блата се вади от фризера и отгоре се изсипва крема.
Стана вкусно и определено диетично, че даже и за НВД става
Желирани плодове
За една тава:
200 гр кайсии - твърди
2 нектарини - твърди
100 гр череши
100 гр малини
други плодове по избор, без киви и ананас, защото не се желирват
1 литър вода
4-5 стевии/захар, фруктоза/
1 желатин и половина на д-р Йоткер
Желатина се разтваря във водата и стои 10 мин. После се разтопява на водна баня, без да завира. Излива се в тава или формичка/трябва да е голяма и дълбока/, плодовете се режат на ленти, кубчета, половинки или който както иска и се подреждат в желатина. Оставя се в хладилника за поне 2 часа
Много освежаващ десерт за след плаж е .
Туй то
08.07.09
06:08
#1
Ок, ама без желатина:)