01.02.05
13:55
Четох във форума, че е хубаво да се приемат 2-3 лъжици мед след тренировка за възстановяване на енергията. Ама на мен ми става много сладко и докато го дъвча меда, пия прясно мляко(към 400 мл). Забавя ли се усвояването на меда и има ли проблем да ги приемам заедно?
Благодаря.
Единствения порблем за който се сещам би бил забавеното усвояване на въглехидратите от меда, поради наличието на протеини в млякото, това забавяне не би трябвало е по-голямо от 20на минути. Единствената подробност е, че точно тези 20 минути след тренировката са ти важни. Пробвай да го поливаш с вода.
След тренировка не е добра идея да се пие мляко, заради мазнините в него. Тези мазнини забяват усвояването на протеините и въглехидратите, отлагат инсулиновия пик и по-този начин забавят “доставката” на веществата необходими за свръхвъзстановяването на мускулите.
Водичка, суроватъчен протеин, бързи въглехидрати, евентуално креатин - това е формулата на успеха след тренировка :D .
Мамка му, все приемам че е обезмаслено млякото. Но точно за протеините които ще забавят въглехидратите говорех, по-добре яж медта и изчакай 15на минути за протеините.
[quote author=“Pars”]След тренировка не е добра идея да се пие мляко, заради мазнините в него. Тези мазнини забяват усвояването на протеините и въглехидратите, отлагат инсулиновия пик и по-този начин забавят “доставката” на веществата необходими за свръхвъзстановяването на мускулите.
Водичка, суроватъчен протеин, бързи въглехидрати, евентуално креатин - това е формулата на успеха след тренировка :D .
Но не се взима всичко наведнъж, нали? В какъв ред би ги взел тия изброените работи по-горе (без креатина)? Според мен най-добре е първо меда и след 30-40 мин суроватъчния протеин. Не знам дали разликата във времето е достатъчна?
аз си го разбивам меда във малко вода. 3 лъжици в 200 милилитра вода. малко е гадно за пиене ама кво ти пука.. :)
Аз го плюскам директно от буркана - сладкото идва малко в повече, ама пък става по-бързо. Някой път усещам съвсем леко парене в стомаха малко след като изям меда, което изчезва след 15-ина минути. Случвало ли ви се е?
[quote author=“Slade”]
Но не се взима всичко наведнъж, нали?
Аз лично ги вземам наведнъж - правя си шейк с вода+глюкоза+суроватъчен протеин, като си взема креатин смятам и него да слагам вътре :D . Имидж беше писал навремето, че това не е оптималния вариант, тъй като трябва да спадне кортизола, след това да се вдигне инсулина или нещо такова, но аз просто нямам друга възможност защото веднага след тренировка отивам на работа и нямам време. А и гледам, че всички, които пишат във форума на бб.ком правят като мен - подобен шейк веднага след тренировка. Това не е доказателство че е най-правилния вариант, но за мен означава че е достатъчно близо до оптималния.
02.02.05
22:09
Рядко ям мед ама на иначе при липса на протеин .... може и да се сетя да го заместя с мед след тренировка не че е добър заместител ама като няма друго и тва е доволно :roll:
За никакво заместване не може да става въпорс. Тези въглехидрати след тренировка ги взимаме с единствената цел да получим инсулинов пик, който да занесе аминокиселинтие до мускулите ни възмможно най-бързо. В никакъв случай не можеш да замениш едното с другото и би било много по-добре да се взимат въглехидратите 15на минути преди протеините (по възможност без други въглехидрати, задължително не в мазна среда).
03.02.05
12:08
Значи сега да видя дали съм разбрал правилно. Веднага след тренировка (при мен е 15 мин., че докато се прибера до нас) хапвам 3 лъжици мед. След още 15 мин. протеин(Въпрос: Какъв протеин е най-добре да се приема тук. Мляко, месо, яйца? или имате предвид протеин на прах. Ако нямам протеин на прах кой протеин най-бързо се приема от организма?) И след още 20-30 мин обилно хранене. Така ли?
Поздрави. :)
Правилно си разбрал. Протеина след въглехидратите е хубаво да е суроватъчен най-бързо се усвоява от организма), а обилното хранене се състои от прости и сложни въглехидрати.
[quote author=“vladimir85”]Значи сега да видя дали съм разбрал правилно. Веднага след тренировка (при мен е 15 мин., че докато се прибера до нас) хапвам 3 лъжици мед. След още 15 мин. протеин(Въпрос: Какъв протеин е най-добре да се приема тук. Мляко, месо, яйца? или имате предвид протеин на прах. Ако нямам протеин на прах кой протеин най-бързо се приема от организма?) И след още 20-30 мин обилно хранене. Така ли?
Поздрави. :)
да за протеин на прах става въпрос. иначе яж ядене (месо и тн.) 1 час след тренировка :)