07.08.09
21:45
Каква им е разликата,и може ли да ям овесени трици вместо овесени ядки на закуска ? На ВВД съм
Темата беше редактирана от LnG на 07.08.09 22:01.
овесените ядки са баве нвъглехидрат,а триците са основно фибри които не се усвояват ;)
07.08.09
22:47
овесените ядки са баве нвъглехидрат,а триците са основно фибри които не се усвояват ;)
Тъй като ги имам в наличност хубаво ли е да ги изям... ?
За ВВД, овесените трици може да си ги спестиш. А колкото до ядките, само гледай да не са ти основен източник на карбс.
08.08.09
00:36
За ВВД, овесените трици може да си ги спестиш. А колкото до ядките, само гледай да не са ти основен източник на карбс.
Ясно....към кофата :)
08.08.09
06:08
Аз бих ги ял ! Един от доста добрите въглехидрати с много нисък ГИ като изядеш по-голямо количество си поел нужното количество въглехидрат.
Каква им е разликата,и може ли да ям овесени трици вместо овесени ядки на закуска ? На ВВД съм
Овесените трици са обвивката на овесените ядки, демек талаша. Мен ако питаш си яж ядките щом си на ВВД. Триците наистина са много фибрести и дразнят стомаха, пък и не наяждат толкова
Овесените трици са обвивката на овесените ядки, демек талаша. Мен ако питаш си яж ядките щом си на ВВД. Триците наистина са много фибрести и дразнят стомаха, пък и не наяждат толкова
Фибрите придават ситост.И едни други хватки също...
Фибрите освен ситоста са съпроводени с още много неща, и не толкова полезни. Ферментират в червата съпроводени са с възпаленията и т.н Намаляват храносмилателните сокове и пада усвояването на храните. Да не говорим и че не носят никаква хранителна стойност на организма. ;)
Фибрите са полезни в определено количество. Изключването им не е полезно. За овесените трици имам съмнения доколко са полезни, но овесените ядки, зеленчуците, плодовете и т.н. са много важен източник както на фибри, така и на въглехидрати. Не бива да се забравя и ролята им за доброто храносмилане. Без тях храната се задържа твърде дълго в червата, което определено не е полезно.
Иначе знам за ВМНВХ, което според мен не води до нищо добро. За щастие преди 2 дни приключих с една диета, която освен всичко друго беше и нисковъглехидратна. В момента наблягам на плодове и мръвки.
Мнението беше редактирано от moonclub на 08.08.09 21:20.
Фибрите са полезни в определено количество. Изключването им не е полезно. За овесените трици имам съмнения доколко са полезни, но овесените ядки, зеленчуците, плодовете и т.н. са много важен източник както на фибри, така и на въглехидрати. Не бива да се забравя и ролята им за доброто храносмилане. Без тях храната се задържа твърде дълго в червата, което определено не е полезно.
Ами да, когато източниците на фибри са естествени са полезни/ то няма и да е в такива големи количества/. Аз говорех за изхвърлянето на тия трици в храносмилателната система целенасочено, че не е полезно.
Иначе знам за ВМНВХ, което според мен не води до нищо добро. За щастие преди 2 дни приключих с една диета, която освен всичко друго беше и нисковъглехидратна. В момента наблягам на плодове и мръвки.
Всеки си преценява сам за себе си. Съответно си носи и отговорноста. Аз не виждам нищо полезно в плодовете, съответно не ги ям, като това си е мои личен избор и никой не съм обременявал с него. Така че, GL&HF;.
П.С. Предполагам сте наясно с видовете фибри, ако не сте - гоогле.
Мнението беше редактирано от tonu на 08.08.09 22:21.
Предполагам следиш форума, в който се обсъжда ВМНВХ. Вероятно си забелязал, че няма човек, който да не обича сладкото, а дори и да има е изключение. Интересно откъде такава любов към въглехидратите у хора, които смятат, че те са вредни.
09.08.09
06:43
П.С. Предполагам сте наясно с видовете фибри, ако не сте - гоогле.
Естествено. Всички знаят ,че фибрите са наситени и ненаситени :p ;) :)
09.08.09
06:54
moonclub, това че хората обичат сладко, не значи че то е нужно на организма и че не може да се живее без него. Говоря за бисквитки, кексчета и прочее. Тази любов от къде се е породила не знам, може би е заложено още от детството, или пък хората прибяват до шоколад заради захарта и хормона на щастието. Последния обаче може да се набавя и без храна, пълна със захар...
С времето се свиква и апетита за сладко намалява. Още повече, че въглехидратите не идват само от там, така че не знам защо го намеси.
Да, организма има нужда от белтъци, мазнини и въглехидрати; ако намалиш карбс и не приемаш достатъчно - просто увеличаваш мазнините за източник на енергия. Може би за това не си доволен от диетата, която си приключил.
Виж, ако визираш плодовете като ‘сладко и въглехидрати’ - тях не ги отричам и смятам, че имат своето място във всеки режим, стига да са съобразени с някои неща.
Много се отклонихме, темата е за друго -
автора, спокойно си хапвай овесени ядки! Дълго време приемах трици, но когато ги замених с ядките се чувствах много по-добре, по-заситена:)
Аз пък знам защо хората обичат сладко. От диетата съм доволен, но липсата на достатъчно въглехидрати не ми се отразява добре. Вече съм казвал, но ще се повторя. Хората усещат сладко, кисело, горчиво и солено. Всеки вкус означава нещо.
Соленото - различни полезни соли, тъй като хората консумират предимно растителна храна, в която калият преобладава над натрия. В природата най-често се среща натриев хлорид, поради което всички растителноятни и голяма част от всеядните животни си набавят допълнително натрий при всяка удобна възможност.
Горчивото означава отрова. Повечето отровни растения са горчиви заради алкалоидите. Лично съм изпробвал вкуса на вълчата ябълка - стана ми интересно какъв вкус ще има това отровно растение. Никой нормален човек не би могъл да се отрови с нещо толкова горчиво.
Киселото означава, че храната е добра, но вероятно не е готова за консумация.
Сладкото означава, че храната е добра и готова за консумация. Никой не учи децата да ядат сладко, това е инстинкт. Не виждам защо трябва да се боря с него, след като инстинктът ми подсказва, че сладкото е полезно за мен.
Не е зле да се добавят и другите сетива: Очите на хората различават доста цветове, което им помага да откриват узрелите плодове. Зъбите и храносмилателната система са пригодени за хранене с богата на енергия храна - дребни животни, яйца, плодове, ядки, корени, насекоми.
Обонянието е още едно доказателство за предимно растителното хранене на човека - никой не харесва особено как мирише току-що изкормено прасе, поради което не съм и чул за ароматизатор с аромат на прасе. За сметка на това голяма част от растенията и по-специално плодовете миришат доста добре - ягоди, малини, боровинки, ябълки, банани... И въпросът не е само до навик. Съвсем наскоро опитах за първи път манго. Вкусът и ароматът не ми бяха познати, но ми хареса. Рядко някое отровно растение има добър вкус.
Замяната на въглехидратите с мазнини е възможна, но си има и недостатъците. Въглехидратите се усвояват много по-бързо, поради което в определени случаи са незаменими. Досега не съм чувал за голям спортист на нисковъглехидратна диета. В определен момент гликогенът се изчерпва и тогава единствен източник на енергия остават мазнините, но скоростта с която се превръщат в глюкоза е напълно недостатъчна за по-сериозно физическо натоварване. Затова и почти всички които са на нисковъглехидратна диета тренират с малко повторения. Затова аз предпочитам да ям 60% въглехидрати, 30 протеини и 10 фас.
Ако имаш проблеми с ходенето по голяма нужда в следствие на суха храна примерно, овесените трици помагат много. Не са за кофата както мернах някой да се изказва.
Предполагам следиш форума, в който се обсъжда ВМНВХ. Вероятно си забелязал, че няма човек, който да не обича сладкото, а дори и да има е изключение. Интересно откъде такава любов към въглехидратите у хора, които смятат, че те са вредни.
Така сладкото си е сладко. Вкуса си е вкус. Въпроса е тези въглехидрати какви са. Не виждам какъв е проблема и на въглехидратите в ВМ, всеки си има решение дали има някаква нужда от тях. То да ти кажа и в ядките има въглехидрати, и в месото ... и т.н. Но ти защо измести темата на разговор ? Ако имаш нещо ново и интересно за фибрите го сподели ... ако не то ...
Ако имаш проблеми с ходенето по голяма нужда в следствие на суха храна примерно, овесените трици помагат много. Не са за кофата както мернах някой да се изказва.
Отноово ще се повторя, говора за целенасоченото “набиване” на фибри, че е глупост.
След като са постъпили се надуват фибрите, но не задържат толкова вода както бактериите и резултата е гниене и запек. И тази безкрайна ферментация в червата ...
Колкото проблеми с WC, повече мазнини и вода са напълно достатъчни. Имал съм седмици без зеленчуци, не съм имал никакви проблеми.
Какво разбираш под ПОМАГАТ МНОГО ?
Не измествам темата, просто всичко което казваш вече ми е познато:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=6012
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?p=101993
“Първо, Панев е прав.
Второ, в допълнение на първото, фибрите са безполезни в дългосрочен план. Правят червата лениви и пречат на усвояването на някои вещества.
На лайното му трябва вода и мазнина Exclamation
За да се лиши тялото от тях, то те трябва да постъпват редовно с храната и тялото да вярва на човечето, че скоро пак ще има вода и мазнина (животинска).”
Мнението беше редактирано от moonclub на 09.08.09 12:12.
Не ми се обяснява, но накратко - напишете в гугъл - овесени трици и запек и ще раберете ползата.
а проблем ли е ако ям 3 с.л. овесени трици късно вечерта около 1-2 часа преди лягане ? Тъй като прочистват червата и помагат за отделянето на неразградената храна ( за подробности относно свойствата им - линк ) не е ли най-добре да се приемат вечер когато за деня няма да поемаш повече храна и точно тогава триците да ти прочистят организма ?
Мнението беше редактирано от King на 25.08.09 20:14.