Въпроси за Heavy Duty

DA

05.08.09
04:43

Търся възможно най-много информация за тази методика,понеже нищо не намирам освен няколко теми в този форум.
Някой тренира ли сериозно по тази система?Как трябва да започне един новак по тази методика?Електронни книги,статии и всякакви материали ако може някой да предостави.
Благодаря предваритело!

05.08.09
06:26

http://mikementzer.com/ - статии бол

http://www.youtube.com/watch?v=hrpFjdgtrt0&feature=related - 12 частно филмче по темата

Само на английски са!

Мнението беше редактирано от Nikolay на 05.08.09 06:27.

BU

05.08.09
07:42

DA, аз бих ти предложил да отидеш  по-назад във времето и да се поровиш малко из нещата на Артур Джонс, човека който всъщност пръв прилага тази методика на трениране.

виж например тук http://arthurjonesexercise.com/

05.08.09
08:42

казано от burgasfreak на 05.08.09, 07:42:

DA, аз бих ти предложил да отидеш  по-назад във времето и да се поровиш малко из нещата на Артур Джонс, човека който всъщност пръв прилага тази методика на трениране.

По-добре, да се придържа към Майк Менцер, той доразвива идеите на Джонс и ги превръща в истинска наука, с принципи общовалидни за всеки.

BU

05.08.09
09:42

казано от arniman на 05.08.09, 08:42:

По-добре, да се придържа към Майк Менцер, той доразвива идеите на Джонс и ги превръща в истинска наука, с принципи общовалидни за всеки.

arniman, уважавам мнението ти но нали за да разбере какво е “доразвил” Менцер трябва да прегледа първо Джонс. Освен това смятам че именно Джонс е бил доста по научен от Менцер.....просто е имал много повече възможности.
Моите уважения към бодибилдъра Менцер но Артур Джонс е дълеч дълеч  по-значимата личност от двамата ....от където и да го погледнеш!

BusyMan

05.08.09
10:13

Неефективно в дългосрочен план,ако постоянно си претренирал и почнеш Heavy Duty ще има ефект...първите 2 седмици,после пак застой,обемът е прекалено малък.

05.08.09
11:22

казано от burgasfreak на 05.08.09, 09:42:

казано от arniman на 05.08.09, 08:42:

arniman, уважавам мнението ти но нали за да разбере какво е “доразвил” Менцер трябва да прегледа първо Джонс. Освен това смятам че именно Джонс е бил доста по научен от Менцер.....просто е имал много повече възможности.
Моите уважения към бодибилдъра Менцер но Артур Джонс е дълеч дълеч  по-значимата личност от двамата ....от където и да го погледнеш!

Тука съм 101% съгласен

DA

05.08.09
16:55

Аз пък смятам че Дориан е човека,които е направил системата така популярна,макар че той отрича да е роботил точно по системата на Ментцер,а е доразвил за собствените си нужди.Все пак е той е съвременен културист,при това с голямо име.Интересувам се най-много от неговата версия...

05.08.09
20:10

който има време да тества в дългосрочен план, 100% след 6 месечно тестване ще се удивите колко гениален е Менцер, и ще разберете пропуските на Джоунс, Не желая да споря с никой, но да казваш че нещо е по-добро без да познаваш другото е малко странно.

В началото като разбрах че Менцер е почерпил първоначалното си вдъхновение от Джоунс и аз се запалих и реших в началото че Джоунс е истината, да ама не, основната цел на Джоунс е да продава уредите си, прекрасни са наистина, но истински научна, философска, и логическа трактовка на бодибилдинга дава Менцер, И колкото повече от филмите и книгите му откривам и прочитам толкова повече се удивлявам. Първо прочетох някаква книжка на руски, от там се запалих и прочетох всички възможни статии, Купих си и две от неговите книги,  “HIGH INTENSITY TRAINING THE MIKE MENTZER WAY” - препоръчвам я на всеки който иска да разбере HIT в детаили, и другата  “THE WISDOM OF MIKE MENTZER” също добра книга, но мен първата михаресва повече.

успех, малко махленска се получи темата но просто искам да спестя излишни лутания

06.08.09
18:50

казано от da-da-da на 05.08.09, 04:43:

Търся възможно най-много информация за тази методика,понеже нищо не намирам освен няколко теми в този форум.
Някой тренира ли сериозно по тази система?Как трябва да започне един новак по тази методика?Електронни книги,статии и всякакви материали ако може някой да предостави.
Благодаря предваритело!

Чаткаш ли руски?Ако да,дай си скайпа,мога да ти помогна :)

казано от da-da-da на 05.08.09, 16:55:

Аз пък смятам че Дориан е човека,които е направил системата така популярна,макар че той отрича да е роботил точно по системата на Ментцер,а е доразвил за собствените си нужди.Все пак е той е съвременен културист,при това с голямо име.Интересувам се най-много от неговата версия...

Систената на Дориан е много по-добра. И да не забравяме че Менцер признава за използването на доста силни психотропни вещества по време да програмата. Едва ли без тя би издържал на препоръчваните натоварвания. Мое мнение - избери Дориан!

Велизар

08.08.09
06:06

Дориан е човека доказал действието на тази система и е постигнал най-големи резултати. За мен обаче това е излишно натоварване на ставите.

08.08.09
06:28

казано от bgtrener на 07.08.09, 17:00:

Систената на Дориан е много по-добра. И да не забравяме че Менцер признава за използването на доста силни психотропни вещества по време да програмата. Едва ли без тя би издържал на препоръчваните натоварвания. Мое мнение - избери Дориан!

Ако човек тренира чисто, и реши да тренира по методиката на Дориан, която до голяма степен си е Хеви Дюти, се обрича на тотално претрениране, методиката на Дориан е приложима, при хора които са на химия, докато Хеви Дюти на Менцер, е съобразено с възтановяването на обикновен чисто трениращ човек, тренировките са крадки и тежки, но пък почивката между всяка тренировка е минимум 4-5 дена,  а Аз например ходя в залата веднъж на 7 дни.

казано от arniman на 08.08.09, 06:28:

казано от bgtrener на 07.08.09, 17:00:

Ако човек тренира чисто, и реши да тренира по методиката на Дориан, която до голяма степен си е Хеви Дюти, се обрича на тотално претрениране, методиката на Дориан е приложима, при хора които са на химия, докато Хеви Дюти на Менцер, е съобразено с възтановяването на обикновен чисто трениращ човек, тренировките са крадки и тежки, но пък почивката между всяка тренировка е минимум 4-5 дена,  а Аз например ходя в залата веднъж на 7 дни.

Майтапиш се нали? Ти знаеш ли какво се случва след това с Менцер? И за какво “чисто” говорим като той самия говори за много зоб и амфетамини... стига се до психиатрична клиника.

08.08.09
07:49

Тези отклонения не може да се приписват на някаква тренировъчна програма.Човекът си е бил податлив.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 08.08.09 07:50.

казано от Nikolay на 08.08.09, 07:49:

Тези отклонения не може да се приписват на някаква тренировъчна програма.Човекът си е бил податлив.

Не, тези отклонения са в резултат на стимулацията, която си е прилагал за да издържа на натоварванията в залата.

DA

10.08.09
17:27

Чакайте малко,бях 2 дена на море и вие от една уж не много известна система стигнахте до зоб,амфети,психотропни вещества и психиатрична клиника :) не че нещо,но хайде да си говорим за сериозни неща!?

Моето мнение е че работа само с една работна серия е по удачна за хора,които тренират натурално като мен,защото ако тренираш 4 пъти седмично по час и нещо тренировка,при положение че всеки ден си на работа,нямаш финансова възможнаст да взимаш добавки,не искам да си съсипваш здравето с химия и пр,то в повечето случаи си преуморен и/или претрениран.А целта на HIT или Heavy Duty е точно това,да се избегне претренирането (като се тренира интензивно,но кратко) и да се даде възможност на тялото да се възстанови,което при бодибилдинга е може би най-важната част.

Вие как мислите?

Мнението беше редактирано от da-da-da на 10.08.09 17:28.

10.08.09
17:47

Мисля, че да гониш пълен отказ, дори в една серия е по-натоварващо за нервната система, от колкото няколко серии без откази. Съответно претренирането е много по-вероятно. Имам предвид отказ на тежки упражнения, като клек, тяга.
А кратко и интензивно може да се тренира и с повече серии.

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.08.09 17:49.

BusyMan

10.08.09
19:03

И аз съм на мнението на Петко,главният + на тази програма е,че тренировките са много раздалечени и тялото си почива.Нещо като deload се явява в моите очи. За постоянна и редова програма куца.

11.08.09
12:57

казано от old_man на 06.08.09, 18:50:

казано от da-da-da на 05.08.09, 04:43:

Благодаря предваритело!

Чаткаш ли руски?Ако да,дай си скайпа,мога да ти помогна :)

Май не си прочел това по-горе,но пък виждам,че вече опонираш на даващите ти съвети,така че малко да ти кажа не те разбирам.Не искам да те отказвам,но си мисля,че един новак в тренировките едва ли би имал полза от подобна тренировка,по простата причина,че убеден съм той не може да изпълни една серия с интензивността за която се говори.Изисква се огромно напрежение на психиката и волята,нещо непосилно за начинаещ.И другото,което споменаха някои преди мен-цитираните хора,работили по тази система са на огромно медикаментозно стимулиране-факт,който им позволява дори само с имитация на тренировка пак да имат резултати.
Ако се интересуваш наистина,казах ти че имам превод на HIT на руски,попрочети малко,пък може да се решиш да я пробваш :)

DA

11.08.09
16:50

Къде и на кого съм опонирал?Няма такова нещо,просто споделих мнение,както писах по-горе търся колкото се може повече информация понеже съм невеж и не ме е срам да попитам,но за съжаление не разбирам руски,все пак мерси за опита.
И си признавам че не знаех за тези амфети и прочие,от вас го чувам,може би тогава правилно съм се насочил към принципите на Дориан?Или той е взимал подобни медикаменти?Не говоря за зоб...там е ясно

31.10.09
18:52

Според мен голяма част от хората които си изказаха мнението за Хеви Дюти са чели материали, но никога не са изпробвали системата! Колко от вас досега са правили само 1 истинска серия за мускулна група на тренировка? Всеки твърди, че Хеви Дюти е нещо хубаво, нещо вярно, че може да дава съвети, но всичко свършва до там - пак си продължава да тренира по стария начин с по 4 серии бенч прес + 4 серии избутване от полулег + 4 серии флайс и прочее. Химията и добавките водят до много по-значителен резултат(който не може да бъде достигнат без тях). Но приказките за това, че Хеви Дюти върви с комбинация от химия не са обосновани, понеже законите за стресът и адаптацията на организма към него са валидни за всеки човек без значение дали взима анаболи или не.  Ако не бяха открити анаболите, мислите ли че когато си счупите ръката(или пробягате маратонско растояние) липсата на анаболи би попречила на организма ви да се бори да оздравее и възстанови? Аз установих, че Хеви Дюти работи - за повече подробности може да посетите сайта www.heavy-duty.hit.bg. Постигнах драматичен прогрес който накара хората да ме наричат ‘говедо’ без да взимам дори протеин(с 300 лева доход на месец бях принуден да ям предимно банички, боза и др. евтини храни богати предимно на въглехидрати). Истината е, че Хеви Дюти може да се прилага правилно от хора които са разумни, имат опит и чувстват как работи мускула. Тежките, кратки и интензивни тренировки не са за начинаещ който изпълненява бенч прес и френско вдигане от лег по 1 и същи начин. Ако си начинаещ може да тренираш по-продължително и с по-ниска интензивност, след което да започнеш да се изкачваш по стълбичката на интензивността. Интензивността се определя от работата извършена за единица време. Следователно можеш да я увеличиш като правиш сериите по-тежки. Ако можеш да издържиш да работиш дълго при тези по-тежки серии, значи не са достатъчно тежки и работиш по-аеробно. Т.е. има 2 крайности - тежки и кратки натоварвания(анаеробни) и по-леки и по-продължителни(аеробни). Има и средно положение( да го наречем анаеробно-аеробно). Хеви Дюти залага на първият тип натоварване - анаеробното. То има много предимства, но и някои недостатъци. Системата е изключително подходяща за покачване на сила и тегло. Понеже при този тип натоварване се изгарят предимно въглехидрати, качеството на релефа няма да е много добро ако не спазвате стриктна диета и нямате аеробни тренировки. Понеже сериите са много тежки трябва да има доста загряващи серии. Системата не развива издържливостта на мускулатурата. Сравнението на Джонс с Менцер и Дориан е безпредметно.

31.10.09
19:42

В културизма и силовите спортове всичко е предимно анаеробно натоварване, без значение дали тренираш по Хеви Дюти или не.

казано от Петко К на 31.10.09, 19:42:

В културизма и силовите спортове всичко е предимно анаеробно натоварване, без значение дали тренираш по Хеви Дюти или не.

Петко К,
Извън темата, не ми се пуска отделна... спринта на 100 аеробно ли е и ако правя серия с 40 повторения анаеробно ли е?

03.11.09
14:19

Спринта е анаеробно.
А серия с 40 повторения е много общо казано - за колко време се изпълнява тази серия? В общия случай и тя е анаеробно.

Мнението беше редактирано от Петко К на 03.11.09 14:19.

25.01.10
18:14

Най-лесният начин да установиш дали серията е анаеробна е да изчислиш кога настъпва отказа( ако изобщо това се случва ). Ако отказа настъпи за по-малко от 20 секунди тогава работиш в анаеробен режим, при който исхемията и кислородния глад са изключително големи и ти изразходваш АТФ без да имаш време да ползваш кислород. Ето откъде идва това така препоръчвано в почти всяка книга “6-8 повторения за маса” - отказа настъпва около 20тата секунда. Най-веселото нещо което бях чел е, че изпълнението на 6 или 8 повторения е добре за маса, но 7 повторения не са били подходящи за маса и това е било вредно( мисля, че го бях чел в някоя от абсурдните български книги за културизъм които се появиха в началото 90-те ).

25.01.10
18:23

Според мен, може да направиш 1 тренировка на мускулна група по Хеви Дюти един път на 2 месеца, защото просто ще претренираш както си начинаещ. + това, те бодибилдърите взимат какви ли не чудеса за въстановяване и т.н. и всяка тяхна тренировка гледат само да пре-натоварват, иначе няма да усетят нормалната тренировка. :)

казано от Петко К на 03.11.09, 14:19:

Спринта е анаеробно.
А серия с 40 повторения е много общо казано - за колко време се изпълнява тази серия? В общия случай и тя е анаеробно.

Знам че темата е безкрайна, но 40 са приблизителния брой крачки на едно спринтово бягане. Затова го дадах за пример. А що се отнася до отказа (следващото изказване) аз на спринта не стигам до отказ... значи ли че не е анаеробно тичането ми :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1