Високи нива урея

14.08.09
14:08

Здравейте,

на НВД съм от доста време - 8 месеца, жена, 164см, 46кг.Тренирам 3-4 пъти тае-бо + 2-3 пъти йога седмично. Днес си правих изследвания и излиза че уреята е 8.54 mmol/l при референтна стойност до 8.2, както и общия холестерол е 6.31 mmol/l (1.83 в полза на добрия).
Съответно личната лекарка мрънкаше и се чудеше как да коментира.
Интересува ме за уреята - явно приемам повечко белтък, а ? Около 100 гр. го държа, като се случва не рядко и да достигам до 120 гр. До колко да намаля белтъка че да вляза в норма ? Другите показатели (пикочна к-на и креатинин са в норма).

14.08.09
14:29

От белтъка е да. Аз имах преди 2 месецa 9.0 m mol/l.

14.08.09
14:43

И намали белтъка и нещата се оправиха ?

14.08.09
14:46

Добре де малко съм невеж в тази област и единствените ми познания са от биология 8 клас. Та повишената урея в кръвта  не е ли само симптом ? В смисъл че нищо неможе да ти направи.  Естествено че при висок прием на белтъчини ще е завишена .

14.08.09
14:50

Да, да - прав си. Тя не е токсична, просто индикация за повишен белтъчен прием. Ама знам ли я - затова питам - трябва да намалям белтъците лиии, кво се прави в така ситуация ? Или просто си продължавам в същия дух .. защото пък инъче какво НВД ще е ... ?

14.08.09
14:55

Аз лично увелеичих протеина и другата седмица ще имам нови резултати.
Но не мисля че е нещо сериозно. Ако те притеснява просто намали малко протеина.
Но за спортисти нивата са малко по различни 20-40% над нормата.

14.08.09
15:00

Хм, ще ми е интересно да споделиш резултата от изследванията, ако не възразяваш разбира се . Мисля че просто ще го държа до 100 гр. белтъка без да прескачам границата, пък да видим на следващите изследвания какво ще излезе :)

14.08.09
15:05

Ще ги пусна в дневника като излязат.

17.08.09
04:27

казано от mexxx на 14.08.09, 15:00:

Хм, ще ми е интересно да споделиш резултата от изследванията, ако не възразяваш разбира се . Мисля че просто ще го държа до 100 гр. белтъка без да прескачам границата, пък да видим на следващите изследвания какво ще излезе :)

За тези килограми 100 гр белтък са ти много. Личен опит. Аз  не съм си изследвала урея, но ми пареше кръвта във вените, което си е признак за подкиселяване, най-вероятно от белтъка. Намали белтъка и яж повече зеленчуци, те чистят, както и плодовете

17.08.09
13:39

Ако приемате доста белтъчини и мазнини така става с холестерола и уреята.Освен това може да имате проблеми с бъбреците и черния дроб.Особено ако не се пие и достатъчно вода.Минимума е 3-4 литра на ден независимо колко тежите и че сте жена.

17.08.09
19:34

казано от biker_boy на 17.08.09, 13:39:

Ако приемате доста белтъчини и мазнини така става с холестерола и уреята.Освен това може да имате проблеми с бъбреците и черния дроб.Особено ако не се пие и достатъчно вода.Минимума е 3-4 литра на ден независимо колко тежите и че сте жена.

При мен мазнините бяха в минимални количества, а водата винаги ми е около 3 литра и нагоре. по-скоро белтъка беше проблема, защото като го намалих съм си ок.

30.08.10
15:12

Момчета, вие сте за завиждане, при мен случайно установих уреа 13,4 !
ето какво подейства за 2 дни: увеличих бягането и водата и паднах на 11,5
предполагам, че с повечето пот съм изкарал част от боклука....
сега смятам да продължавам в същата посока, като увелича салатите (до сега бях предимно на домати - на всяко ядене по около 250 гр.)
но аз ям много белтък, за да държа сила без стероиди (каквито никога не съм ползвал).
Ще пиша след 1-2 седмици дали има “напредък” с уреата :-)

30.08.10
17:39

Урея над нормата-бъбречно заболяване(евентуално). Урея под нормата-чернодробно.

30.08.10
19:00

съвършенно правилно, затова проверявам и бъбреците, за сега всичко е нормално = паренхим... няма камъни, ехограф+ренген ОК, предстои преглед “нуклеарна медицина”... всичко трябва да се провери
но ще пробвам и сауна :-)

07.09.10
12:05

да, от месото е, започнах да ям с по 300 гр. по-малко на ден и свалих уреята на 8,41, но махнах и доматите и хляба, за всеки случай, и риба не ядох, все едно “диета за подагра”
така че всичко изглежда наред, още малко ще намалявам месото, още малко ще вдигам водата и без много зор влизаме в “релси” :-)

Здравейте,
тъй като имам сходен проблем с високи нива на урея (креатинина ми се нормализира след като съм го спрял от месец) мисля да намаля и протеините сега, но искам да попитам амино киселините влияят ли също негативно на организма. Принципно взимам доста видове амино, но сега основно BCAA и глутамин ... бих казал във високи количества. Трябва ли да ги намаля или спра? Също щях да почвам и l-ornithine, citrulline malate както и malic acid и D-aspartic acid…. Имате ли идея какъв е техния ефект на уреята и креатинина? Благодаря много

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1