08.08.09
05:58
Здравейте, попадна ми “Кулинарен журнал”, брой 5/2009. Има няколко рецепти с яйца, които с лека промяна ми изглеждат чудесни. Не съм пробвала нито една все още, но реших да ги препиша, дано да се харесат:)
подходящ режим: ВМ - НВД
време на консумация - омлетите са подходящи за закуска, а ястията с месото - обяд или вечеря
предимства: вкусно и засищащо
минус: повечето от рецептите са по-трудоемки от към време. Но защо да не се поглезим за някоя по-специална вечеря?
___________
Кавърма в омлет -
цена: 9лв
време за приготвяне: 60мин
4 порции
Продукти:500г обезкостено свинско месо
1 ч.л. сол
млян черен пипер на вкус
5 с.л. олио (ние ще ползваме масло)
8-10 глави кромид
3 печени чушки
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
За омлетите: 6 яйца, щипка сол, олио (отново слагаме масло в бб-тийм;)), пера лук
Приготвяне: Месото се нарязва на кубчета, посолява се и се овкусява с черен пипер. Запържва се в мазнината за около 3 мин. Кромидът се нарязва на едро и се прибавя в тенджерата с месото. Задушава се на тих огън, 10-15мин. Добавят се нарязаните чушки, червен пипер, сол, чаша гореща вода. Щом кипне, се задушава 30мин, докато остане мазнина. Подправя се с чубрица, задушава се още няколко мин. Яйцата се разбиват с щипка сол. Изпържват се омлети. В гювече се поставя омлет и се прилепва до стените му. В него се сипва кавърмата, захлупва се със свободните краища и се заяързва с перо лук.
_________________
Забулени яйца върху картофени тиганици с бекон
цена: 3лв
Време: 50мин
4 порции
Продукти:за яйцата: 4 яйца
5-6 зърна черен пипер
2 дафинови листа
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
за тиганиците: 4 картофа (предполагам може да ги заменим с тиквички!)
1/2 глава кромид
50г бекон
1 ч.л. чубрица
олио (масло!) за пържене
за соса: 1 ч.л. горчица
2 с.л. заквасена сметана
сол
2 зелени домата
Приготвяне: кипва се вода с дафинов лист, черен пипер, сол и оцет. В отделна купа се счупва едно яйце, като се внимава да не се спука жълтъка. Водата се разбърква точно преди да се изсипе яйцето в нея. По същия начин се добавят останалите яйца, като трябва да престоят във водата 5-8мин. Картофите (тиквичките) и кромидът се настъргват на едро ренде, към тях се прибавят нарязаните кубчета бекон и чубрицата. От картофената (тиквена) смес се взема на части с лъжица и се оформят топки, като се приплескват и изравняват, така че да са с равномерна дебелина около 2см. Пържат се в сгорещена мазнина на умерен огън. Сос: горчицата, сметаната и солта се поставят в купа и се разбъркват. Зелените домати - на колелца и се запичат за по 2 мин в намаслен тиган. Ястието се сервира, като в чиния се поставят по 1-2 тиганици, върху тях колелце домат и яйце + лъжица от соса.
______________________
Зеленчуков огретен
цена: 6,40
време: 40мин
4 порции
Продукти: глава броколи, връзка пресен лук
глава кромид
2 домата
връзка копър
2 с.л. масло
100г кашкавал
4 яйца
Приготвяне:Зеленчуците се почистват, измиват, нарязват и задушават в тиган с масло. Когато омекнат, се разпределят в 4 малки гювечета, поръсват се с настръгания кашкавал и най-отгоре се чуква по едно яйце, пече се на силна фурна 10 мин. Сервира се топло със салата от марули.
_________________
Яйца с патладжани и сирене на фурна
цена: 4.50
време: 45мин
4-6 порции
Продукти:2 патладжана
олио(масло)
глава кромид
2 домата
1/2 к.ч брашно (предполагам че дори и да не го сложим, пак ще стане рецептата. В краен случай може да е с ръжено - специалистите да кажат:) )
1 ч.ч сирене
магданоз
4 яйца
1 ч.ч прясно мляко
Приготвяне: обелените и нарязани на кубчета патладжани се оставят за около 10-15 мин да се отцедят. Изтискват се от сока и се запържват. Прибавя се нарязаният кромид. След като се позапържат, се прибавят доматите, обелени и нарязани на ситно. Като се изпари водата, се сипва брашното. Получената смес - в тавичка, прибавят се натрошеното сирене и магданозът. Залива се с прясното мляко и яйцата и се пече до зачервяване в предварително загрята фурна
______________
Яйца върху лапад с млечен сос
цена: 3,50
време: 30мин
2 порции
Продукти:лапад(спанак)
олио(масло)
2 стръка зелен лук
2 яйца
сол, червен пипер
50г кашкавал
За соса: 200мл кисело мляко, 1 стрък чесън, магданоз, сол
Приготвяне: в олиото(маслото) се задушават лападът и зеленият лук, нарязани на ситно, подправя се със сол и червен пипер. Изсипва се в чиния. В същия тиган се изпържват яйцата и се слагат върху лапада. При сервиране всичко се поръсва с настърган кашкавал и се полива със соса. Той се приготвя като се разбива киселото мляко със ситно нарязаните чесън и магданоз и се подправя със сол. (аз бих ползвала сметана и бих намалила количеството сол в рецептата)
__________________
Зелен омлет
цена: 6,80
време: 35мин
8=10 порции
Продукти: 300 г сурови зелени чушки
2 малки глави кромид
7 стръка магданоз
2 стръка мента
3 с.;. зехтин (масло)
щипка сол
2 с.л. прясно мляко
150г шунка или шпек
8 яйца
Приготвяне: чушките се почистват, измиват, нарязват на малки парченца. Кромидът се обелва, реже се на ситно, както и подправките. В тиган се излива мазнината и се слага да се загрее. Поръсва се със сол. Добавя се нарязаният лук и зелените подправки; оставя се да се позапържи за 5 мин. През това време се разбиват яйцата с щипка сол, към тях се добавя млякото, нарязаната на ситно шунка и чушки. Обърканата яйчена смес се излива в тиган. Омлетът се изважда и се реже на триъгълници. Консумира се изстинал.
_________
Снежни топки от яйца
цена: 5лв
време: 35мин
8 порции
Продукти:масло
8 яйца
100г сирене
червен и черен пипер, други подправки на вкус
Приготвяне: намазва се дъното на тавичка с масло и внимателно се отделят белтъците от жълтъците, като жълтъците се слагат цели в тавичката. Запичат се леко. Белтъците се разбиват на сняг, добавят се сиренето и подправките и се разбърква добре. Внимателно се слага от сместа върху всеки запечен жълтък и отново се запича до златисто. Поднася се върху лист маруля и се поръсва с червен и черен пипер/
____________
Пица с яйчен блат
цена: 4.80
време: 35мин
4 порции
продукти: 50г масло, 150-200г доматено пюре
5 яйца
150г филе, шунка или др колбас (бекон;) )
100г кашкавал
приготвяне: намазва се дъното на тавата с масло, сипва се доматеното пюре и върху него се счупват яйцата. Отгоре се подрежда нарязан колбасът, поръсва се с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна до златист цвят на кашкавала.
_____________
Яйца със зелен лук и бекон
цена: 3,80
време: 20мин
2 порции
продукти:2 яйца
2 стръка зелен лук
100г сланина или бекон
2с.л. олио(масло!_
приготвяне: в тиган се запържват зеления лук и беконът(сланината). Счупват се яйцата и след като се изпържат от едната страна, без да се бъркат, с помощта на лъжица се обръщат на другата. По желание се поръсват с червен пипер и се сервират със зелена салата.
Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 08.08.09 20:02.
11.08.09
21:46
#1
Супер :) :) Благодаря
12.08.09
12:58
#2
Сподели ако си сготвиш някоя: )
12.08.09
14:49
#3
Бих си сготвил,но съм с 2 леви ръце.Мога да правя само пържени яйца и не всеки път стават за ядене. хахаха