Постоянна и досадна ангина!

Прескочи до:

19.07.09
19:56

Здравейте,по натура съм много кекав,от най-малкото изстиване и веднага ме хваща гнойна ангина и все антибиотици ми изписват,есе едно съм опитно зайче.Тази ангина ме мъчи тези антибиотици ми вредят на бъбреците освен това трябва да прекватявам винаги тренировки за по 1-2 седмици и става адски гадно.Отслабвам и губя форма.Кажете ми има ли начин да я пресичам навреме аз винаги като усета че ме боли гърло си взимам някакви хапчета за гърло и уж помагат ама.Моля съвети.Адски я мразя Ангината!!!! :@ @:

19.07.09
20:05

Не се храниш достатъчно качествено. От там организма ти е слаб и ....

19.07.09
20:18

Приемам доста ценна храна плодове,зеленчуци сирене маднарини портокали домати краставици моркови и много други! Дано в това да имате предвид! Да пия ли витамин ц +цинк?

Мнението беше редактирано от Sleart на 19.07.09 20:19.

19.07.09
20:30

Ами те плодовете не са толкова богати на витамини, да не кажа никак :)
Хапвай повече яйца, и черен дроб - те са в пъти по-богати.
Ако храната си я промениш, няма да имаш нужда от витамини.

19.07.09
20:53

Мерси ама дано ме разбираш,това е ад! :(

19.07.09
21:43

Едва ли проблема е основно в храната , естествено приема на хранителни вещества е важен , но има и хора които се хранят само със пици и дюнери и не са толкова податливи на ангина или други настинки , качественото хранене определено ще помогне , но храненето  не е причината . Въпреки жегата се ограничавай от стъдени напитки и сладоледи за да не те повтаря . Преди като имах ангина ми изписаха някакво лекарство да си мажа гърлото , самото мазане е доста тръдно и неприятно , но помогна .

20.07.09
05:48

@Sleart, сливици имаш ли?
Преди години бях като почти като теб. Имам предвид с боледуването, но не съм правил ангини, а само много силно възпалени сливици и почти беше невъзможно да преглъщам. Обаче сестра ми си беше почти постоянно с гнойна ангина.

И двамата си махнахме сливиците (макар, че повечето хора казват да не се предприема такава стъпка). Да чукам на дърво, от тогава ме е боляло гърло най-много 3 пъти и много бързо ми е минавало. Това е за период от повече от 6 години сигурно. Естествено, че трябва да се пазиш, т.к. без сливици те удря направо в дробовете.

Късмет!

И аз доста често боледувам напоследък тази зима полудях няма седмица две и хайде настинка хапчета дори антибиотици. Притеснявам се да не съм развил някаква алергия от нещо. Сливици нямам от три годишен и предполагам това е проблем. По рождение имам слаб бял дроп на много изследвания са ми казвали че дроба ми има петно като на пушач пък не съм помирисвал цигари през живота си, което е и причината да ми махнат сливиците и ….резултата е на лице, отдавна се каня едни витамини да си взема, но все не ми остава време. Надявам се те биха ме подсилили малко от малко поне защото храненето ми е с нула витамини.

Позволявам си да се намеся като микробиолог. Причинителят на гнойната ангина е Streptococcus pyogenes: бета-хемолитичен стрептокок от група А. Сливиците се подуват, зачервяват и покриват с бели налепи, преглъщането е затруднено, болезнено и понякога почти невъзможно, температурата се повишава. Традиционно лечението е с антибиотици от групата на пеницилините и макролидите. Препоръчваме на пациентите си антибиотичният курс да продължава 10 дни, за разлика от досега предписваните 5-7 дневни курсове, при които причинителят остава недоизлекуван. Това са нови препоръки от световните здравните гайдове на CDC. Ако бета-стрептококът остане нелекуван, съществува риск от дългосрочни негативни последствия върху бъбреците, ставите и сърцето. При често повтарящи се (рецидивиращи) ангини, често лекарят взима решение за отстраняване на сливиците, тъй като от “филтър” се превръщат в “развъдник”, образно казано.

А след отстраняване на сливиците какво е решението ако въпреки това често боледуваш от тези неща

След отстраняване на сливиците, обикновено човек се “сдобива” с хроничен фарингит, защото разните бактерии, които иначе са се задържали от сливиците, вече безпрепятствено възпаляват и дразнят гърлото. Както се казва обаче, избира се по-малката беля и не е болка за умиране. Хроничният фарингит се лекува симптоматично, хомеопатично и т.н., но поне се избягват антибиотиците при всяка атака на ангината. Едно време поголовно се вадеха сливици на килограм - всяко дете минаваше под ножа, независимо имаше ли проблем със сливиците или не. Това беше адски голяма глупост - каквото природата е решила да сложи там, при всички положения е имало смисъл!:) До отстраняване на сливиците се прибягва само в случай, че станат постоянен източник на инфекция. Бета-стрептококът не винаги може да се излекува напълно с кратките антибиотични курсове, защото “се крие” дълбоко в криптите на сливиците. Случва се и да се пропусне при микробиологичното изследване. По-показателно е кръвното изследване AST (антистрептолизинов титър). Ако е завишено кратно (дву-, три-) над нормата, това дава недвусмислен знак за персистираща инфекция.

Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 20.07.09 07:16.

Накратко казано трябва да свиквам да имам температура, кашлица задушавания трудно дишане и някой ден може би лишение от спорт завинаги

20.07.09
08:26

казано от Иван Шишманов на 20.07.09, 08:00:

някой ден може би лишение от спорт завинаги

Моля те,не думай,че това ако и при мене стане,камо ли да ми вадат сливици,чесно ви казвам ще си направя харакири! И още нещо незнам защо става така,но винаги след кардио болката в гърлото ми минава и винаги ме боли сутрин гърло,и тея хапчета хексоралетен,нео ангин верде мерде са  пълни разнезващи простотии за гърлото,само ти го оправят временно.Нека слушаме коментара на микробиоложката :).Мерси че ни обръщате внимание на мен и Иван Шишманов :).Ние си знаем какво ни е :(

20.07.09
08:28

Иване, стига си търси оправдания да не тренираш  :lol: 
Между другото, моите сливи са отстранени и сега вместо гнойни ангини, минавам направо към бронхити и превмонии. Вярно е, че се разболявам по-рядко, но за сметка на това - супер качествено! Не знам кое е по-добре.

Незнам Winnie на мен определено не ми харесва през две три седмици да съм с температура, хъркащо гърло, надут трудно дишащ, изцяло схванат (пък няма кой да ме разтрие), странното е че тази зима, а сега гледам и лятото се случва, пък миналата не бях така. Затова се притеснявам да не би да съм развил някаква алергия от нещо си....Понеже мразя лекарите отдавна не съм си правил никакви изследвания последните с ами от дете и то защото са били задължителни. Хубаво би било да си пусна нещо, но скоро няма изгледи да се случи. Sleart харакирито си има предимсвта, но и недостатъци сам решаваш  :lol:

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 20.07.09 08:37.

Много важна е профилактката - силни витамини и т.н. Когато сте болни, не тренирайте - имунитетът се срива още повече.

Ами нещата се свеждат до това да направя избор какво предпочитам, да хрипам и да не мога да дишам или да имам 30 кг подкожни мазнини ....мразя като стане така

Иване, не си първият, нито последният с подобен проблем - хората без глави ходят, той взел да се тръшка тука ...:) Има хора със и без сливици, със и без хроничен фарингит, които не е задължително да са взаимносвързани или да се изключват взаимно. Едни хора тренират, други - не. Има слаби хора с ангина и дебели хора с фарингит и обратно. Който има пневмония, не отива в залата, с температура - също. Нещата са прости.

Спортуването, казват, помагало много за общото здравословно състояние.
А фитнесът, вика баба Пена от съседната пейка, идело от ‘фит’ на ингилизки, което значело ‘годен, здрав, як, във форма’.
Много помагало, ако се правело с мярка, но повечето прекомерно престъпно преекспонирано пределно прекалявали според статистиката...

Oranje точно това мислех да питам дали пък фитнеса загрявайки тялото раздвижвайки мускулите, вкарвайки повече кръв кислород хранителни вещества не влиаяе положително на общата картинка. Никога няма да забравя гупата на проф. Павел Добрев как хора отписани от медицината, клякат вдигат бягат

Естествено, че спортуването е равно на здраве. Говорим за конкретни частни случаи, в които е почти невъзможно да станеш от леглото с 39 градуса температура, какво остава насила да се завлечеш във фитнеса, защото видиш ли, така ще оздравееш! А и най-безотговорно подлагаш на риск останалите, защото това са остри заразни заболявания! Дори животните, когато са болни, се свиват някъде, лежат, не ядат и чакат да им мине. Слушайте тялото си, ама не само когато иска чипс и сладолед!:)

Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 20.07.09 09:11.

Е моето тяло отдавна ми е чуждо и никога не съм можел да го слушам. Или ще се излекувам или пак ще го прецакам както последните 20 години, нищо ново под слънцето.

казано от Ива Павлина на 20.07.09, 09:08:

Естествено, че спортуването е равно на здраве. Говорим за конкретни частни случаи, в които е почти невъзможно да станеш от леглото с 39 градуса температура, какво остава насила да се завлечеш във фитнеса, защото видиш ли, така ще оздравееш! А и най-безотговорно подлагаш на риск останалите, защото това са остри заразни заболявания! Дори животните, когато са болни, се свиват някъде, лежат, не ядат и чакат да им мине. Слушайте тялото си, ама не само когато иска чипс и сладолед!:)

Имах впревид средностатистически човек, който за 39 месеца не е бил постоянно с 39 температура, пък продължава да е болнав.
Такъв човек е време да поспортува и качи първо здраве, а оттам вече си идват мускулите, силата, издържливостта и т.н.
Въобще само Терминаторът не изпитваше чувство за професионален срам, тъй като нямаше заложено време за изпълнения на мисията - да убие Джон Конър. Ние, като простосмъртни и земни люде, би трябвало да се засрамим, ако с години си седим дебели, слаби, болни и т.н. и да започнем да тренираме и се храним според телата си, а не както би го правил световният шампион. Всъщност приемането, че не си божество, което може да прави всичко, е най-трудно, особено по нашите земи...
А за слушането на телата - едно ГОЛЯМО БРАВО! Жалко, че и теб няма да послушат :(

Спортувам по програма два месеца за които бях болен Х пъти, което е Х пъти повече отколкото, като не спортувах, а сега де. Кво да го слушам тялото, просто боговете са полудели и пак ме наказват.

Друго много тъпо нещо е да не гледаме изходната позиция, а да преследваме сляпо целта. Знаем ли откъде тръгваме, ще знаем по какъв път да минем и кое след кое следва.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 20.07.09 09:45.

Не мислех, че след прецаканото ми тяло и метаболизъм следва да боледувам през две три седмици

Га яди кифтетата ни рива, а :lol:

20.07.09
10:54

Ай сиктир! Аз кат отида при оная с бялата манта и кат ми кае съвсем доволно оо честитка, вика едно антибиотиче щи дам. И аз викам е как пак ли аз тая година 3 пъти антибиотик съм пил.И тя карай няма ти стане нищо.Баси помярите са! И на др ден спазми в бъбреците аз по убууу монохидрат да изпия пак няма ми вредат повече от антибиотика!

Човече незнам за теб, но аз днес съм още по зле от вчера жестока кашлица направо ще си изкашлям белия дроб.

Като не искате да ходите при “ония с белите престилки”, никой няма да ви помогне и по форумите. И не се оплаквайте, че ще си изкашляте белия дроб и каквото там още има ...

Болшенството от хората с бели престилки са си доказали славата и репутацията и е разбираемо хората да избягват да ги посещават нищо, че всеки месец плащат по 40 лева осигуровки.

Именно - това ти обяснявам. Щом си се отрекъл от тях, още по-малко вероятно е да намериш разрешение на проблема си другаде.

Всяко решение на определен проблем си има плюсове и минуси, за момента на белите престилки са им повече минусите. Тоест минусите им са горе долу колкото на самолечението или народолечението или НЕлечението.

Ами значи знаете как да се лекувате сами, защо се оплаквате по форумите като 13-годишни?

Е трябва си време колкото и ако ти изпише сумати боклуци човека с бяла престилка.
И да 13-годишни сме на акъл.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 21.07.09 06:42.

Всеки сам си преценява и си носи отговорността за това. Никого не защитавам - и от двете страни на барикадата съм.

23.05.10
13:56

здравей аз имам същия проблем, много често имам бели налепи по сливиците и когато отида на лекар веднага ми исписват инжекции. До колкото знам гнойната ангина е придруженаи с висока температура, а при мен нямаше такива сиптоми имах само налепи. За една година 2 пъти бях на ижекции и не се оправях. След като отидох на преглед при специалист, каза че това не е гнойна ангина, а поради това, че структурата на сливиците ми е набраздена, остава храна и се получава възпаление. Пръпоръча ми да ги махна, за да нямам повече неприятни проблеми и да не ми пречат. Все още не сам ги махнала, но обмислям варианта.

Съживявам една тема отчасти, за да не пускам друга, отчасти защото идва зимния сезон на настинки и грип и отчасти, за да споделя моя опит, за който не видях никъде в сайта информация.
Имате ангина. Превърнала се е в хроничен проблем с многото му негативи - опасност от ревматизъм, бъбречни проблеми, проблеми със сърцето, проблем с регулярното приемане на антибиотици?
Какво да се направи? Отговорът е отивате на лекар и той ви казва да се оперирате. какво следва от тук нататък?
Ами аз ще ви кажа какво реших и направих.
След като от 15 годишен до 31 годишен не бях слагал антибиотик в устата си, преди три години започнах да имам проблем с третата ми сливица - небната тонзила. Първоначално се започна само зимно време, когато под влияние на студения въздух (тренирам само навън, а зимата температурите при които съм тренирал са спадали до - 12 градуса, което е глупост и не съветвам никой да го прави) и студената вода, която пиех ми се възпаляваше именно тази сливица и след няколко дни с температура и антибиотик ми минаваше. По-късно проблемът започна да се появява и през лятото след дори 3 глътки по-студена вода. Проблемът стана доста сериозен през последната година - миналия декември отново направих едно такова възпаление, при което на няколко пъти изхрачвах направо части от тъканта на сливицата. Пих антибиотик 7-8 дни и ми мина. След това в Англия, където работих отново имах проблеми с нея. Пак пих антибиотик. След това лятото месеците юли и август отново бях на антибиотик за по 10 дни два пъти.  Всичко това ме накара да ида на лекар и да поискам операция на сливицата. След прегледа, лекаря се съгласи с мен. Тук трябва да отворя скоба и да кажа, че личния ми лекар е селянин и беше категорично против да си махам сливицата, защото било много сложно и боляло и проблеми и дрън дрън. С триста зора го накарах да ми изпише направление за специалист УНГ. Оказа се че не съм здравно осигурен и не мога да ползвам направление, а трябва платено. Здраве да е, отидох, платих си и съм доволен от резултата. Та след прегледа лекаря се съгласи за операция. Каза, че по принцип третата сливица би трябвало да инволюира по време на пубертета, но при мен не е и сега е хипертрофична и е хубаво да се махне.  На тези, които ще са против премахването на сливиците заради предполагаем спад в имунитета, ще кажа, че това може би е вярно за деца, когато организма се учи да бъде имунокомпетентен, докато при възрастни той вече се е научил. Това едно. Второ: все още остават във фарингеалното пространство други две сливици, които се виждат от двете страни на езика, но дори и да ги махнете, пак остават лимфни струпвания в основата на езика и по гърба на назофаринкса (които не са въпросната трета сливица). Трето: рисковете от настинка са МНОГО по-малкото зло , отколкото реалния риск от автоимунен процес като ревматизъм, възпаление на бъбреците, което е също автоимунно, ендокардити и други, които се получават при едно непрекъснато тлеещо възпалително огнище в сливиците. За вредата от антибиотиците няма да говоря.
На операцията: Вече в наши дни тя се прави под пълна упойка. Отидох, легнах на масата, вкараха ми упойка и последното, което помня бе анестезиолога, поднасяйки ми маска да ми казва “сега дишай леко тук”. Събудих се от гласове, които ми казваха, че ще ме преместят на леглото ми. Преди да ме упоят си погледнах часовника, след като излязох от упойка си го погледнах пак - бе минал точно час. В следващия час се опомних окончателно. Повърнах един път като реакция от упойката и на втория час след като излязох от упойка бях в седнало положение. Още бях слаб, но на третия час вече бях добре, а на четвъртия час след излизането ми от упойка се изписах от болницата с разрешението на лекарите, естествено. Лекуващия лекар, който бе и същия, който ме и оперира ми каза, че е хубаво, че сме я махнали сливицата, защото е имало гнойни огнища вътре в нея. Отидох си в къщи на лечение. Следобяд започна да ме оставя ефекта на обезболяващото и започна да ме боли мястото на операцията, гърлото ми бе възпалено. С един Аулин всичко си дойде на мястото. Болката не е огромна, както описват някои. Съзнавам, че възприятието за болка е различно за различните хора, но при мен бе от сорта на болката, която чувствах в гърлото по време на възпаление на въпросната сливица. Не ми изписаха антибиотик, въпреки, че на втория ден след операцията развих леко възпаление на ухото и синузит. Двете са нещо като вторични заболявания в следствие на това, че е затруднено оттичането на кървавия секрет от мястото на операцията, който секрет бидейки богат на кръв, е перфектната среда за развитието на микроорганизми. А такива в устната кухина дал Господ. Започнах антибиотик и след 7 дни всичко ми мина. Първите 3-4 дни приемах храна под формата на разбити течности - разбивах я с блендер. След всяко хранене се грижех за хигиената на устната кухина - миех си зъбите, правех си гаргара с вода за уста, пръсках си Хексорал спрей. Пиех по два Аулина дневно, за да държа възпалението и болката под контрол. След тези 4 дни, на 6-7-я ден вече си започнах с твърда храна на малки хапки. През това време има кървави секрети от носа , но не е нищо страшно. След около 14 дни всичко отмина. Почти нямам болка в мястото на операцията. Там се наблюдава бял - белезникав фибринозен налеп. Отслабнах с 5 килограма за този период, но се радвам, че го направих. Остава като се възстановя напълно да видя как ще се чувствам и какво ще е положението с настинките. Както казах имам подозрение, че няма да е проблем с тях. Ако някой има същия проблем, но се страхува, мога да кажа - давай смело! Оперирай се. Щом децата едно време са го правили само с местна упойка, никой няма право да се страхува от тази операция. Надявам се да съм внесъл малко повече яснота относно операцията и следоперативния период. Ако някой има въпроси да пита мен, А НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ГОВОРИ СЪС СПЕЦИАЛИСТ УНГ!

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 06.10.15 11:56.

07.10.15
22:30

Камен Илиев, “третата” сливица не е небна, а фарингеална. Всъщност ако си виждал такава операция силно казано това е обособена сливица, както са двете небни. По-скоро тъкан, която я кюретират. Болките в гърлото не са ти били от третата сливица, тя по-скоро създава проблем с дишането. Ти си доста начетен и знаеш много, но не знам дали не си се объркал в многото информация.

Целият т.нар. Вайлдайеров пръстен от лимфни органи служи за борба с инфекциите не само на локално ниво, а и в целия организъм: все пак логиката е, че там узрявят b-лимфоцитите до плазмоцити, които отделят анти-тела в цялата циркулация. Вярно е, че и да се махнат небните тонзили, там все пак има лимфна тъкан. Както и под и над тях. От друга страна хроничните процеси създават един увреден и недобре функциониращ терен, който при всеки удобен момент (какъвто е пиенето на много студени напитки) бива атакуван от условно непатогенни бактерии и вируси. Тук има някакъв резон да се махне тъкан, която е константно отворена врата за инфекции.

Автоимунните кръстосани реакции тип антиген-антитяло, които после водят до ревматизъм или ендокардит са много редки в днешно време и обикновено се срещат в малцинствата, поради куп причини. Пост-стрептококовия гломерулонефрит също е вече рядко заболяване. То е с много добра прогноза и се лекува успешно. Така че тези фактори не са аргумент да се премахват сливици.

Не съм съгласен и че имунитета на възрастния е завършен и имунокомпетентен. Човек може да се срещне с мононуклеоза или варицела на всяка възраст. Не случайно всички новопостъпили медицински сестри и лели в детски градини боледуват много в първите години от работата си.

Бях сигурен, че ще се включиш с компетентно мнение. Както в много от случайте, обаче по-скоро се включваш за да покажеш колко много знаеш самия ти и колко грешат или не са точно прави другите.  Характерно е за лекарите, които се имат за богове и богоизбрани. Това е деформация, която е характерна за хората въобще - отивайки а автосервиз, монтьора се държи също толкова снизходително и императивно ако започнеш да му говориш за колата. “Кой си ти та да знаеш повече от мене?”
Щом искаш, ще се уточним тогаз. Приемам грешката си за “небната тонзила” - имах предвид, както каза ти струпването на лимфна тъкан без капсула в задната и горна част на назофаринkса. Това нечифтно лимфно струпване съм свикнал да го наричам tonsilla pharyngealis. Така съм го учил във въетеринарната медицина, а вие хуманните не зная как го учите, но му викате аденоиди и трета сливица, когато се реферирате на него.
Болките в гърлото при острата фаза на възпалението на аденоидите си идваха директно от тях. Тук зная по-добре от теб, защото мен ме е боляло, освен това и аз съм виждал човешка глава, а и анатомични атласи и знам къде се намира. Болката се получава при притискането на възпалената тъкан от мекото небце при преглъщане, тъй като то се опира в нея.
Да, там наистина узряват б лимфоцитите, но както и аз казах има си други лимфни органи - струпвания и възли, където клетките на хуморалния имунитет добиват имунокомпетентност при среща с антигени.
Като говорим за антигени и среща с тях: винаги има антигени, с които различните хора не са се срещнали в детството си. Това не означава, че като си махнем третата сливица или сливиците въобще, това ще ни направи по-податливи на варицела и мононуклеоза, или ако не си ги махнем ще сме недосегаеми за тях. Винаги има други имунокомпетентни тъкани, които да послужат за “терен” на срещата антиген-клетка на имунитета.
Автоимунните реакции тук, както знаеш са благоприятствани, медиирани, инициирани от бета хемолитичния стрептокок и неговите антигени. Не мисля, че някой е склонен да поема риска да се разболее от гореописаните заболявания, пък бил той и 1-3%. Непрекъснатите антибиотични терапии са отделно. 
Най-важното - с това, което съм изписал по-горе искам да дам обяснение на народен език на самата операция и възстановяването, което един човек в 30 те си години има. Защото никъде до сега не съм срещал детайлно описание, а хората не са лекари в мнозинството си, за да знаят или да са наблюдавали такова нещо и ако им се наложи ги е страх. Аз им разказвам, че няма защо да се боят. Това е главното.
Айде със здраве.

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 08.10.15 07:49.

08.10.15
15:20

Коментарът ми беше напълно добронамерен, както всички мои. Изобщо не се смятам за много знаещ, затова и много рядко коментирам. Дори от теб самия съм научил разни неща и знам, че пишеш на достъпен език. Употребил съм термини, защото беше реплика към теб и знам, че ще ме разбереш.
Много е грозно да се правят сравнения и класификации, при положение, че ти въобще не ме познаваш.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1