Упражнения за бързина (спринт) ?

18.07.09
15:25

Някой може ли да даде упражнения за бързина , по конкретно за спринт. Как да подобря тези умения ? И колко пъти в седмицата да ги правя, какъв ще е ефекта и т.н. ?

Темата беше редактирана от ctw на 18.07.09 15:26.

18.07.09
15:28

Уменията,необходими за извършване на дадена дейност се подобряват с практикуване на самата дейност.Иначе една стандартна тренировка за цялото тяло би имала ефект върху каквото и да е - по-силни мускули са добре дошли навсякъде.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 18.07.09 15:29.

18.07.09
15:31

Само че нещо по специално (упражнения, тренирировки и др) за спринта ?

18.07.09
15:58

ако искаш бърз спринт като Usain Bolt :D hha   триабва да тичаш секи ден  по 100 200 метра на макс ... с почивки ... и да си максимално бърз се иска цялото ти тяло да е силно.. всяка една област.. нужно е да и да нямаш много мазнини

ако си толкова запален по спритнове почвай лека атлетика там най -дборе ще те тренират

Мнението беше редактирано от radoslav1 на 18.07.09 15:58.

18.07.09
16:41

множество спринтове,спринтове с тежести на краката.спринтове с гума вързана за сезал която се “сурни” след теб...ам и тренировки за експлозивна сила

18.07.09
19:14

1. Качваш маса (в случай, че си по-слаб)
2. Качваш сила (както се тренира сила - по-малко повторения, повече тежест... в последствие супер серии и други техники за сила)
3. Взривна сила (има съществена разлика от точка 2, а именно тренираш с по-малка тежест от твоя 1PM, но с максимална скорост)
4. Издръжливост (тренира се с много по-малка тежест от 1PM, но с много повече повторение)
Това се тренира точно в тази последователност. Упражненията са предимно за крака, но не трябва да се пренебрегва горната част на тялото.
Топ атлетите имат много мукулна маса, тъй като се състезават на дисциплини до 200-400 метра, където бързата енергия (АТФ) не е достатъчна за цялата дистанция - т.е. нужен е гликоген които се съхранява в черният дроб И мукулите. Така, че общата мускулатура помага на тези атлети да бягат изключително бързо на къси растояния.

BE

25.08.10
17:00

От няколко дена почнах да правя спринтове за да подобря старта си(тренирам футбол) не сам бавен - просто имам муден старт - правя следното: един ден по 10 спринта с по 1 минута(понякога и по-малко) почивка следващия ден почивам.Слет това от тъча до центъра крос и от центъра до тъча спринт(минимум 6 пъти) и от аут-а до центъра крос от центъра до корнера спринт (минимум 4пъти) та въпроса ми с какви упражнения за експлозивна сила да ги съчетая... имам възможност и да правя диги(спринтчета срещу наклон) да ги правя ли?Предварително благодаря...

пп Мисля да вкарам и важенце

25.08.10
17:11

казано от Bebo_1905 на 25.08.10, 17:00:

От няколко дена почнах да правя спринтове за да подобря старта си(тренирам футбол) не сам бавен - просто имам муден старт - правя следното: един ден по 10 спринта с по 1 минута(понякога и по-малко) почивка следващия ден почивам.Слет това от тъча до центъра крос и от центъра до тъча спринт(минимум 6 пъти) и от аут-а до центъра крос от центъра до корнера спринт (минимум 4пъти) та въпроса ми с какви упражнения за експлозивна сила да ги съчетая... имам възможност и да правя диги(спринтчета срещу наклон) да ги правя ли?Предварително благодаря...

пп Мисля да вкарам и важенце

И аз мисля да почна тея дни. Аз ще пробвам с тежести на краката и къси спринтове в разстояние до 20-30 метра, важното е да подобриш старта, а това се прави с повече стартове на по-къси разстояния. Тук малко или много и стречинга ще има значение, колкото си по-гъвкав толкова по-лесно ще ти бъде ... Може да пробваш и с гума, също така отскоци и някой да ти пляска тук ефекта е докато си във въздуха някой да ти плясне с ръце и ти да се опиташ да тръгнеш - общо взета такива има доста видове стартчета ..., също така и спринтчета срещу наклона ще ти помогнат ;)

Мнението беше редактирано от 4today на 25.08.10 17:15.

Вярно ли е че не трябва да се бяга на 100% при сприн (за любители) защото може да се претоварят ставите и да си докараме травма ?

Благодаря предварително

казано от Цветан Радуевш на 09.04.15, 00:06:

Вярно ли е че не трябва да се бяга на 100% при сприн (за любители) защото може да се претоварят ставите и да си докараме травма ?

Благодаря предварително

Стига да си загрял изключително добре и качествено и поне да си се раздвижвал с тичане и ускорения в последно време, поне аз не виждам къде е проблема ... Ако примерно не си тичал доста време казвам няколко години и отидеш да се хвърляш на спринтове като луд, шанса от травма е изключително голям ...

Мнението беше редактирано от Павел Иванов на 09.04.15 14:55.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1