Постоянна и досадна ангина!

Прескочи до:

08.10.15
17:48

Аз обичам да генерализирам. Може да не е правилно, но ми помага да разбирам света по-добре. Както е и при другите хора. Нагледал съм се на хуманни медици, защото съм живял гъз до гъз с тях повече от 6 години. Знам какви студенти са, как мислят за пациентите и какво знаят. Говоря за мнозинството. От всички студенти хуманна медицина, които познавам, само едно момиче и един гей са за мен добри бъдещи специалисти. Останалите са пукници, които папат парите на мама и тати, влачат изпити от втори курс до пети, като си плащат за много от изпитите. Вече завършили и практикуващи лекари познавам няколко и не съм очарован от тях също, защото виждам как студента пукница се е превърнал в лекар, който дори да е искал да знае и практикува сериозно вече е смачкан от системата и селянията. Моя личен лекар примерно бърка мястото на третата сливица, като я търси дълбоко в гърлото към гръкляна. Даже с ръка ми показа къде би трябвало да е - някъде в мястото, където се прави инцизия за изкуствено обдишване при блокирани горни дихателни пътища - под ларинкса. За каква компетентност говорим тука. Истина е, че оня дето уастваше във вип брадъра е интелигентен човек, състезател по ММА, но болшинството ММА бойци са с базално ниво на интелект. Ето как обобщението, дори некоректно, помага да се ориентираме по-добре в ситуацията. Или ще ми кажеш, че лекарите не гледат със снизхождение “простолюдието”, или автомонтьорите се вслушват в приказките на собственика на кола, който има нещо да каже по отношение на автомобила си?

08.10.15
22:04

Tази тема беше полезна до момента, в който не се намесиха селяндур, гей, момиче, пукници, ММА боец, автомонтьори и т.н. За съжаление си доста скромен в генерализацията ти, ситуацията е доста по-сериозна :D

3тата сливица би следвало да се оперира още като дете, някакъв дебат може да има по отношение на двете латерални, в миналото и тях са ги махали за добър ден, в днешно време не. 1-3%, 5, 10% виждал съм ревматизъм вследствие стрептококова инфекция и то миналата година, педиатрите и общопрактикуващите особено на деца в голяма степен се презастраховат и изписват директно антибиотик (поне тези, които са чували за съществуването на В-хемолитичния стрептокок от група А :D).

Една млада специализантка и една не толкова педиатърка категорично ми заявиха, че да се мажели сливиците с гранафорин (вече се използва само във ветеринарната медицина) или нишадър било опасно, некомпетентно и глупост, камо ли да се изстисква сливицата с ръка. Е аз с такива абсурдни и неприети от съвременната медицина методи се лекувам от 20 години и досега съм пил антибиотик цял един път за целия си живот.

08.10.15
22:35

казано от aleks на 08.10.15, 22:04:

Е аз с такива абсурдни и неприети от съвременната медицина методи се лекувам от 20 години и досега съм пил антибиотик цял един път за целия си живот.

Което едва ли е заради нишадъра и изстискването на сливиците, а заради имунната ти система, но едва ли мога да те убедя, че е така. :) 

Аз пък като дете съм боледувал от ангини почти непрестанно до момента, в който ми отстраниха сливиците - всички наведнъж. В резултат започнах да боледувам от пневмонии и бронихити по два пъти годишно. След това през пубертета имунитетът ми укрепна и това отшумя.
Сега малката ми дъщеря е с хипертрофирали сливици. Ангината е рядкост (за последната година не сме имали, преди това веднъж-два пъти годишно), но появи ли се, нещата стават страшни - нощно време спи седнала, защото в противен случай се задушава и се буди. А събуждането в такава ситуация е по-добрият вариант. Аденоидната вегетация (”третата” сливица) я отстранихме отдавна, но заради намалялата честота на ангините засега не сме склонни на операция за премахване на двете “основни”.
Разбира се, трябва да се прави разлика между хипертрофирали сливици и инфекциозно гнездо.
При всички случаи третата сливица трябва да бъде премахната веднага, щом започне да пречи. Щом я махнахме, детето започна да диша по-леко. Дори гласът и тембърът му се промениха. Затрудненото дишане може да доведе до дългосрочни неприятни последствия, включително забавено развитие заради нарушеното снабдяване на мозъка с кислород, дори да оставим настрана инфекциите.
Като с всяко нещо и по тази тема не бива да се отива в крайности - има си специалисти, които трябва да преценят кога рискът от усложнения превишава вредите от отстраняването на сливиците и кога не.

08.10.15
23:37

Което едва ли е заради нишадъра и изстискването на сливиците, а заради имунната ти система, но едва ли мога да те убедя, че е така.

Свързано със сливиците. Иначе си спазвам класиката - до 38.5 нищо не пия, после парацетамол или друго НСПВЛ, последния път трябваше 3 таблетки да изпия общо, попринцип минавам с 1-2, но бях доста зле, даже ми се наложи 1 ден да не тренирам. Смятам че имунната ми система си е нормална и това основно се дължи на факта, че майка ми е забременяла на 19 години, баща ми е бил на 28 и съм кърмен 6 месеца без разните измислени изкуствени млека и захранки, а впредвид че майка ми е имала криминален аборт преди това и е резус -, а аз съм + и съм карал много тежък иктер и съм върнал на тегло по-скоро имунната ми система още преди да я имам в пълна готовност е изстрадала не малко :D предполагам и тъпотата ми е вследствие на хипербилирубинемията в неонаталния период.

Мнението беше редактирано от aleks на 08.10.15 23:55.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1