Раздел "фитнес опит ++" - развитие и участващи потребители

Прескочи до:

21.10.09
17:19

М’да, там всеки пост, който те кефи или потребител и му цъкаш все едно някакво плюсче.

Така... ще доразвия предложението си, макар със закъснение (снощи се прибрах от тренировка направо смлян, нямах сили за компютър изобщо!). Първо искам да уточня, че нямам никаква представа какви са софтуерните възможности за реализиране на тези неща, може ли да стане изобщо и до колко детайлно ще може да се настройва, ако се осъществи.

казано от Финдо на 21.10.09, 15:06:

При това положение, не ми се вижда лоша идеята... :)

Всяко мнение има бутончета за рейтинг. Дали ще са [+] [-], [Да] [Не] или нещо подобно - това е въпрос на вкус и предпочитение. Като функционалност тези бутончета дават положителен или отрицателен рейтинг на всяко едно написано мнение във форума и потребителите, които пожелаят, могат да го оценят положително или отрицателно. Всеки вот води до промяна в рейтинга в съответната посока с определена стъпка. Остава да се прецени каква да бъде стъпката и къде да бъде границата, след която потребителят ще получава VIP-права.

За да съм по-ясен, ще дам една примерна схема: 1 вот (т.е. 1 клик на Да или Не за дадено мнение) = 0.02 рейтингови точки за автора му (потребител Х). Това означава, че за да събере 1 цяла точка рейтинг, трябва неговите мнения да съберат 50 вота. Това могат да са 50 различни негови мнения, но могат и да са 5 мнения, всяко от тях оценено от 10 потребителя - въпрос на активност и полезност. Така в хода на своята дейност в този форум потребител Х получава оценки и при достигането на 10 точки положителен рейтинг (например) получава VIP-права. Моето мнение е, че рейтинг трябва да се трупа бавно, за да е максимално достоверно. Не мога да преценя за този форум как е най-удачно да се дефинират тези точки и система за рейтинг, това могат да направят администриращият екип и по-старите потребители. Зависи от броя на регистрираните потребители, броят на активните такива, броя на мненията, които се генерират за денонощие и други фактори.

Остава да се преценят различните ограничения, които ще държат рейтинговата система достоверна. В предишното си мнение споменах за едно такова - рейтинг могат да дават всички регистрирани потребители, но може тази опция да се направи недостъпна за съвсем новите такива. Има потребители, които се регистрират, питат веднъж или дават 2-3 мнения по дадена тема и след това престават да посещават форума... те често не могат да дадат обективна оценка (е, не винаги, разбира се). В този смисъл може да се направи така, че опциите за рейтинг да стават достъпни при достигане на определен стаж във форума. Колко трябва да е този стаж - в момента не мога да преценя за този форум. Споменах, че 50 мнения + 2 месеца от регистрацията е един ориентир за това. Това би показало, че човекът се ориентира тук и участва достатъчно активно. Основен проблем на системата за рейтинг е манипулацията на оценките и “сляпото” гласуване напук. Какво имам предвид - не ме кефи потребител Y и започвам да цъкам отрицателен рейтинг наред върху неговите мнения, за да му направя “мръсно”. Това може да се елиминира, ако системата се настрои така, че да можеш да оценяваш потребител Х отново само ако преди това си оценил 10-20 (примерна цифра) други потребители.

казано от Aleksandar Marinov на 21.10.09, 16:17:

В bb.com мисля, че системата за оценяване е нещо такова. Rep Power, който представлява като еквалайзер, имат под никовете и снимките...

Точно така - някакъв графичен индикатор, който показва текущото ниво на рейтинг за даден потребител.
Така освен VIP-правата, всеки лесно ще забелязва относителната репутация на въпросния потребител в този форум.

Давам тази идея, защото имам преки впечатления от друг форум, в който редовно пиша от няколко години. Мнение за рейтинговата система за въпросния форум може да даде и един уважаван от мен потребител, който забелязах тук - Чукундур (едва ли е просто съвпадение на псевдоними). Малко дългичко излезе това мое обяснение, ама...  ;-P

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.10.09 09:43.

казано от Емил Начев на 22.10.09, 10:40:

Проблем ще е ако рейтинга стане причина за “форумен кариеризъм” :lol:

Да, за съжаление медалът си има и обратна страна. Факторът “форумен кариеризъм” е едно от нещата, за които не виждам как да се избегнат. Винаги има хора, смятащи собственото си его за върха на сладоледа. От друга страна, обаче, точно този “кариеризъм” може да стане причина много потребители да избягват поспамването, да се стараят мненията им да са по-полезни и смислени.

10.11.09
21:39

Яяя, тази тема още ли е активна ? Не разбрахте ли, че прогрес няма да има :D

12.11.09
23:13

И аз така мисля, че си останахме глас в пустиня :)

Глас в пустиня - не, подготвя се потребителски рейтинг. По отношение на раздела, VIP или не, аргументацията беше доста колеблива и субективна.

13.11.09
11:54

ако искате да не е “ВИП”, ами може “Патрон” да бъде най-високата титла.. и една секция направете “Ламери”, някой пък може и там да пише

ГН

15.11.09
18:08

казано от Димитър Михайлов на 13.11.09, 06:01:

Глас в пустиня - не, подготвя се потребителски рейтинг. По отношение на раздела, VIP или не, аргументацията беше доста колеблива и субективна.

Добра идея.

15.11.09
22:29

казано от n_sko на 13.11.09, 11:54:

ако искате да не е “ВИП”, ами може “Патрон” да бъде най-високата титла.. и една секция направете “Ламери”, някой пък може и там да пише

Всеки е бил ламер ако греша ме поправете!
Излишна секция!
Виж секция многознайковци без покритие ще е полезна.

След като за пореден път разисквахме идеята и търсихме оптималния вариант, на мен лично поне ми стана ясно, че няма да имаме ясна основа, на която да стъпим, ако не се опита. Затова създадохме този раздел във форума:

Фитнес опит ++

Заглавието е работно, но поне със сигурност изключихме опцията да го VIP-аризираме. Сега, след като има раздел, моля отново да коментираме кои потребители да бъдат включени, т.е. да имат достъп И до това форум място.

Държа да подчертая, че този експеримент не замества идеите, над които работим и които споменах в същата тази тема. Силно вярвам и че потребителите, които не получат достъп до раздела, ще останат с положително мнение в името на съдържателните теми, които архитектите на предложението заявиха, че ще има.

Правя темата важна и поемам ангажимент да разглеждам всяко предложение за потребител, който смятате, че има място в тази група. На свой ред не мога да направя нищо друго сега, освен да включа emzo, макар той да е член по подразбиране като модератор, както и останалите колеги модератори и администратори.

Задавам и друг въпрос, свързан с достъпа, а именно - дали представители на фирми и консултантите във форума да имат (като се има предвид, че няколко доказани съфорумци са такива)?

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 18.11.09 18:04.

Считам, че едно много добро начало биха били потребителите Oranje, Vic, Петко К, сред дамите Limka, Венцеслава Атилова.

GO

18.11.09
18:23

казано от Иван Шишманов на 18.11.09, 18:18:

Считам, че едно много добро начало биха били потребителите Oranje, Vic, Петко К, сред дамите Limka, Венцеслава Атилова.

Аз подкрепям мнението :) .

18.11.09
18:41

казано от Иван Шишманов на 18.11.09, 18:18:

Аз като модератор си имам достъп :) Иначе, за другите подкрепям.

казано от Петко К на 18.11.09, 18:41:

Аз като модератор си имам достъп :)

Ех не се сетих за това, май трябваше повече да поМИСЛЯ  :lol:

Всъшност каква е първоначалната идея, какво ще правят в този раздел хората с достъп до него

18.11.09
18:50

До колкото разбрах, целта е да се обсъждат теми, различни от “дайте програма за напреднал с 2 месеца стаж, искам да наблегна на гърда и ръка и да направя плочки за лятото, ама не ща да тренирам крака, щото са ми цели 50 см” :)

Тоест хората с достъп до този раздел, ще обсъждат теми от по високо ниво

Vic, Limka, Венци и Oranje бяха включени в групата.

От моя страна са следните предложения (да не се приеме, че самосиндикално се добавят потребители):

- Стоянчо
- mitaka101
- Кольо пияндето
- Сашо Маринов
- Георги Николаев
- Perlsite
- Чукундур

Незавършен списък, но паметта предаде.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 18.11.09 20:11.

18.11.09
20:25

казано от Димитър Михайлов на 18.11.09, 20:06:

Vic, Limka, Венци и Oranje бяха включени в групата.

От моя страна са следните предложения (да не се приеме, че самосиндикално се добавят потребители):

- Стоянчо
- mitaka101
- Кольо пияндето
- Сашо Маринов
- Георги Николаев
- Perlsite
- Чукундур

Незавършен списък, но паметта предаде.

Подкрепям на 100% . Добавям също и vanisher, emil_mlo, као(ако не е мод. или админ. въпреки, че е представител), макар че незнам до колко ще са активни. Сещам се за още 2-3-ма по аватари, но нещо не мога да се сетя за никовете.

Мнението беше редактирано от difference на 18.11.09 20:28.

Ванишер и Емил попадат като модератори, същото важи и за Владимир Недков Петър Петров, ДЗВЕР, аз предлагам
Финдо, Владимир92 , burgasfreak, DeadManWalking

18.11.09
20:50

butthead

18.11.09
21:14

Ами явно вече не са модератори или поне не виждам над никовете им да го пише(сега проверих).

18.11.09
22:18

казано от Димитър Михайлов на 18.11.09, 17:59:

След като за пореден път разисквахме идеята и търсихме оптималния вариант, на мен лично поне ми стана ясно, че няма да имаме ясна основа, на която да стъпим, ако не се опита. Затова създадохме този раздел във форума:

Фитнес опит ++

Заглавието е работно, но поне със сигурност изключихме опцията да го VIP-аризираме. Сега, след като има раздел, моля отново да коментираме кои потребители да бъдат включени, т.е. да имат достъп И до това форум място.

Държа да подчертая, че този експеримент не замества идеите, над които работим и които споменах в същата тази тема. Силно вярвам и че потребителите, които не получат достъп до раздела, ще останат с положително мнение в името на съдържателните теми, които архитектите на предложението заявиха, че ще има.

Правя темата важна и поемам ангажимент да разглеждам всяко предложение за потребител, който смятате, че има място в тази група. На свой ред не мога да направя нищо друго сега, освен да включа emzo, макар той да е член по подразбиране като модератор, както и останалите колеги модератори и администратори.

Задавам и друг въпрос, свързан с достъпа, а именно - дали представители на фирми и консултантите във форума да имат (като се има предвид, че няколко доказани съфорумци са такива)?

Това е абсолютна дискриминация спрямо всички потребители и абсолютна глупост няколко човека да си пишат техните теми без никой да може да им казва нищо.А за консултантите е хубаво да си отговарят за продуктите си а не във всяка тема да предлагат щяло и нещяло.

18.11.09
23:08

Отивам да си наплискам лицето с вода ...., че е късно може и да сънувам.
4 месеца по-късно ...... частична реализация.
Представителите на фирми да НЯМАТ достъп до този раздел.Това е моето мнение по въпроса на Митко.

BB-Team Elite като заглавие
или
BB-Team club members

————-
Предлагам и след като се съберат 10ина души, да се гласува за кандидатурите.

Мнението беше редактирано от emzo на 18.11.09 23:16.

19.11.09
08:13

Принципно подкрепям emzo отнсно това да не се дава достъп на представителите (вносителите), но тази “рестрикция” я виждам обоснована само доколкото те са пристрастни към продукти, които представят на пазара. От друга страна тези хора са едни от най-компетентните не само относно хранителни добавки.

Представителите на фирми от една страна имат свой раздел, но от друга страна са знаещи хора. Остава открит въпроса дали ще съумеят да бъдат търговци и консултанти в единия раздел (Вносители / производители / дистрибутори) и само консултанти в другия (Фитнес опит++). Струва ми се добра идея, ако всички регистрирани потребители имат достъп да разглеждат новия раздел. Не знам дали това е възможно технически.

19.11.09
10:59

вносителите освен че са много-знаещи момчета,също така са и нагли и алчни прасенца готови на всичко да прикоткат още някой клиент.невероятната търговска тактика беше започната от един любим на целия форум вносител и после се подхвана малко или много и от останалите,щото не може единия да е баси наглия и останалите да гледат.
форума вече е станал доста на битак заради тях.не само,че не трябва да се допускат до новия подраздел ами и според мен трябва да им се забрани да пишат в теми който не са специално техни(подфорум вносители)

ей го най-пресния ми пример
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41075/
единия си препоръчва мъжката това от което на него ще му влезе кинта в джоба и веднага другия си пуска и неговото...ебахти якото

Темпераментно, но тра-ла-ла посочва един проблем, за който ще пуснем отделна анкета във форума и по всяка вероятност достъпът на представители до раздели извън специализирания ще се ограничи.

Кольо, “фитнес опит ++” е видим за всички, гости и регистрирани, а достъп до писане в него се дава на новата група. В тази връзка апелирам хората, които от една страна предложиха идеята и тези, които я подкрепиха, да помислят на създаването на няколко обособени теми по модел на вече съществуващи във форума, в които да се засегнат 10-15 въпроса от най-най-коментираните сред аудиторията.

казано от Димитър Михайлов на 19.11.09, 11:30:

Кольо, “фитнес опит ++” е видим за всички, гости и регистрирани, а достъп до писане в него се дава на новата група.

Да, това имах предвид, идеално е така.

казано от Димитър Михайлов на 19.11.09, 11:30:

В тази връзка апелирам хората, които от една страна предложиха идеята и тези, които я подкрепиха, да помислят на създаването на няколко обособени теми по модел на вече съществуващи във форума, в които да се засегнат 10-15 въпроса от най-най-коментираните сред аудиторията.

Моите предложения (на prima vista):
1. Тренировки
- за мускулна маса - натрупване, сила, релеф
- за намаляване на телесното тегло
- специфични - отскок, издържливост и други за определен спорт
2. Хранителни добавки
- за покачване на мускулна маса
- за тонизиране и възстановяване
3. Хранене
- за покачване на мускулна маса

I. За дами
1. Тренировки
а) За повишаване на теглото
б) За понижаване на теглото
в) За поддържане
г) Специфични
2. Упражнения и специализации
...раздели за различните мускулни групи
3. Хранене
в) За поддържане
4. Хранителни добавки
в) За поддържане
г) Специфични
II. За мъже
1. Тренировки
в) За поддържане
г) Специфични
2. Упражнения и специализации
...раздели за различните мускулни групи
3. Хранене
в) За поддържане
4. Хранителни добавки
в) За поддържане
г) Специфични
III. Oбща
1. Травми и контузии и предпазването от тях
2. Фитнес, СПА, уелнес - центрове, съвети, интересни неща
IV. Крос, фит и Кросфит
1. Кросфит
2. Трибой
3. Бягане
4. Плуване
... други спортове, по които може да се напише интересна статия, практикуват се от хората във форума и има желание за повече инфо как да ги съчетаят с фитнеса или просто повече инфо за дадения спорт.

Отгоре на всеки раздел и подраздел - закачена тема. Т.е. - обяснение какво е специализация за дадена група, какво е хранене за поддържане на теглото, структуриране на тренировките в кросфит и т.н...
Добавките може и в обща, не полово разделени.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 19.11.09 13:34.

19.11.09
13:51

Oranje!

Май се опитваш да пренапишеш сайта!  :lol:  :lol:  :lol:

Майтапа настрана, предложението ти е добре систематизирано и аз го подкрепям напълно.

Допълнение:
- Една отворена за всички потребители “важна” тема в раздела, в която да могат да се задават всякакви въпроси, които евентуално да се коментират  от “опитните” в отделни теми.
- Завишен модераторски контрол, с цел избягване на “чат”. Т.е. всеки пост да е добре обмислен и обоснован, а не емоционален и едносричен.

Мнението беше редактирано от Vic на 19.11.09 15:03.

19.11.09
16:38

Подкрепям Vic в това, че е редно да има една отворена тема, в която да се дава възможност всеки да пусне тема. Тук обаче има проблем, защото обикновено авторът на темата задава и допълнителни въпроси в хода на дискусията, а бидейки БЕЗ право да пише в този раздел, той само ще може да ‘попива’ акъл :)
Oranje даде прекрасен примерен нов форум. Съгласен съм с всички раздели, подробен е и е изчерпателен. Просто се замислям дали няма да стане много тромаво преглеждането на форума като цяло. Получава се форум във форума. Не, че има някакъв проблем с това, просто размишлявам. От тази гледна точка, може би не е нужно да бъде разбит на толкова раздели и подраздели, а на няколко по-общи (пример: фитнес, кросфит, трибой и т.н.). Така във фитнес могат да се пускат теми, свързани с тренировки, добавки и т.н. Тъй като, доколкото разбирам няма да е много широк кръга на оторизираните да пускат мнения, не смятам, че ще има толкова много теми. Не ме разбирайте погрешно, колкото повече категории и подкатегории, толкова по-добра систематизация ще има раздела, тук няма спор. Трябва да се намери балансирано решение. Може би нещо такова:
1.Фитнес:
1.1.Храна
1.2.Тренировки
1.3.Добавки
2.Кросфит - тук някой по-запознат да определи дали да има раздлеи и какви
и т.н.

19.11.09
17:15

И в текущия си вид, форумът е 6 точки.
Предлагам темите, които се постват на началната страница www.bb-team.org/ да бъдат дискутирани във форума, понеже там Е АДСКИ полезна информацията.

На мен информацията от преведените чуждестранни сайтове ми е много по-полезна от на  “ВИП-овете”, администраторите и другите с по 20 000 мнения.

А да, за нас некомпетентните направете специален раздел ” финтес без опит ” или ” аматьори дават съвети”

introducer, статиите в изданието се дискутират чрез коментари под тях, не ги преместваме във форума.

BU

19.11.09
21:51

Егати тъпото заглавие  е “фитнес опит ++”. :)

Мен ми харесва как е разделен форума и сега,просто сложете репутации и така ще се отделят и темите и мненията,но от нов раздел няма смисъл - става едно голямо повторение,форум във форума ,както се изрази Стоянчо.

20.11.09
07:05

казано от DeadManWalking на 19.11.09, 21:51:

Егати тъпото заглавие  е “фитнес опит ++”. :)

Мен ми харесва как е разделен форума и сега,просто сложете репутации и така ще се отделят и темите и мненията,но от нов раздел няма смисъл - става едно голямо повторение,форум във форума ,както се изрази Стоянчо.

На същото мнение съм, с репутации ще стане чудно.

казано от Finish First на 20.11.09, 07:05:

казано от DeadManWalking на 19.11.09, 21:51:

...просто сложете репутации и така ще се отделят и темите и мненията...

На същото мнение съм, с репутации ще стане чудно.

Ще стане чудно, ако има техническа възможност да се елиминира или силно да се ограничи възможността за злоупотреба със системата за рейтинг и репутация. Ако няма такава възможност ще се намали много достоверността на системата, което пък ще се отрази на форума като цяло. Погледни какво съм писал на предишните страници за рейтинг-системата.

По подобие на анкетите във форума, така и гласуването за даден потребител НЕ е анонимно. По този начин ще следим, дали има засилено гласуване на принципа на агитките или се подхожда според конкретното написано мнение. В момента същата методика съществува в друга позната система и като изключим, че дадени потребители остават “учудени” за рязко падналия им рейтинг на моменти, работи добре. :)

казано от Димитър Михайлов на 20.11.09, 09:18:

По подобие на анкетите във форума, така и гласуването за даден потребител НЕ е анонимно. По този начин ще следим, дали има засилено гласуване на принципа на агитките или се подхожда според конкретното написано мнение.

Нормално и желателно е гласуването да не е анонимно. Така ще може да се обвържат взаимно личните рейтинги - т.е. когато видя, че уважавани потребители са одобрили дадено мнение, то добива допълнителна стойност като информация. Горе имах предвид да се ограничи възможността да се дава последователно рейтинг на множество мнения на даден потребител. Пример - не ми харесва мнението на потребител Х по темата Y, намирам последните му 20-30 мнения и им праскам негативен рейтинг без оглед на това дали те имат стойност или не... от проклетия и за да покажа колко много аз знам, пък колко е прост той. Не трябва да има техническа възможност това да се случва. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.11.09 10:06.

20.11.09
10:09

И аз съм за това да не е анонимно и всеки нов плюс към рейтинга на определен потребител да е аргументиран с мнение защо и какво. Иначе ще се навъдят теми с потребители недоволни защо еди кой си му е сложил плюс и всички тези проблеми ще се превърнат в такива на лична основа.

20.11.09
15:10

Почти всичко, което се предлага лъха на субективизъм.
Ако влезе един начинаещ и аз му каже пий повече протеин, ще станеш голям, той веднага ще ми вдигне рейтинга на база какво? Ами на база едно нищо - споделил съм му публична тайна.
Рейтинг трябва да се дава “от високо”, трябва да бъдеш оценен от хора, които реално преценяват компетентен ли си или не, а това повярвайте не е много трудно. Предполагам всеки от вас с времето си е изградил представа кой колко струва и в кои раздели дава мнение. Има хора, които пишат единствено и само в дневниците си (да, дневниците са част от форума, но замисъла им е обърнат към индивида, а не към общото благо), е как по дяволите да дадеш какъвто и да било рейтинг на такива, които почти с нищо не помагат на нуждаещите се.
Моето мнение относно рейтингуването е или да се  дава ‘от горе’ или да не се дава изобщо. Това да дадеш плюсче на някой, пък и да го обосновеш ми се вижда някак несериозно. Излиза, че трябва да си аргументираш субективното чувство на удовлетворение от някой пост.
Нещата в този спорт не са едностранни. Често може да се спори по дадени теми и честно казано ми е направило впечатлението, че именно тези теми са определящите дали някой знае или не. Защото по общовалидните истини, че от прием на амино, протеин и т.н. се расте няма кой знае колко за коментиране.
Още нещичко - има индивиди, които се държат арогантно. На мнение съм, че дори да е очевадно, че въопросните разбират, на тях не трябва да им се дава рейтинг/права, защото от опит знам, че подобни хора добиват излишно самочувствие и поведението им даже се влошава. В крайна сметка това е форум, не сме наживо и е необходима елементарна култура на този тип общуване.
Преди няколко поста прочетох конкретни имена, които се предлага да бъдат удостоени с ‘повишаването в ранг’. Има персони, които смятам, че по никакъв начин не отговарят на критериите да бъдат със статут на ‘капацитети’.
Последно разсъждение - не мисля, че е редно да ти се даде статут на много знаещ enblock, т.е. статут, важащ за всички подразделения на форума. Ще дам пример със себе си и ще кажа, че аз далеч не съм най-компетентния относно свалянето на килограми, за разлика от хора, на които това им е стихията. На теория нещата ги докарвам, но не може да се меря с познанията примерно на emzo (шапка му свалям, малко са хората, които могат да му стъпят на малкия пръст) в тази област. Ще дам и още един пример - ДЗВЕР. Аз не познавам друг човек във форума, който да е по-наясно, а дори и толкова наясно колкото е ДВЕР относно травми и контузии. Този човек се е изказвал компетентно по много видове болести, което ме е изумявало. И аз знам някой общи неща и бих могъл да дам някой съвети относно лекуване на някой травми, но не мисля, че е редно мнението ми да тежи в тази област. Това всъщност ми е най-важния извод:

Нека всеки има под аватара си кратко описание (ако ще със съкращения) в коя категория е компетентен - примерно ако Пешо е силен в хранителните добавки и упражненията, под аватара да има съкращенията Хр.Д; Упр. Ако е вещ в повече категории, да се изпишат и те.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.11.09 15:33.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1